Raonic ukončil historii turnaje: San Jose vládl tři roky po sobě bez ztraceného setu

18. 2. 2013, 07:33
Aktuality 11
ATP SAN JOSE - Milos Raonic jako první tenista v 'open éře' vyhrál tři roky po sobě halový turnaj v San Jose. Dvaadvacetiletý Kanaďan to navíc dokázal bez jediného prohraného setu, letos dokonce i bez ztráty podání. Ve finále Raonica nezastavil ani Němec Tommy Haas. Bohužel pro kanadského mladíka byl letošní ročník posledním.
Profily hráčů
Milos Raonic

Před třemi lety se Milos Raonic v San Jose dočkal svého premiérového titulu na okruhu ATP. Loni titul dokázal obhájit a letos svou suverenitu v oblíbeném prostředí a na oblíbeném povrchu potvrdil. Soutěží prošel bez ztráty podání (vyhrál všech 39 gamů na servisu), stejně jako v předchozích dvou letech neprohrál set a k loňskému triumfu v indické Čennaí přidal svou celkově 4. trofej z turnajů ATP.

"Je to něco úžasného, něco velmi speciálního. Jsou to víc než jen jednotlivé trofeje, spolu s nimi přicházely i malé drobnosti; příběh javorového sirupu, dres San Jose Sharks... to všechno pro mě moc znamená," vzpomínal Raonic. "Vyhrát turnaj s takovou historií šampionů je těžké jednou, natož třikrát po sobě," uvědomuje si trojnásobný šampion, který v San Jose nanašel přemožitele ve 12 zápasech.

Milos Raonic a Tommy HaasVe finále s Tommy Haasem nasázel 19 es, po prvním podání získal 29 z 32 fiftýnů a nečelil jedinému brejkbolu. Sám o 12 let staršímu Němci vzal třikrát servis a první vzájemný zápas vyhrál za 75 minut 6-4 6-3.

"Zaměřil jsem se hlavně na return jeho druhého servisu. Na začátku sice moc prvních servisů nezkazil, ale když už ano, byl jsem schopný ho po druhém podání dostat pod tlak, a postupně i po prvním. Zůstával jsem agresivní, nesmlím si, že bych mohl returnovat ještě lépe," komentoval Raonic, který má nyní finálovou bilanci 4 výhry a 3 porážky.

"Nemohl jsem nic dělat. Nehrál jsem špatný zápas, jen jsem narazil na soupeře, který hrál fenomenální tenis. Při jeho servisu mi nedal žádnou šanci, všechna čest. On extrémně dobře podával, hodně si věřil. Riskoval a byl za to odměněn," řekl Haas, který ve svém 25. finále čtrnáctý titul získat nedokázal.

Oba finalisté se ze San Jose přesunou na další halový turnaj do Memphisu, kde Raonic bude obhajovat finále z posledních dvou let a Haas se poksuí navázat na triumfy ze sezon 1999, 2006 a 2007.

Kalifornský turnaj SAP Open s již 125letou historií se do roku 1993 konal v Monterey, v následné sezoně se přesunul ho San Jose. Letošní ročník byl ale posledním, představitelé ATP ho z kalendáře vyškrtli a místo něj zařadili turnaj v Rio de Janeiru. "Moc mě mrzí, že ho vyškrtli, protože to pro mě byl turnaj, na kterém jsem nesměl chybět," litoval Raonic.

V minulosti turnaj vyhráli Rod Laver, Roy Emerson, Stefan Edberg, Ivan Lendl, John McEnroe, Pete Sampras, André Agassi, Andy Roddick či Andy Murray. V roce 2009 v San Jose triumfoval také Radek Štěpánek. Třikrát v řadě stejně jako Raonic dokázal pouze Tony Trabert v letech 1953 až 1955.

 

- ATP 250 SAN JOSE -
(USA, tv. povrch / hala, 546.930 dolarů)
nedělní výsledky (17. 02. 2013)

Dvouhra - finále:
Raonic (1-Kan.) - Haas (4-Něm.) 6-4 6-3

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
Mayo
a ešte k tomu sa zapísal aj do análov :)
Reagovat
Mayo
veľký človek s veľkým srdcom ...Miloš napreduj !
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda.
Reagovat
Aresko123
Raonic ako tenista nic moc. Jeho medzihra je strasna. Bez podania by nevyhral ani open dediny na zahori.
A mal by nieco robit s tou svojou vizažou, vyzera ako taky trulo.....
Reagovat
tito
3x Haase brejknul. Servismany nemám také moc v oblibě, ale mezi Ivem a Milosem rozdíl je.
Reagovat
spaniel
Ze servebotů je určitě nejlepší. Ale máš recht, vypadá jak šerif Wiggum, navíc má nohy asi 2 delší než tělo, taková Adriana Sklenaříková, ale jí to narozdíl od něj sluší.
Reagovat
misoSK
ta dlzka noh je mozno sposobena aj tymi prihluplymi trenirkami, ktore pripominaju modu 80-tych rokov
Reagovat
smazaný uživatel
Bez podání by Tommyho určitě nebrejknul no:-)....
Miloš mezihru má a podle mne velmi slušnou. Samozřejmě prostor pro zlepšení tam je, ale já mu věřím, že ještě hodně poroste (tenisově:-)))
Reagovat
spaniel
Ještěže tenisově ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist