Rosol v Záhřebu zametl s domácím outsiderem

5. 2. 2013, 21:50
Aktuality 25
ATP ZÁHŘEB - Po úspěšné misi v Davis Cupu se Lukáš Rosol zapojil do kolotoče turnajů ATP a v Záhřebu dnes slavil postup do 2. kola. Český tenista smetl domácího outsidera Filipa Vegera a zahraje si tak o první letošní čtvrtfinále.
Lukáš Rosol

Lukáš Rosol o víkendu pomohl k postupu českých tenistů do čtvrtfinále Davisova poháru, když s Tomášem Berdychem vyválčil bod v sedmihodinové čtyřhře. Ze švýcarské Ženevy se přesunul do chorvatského Záhřebu, kde dnes vstoupil do halového turnaje kategorie ATP 250.

Sedmadvacetiletý český tenista měl soutěž zahájit proti Lukaszi Kubotovi, polský tenista se ale kvůli zranění kotníku odhlásil a Rosol tak nakonec čelil domácímu Filipu Vegerovi. Talentovaný Chorvat, který teprve v prosinci dovršil plnoletosti, si první start v hlavní soutěži turnaje ATP zajistil v kvalifikaci, ale ani rozehranost a znalost místního prostředí mu proti českému hráči nepomohly.

833. hráč světa Veger od začátku utkání tahal za kratší konec, zatímco Rosol vývoj zápasu kontroloval agresivní hrou. O svůj servis bojoval jen jednou přes shodu, nastřílel 38 vítězných úderů, udělal jen 20 nevynucených chyb a po 64 minutách se mohl radovat z postupu do 2. kola. Do něj letos zatím postoupil pokaždé, ale v Dauhá a na Australian Open v něm také skončil.

O první letošní čtvrtfinále si Rosol zahraje buď s Italem Flaviem Cipollou, nebo Lukášem Lackem, které vstup do turnaje čeká až ve středu. Slovenský tenista do Chorvatska přiletěl z daviscupového utkání v ukrajinském Křemenščoku, odkud si přivezl puchýře i drobné zdravotní problémy se zády a kotníkem.

Kvůli zánětu šlach na ruce Slovákům na Ukrajině nepomohl Martin Kližan, který do Záhřebu letěl se slovy "zkusím to, a uvidím". V prvním kole se střetl s Italem Matteem Violou, který dostal šanci jako lucky loser (za Kubota) a bojoval o první výhru na okruhu ATP. Pětadvacetiletého Itala od ní dělily pouhé dva míčky, ale navzdory pěti odvrácených setbolům v druhém setu nakonec s pátým nasazeným Slovákem prohrál 6-4 6-7 1-6.

Třiadvacetiletý Kližan si tak dnes ve čtvrtém letošním zápase připsal první výhru, a teprve druhou od loňského triumfu v Petrohradu, po kterém už sedmkrát padl.

Jeden z nasazených hráčů dnes v Záhřebu ale přeci jen skončil. Neuspěl Grigor Dimitrov, který si sice na začátku sezony v Brisbane zahrál poprvé ve finále, od té doby ale prohrál už devět setů v řadě. Dnes podlehl domácímu Ivu Karlovičovi, který naopak zaznamenal první letošní výhru. Té se letos nedočkal kvalifikacích, v Melbourne ani na challengeru v Heilbronnu, kde před 14 dny vzdal kvůli bolestem zad.

Třiatřicetiletý Chorvat dnes Bulharovi v zápase, ve kterém nebyl k vidění jediný brejkbol, nasázel 18 es a zvítězil dvakrát 7-6. Ve 2. kole by se mohl utkat s krajanem a předloňským vítězem turnaje Ivanem Dodigem.

Nejvýše nasazeným hráčem je domácí Marin Čilič, který v Záhřebu triumfoval v letech 2009 a 2010. Roli turnajové dvojky plní Ital Andreas Seppi a třetím nasazeným je obhájce titulu Rus Michajl Južnyj.

- ATP 250 ZÁHŘEB -
(Chorvatsko, tv. povrch / hala, 467.800 eur)
úterní výsledky (05. 02. 2013)

Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Veger (Chorv.) 6-2 6-4
Kližan (5-SR) - Viola (It.) 4-6 7-6(6) 6-1
Karlovič (Chorv.) - Dimitrov (7-Bulh.) 7-6(3) 7-6(3)
Devvarman (Ind.) - Berrer (Něm.) 0-6 7-6(6) 4-1 skreč B.
Sijsling (Niz.) - Mektič (Chorv.) 6-4 6-2
Petzschner (Něm.) - Pavič (Chorv.) 7-5 6-2
Kavčič - Bedene (oba Slovin.) 6-7(5) 6-3 6-3
Žemlja (Slovin.) - Bozoljac (Srb.) 6-7(5) 7-6(4) 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
smazaný uživatel
Myslím, že se tady na turnaji ukáže jak natom je! V dalším kole Cipolla čtvrtfinále Dev Varman/ Melzer takže docela hratelní soupeři...
Uvidíme jak se s tím kluk popasuje
Reagovat
tommr
těšil jsem se na Lukášův souboj s Lackem, ale Cipollo by zase měl bejt o něco schůdnější soupeř. Každopádně souhlasím s tím, že Lukáš má poměrně slušnej los a teoreticky by moh dojít až do finále. Tak doufejme že toho využije a konečně udělá nějakej pořádnej výsledek. Z tý jedný výhry nad Nadalem nemůže žít věčně ... :)
Reagovat
J.M.
Jinak to, že Dimitrov od Brisbane prohrál 9 setů v řadě, taky není pravda. O víkendu v Davis Cupu vyhrál obě dvouhry hladce 3:0, navíc oběma soupeřům nadělil kanára.

Ale v Záhřebu mají hodně podivný kurt, jak z minulého století. ještě nevyzpytatelnější než v Ženevě. Rychlý, navíc podivně odskakující, jednou vysoko, podruhé nízko, a brejknout Karlovičovo podání byla dnes nemožná mise. Bohužel v mezihře byl Grigor bezzubý, celkově nějak bez šťávy. A hlavně mě znepokojuje, že vypadá, že jsou mu tahle neustálá zklamání a prohry letos úplně jedno. Komentátor ho chválil, jak hraje uvolněně, ale u něj je to spíš laxnost až lehkovážnost. Po prohře se na Iva usmíval jako kdyby si zahrál někde na plácku s kamarádem jen tak pro radost. I před a po AO mluvil v tom smyslu, že žádné výsledky (na GS) v příštích letech nemůže nečekat, a že prohra není žádná tragédie... No není divu, že méně talentovaný vrstevník, který má daleko profesionálnější přístup, ambice a daleko srovnanější hlavu, je na žebříčku 25 míst před ním.
Reagovat
Stan_Borowitz
V minulém století byly náhodou povrchy docela fajn, rychlejší než dnes, nemuselo se na nich jen pinkat od baseline.
Reagovat
J.M.
Však já neříkám, že nebyly fajn. :-) Ale kromě toho, že ten zápas byl skoro jak z minulého století, ale v tom horším smyslu (výměny byly spíš výjimkou, ale hlavně proto, že oba měli problém míček ze soupeřovy rakety vůbec nějak zkrotit a vrátit, ne proto, že by se hrály nějaké pěkné vítězné údery, a ještě míň voleje), jsem měl na mysli i zvláštní odskok míčku. Úplně to od kurtu odlítávalo. Na dnešních površích spíš míček zabrzdí až zastaví.

Jinak ty povrchy v minulém století bych si moc neidealizoval. :-) To se mi vždycky vybaví ta pražská exhibice s Connorsem na koberci v hale (povrch, po kterém mnozí tak nostalgicky volají), jak si klasicky před podáním hodil míčkem o zem... A míček zůstal ležet na zemi jak přilepený. Pak už to využíval jako komický efekt. Dnes se tvrdé povrchy i v hale automaticky berou jako dokonale rovné s perfektními odskoky. Záhřeb nebo Ženeva pak je brána jako příjemné retro (to jen arogant Berdych si zase stěžuje), ale nevím, jestli ty vlnící se lajny na šišatém ženevském kurtu se schody jak po zemětřesení byly tím, co by se mělo vracet. :-)
Reagovat
J.M.
(Jinak v tom prvním příspěvku má samozřejmě být "nemůže čekat", ne "nemůže nečekat".)
Reagovat
VlS
Píšeš:
Záhřeb nebo Ženeva pak je brána jako příjemné retro (to jen arogant Berdych si zase stěžuje), ale nevím, jestli ty vlnící se lajny na šišatém ženevském kurtu se schody jak po zemětřesení byly tím, co by se mělo vracet. :-)
Tak teď nevím, myslíš to ironicky, nebo si odpravdu v jedné větě odporuješ?
Reagovat
J.M.
Proč odporuju? To je věco pohledu, co kdo preferuje. :-) Evidentně tady o víkendu v diskusích byli lidi, kterým kurt s propadlinami jak na mořském dně připadá v pořádku. Jinak by nepsali, že je Berdych arogantní, když se na to vymlouvá.
Reagovat
Fandina
J.M. a k čemu jsou tyto ironické vsuvky a příměry kohosi o víkendu? Nejde to napsat normálně?
Reagovat
Stan_Borowitz
Určitě šla kvalita/technologie provedení povrchů nahoru, to je bez debat.
Reagovat
J.M.
Napsat to normálně znamená přímočaře tak jak si to myslím. Ale vzhledem k tomu, že kritizovat jiné lidi je podle některých nepřípustné, tak aniž bych s tím souhlasil, tuto novodobou konvenci respektuji a zahalím to radši diplomatickou ironií, protože pokrytectví je to, čemu tu někteří fandí. :-) Má to i tu výhodu, že ten, na koho to je mířeno, to nemusí pochopit.
Reagovat
Fandina
J.M. ... sorry, omlouvám se, že jsem se zeptala. Ani ve snu by mě nenapadlo, že na anonymním webu se také vyskytuje pokrytectví. Ale děkuji ti za toto zjištění. Příště budu počítat s tím, že se tady píše s ohledem na toto a ne upřímně. Takže v pohodě. Kdo se neptá nic se nedozví.
Reagovat
smazaný uživatel
1. Slovenský tenista priletel do Chorvátska z kazašskej Astany ??

2. Rosol "zametl" s outsiderem ? Odkedy je výsledok 12:6 zametenie ??

3. Dimitrov hral finále v Sydney ??

Tento článok je snáď vtip :)
Reagovat
LubosZabloudil
ad 1. a 3. - díky za opravu.

ad 2. - vzhledem k tomu, že až na jeden game odehrál suverénní hry na servisu a za hodinu nastřílel 38 winnerů, je celkem pohodová výhra. Není 'zamést' jako 'zamést', ale do 2. kola prolétl suverénně, to musíš uznat ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Ako samozrejme, tá dvojka sa zviezla s ostatnými ;)

Ale pre mňa je zametenie niečo na štýl 6:1 6:2. Sám keď hrám tenis tak viem kedy so mnou súper zamietol a kedy ja s ním. Zhodou okolností som práve minule prehral 2:6 4:6 a rozhodne som nemal pocit, že by som mnou niekto zamietol :)
Reagovat
Fandina
rfever ... vedle pod článkem někdo psal, že Lukáš hral suverénně a opravdu mu nedal šanci, i když ten výsledek tak nevypadá.
Reagovat
J.M.
No, nevím, já jsem kus toho zápasu viděl, a Lukáš vypadal jako ještě daleko větší kopyto než před pár dny v Davis Cupu. Když se mu občas podařilo přehodit míček přes síť, bylo to vzácné osvěžení. Rozhodně to na mě nepůsobilo dojmem, že tam někdo s někým zametal, a už vůbec ne, že tam někdo hrál suverénně.
Reagovat
Fandina
J.M. ... já to neviděla, ty ano?
Reagovat
smazaný uživatel
Veď píše že áno.
Reagovat
Fandina
J.M. ... kousek si viděl, sorry, ale vedle někdo psal, že byl suverénní, takže dva protichůdné pohledy.
Reagovat
Stan_Borowitz
Pozor, mezi kouskem a kusem může být pořádný rozdíl. Někdy i 10 centimetrů, třeba :-)

Jinak ale pravda je, že konečný výsledek vůbec nemusí odpovídat průběhu zápasu. Každopádně ale titulek zní jako nechtěná ironie, vzhledem k postavení hráčů na žebříčku...
Reagovat
Fandina
Stan ... tak už jsme si tady snad zvykli na různé titulky článků. A co se týká centimetrů, někteří tenisté to mají u mě tak dobré, že mnohdy neřeším ani jak hrají ... úsměv
Reagovat
George_Renel
jsem to psal já a viděl jsem celý Rosolův mač. Přejetí nelze posuzovat jen dle toho, že to nebylo dvakrát 6:1. Jde také o vývoj hry a ten byl jednoznačný. Stačí se podívat na počet brejkobolů. Soupeř měl problémy skoro každé své podání dotáhnout, Lukáš ho při svých servisech prakticky k ničemu nepustil. Prostě jak jsem psal vedle, přejel ho. A to je u Rosola trošku překvapivé, protože známe jeho problémy přehrát hráče, kteří jsou v žebříčku i hluboko pod ním. Snad to bude trvalejší jev a účast v DC mu přidá potřebnou jistotu.
Reagovat
Fandina
Taky přeji Lukysovi, aby se dařilo. Držím palce Rosi ... pojď pojď pojď
Reagovat
George_Renel
A před chvilkou dohrál Minář. Jakmile po prvním prohraném setu trochu zlepšil podání, Lojda na něj nenašel protizbraň a Minář ho vcelku s přehledem přehrál.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist