Rekordní 7. triumf na Turnaji mistrů. Djokovič v Turíně přehrál Sinnera a obhájil titul

19. 11. 2023, 19:57
Aktuality 87
TURNAJ MISTRŮ - Novak Djokovič (36) znovu přepsal tenisové dějiny. Zkušený Srb posedmé v kariéře vyhrál prestižní Turnaj mistrů a překonal rekord Švýcara Rogera Federera. Ve finále porazil 6:3, 6:3 domácím publikem hnaného Jannika Sinnera (22), oplatil mu porážku ze skupiny a podruhé posunul hranici nejstaršího šampiona ATP Finals.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Sinner – Djokovič 3:6, 3:6

Novak Djokovič si před závěrem sezony odpočinul a zakončil ji dvěma triumfy. Dva týdny po vítězství v pařížské hale Bercy a zisku 40. titulu z turnajů Masters vybojoval rovněž rekordní 7. trofej pro vítěze Turnaje mistrů.

Srbský tenista navázal na svá vítězství z let 2008, 2012, 2013, 2014, 2015 a 2022, v počtu triumfů překonal Rogera Federera a druhý rok po sobě se stal nejstarším šampionem soutěže pro osm nejúspěšnějších hráčů sezony.

Djokovič měl přitom namále už ve skupině. Sice vyhrál dva ze tří zápasů (nad Holgerem Runem a náhradníkem Hubertem Hurkaczem), ale několik hodin musel čekat na pomoc od svého přemožitele Jannika Sinnera. Pokud by totiž italský tenista v posledním zápase, kdy už měl postup do semifinále jistý, prohrál s Holgerem Runem, turnaj by pro něj skončil.

Sinner ale zápas nevypustil, vyhrál ve třech setech a Djokovič díky tomu mohl pokračovat na cestě, kterou dnes ukončil výhrou právě nad Sinnerem a ziskem další velké trofeje.

Zatímco ve skupině Djokovič absolvoval tři třísetové souboje, vyřazovací fázi prošel suverénně. V sobotním semifinále přehrál 6:3, 6:2 Carlose Alcaraze, v nedělním vyvrcholení turnaje porazil Sinnera dvakrát 6:3, oplatil mu pět dní starou porážku a vzájemnou bilanci s 14 let mladším Italem upravil 4:1.

Djokovič dlouho kráčel za bleskovým vítězstvím. Za stavu 6:3 a 2:0 ale nevyužil tři šance na brejk a Sinner začal vzdorovat. V šesté hře si dokonce vypracoval dva brejkboly, jenže ani jeden ale neproměnil. Vzápětí ve více než čtvrthodinovém gamu uhájil svůj servis a dál držel naději, jenže koncovku nezvládl. Po jeho dvojchybě využil Djokovič hned první mečbol.

Statistiky zápasu Jannik Sinner – Novak DjokovičStatistiky zápasu Jannik Sinner – Novak Djokovič (@ Livesport)

"Je to výjimečný moment. Je to jedna z mých nejlepších sezon kariéry. Korunoval jsem jí vítězstvím nad domácím hrdinou Jannikem Sinnerem. Je to super závěr roku. Jsem pyšný na ty poslední výkony proti Alcarazovi a Sinnerovi, oba tu hráli skvěle a já musel předvést to nejlepší. Dnes jsem proti Jannikovi hrál takticky jinak, než ve skupině. Byl to fenomenální týden," řekl krátce po zápasu Djokovič, jehož triumf z publika sledovali i děti Stefan (9) a Tara (6).

"Jsou skvělí. Poslední dny tenis hodně sledovaly. Je to paráda, vždycky jsem chtěl tyhle výkony předvádět v její přítomnosti. Už jsou ve věku, kdy začínají chápat, co se tu odehrává. Jsem moc vděčný, že jsem otcem těchto dvou andílků. Dodávají mi spoustu síly," usmíval se šťastný a úspěšný Djokovič.

Pokud se na ATP Finals představí i v příští sezoně, vyrovná se 17. účastí švýcarské legendě v počtu startů na ATP Finals. Za posledních 17 let chyběl na Turnaji mistrů jen na konci roku 2017, kdy pro něj sezona skončila už ve Wimbledonu kvůli zranění pravého loktu.

Djokovič byl letos ve finále všech čtyř grandslamů, tři z nich vyhrál a porážku utrpěl pouze v pětisetové bitvě ve Wimbledonu s Alcarazem. Nyní přidal trofej i z prestižního Turnaje mistrů a sezonu zakončil se ziskem sedmi trofejí (nejvíce od roku 2015).

Majitel rekordních 24 grandslamových trofejí ve dvouhře mužů vylepšil bilanci ve finálových duelech na 98:40 (7:1 v této sezoně). Více titulů posbírali jen Federer (103) a Jimmy Connors (109).

Od poloviny května Djokovič vyhrál 34 ze 36 zápasů, letošní famózní bilanci na tvrdých površích včetně haly vylepšil na 35:2.

Už první výhrou v Turíně získal jistotu, že v čele žebříčku ATP zahájí jubilejní 400. týden a poosmé v kariéře přezimuje jako světová jednička. Už potřetí posouvá hranici jako nejstarší lídr pořadí na konci roku.

Sinner absolvoval svůj druhý Turnaj mistrů a zatímco předloni jen v roli náhradníka zaskočil za krajana Mattea Berrettiniho, letos se do historie zapsal jako jeho první italský semifinalista i finalista.

Dvaadvacetiletý rodák z Innichenu tak zaznamenal další osobní i národní milník. Ve Wimbledonu si poprvé zahrál semifinále grandslamu, v Torontu slavil první triumf na podniku Masters 1000, ve světovém žebříčku ATP vyrovnal posunem na čtvrté místo italské maximum a jako první Ital v open éře vyhrál během jedné sezony víc než 54 zápasů (aktuálně 60).

"V posledních týdnech a měsících jsem odehrál spoustu zápasů a cítil jsem, že se v nich neustále zlepšuju. Že se posouvám a vyhrávám je," řekl během slavnostního ceremoniálu Sinner, který prohrál s hráčem TOP 10 poprvé po dlouhé sérii osmi vítězství.

"Vyzkoušel jsem si, jaké to je hrát proti těm nejlepším a ctím, že tam mám další prostor k dalšímu zlepšení. Nicméně po celou sezonu jsem prožil spoustu pozitivních věcí, ze kterých se mohu poučit a jít dál," dodal italský mladík.

Oba finalisté se nyní přesunou do španělské Málagy, kde budou reprezentovat své země na závěrečném turnaji Davis Cupu. Srbové ve čtvrtfinále vyzvou Brity, Italové se utkají s Nizozemci.

Výsledky Turnaje mistrů


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

87
Přidat komentář
Pavol
Nič nepríde. Bude rád ak zostane v prvej 10 .
Reagovat
Pavol
A mne tiež. Ale Sinnerovi to jedno nebude až to pochopí za pár rokov. Dobrák - hlupák.
Reagovat
michalenko
Lenže on tdn janik nemusel poraziť ani toho alcaraza v semi .To nemal vyslovene vložené ,nehovoriac o tom, že djoko nehral dobre a to jeho finále nebolo v tej chvíli tutove .Nemal veštecku guľu a premýšľal dobre ,to len djoko hateri mu to ťažko odpustia.
Reagovat
Kozoroh
Sojka to dole vysvětlila, prohrou s Runem by si Sinner zhoršil H2H na 0-3, kdo-ví, jestli nebudou ti dva jednou proti sobě stát v GS finále a špatná bilance s Runem by Sinnera zneklidňovala. Tyto mentální detaily hrají nemalou roli v tenisovém úspěchu.
Reagovat
Usm
a hlavně by místo Medvedeva hrál s Alcarazem a mohl taky vyhučet už v semifinále
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Nola
Veľkí hráči nevypustaju zápasy, keďže si iba tiper, tak to nemôžeš pochopiť, ani Novák vlani nevypustil zápas s Medveďom a na ďalší deň nemal deň oddychu naviac ako Jamník pred semi, a naviac hral o body a prize money, na GS nemôžeš vypustiť žiadny zápas, preto hráči, ktorí takto kalkulujú nikdy nič veľké nevyhraju
Reagovat
annah
Reagovat
woody
Novak do toho BP na vedení 3:0 ve druhém setu, kdy netrefil rutinní prohoz hrál naprosto famózně, pak šel malinko dolů, ale i tak to byl podle kvality úderů nejlepší Novakův výkon v sezóně a nejlepśí výkon v sezóně vůbec. Novak o víkendu odemnknul svůj return, kdy se mu dařilo dostat mnohem větśí část míčků do hry než tomu bylo v základní skupině a když se k tomu přičte výborné 1. podání a velká kvalita od BL byly z toho skvélé výkony. Nemyslím si, že šel Jannik extra dolů, ale spíš šel Novak výkonem nahoru hlavně na returnu. Doufám, že si tento výkon přenese na AO.
Reagovat
Orgasmator
Magická sedmička se naplnila, jak jsem zmiňoval po 7. Paříži... 7:7:7 Tak i TM zarovnal na tuto metu
Reagovat
Kandinsky1
Po sedmi letech vyhrál zase 7 titulů.
Reagovat
Orgasmator
Pravda, takže vlastně 7:7:7:7 když to byl zároveň sedmý titul v roce????
Reagovat
Stan_Borowitz
Novak naprosto famózní, brutální. Predátor a Terminátor v jednom. Je prostě nejlepší, hotové, vyřízené.

Jak na začátku kariéry trpěl tím, že se snažil vklínit mezi rozjeté duo FeDal, tak o to víc si užívá to, že na jejím sklonku nemá rovnocenného soupeře.

Jen ten wimbledonský rekord by mohl nechat Rogerovi...
Reagovat
michalenko
Aspoň ten by mohol. Keď už mu vezme aj ten ,tak sa už Federerovci v tej goat debate ,nebudú môcť okrem estetického dojmu a akéjsi mediálnej aury gentlemana,oprieť skutočne o nič a to už im len zo súcitu nemôžeme želať.
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
d@ve
Ta přehnaná snaha porazit Holgera a pustit do SF Djoka se Jannikovi pěkně vymstila. Patrně mu ty síly ve finále chyběly. smile
Ten pohled na Novakovo drbání za uchem už mě moc nebaví..smile
Reagovat
Dovodo6
Za výhru ve skupině je 200 bodů do žebříčku, navíc před domácím publikem. Kdyby to vypustil, tak by navíc skončil druhý. Vůbec proto nechápu, proc by měl něco vypouštět
Reagovat
d@ve
O žádném vypouštění zápasu jsem ale nepsal.. smile
Ale evidentně si Jannik těch sil moc do finále neponechal. smile
Reagovat
turista
Výdrž než Novak Djokovič dolepí a překoná Connorse. Pak odejde do tenisové penze. Zatím to není na pořadu dne.
Reagovat
NovacekTP
smilesmile
Reagovat
woody
Opravud turisto musí být každý tvůj koment spojen se 109 titulů Connorse? Není to náhodou jen Tvoje ambice? Novak o tom mluvil možná jednou, jeho hlavním cílem jsou velké turnaje a GS..
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Kozoroh
S Holgerem měl Jannik nevyřízené účty, projel s ním 'vyhraný' zápas v MC.
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat
Random33
Psalo se, ze Djokovic promarnil 2 sance na kalendarni GS. A ze tech sanci uz moc mit nebude. Ja si naopak myslim, ze rok 2024 pro nej bude jeste dalsi, vetsi sance, tento uspech konecne udelat. Vzhledem k tomu, jakou ma, nebo spis nema konkurenci
Reagovat
srnecek
Myslím, že nie. Mnoho zápasov je vyrovnaných a rozhodujú niekedy 2-3 loptičky. U Noleho z 10-ich takýchto zápasov doteraz 9 vyhral. Technikou, skúsenosťami, fyzičkou, nervami...Ale stačí veľmi málo, aby sa to to preklopilo na nejakých 6-7. A menej. Lepší už byť nemôže, vek nepustí. Prial by som mu to (s ohľadom na veľa vecí,) ale ak urobí ešte 2 GS, budem rád. Na viac to reálne nevidím...
Reagovat
Random33
Lepsi nebude, ale lepsi zatim nejsou ani hraci, kteri meli dominovat ted. Ackoli na to maji vek, tak nemaj na Djokovice ani fyzicky, a kdyz ho prece jen s tou fyzickou budou dorovnavat, tak budou znovu selhavat po psychicke strance. Jako to x grandslamu a x sezon ukazuji. Myslim, ze Djokovice zastavi pouze zraneni nebo ztrata motivace. Nic vic.
Reagovat
srnecek
No, však ukáže budúci rok....
Reagovat
turista
Ano. Ale o tom, že Novak překoná metu 100 titulů už není pochyb.
Reagovat
Mistic
Mám ten istý názor. Stačí keď dá ešte jeden a prekoná Courtovú.
Reagovat
NoletheBest
Gratulace Novakovi k 7. titulu z TM, naprosto zaslouženě. Myslím, že i Roger si to finále užil
Věřím, že to Jannik taky nejednou dá, možná i příští rok. Sympatický, hodně talentovaný hráč s velmi dobrou hlavou.
Reagovat
arvncr
Ve finále byli zaslouženě dva aktuálně nejlepší hráči světa. Uvidíme, jestli Sinner potvrdí vzestupnou tendenci i příští rok a ohrozí zdánlivě neotřesitelnou pozici Alcaraze coby lídra nastupující generace. Fakt je, že na ostatních površích (mimo halu a rychlejší hard) má proti němu Carlos výhodu.

Jsou ještě nějaké důležité rekordy, které Novak nemá? Těch 109 titulů nepočítám, to zajímá jen Connorse a turistu Kdybych si měl tipnout, tak jeho hlavní motivace pro 2024 bude Wimbledon (další pokus o vyrovnání Federera v počtu titulů z největšího turnaje světa) a pak asi olympiáda.

Vlastně je ještě letos DC... kdysi prestižní událost... díky, Pique a spol. Letos ani nevím, kdo tam kromě našich ještě hraje...
Reagovat
Pe3k
Jenom Turistu
Reagovat
Patik
Reagovat
Kozoroh
Už jen olympiáda mu chybí ke zkompletování Super Slamu, což je kariérní GS se zlatou medailí a trofejí z TM. Tuto sbírku dosud zkompletoval jen Agassi.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Rád zapomináš na Lavera, který má kalendářní GS.????
Reagovat
Stan_Borowitz
A dokonce dva...
Reagovat
Orgasmator
Novak může dokonce ve Wimbledonu mít už 2 nekalendářní GS a na USO by pak přidal ještě 1 kalendářní, takže by měl celkem 3
Reagovat
Kozoroh
Na Lavera nezapomínám. Kalendářní GS je však v No1eho věku velké sousto. Příležitost, jakou měl před dvěma lety, se už bohužel opakovat nebude. :(
Reagovat
turista
Myslím si, že kalendářní GS a k tomu OH se vyhrát asi nedá. Když se to Novakovi nepodařilo před dvěma lety tak už se mu to asi nepodaří. Ani letos to nevyšlo. Wimbledon nevyhrál. A kdyby ho vyhrál taky by asi zase nevyhrál US Open.
Reagovat
wojtop
Na margo toho kalendarneho GS - za cias Lavera bol AOpen turnaj, kde nestartoval plny pocet hracov, ako na ostatnych GS turnajoch, na vyhru teda nebolo potrebne vyhrat 7 zapasov, vela hracov ho nebralo ako plnohodnotny GS a mnohi tam ani na zaver roka necestovali. Laver to mal doma, takze jeho ucast bola viac-menej "povinna". Navyse v tych casoch sa 3 GS hrali na trave + RG na antuke. Nechcem tym zlahcovat uspechy RL, len podotknut, aby sa zas uplne neprecenovali, tie podmienky boli v jeho casoch dost odlisne od dnesnych. Aj nekalendarny GS, ktory ako jediny v modernej ere ziskal ND je pocin, porovnatelny s Laverovymi kalendarnymi, podla mojho nazoru.
Reagovat
Orgasmator
souhlas
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Myslím, že Laverův úspěch se jen tak nepřecení.
A pro Jokera bude příští rok dosažení i dvou GS titulů těžký úkol. Na druhou stranu, nic ho netlačí, může hrát uvolněně.
Je na mladých vytáhnout se na legendu a načít nové GS soupeření. Vzory profesionality, zarputilosti i elegance mají jedny z největších, co na kurtech zářily, tak se snad nějaké parádní rivality zrodí.
Reagovat
Kozoroh
K zápasu: od Sinnera to nebylo ono, jakoby ho utavil včerejší těžký zápas s Medvědem. Navíc hrát před domácím publikem a znovu proti Djokerovi mu na klidu nepřidaly.

No1e nastoupil do finále koncentrovaně, jeho údery měly špičkovou přesnost a razanci. Taky servis ho podržel, když se v 2. setu párkrát ocitl v potížích, tak mu vždy pomohlo 1. podání k přímému bodu, čímž zadusil vzmahající se odpor soupeře.
Reagovat
srnecek
Áno. To jeho podanie, zvlášť v 1.sete, bolo neskutočné. Mal som pocit, že podáva nejaký automat. To muselo Sinnerovi zobrať vietor z plachiet. A zároveň dokazovalo, ako Nole na zápas nastúpil plne koncentrovaný a perfektne pripravený. V 2.sete nechýbalo veľa, aby sa set aj zápas vyvíjal inak. Napriek tomu, že aj Nole mal šance to ukončiť skôr. Stačili slabšie nervy Novaka, 1-2 loptičky, ktoré by Jannikovi vyšli, a publikum by momentum velmi ľahko otočilo....ale Nole to ustál.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ale houby s octem - ve 2.setu ho z krize vytáhl Janek svýma UE. Servisem za 1.setem zaostával.
Reagovat
turista
Ano. Novak až na ty potíže v části druhého setu byl výborný. Dělové podání, jistý bekhend a dunivý forhend.
Reagovat
kolapse
OLE OLE OLE OLE SINNER
Reagovat
kolapse
Opět titul Super týden Nole o víkendu BEAST MODE, nehratelnej. Tak nám to pěkně končí letos, ten Wimbledon mrzí víc a víc. IDEMOOOO 2024
Reagovat
NovacekTP
smile
Reagovat
NovacekTP
smile Novak s lehkostísmile
Reagovat
Liverpool22
smilesmile
Reagovat
enfee
Tutti frutti Djoko
Reagovat
Marduch
Z toho Srba možná jednou něco bude.
Reagovat
NovacekTP
je dobrejsmile
Reagovat
Ereinion
No finále podle předpokladů, Sinner na to pořád nemá mentálně. Djokovič si tuto "konkurenci" musí užívat
Reagovat
PetaM
Nejhloupější hráč roku 2023? Rozhodně Jannik. Tak aspoň jedno "nej" ulovil.
Reagovat
Pavol
Je ešte mladý a naivný. Příšte budeme chytřejší staroušku. smile
Reagovat
sojka1
ja si naopak myslim, ze by byl uplne prasteny, kdyby poslal dal Runeho. Prave proto, ze jsou mladi, tak jsou prece na zacatku, vrstevnici, rivalove, pracuje tam nejake ego a Janek schvalne navysi vzajemnou bilanci jejich zapasu na 0:3.... tak urciteeee.... :-)
Reagovat
Kozoroh
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A to byl myslím jen jeden z důvodů...
Ale je tu s podivem dost lidí, co by to po vzoru Rákosníčka rádi vošvindlovalismile
Reagovat
Kandinsky1
Tak v zemi podvodníků s nulovou morálkou bych ani nic jiného nečekal.
Reagovat
victim
Nemorální je chtít po někom aby se střelil do vlastní nohy.
Reagovat
victim
A ten švindl by spočíval v čem?Chtít po tenistovi aby bojoval za někoho jiného notabene když nemusí a ještě si může uškodit je spíš pseudomorální.Janek si vybojoval postup a měl plné právo zachovat se podle toho co je pro něj nejvýhodnější aniž by mu mohl někdo něco vyčítat.
Reagovat
Kozoroh
No tak především jde o to, že No1emu hrozilo vyřazení kvůli fake setům, které získal Rune za skreč Tsitsipase. Vyřazení No1eho za takových okolností by bylo nefér.
Reagovat
victim
Souhlas ale na věci to nic nemění.
Reagovat
turista
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Joker dal Jankovi ve 2.setu férově šanci na otočku, sle ten ji jednoduše odmítl.
Věc druhá - typická lemrovatost Italů - hlavní turnaj závěru roku a bez automatického hlášení autů.

Jokerovi gratuka - poslední zápasy hrál neuvěřitelně.
Ve slabé chvíli pomohli soupeřismile
Reagovat
Orgasmator
To hlášení autů je trochu ostuda a nahrává to domácímu, zvlášť umocněno "neférovým" publikem...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No, zrovna dneska to domácímu dost zavařilo, třeba i fatálně, ale je to hlavně talijánská vostuda s Gaudenzzim v čele.
Reagovat
Orgasmator
je to tak, byla to lajna a jestřába si nevzal bohužel Ale celkově na turnaji to hrálo do karet, i když někoho jiného třeba domácí prostředí může svazovat. Příště snad s live jestřábem... Takový velký turnaj by měl být vždy!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Patt
Djokovič naprosto zaslouženě. Ale podle mě nemůže být Goat, dokud nevyhraje Grand Slam. Někdo ho totiž vyhrál 2x.
Reagovat
Pe3k
Djokovic a goat? Dyť neporazí ani Wawrinku
Reagovat
lvicek
Ani Jirku!
Reagovat
NovacekTP
J1rkusmile
Reagovat
Orgasmator
30 výher v řadě na gs Ani Budge dokonce ani Laver nemají tolik výher za sebou
Reagovat
Kozoroh
Grandslamy, TM, Masters 1000, týdny na No. 1, počet YE1, všude No1e kraluje.
Reagovat
Orgasmator
+
2010-11: 43 výher v řadě
2011: 31 wins Masters1000 v řadě
2015-16: 30 gs wins rekord!!!
Reagovat
Liverpool22
smilesmilesmile
Reagovat
ladinec
Gratulace Džokovičovi..
Reagovat
Patik
Janik Janik..bolo ti to treba ? .......
Reagovat
farr
Já myslím že jednoznačně , karma mu to vrátí možná už hned v Austrálii .
Reagovat
NovacekTP
zakončil DFsmile
Reagovat
smazaný uživatel
Tak co labilní mladá generace, daří se?
Reagovat
NovacekTP
nemaji srdcesmile škoda
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist