Rekordmanka Courtová slaví sedmdesátiny

16. 7. 2012, 08:33
Legendy tenisu 13
Co do slávy za nimi možná zaostává, ani takové legendy jako Martina Navrátilová či Steffi Grafová se ale co do počtu grandslamových titulů nemohou měřit s Australankou Margaret Courtovou. Ta v 60. a 70. letech minulého století vyhrála rekordních 24 turnajů "velké čtyřky" ve dvouhře a dohromady se může pyšnit 62 vítěznými grandslamy, což rovněž nemá obdoby. Jedna z nejlepších hráček historie dnes oslaví sedmdesátiny.
Margaret Courtová

Během své kariéry Courtová v letech 1960 až 1977 jedenáctkrát ovládla dvouhru na Australian Open, pětkrát na French Open i US Open a třikrát ve Wimbledonu. K tomu přidala na všech čtyřech největších turnajích po 19 triumfech ve čtyřhře i smíšené čtyřhře. Kromě toho čtyřikrát přispěla k vítězství Austrálie ve Fed Cupu.

"Margaret ční vysoko nad ostatními, zdá se, že ona o všem rozhoduje. Její tenisová síla je úžasná. Když potřebuje, vždycky je o krok napřed," prohlásil o ní jeden z předních znalců ženského tenisu Ted Tinling.

Největšími zbraněmi "Amazonky z Austrálie" byly tvrdé podání a hra na síti, k čemuž jí pomáhala její vysoká postava. Kromě toho jí zdobily i skvělá fyzická kondice, pohyb po dvorci a bojovnost. Stylem servis-volej přiblížila ženský tenis mužskému pojetí hry.

"Když se dostane k síti, tak musíte mít zákonitě dojem, že před vámi vyrostla nejvyšší hora a navíc dobře víte, že její dlouhé paže si dosáhnou pro váš lob až úplně do nebe," řekla na adresu Courtové její velká soupeřka Američanka Billie Jean Kingová.

Velké turnaje vyhrávala i po návratech z mateřské
Rodačka z Albury začínala s tenisem jako osmiletá, v 17 už pod dívčím jménem Smithová vyhrála na Australian Open 1960 svůj první grandslam. Po sedmém triumfu na domácí půdě v řadě na čas přerušila kariéru a během přestávky se provdala za Barryho Courta, syna západoaustralského ministra průmyslu.

Na kurty se vrátila v roce 1968 a o dva roky později jako druhá tenistka po Američance Maureen Connollyové a první v otevřené éře ovládla všechny turnaje "velké čtyřky" v jedné sezoně (stejný kousek od té doby zopakovala jen Němka Grafová). Totéž se jí dvakrát povedlo i ve smíšené čtyřhře.

Krátce poté Courtová opět na čas opustila dvorce, tentokrát kvůli těhotenství. Ze stejného důvodu pak měla pauzu ještě třikrát, po návratu se ale pokaždé zařadila zpět mezi absolutní špičku. V roce 1973 jí k druhému Grand Slamu chyběl jen titul z Wimbledonu, i tak se ale stala první matkou-šampionkou na turnajích "velké čtyřky".

Raketu pověsila tenisová královna definitivně na hřebík v necelých 35 letech v roce 1977, již o dva roky později byla "za dokonalý herní projev a úspěchy, jimž se nevyrovná žádný jiný tenista" přijata do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Po ukončení hráčské kariéry vystudovala stoupenkyně Letničního hnutí teologii, stala se z ní duchovní a ustavila společenství s názvem Margaret Court Ministries. V roce 1995 založila v Perthu centrum pentekostální církve, v němž slouží jako pastorka, její pořad A Life of Victory vysílá australský křesťanský televizní kanál. Proslula i svým odmítavým postojem k homosexuálům, čímž si vysloužila nesouhlasné reakce od řady bývalých tenistek.

pva, ČTK

Komentáře

13
Přidat komentář
smazaný uživatel
jako ten prevoznik z pohadky - nechat ji slavit dva roky a dva dny!?!?! Nekdo by ji mel uz vazne vystridat, primlouvam se moc.. ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Novak ma pred sebou celkem tvrdou odmenu za vyhrany turnaj v IW. Naopak Roger by mel do semi dokracet celkem v pohode. Ferrer je pro nej nejlehci varianta vzhledem k tomu jak ho vzdycky bez vetsich obtizi porazi. Takzr je dost mozne opakovani Nole Roger.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ty tituly z Australian Open léta páně 70 let nemají takovou váhu jako nyní. Např. v r.1970 hrálo v hlavní soutěži 39 domácích hráček + 1 Švédka + 1 Angličanka + 2 Indonésanky. Nejlepším hráčkám se nechtělo tak daleko jezdit a turnaj se nedal úrovní rovnat s ostatními GS. Australian Open si vydobilo stejné postavení mezi ostatními GS turnaji až v 80' letech.
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně štěstí,zdraví!
Reagovat
dadaft
nedávno jsem se díval na jedno wimbledonské finále - Margaret Courtová vs. Billy Jean Kingová.
nejen, že se tehdy hrál jiný tenis, volej byl mnohem častější než dnes atd., ale celkově byl jiný.
hráči měli vedle kůlu nalou židli, kam si mohli na chvíli sednout mezi sety a napít se z kelímku, který jim přinesli. jinak se hrálo vkuse, bez tajbrejků, ten zápas dopadl myslím 16:14 7:9 13:11, nebo tak nějak. hráčky musely úplně jinak hospodařit se silami, po ukončení výměny nedělaly žádné zbytečné pohyby... - Marion Bartoliová se svým neustálým poskakováním by v té době vypadala jako ufon (a pravděpodobně by fyzicky odpadla v průběhu druhého setu).
bylo to jiné a dnešní tenis se mně přece jen líbí víc - ale lidé to prožívali stejně. to se musí nechat. ))
Reagovat
tito
:-). Taky se rád dívám na staré zápasy....
Reagovat
smazaný uživatel
:D
Reagovat
dadaft
takové šampionky jako Margaret už nebudou. doba se změnila. dokonce bych řekl, že Serena je na dlouho poslední hráčka, která během kariéry vyhrála víc než 10 grandslamů.
Reagovat
smazaný uživatel
jojo,tomu se říká šampionka
Reagovat
smazaný uživatel
samozrejme! 62 Gs titulu, cisty GS v singlu a mixu, vsechny GS ve vsech trech kategoriich a nejmene 2x ... Kdo z vas to ma, panove? :-)
Reagovat
BooOoo
myslím, že tohle byla, je a bude TA NEJLEPŠÍ hráčka historie, velice moc obdivuju, ohromný respekt
Reagovat
smazaný uživatel
ja to mam
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist