Rosol do finále neprošel, třísetovou bitvu vyhrál Haas

19. 10. 2013, 16:04
Aktuality 35
Lukáš Rosol si ve Vídni o svůj druhý turnajový titul v kariéře nezahraje. Český tenista sice dnešní semifinále proti Tommymu Haasovi rozehrál dobře, v třísetovém dramatu byl ale nakonec úspěšnější německý veterán, který zvítězil 3-6 6-4 a 7-6.
Lukáš Rosol (© erstebank-open.com)

Německý tenista Tommy Haas neztratil na cestě do semifinále ve Vídni set, nesebral mu ho ani včera Radek Štěpánek. Jako první se dočkal Lukáš Rosol v dnešní úvodní sadě, která se odehrála v režii českého hráče. Rosol výborně servíroval, při svém podání ztratil pouhé dvě výměny, a brejk za stavu 2-1 stačil osmému nasazenému hráči k tomu, aby set vyhrál 6-3.

Rosol, který ve Vídni bojoval o druhý titul v letošní sezoně i kariéře, se mohl na svůj servis spolehnout i v úvodních gamech další sady. Za stavu 2-3 odvrátil první nebezpečí a udržel si i další podání, ale podobně jako jeho soupeři v předchozím dějství se mu nevyhnula slabší chvilka, která rozhodla o osudu celého setu. V desáté hře se Haas dostal k druhému brejkbolu, tentokrát nezaváhal, a bylo srovnáno.

Tenis založený na výborném podání se vzácnými šancemi na brejk viděli diváci ve Vídni i ve třetím setu. V něm si oba hráči drželi svá podání až do zkrácené hry, která vyzněla jasně pro německého hráče. Rosol v důležitých chvílích chyboval a za stavu 0:6 vzteky rozbil o zem raketu. Dostal za to od rozhodčího druhé varování a tím i trestný bod, který znamenal konec zápasu.

Tommy Haas"Jsem na okruhu už 17 let, ale ještě nikdy jsem nevyhrál utkání bez toho, abych odehrál mečbol," poznamenal Haas. "Věděl jsem, že to dnes bude těžký zápas. Rosol je typ hráče, který když si začne věřit, tak je to proti němu velmi náročné. Byo to opravdu těsné utkání. V tie-breaku jsem hrál velmi dobře a on (Rosol) mi pomohl několika nevynucenými chybami," komentoval Haas, který má stále teoretickou šanci probojovat se na Turnaj mistrů.

"Ta šance tu pořád je, ale samozřejmě vím, že budu muset hrát velmi dobře příští týden a i poté v Paříži, kde bych možná potřeboval vyhrát," přiblížil matematiku svého postupu do Londýna německý veterán. "Dám do toho maximum, nic není nemožné. Jen chci ve zbytku sezony hrát dobrý tenis." 

Pětatřicetiletý Haas postoupil do finále ve Vídni po dvanácti letech, kdy turnaj vyhrál. Rok předtím byl v sezoně 2000 v boji o titul poražen Britem Henmanem.

"Je to docela bezva pocit. Kdysi dávno jsem tento turnaj sledoval v televizi. V roce 1997 jsem tu poprvé zahrál, o tři roky později jsem tu byl ve finále a v roce 2001 jsem vyhrál. A být zpátky ve finále teď v sezoně 2013 je samozřejmě skvělý pocit," uvedl Haas.

Český daviscupový reprezentant Rosol nenavázal na dubnový turnaj v Bukurešti, kde hrál své dosud jediné finále na ATP Tour a zároveň získal titul. Zklamání si může částečně vynahradit ve finále čtyřhry, kam postoupil spolu s Rumunem Florinem Mergeou. Dosud jediný deblový triumf zaznamenal Rosol loni v Dauhá se Slovákem Filipem Poláškem.

Haas se o patnáctý triumf v kariéře utká se svým takřka jmenovcem Robinem Haasem. O devět let mladší Nizozemec dnes vyřadil nasazenou jedničku Jo-Wilfrieda Tsongu z Francie po vyrovnaných setech 7-5 7-6.

Haase tak francouzskému favoritovi připravil první porážku na místním turnaji. Tsonga totiž ve Vídni předloni triumfoval a dnes usiloval o sedmou výhru v řadě. I přes porážku má ale stále velmi dobrou naději dostat se na Turnaj mistrů.

Šestadvacetiletý Haase si uchoval šanci na třetí titul v kariéře a znovu ho může získat v Rakousku, neboť v letech 2011 a 2012 triumfoval na antuce v Kitzbühelu. Letos už neuspěl ve finále na antuce v Gstaadu. 

Haas a Haase se o turnajový primát utkají v premiérovém vzájemném duelu. "Možná by měl zítra rozhodčí spíš hlásit 'hra Tommy' a 'hra Haase'," vtipkoval Nizozemec na téma téměř shodných jmen.

Výsledky - Vídeň (hala/tvrdý povrch, dotace 571.755 eur):
Dvouhra - semifinále:
Haas (2-Něm.) - Rosol (8-ČR) 3-6 6-4 7-6(0)
Haase (Niz.) - Tsonga (1-Fr.) 7-5 7-6(4)

Čtyřhra - semifinále:
Mergea/Rosol (Rum./ČR) - Neuchrist/Thiem (Rak.) 6-4 6-4
Knowle/Nestor (3-Rak./Kan.) - Levinský/Pavič (ČR/Chorv.) 6-3 6-2
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

35
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
SwissMaestro
Je někde možné sledovat finále Haas vs Haase? :(
Reagovat
smazaný uživatel
Pri hre Ernyho jsem si vzpomnela na nektere zapasy cerstveho tenisoveho duchodce Davida Nalbandiana a myslim, ze maji opravdu hodne spolecneho. Spoustu talentu,David byl schopen porazit hrace na postu svetove jednicky levou zadni, ale take nektere zapasy temer odchodit a zahodit. Horka hlava podobne, viz nedavne pamatne finale v Quinsu, kdy byl diskvalifikovan ve finale s Cilicem? Souhlasim s tim, ze Erny do uzsi svetove spicky patri a take tam urcite jednou bude, pokud neprestane hrat,ale ty nervy???
Reagovat
smazaný uživatel
kazdy patri tam, kam si dojde... to ostatni jsou nase projekce.. :-)
Reagovat
gigin
Je fakt, že už není žádná "mladá puška".. že si uvědomuje, co se děje. Nemůže do toho bezhlavě práskat. Čas, který promhral se nedá vrátit. Složitá situace. Navíc (a to řekl i jeho trenér), TO moc chce. Jít tam, kde patří. Toto všechno ho svazuje. Ernestku moc se ti omlouvám, mlátit tě nebudu. Jsi jedno z nej tenisových stvoření, které jsem kdy viděl. Vždycky ti budu fandit a do tej TOP5 tě určo dotlačím.. Budu vždy s tebou.. Tvůj gigin.. Ernests forever number one.. fakt ale...
Reagovat
Roger_Federer
Burčaček??
Reagovat
gigin
*\O/* *\O/* Idemoo, vole..
Reagovat
gigin
Reagovat
smazaný uživatel
ten TB by som ja osobne znašal ešte s väčšimi nervami lebo cely zapas na servise 100% a potom taky skrat

Tommy
Riša
David
goooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Reagovat
Fandina
Ríša a Grigor ve finále. Tak gratulka ještě jim. A Lukášovi k finále v deblu. Všem držím palce. Go, go a pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
tolik palcu sice nemam, ale vymyslene uz ano: Risa, David, Tommy, Carol a Sam.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
gigin
Mlátit, mlátit, mlátit! Ráno, hned jak se probudí, zmlátit za to, co provede dopoledne, v poledne ho zmlátit znova za to, co udělá odpoledne. A večer znovu.. furt dokola.. :((((( Taková šance, ve druhém setu, mohl to být jas ve dvou.. no nic no, s tím nic nenadělám..
Reagovat
smazaný uživatel
nepreju ti to zklamani, ale neprehanej zas.. no, klicove DF, 50 UE je ale prilis - s takovym pracantem, jakym David beze sporu je. Hraje ted dreka, opravdu jsem vsak ani na chvili neprestala verit, ze otoci. Gulbise nesleduju, ovsem v poho nebyl, ma nejak do sebe vsaklou podobnou "hysterii" jako ten JJ a nikdy nevis, kdy vytece, kdyz riznes.. :-(
Reagovat
gigin
Jak bylo trefně poznamenáno vedle v diskuzi:
Gublis tak genianlneho a zaroven retardovaneho hraca ako si ty som este nevidel
A ještě jsem to konzulotval s jedním známým a shodli jsme se, že je to fakt kretén. Fakt nevim o někom jinym, kdo by si prohrál tolik zápasů, v kterých byl lepší jen a jen svojí demencí. Jenom letos (Monaco, Monfils, Nadal).
No co no. Hlavně že porazil Janowicze. :D
Reagovat
gigin
Pravdu máš...
Reagovat
gigin
Jinak v prvním kole ve Valencii s Isnerem. Asi budeš zase spokojená..
Reagovat
tommr
kdybys viděl co dneska v závěru druhýho a třetího setu vyváděl Rosol tak bys byl k mrhačovi možná trochu shovívavější ... :)
Reagovat
Nola
David je motorová myš, snáď mu odpustíš :D obhajuje najviac bodov z hráčov TOP 4, tak mu prosím nezazlievaj, že tento turnaj potrebuje vyhrať, je neuveriteľné, že bude hrať 4 turnaje v jednom ťahu...Gulba si zalúži výprask :D
Reagovat
tito
Chválím tě bratře za opakovaně projevenou ( byť jistě trpkou ) reflexi. Zvláště v závěru sezony budeš jistě aspirovat na "fandu roku" :-)
Reagovat
gigin
Reagovat
gigin
Su Královna TP... s fans roku si můžeš tak akorát víš co...
Reagovat
tito
OK. Beru zpět... Královno..... :-)
Jinak kočky, kurt a živáňská výborné :-)))
Reagovat
gigin
Ty si z toho děláš prdel... ale já ti říkám... neunáším to prostě :((
Reagovat
smazaný uživatel
jak jsem vid?l ten kurz, tak jsem çul zradu. 1.88 proti Davidovi je přehnané.

Každopádn? gratulka, kams mrhaça za ten rok vytáhl.
Reagovat
gigin
Vuk
Reagovat
tito
Myslel jsem to vážně, fakt :-()
Reagovat
gigin
Tak to potom promiň a děkuju :)
Reagovat
gigin
Neutěšujte mne! :DDD néé, díky, už je to dobrý ;))
Reagovat
Fandina
Vamos je podle Google povzbuzování viz odkaz https://www.google.cz/#q=povzbuzov%C3%A1n%C3%AD+vamos
Reagovat
smazaný uživatel
ale google pry plive nesmysly.. :-) No, hlavne David uz 4:0.. vamos! :-)
Reagovat
Fandina
David už vede 5:0 tak super. Google určitě nesmysly neplive, on umí vyhledávat slova, požadavky, které mu zadáš a vypíše ti o tom, kde všude je našel. Takže chytrý program, vyhledávač informací ... úsměv
Reagovat
smazaný uživatel
vamos!!! I kdyz nevim, co to presne znamena.. (freeteepek: je tady carolyn).. ;-)
Reagovat
carolyn
Almagrovi boty na podporu žen v boji proti rakovině

https://twitter.com/NicoAlmagro/status/391514939287814144/photo/1/large?utm_source=fb&utm_medium=fb&utm_campaign=NicoAlmagro&utm_content=391514939287814144
Reagovat
Fandina
Lukáš absolutně projel TB. To nepochopím. Tak snad se Lukáš už poučí a v rozhodujících chvílích už nebude kazit. Držím palce příště Lukáši. Jinak hezký zápas a Tommy je moje velká láska, tak gratulka a držím palce ve finále.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist