Rosol v Kataru skončil s ostudným 'kanárem'

2. 1. 2013, 17:11
Aktuality 8
Postupem do druhého kola si na turnaji v Dauhá vylepšil své tamní maximum, dál už ale Lukáš Rosol neprošel. Český reprezentant dnes nestačil na Itala Paola Lorenziho, kterému podlehl 0-6 4-6.
Lukáš Rosol

Lukáš Rosol nastoupil proti Paolu Lorenzimu potřetí v kariéře, premiérově ale na okruhu ATP. A první vzájemné měření sil na velkém turnaji nedopadlo pro sedmadvacetiletého rodáka z Brna vůbec dobře. V prvním setu uhrál člen vítězného daviscupového týmu pouhé tři body a poprvé v letošní sezoně tak musel překousnout 'kanára'.

I když Rosol v prvním gamu druhé sady (neúspěšně) bojoval o udržení svého podání stejně dlouho dobu, za kterou ztratil celý první set (16 minut), dál se mu nedařilo. V úvodu dějství prohrál další tři hry a hrozil mu úplný debakl. Ten odvrátil jedním rebrejkem, od té chvíle už si udržel všechna podání, ale na zvrat to nestačilo a za 64 minut tak prohrál 0-6 4-6.

Lorenzi se o semifinále utká s Davidem Ferrerem. Nejvýše nasazený Španěl dnes porazil 6-3 6-2 Němce Tobiase Kamkeho.

Ve čtvrtfinále je v Dauhá po dnešku Nikolaj Davyděnko, který v ruském souboji vyřadil svého krajana Michajla Južného. Zdejší vítěz z roku 2010 Davyděnko dnes připomínal spíše tenistu, který patřil mezi světovou špičku, než hráče, jenž po nevýrazných výkonech spadl až do páté desítky žebříčku ATP. V duelu s Južným si dnes neprohrál ani jedno podání a zvítězil 7-5 6-3.

V solidní formě se na začátku sezonytrochu nečekaně prezentuje Gael Monfils, o jehož pokračování na dráze profesionálního tenisty se koncem minulého roku hodně polemizovalo. Šestadvacetiletého Francouze od února trápila zraněná kolena, přišel kvůli nim o řadu důležitých turnajů včetně tří grandslamů a olympiády a v říjnu i předčasně ukončil sezonu.

V Dauhá se ale na kurty vrátil a po výhře nad katarským outsiderem si vyšlápl i na třetího nasazeného Philippa Kohlschreibera. Proti německému tenistovi hrál s chutí, tlačil se do vítězných úderů a zvítězil 6-4 2-6 6-4. Bilanci vzájemných duelů s o tři roky starším Kohlschreiberem tak navýšil už na 8-1. Ve čtrvtfinále se loňský finalista střetne s dalším Němcem Danielem Brandsem.

Nečekané problémy měl ve druhém kole 10. hráč světa Richard Gasquet, kterého trápil bezmála tři hodiny Grega Žemlja. V tie-breaku prvního setu slovinský tenista odvrátil dva setboly a rovnoceným soupeřem byl druhému nasazenému Francouzi i v sadě druhé. V té až za stavu 4-4 Žemlja poprvé ztratil podání a ještě pak bojoval o zvrat, žádný ze tří brejkbolů však v následné hře nevyužil. Hned na začátku rozhodujícího dějství se slovinský outsider dočkal také prvního brejku, který si dlouho hlídal a šel tak za stavu 5-3 podávat na vítězství. Tíhu okamžiku ale neunesl a nakonec ve zkrácené hře hráči elitní světové desítky podlehl.

O semifinále si proti Gasquetovi zahraje Lukáš Lacko. Nenasazený slovenský tenista dnes vyřadil turnajovou šestku Viktora Troického, kterému celkem čtyřikrát sebral servis a porazil ho 6-3 7-5.

Výsledky - Dauhá (tvrdý povrch, dotace 1.054.720 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Lorenzi (It.) - Rosol (ČR) 6-0 6-4
Monfils (Fr.) - Kohlschreiber (3-Něm.) 6-4 2-6 6-4
Lacko (Slov.) - Troicki (6-Srb.) 6-3 7-5
Davyděnko - Južnyj (oba Rus.) 7-5 6-3
Bolelli (It.) - Kubot (Pol.) 2-6 6-4 6-4
Brands (Něm.) - Safwat (Eg.) 4-6 6-3 6-2

pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak zítra už konečně Andy. Doufám že to neposere. To by byla celkem ostuda. Šlágr bude samozřejmě Raonic-Dimitrov na to je zvědavej asi každej. Já se ale asi ještě víc těším na páteční zápas Nišiho s Alexem. A doufám, že Kei opět potvrdí, že oproti ostatním mladým nadějím je dost nenápadnej možná až podceňovanej, ale na kurtu je poráží.
Reagovat
skott
¨Doufám, že to neposere.¨ tohle napsat u článku o Kvitové, tak dostaneš kartáč za pesimismus:-)
Z čeho ale usuzuješ, že Nishikori je podceňovanej? Já jsem třeba v poslední době četl různé předpovědi a prognozy na novou sezonu, v časopisech, na tenisových blozích a Nishikori je zmiňovanej prakticky všemi jako první, kdo by měl jít do první desítky..
Reagovat
smazaný uživatel
Fakt? Tak to mě překvapuje. Já všude pořád čtu jenom Tomic,Raonic,Dimitrov, případně Harrison. O Nišikorim se zas tak moc nemluví.
Reagovat
skott
TennisHead, Tennisspace, TA...jen namátkou pár, samozřejmě jsou zminovaní i jiní, ale Nishikori asi nejvíc.
Reagovat
smazaný uživatel
Kei je můj oblíbenec už docela dlouho, držím mu palce, aby se mu dařilo, z těch mladších asi nejvíc.

Dnes jsem koukala na Gaela s Filipem, kvalitní zápas, a co mě zvláště potěšilo, že se vůbec Gael vrátil po tom zranění a delším herním výpadku, a vyhrál.
Rozhodčí ho dost "dusil" dal mu napomenutí za nedodržení 25s. časového limitu, kdy musí podávat.
Gael nezklamal, pořád si tam povídal sám pro sebe, pak s hl. rozhodčím..prohrál druhý set, jak byl rozhozený. No, jsem hodně zvědavá, zda se tohle pravidlo bude tak striktně dál dodržovat a napomínat..ale Gael mě bavil, mám ho ráda a taneček na konci byl skvělý, hodně mi chyběl.
Reagovat
skott
Také jsem zaregistroval lehce zvýšenou aktivitu v tomto směru. Dušením bych to ale rozhodně nenazýval, naopak houšť a větší kapky nejen pro Monfilse, ale v první řadě notorické zdržovače v čele s Nadalem a Djokovicem! Čas a hlavně AO ukáže nakolik je to myšleno vážně.
Reagovat
smazaný uživatel
Uz vidim, jak budou Nadala s Djokovicem napominat a brat jim fiftyny.
Reagovat
smazaný uživatel
Nevšimli jste si někdo z Vás, jestli měl Gael šanci na kurtu zkontrolovat, kolik mu už času od posledního fiftýnu uběhlo? Anebo byl jen odkázaný na rozhodčího a neměl o času přehled? Jinak mi chvílemi přišlo, že i Kohlie párkrát nestihl 25 sec. limit, ale nedostal napomenutí žádné. Osobně si myslím, že to časem vyšumí. AO bude první větší prověrka, ale domnívám se, že v polovině sezóny bude zase všechno jako dřív... Nedokážu si dost dobře představit, že např. ve finále FO mezi Djokerem a Nadalem je bude rozhodčí dusit, nebo je dokonce trestat. Nedejbože opakovaně :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist