Riskeová v osmifinále Wimbledonu zastavila 15 zápasů neporaženou světovou jedničku Bartyovou a vyzve Serenu

8. 7. 2019, 13:52
Aktuality 17
WIMBLEDON - Alison Riskeová se v osmifinále Wimbledonu postarala o senzaci. Devětadvacetiletá Američanka po obratu vyřadila 15 zápasů neporaženou Ashleigh Bartyovou, která vyhrála French Open a generálku v Birminghamu, připsala si premiérový skalp světové jedničky a poprvé v kariéře postoupila do čtvrtfinále grandslamu. V něm se Riskeová, jež má letos na trávě famózní bilanci 14-1, utká se Serenou Williamsovou.
Alison Riskeová (© AFP)

Alison Riskeová na trávě celou svou kariéru hraje skvělý tenis a na větších turnajích obvykle patří mezi největší nenasazené hrozby. Letos na akci ITF W100 v Surbitonu úspěšně obhájila loňský triumf, v Hertogenboschi se dočkala druhého kariérního titulu na WTA, prvního po pěti letech, a fantasticky si vede i ve Wimbledonu.

V tenisovém svatostánku zvládla všechny čtyři zápasy až po třísetové bitvě. Po Ivaně Jorovičové, nasazených Donně Vekičové a Belindě Bencicové si dnes po setech 3-6 6-2 6-3 vyšlápla na světovou jedničku, vítězku French Open a generálky v Birminghamu Ashleigh Bartyovou a ukončila 15zápasovou neporazitelnost 23leté Australanky.

Ta měla v úvodním dějství sice navrch, nicméně Riskeová se nevzdávala a vybudila se k famóznímu výkonu. V dalších dvou setech zahrála 24 vítězných úderů oproti pouhým šesti chybám a čelila jedinému brejkbolu, který odvrátila.

Po necelé hodině a tři čtvrtě mohla slavit první kariérní skalp světové jedničky a premiérový postup do čtvrtfinále grandslamu.

"Postup do čtvrtfinále je skvělý, ale nejúžasnější pro mě je, jak bojuju. Tráva ze mě zjevně dostává to nejlepší, snad to jednou přejde i na ostatní povrchy," řekla Riskeová.

"Ve druhém setu mě nechal na holičkách servis. Celkově jsem neodehrála špatný zápas, ale Alison byla lepší. Je těžké to skousnout, ale podlehla jsem lepší hráčce," řekla Bartyová, jež navzdory porážce zůstane světovou jedničkou i po Wimbledonu, neboť její poslední konkurentka Karolína Plíšková dnes rovněž vypadla.

Ve čtvrtfinále se 29letá Američanka, jež si v minulosti na grandslamech zahrála jediné osmifinále (US Open 2013), utká se sedminásobnou vítězkou a krajankou Serenou Williamsovou.

Sedminásobná šampionka a loňská finalistka si i v sedmém vzájemném souboji suverénně poradila s Carlou Suárezovou a po setech 6-2 6-2 postoupila do čtvrtfinále. Majitelka 23 grandslamových trofejí, která stále útočí na vyrovnání rekordu Margaret Courtové v počtu grandslamových vavřínů, zítra zabojuje o první letošní semifinále.

Úřadující vítězka Turnaje mistryň Elina Svitolinová se zřejmě vrací do bývalé formy. Světová osmička v osmifinále porazila 6-4 6-2 Petru Martičovou a poprvé si v All England Clubu zahraje čtvrtfinále. O své premiérové semifinále na grandslamech bude Ukrajinka usilovat proti vítězce českého derby Karolíně Muchové, která vyřadila Karolínu Plíškovou..

Shuai Zhang, která ve Wimbledonu nikdy nevyhrála zápas v hlavní soutěži, si letos na londýnském pažitu překvapivě zahraje čtvrtfinále. Čínská tenistka sice dnes poprvé ztratila set, nicméně s talentovanou Dajanou Jastremskou si poradila 6-4 1-6 6-2.

Její soupeřkou bude Simona Halepová, která zastavila překvapivou pouť patnáctileté Američanky Cori Gauffové. Favorizovaná Rumunka zvítězila 6-3 6-3 a potřetí za poslední čtyři sezony postoupila do čtvrtfinále Wimbledonu.

Až 313. hráčka světa Gauffová prošla do Wimbledonu kvalifikací jako nejmladší tenistka v historii a v prvním kole vyřadila svůj idol a pětinásobnou vítězku turnaje Venus Williamsovou. Nakonec na svém prvním grandslamu dokráčela až mezi nejlepší šestnáctku, kde ztroskotala na bývalé světové jedničce.

• WIMBLEDON 2019 •
Velká Británie / Londýn tráva, 38,000.000 liber
pondělní výsledky (08. 07. 2019)
• Dvouhra žen - osmifinále •
Strýcová (ČR) - Mertensová (21-Belg.) 4-6 7-5 6-2
Muchová (ČR) - Kar. Plíšková (3-ČR) 4-6 7-5 13-11
Kontaová (19-Brit.) - Kvitová (6-ČR) 4-6 6-2 6-4
Riskeová (USA) - Bartyová (1-Austr.) 3-6 6-2 6-3
Halepová (7-Rum.) - Gauffová (USA) 6-3 6-3
Svitolinová (8-Ukr.) - Martičová (24-Chorv.) 6-4 6-2
S. Williamsová (11-USA) - Suárezová (30-Šp.) 6-2 6-2
Shuai Zhang (Čína) - Jastremská (Ukr.) 6-4 1-6 6-2
• Čtyřhra - osmifinále •
Peschkeová/Melicharová (7-ČR/USA) - Spearsová/N. Kičenoková (USA/Ukr.) 6-2 6-3
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Reagovat
smazaný uživatel
Báro, Muško, pojďte!
Alison, come on!
Simono, hajde!

https://www.wtatennis.com/videos/player-month-june-2019-ashleigh-barty
Reagovat
MartinPa
Nevíte co dělá herečka Rebel Wilson u týmu Karolíny Muchové, že sedí vedle trenérů?
Reagovat
slacker
prekazi
Reagovat
smazaný uživatel
https://cs-cz.facebook.com/czechtennis.stars/photos/karol%C3%ADna-muchov%C3%A1-with-actress-rebel-wilson-uso18/1849774618392256/
Reagovat
Fransoas
Alison předvedla úžasnou bojovnou hru a zaslouženě postoupila do ČF.Tam ji čeká Williams.Pokud se jí povede hra v tomto duchu - může Američanku potrápit.Nechme se překvapit.
Reagovat
FulnekUltras
Rozhodně ten výkon proti Kongovi bude o level sebevědomější než dnes předvedla Karlička. Ta má bohužel krakatici až příliš v hlavě.
Reagovat
aape
hezky Alison, škoda že nesázím,
napadlo mě, že by na Ash mohla mít,
tak teď by situaci mohly využít naše holky..
Reagovat
mendrit
Pokud Karolína dojde do semifinále, tak ji bude chybět 10bodů bude na Ash.
Reagovat
dadaft
Riske hrála opravdu velmi dobře, ona to na trávě umí, což ovšem Ash neomlouvá.

nicméně souhlas s komentátorkami -- nejspíš to byl psychický útlum, který Ashleigh postihnul, v minulých dnech a týdnech vyhrála poprvé grandslam, následně další velký turnaj a stala se světovou jedničkou,,,,,,,,,,,, to jsou gigantické emoční pecky, které se nemůžou nepodepsat na psychice................ Barty vypadala neporazitelně, ale prohrála --- podle mě pojede konečně na chvíli domů, dá si pauzu,,,,,,,,,,,,,,, a na amerických betonech a dál do konce sezóny bude zase velmi nebezpečná.
Reagovat
EllNino
jojo, Wimbledon je prostě Wimbledon ... ale taky jsem si myslel, že si dojde pro double, byla jako mašina :)

Ale to kouzlo Wimbledonu prostě také udělá své
Reagovat
FulnekUltras
tenisový chrám je jenom jeden ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že na US open dojde na zápas Ash s hráčkou top 10 :-)
Na betonech má z minulých sezon skvělou bilanci, snad ustojí roli spolufavoritky.
A třeba se s Vikou ještě hecnou jako v Římě :-)
Reagovat
dunphy
Pro mě docela nečekané vítězství. Ale o to zaslouženější. Alison dnes hrála skvělý tenis, zcela bez bázně a hany. Vůbec jsem ji nepoznával, hlavně po té psychické stránce.
Reagovat
smazaný uživatel
V roce 2016 to byla Alison, kdo na ITF v Eastbourne zastavil navracející se Ash?
Letos Ash hrála zápas s osmou Američankou. Alison koriguje na 11:1.
Ash dnes bez 1. podání.

Barty party nekončí. Ještě je ve hře debl a sezona na betonech, TM, FC :-)
Come on, Ashle1gh. Zatím parádní sezona.
Reagovat
FulnekUltras
Nic nekončí. Spíš to teď vypadá na přerušovaný šmikec.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist