Roddick slaví 40. narozeniny. Muž s dělovým servisem se 9 let držel v Top 10

30. 8. 2022, 07:00
Legendy tenisu 4
Americký tenista Andy Roddick, narozený 30. srpna 1982, začal s profesionálním tenisem v osmnácti a po třech letech se v listopadu 2003 vyhoupl na vrchol žebříčku ATP, kde vydržel 13 týdnů. V témže roce zvítězil i v US Open. Je také trojnásobným finalistou Wimbledonu, ve kterém vždy podlehl Rogeru Federerovi. Devět let (2002 až 2010) se držel v první desítce hráčů ATP. Na kontě má 32 titulů ve dvouhře a čtyři ve čtyřhře.
Profily hráčů
Andy Roddick (© AFP)

Největší zbraní hráče přezdívaného A-Rod nebo Kid Roddick byl dělový servis, létající rychlostí více než 220 km/h, tvrdý forhend a výborný pohyb. Raketou se oháněl již od čtyř let. V juniorských letech nebylo o jeho talentu pochyb. Vítězil na grandslamových turnajích a v roce 2000 byl dokonce vyhlášen juniorským mistrem světa. V témže roce poprvé okusil i seniorské soutěže. Opravdu nahlas se Roddickovo jméno začalo skloňovat v souvislosti s jeho vítězstvím nad Petem Samprasem v třetím kole turnaje v Miami v březnu 2001. Tehdy osmnáctiletý mladík porazil poprvé v kariéře hráče z elitní světové desítky a prvně se posunul do první stovky žebříčku. Ostřílený Sampras si způsob jeho hry nemohl vynachválit.

Po hvězdném období na počátku tisíciletí si Roddick v roce 2006 prošel krizí, když vypadl ze světové desítky. Po Wimbledonu začal spolupracovat s bývalým tenistou Jimmym Connorsem. Jeho výkonnost stoupla a na posledním grandslamu sezony - US Open - v tom roce postoupil do finále, kde opět nestačil na Rogera Federera.

V den svých třicátých narozenin oznámil rodák z Omahy ukončení kariéry na US Open 2012, kde vypadl ve 4. kole s argentinským tenistou Juanem Martínem Del Potrem. Poslední zápas ve čtyřhře sehrál v roce 2015 s Američanem Mardym Fishem. O dva roky později ho uvedli do Mezinárodní tenisové síně slávy.

Roddick je od roku 2009 ženatý s americkou modelkou Brooklyn Deckerovou. Žijí v Boca Ratonu na Floridě a mají dvě děti. Slavný tenista také miluje basketbal, golf a baseball.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

4
Přidat komentář
Krisboy
Škoda ho, zabalil to podle mě moc brzo.
Reagovat
horska.kraslice
Tak tak, mám dojem, že byl v té době ještě v desítce.
Hodně jsem A-Rodovi fandila. Ten pětiseťák proti Rogerovi ve Wimbledou v roce 2009 se mi nikdy nevymaže z paměti.
Reagovat
Krisboy
Tak nějaké důvody jistě měl, ne každý chce hrát co nejdéle a dávat tenisu 110%. Sampras toho po třicítce taky už moc neodehrál, protože se chtěl naplno věnovat rodině. Jako správnej GOAT se rozloučil GS titulem a nazdar. Proč ne.
Reagovat
Tennisfan77
Roddicka zabalil Federer primárně. smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist