Rosol si zahraje ve Vídni semifinále, proti Haasovi může pomstít vyřazení Štěpánka

18. 10. 2013, 14:47
Aktuality 10
ATP VÍDEŇ - Lukáš Rosol si poprvé od dubnového triumfu v Bukurešti a podruhé v kariéře zahraje o finále turnaje ATP. Ve Vídni dnes vyřadil Belgičana Bemelmanse po setech 6-3 1-6 6-3 a v sobotu může pomstít vyřazení daviscupového kolegy Radka Štěpánka. Toho o první letošní semifinále připravil Tommy Haas.
Lukáš Rosol (© erstebank-open.com)

Lukáš Rosol v dosavadních zápasech ve Vídni neztratil ani set. V duelu s Rubenem Bemelmansem už tak suverénní nebyl, ale ani belgický soupeř mu v postupu do semifinále nezabránil.

První sadu získal český tenista přesvědčivě 6-3 díky svému spolehlivému podání a využitému brejkbolu v osmé hře, po níž Rosol set bez potíží doservíroval. Ve druhém dějství se role obrátily: po dvou ztracených podáních prohrával český tenista už 0-5 a nadvakrát musel odvracet setbol, který pro něj znamenal hrozbu 'kanára'.

To se mu podařilo, ovšem Bemelmans vzápětí poslal zápas do třetího setu, který - podobně jako ten úvodní - rozhodla jediná slabší chvilka belgického hráče. Ten za stavu 1-2 podruhé v utkání přišel o servis a Rosol už pak zápas dovedl bezpečně do vítězného konce.

Radek ŠtěpánekO své druhé finále na okruhu ATP se vítěz letošního antukového turnaje v Bukurešti mohl utkat s krajanem a daviscupovým kolegou Radkem Štěpánkem, čtyřiatřicetiletý veterán ale prohrál po boji s Tommym Haasem a utrpěl tak první porážku po 13 výhrách v řadě.

V prvním setu si oba tenisté dlouho drželi své servisy. Až za stavu 5-5 karvinský rodák nabídl první brejkboly a vinou neodvrácení toho druhého šel soupeř podávat na vedení. Štěpánek se ale vrátil do hry a v tie-breaku měl celkem čtyři setboly včetně dvou při svém servisu. Ani jeden však proměnit nedokázal a po dlouhé přetahované prohrál 10-12. 

Štěpánek v duelu veteránů nakonec doplatil na neproměňování příležitostí. Na začátku druhé sady totiž nevyužil ani jeden ze tří brejkbolů, a když v šestém gamu ztratil čistou hrou podruhé v zápase podání, prohrál po hodině a tři čtvrtě 6-7 3-6. Ve vzájemné bilanci se po dnešní výhře ujal vedení 4-3 bývalý druhý hráč světa Haas.

"Tie-break byl rozhodující. Naštěstí se mi první set podařilo vyhrát, měl jsem i trochu štěstí. Hrál jsem dobrý tenis a na konci jsem byl asi i více agresivní," hodnotil vítěz turnaje z roku 2011 Haas.

Štěpánek se před vrcholem sezony, kterým bude účast na Turnaji mistrů ve čtyřhře a finále Davisova poháru v Bělehradu, představí na turnaji ATP 500 v Basileji a následně se pokusí prokousat z kvalifikace i do hlavní soutěže podniku Masters 1000 v Paříži.

Osmadvacetiletý Rosol, který ve Vídni postoupil i do semifinále čtyřhry, když dnes s Rumunem Mergeou vyřadili nejvýše nasazenou dvojici Peya/Soares, se s Haasem utká poprvé v kariéře. Německý tenista má stále šanci probojovat se na letošní Turnaj mistrů.

Mnohem blíže účasti v Londýně je Jo-Wilfreid Tsonga. Francouzský šampion předloňského ročníku, který drží postupovou pozici na Turnaj mistrů, se ve Vídni dostal mezi kvarteto nejlepších také, když zvládl druhý třísetový souboj. Dnes zdolal 6-4 3-6 7-6 domácího mladíka Dominica Thiema a na místním turnaji prodloužil svou neporazitelnost na šest zápasů.

O finále si Tsonga zahraje s Nizozemcem Robinem Haasem, který otočil utkání s turnajovou trojkou Fabiem Fogninim z Itálie.

"Se svou hrou tu jsem moc spokojený. Myslím, že jsem dnes hrál celý zápas na vysoké úrovni," komentoval Haase.

Výsledky - Vídeň (tvrdý povrch, dotace 571.755 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Rosol (8-ČR) - Bemelmans (Belg.) 6-3 1-6 6-3
Haas (2-Něm.) - Štěpánek (5-ČR) 7-6(10) 6-3
Haase (Niz.) - Fognini (3-It.) 6-7(4) 6-1 6-1
Tsonga (1-Fr.) - Thiem (Rak.) 6-4 3-6 7-6(3)

Semifinálové dvojice: Tsonga - Haase, Rosol - Haas.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Mergea/Rosol (Rum./ČR) - Peya/Soares (1-Rak./Braz.) 7-5 3-6 10-8
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
Fandina
Lukáš nemám slov. Takhle projet TB, to jsem snad ještě neviděla. Jinak dobré, všechno i podle statistik byl Lukáš o chlup lepší než Tommy. Ve třetím setu si líp držel i servis, ale TB to bylo absolutní selhání. Tak příště Lukáši. Držím palce ... pojď pojď pojď
Reagovat
smazaný uživatel
"Ten, ktery porazil Nadala" se s Tommym drzi vic nez slusne, jsem zvedava, jak to zvladne, zda se, ze mu ted opet naskocil prvni servis.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
plasan, nakonec takovy vybuch v TB.. :-(

Dobre, Tommy, takze ted Conga!? :-)
Reagovat
tommr
Lukášovo selhání v TB se dalo čekat i když ten závěr byl docela trapnej. Podle mýho názoru si Lukáš ale prohrál zápas už v závěru druhýho setu kdy za stavu 4:5 začal nesmyslně experimentovat s kratasama ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
presne, stavy 3:4, 4:5... lamou chleba. A ten TB podelal uz uplne...
Reagovat
carolyn
tvl co to je jako za fotku? :-))))
http://sport.aktualne.centrum.cz/finale-v-bukuresti-rosol-garcia-lopez/r~7700e472b01511e2a2840025900fea04/r~d771647237f511e3909e0025900fea04/
Reagovat
carolyn
tu dali ke článku - já dala jinej odkaz :-) ale fotka stejná
Reagovat
smazaný uživatel
Hm, tak Gulba poti Ferrovi za 1.926.

Sázející by se měli vzpamatovat. Ferrer je světová trojka!
Reagovat
smazaný uživatel
Jo ale Ferrer je tedka totální dřevák
Reagovat
slacker
Stepanek si nechal utect vitezvi v 1 setu :-((
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist