Rubljov byl v Hamburku třikrát jediný míček od vyřazení, všechny sety potřeboval i Ruud

26. 7. 2023, 17:23
Aktuality 0
Andrej Rubljov (25) přijel do Hamburku po nedělním triumfu v Bastadu a v úvodním zápase na německé antuce byl třikrát jediný míček od vyřazení. Šampion ročníku 2020 ale všechny tři mečboly odvrátil a Bernabého Zapatu (26) po třech hodinách boje zdolal 5:7, 6:1, 7:6. Vstup do podniku série ATP 500 zvládl i Casper Ruud (24), také nejvýše nasazený potřeboval na postup všechny tři sety.
Andrej Rubljov (© Profimedia)

Andrej Rubljov ve středu v Hamburku potvrdil, že úvodní zápas pár dní po triumfu nebývá snadný. A rozhodně by nebyl první, kdo ho nezvládl. Moskevský rodák vybojoval v neděli na antuce ve švédském Bastadu svůj druhý letošní a celkově 14. titul z turnajů ATP, ale s podnikem ATP 500 v německé metropoli se mohl rozloučit hned po úvodním duelu.

Šampion ročníku 2020 a finalista z roku 2019 však překvapení nakonec nepřipustil, ačkoli byl třikrát jediný míček od vyřazení. Bernabého Zapatu, který prohrál i svůj šestý kariérní souboj se zástupci TOP 10 světového hodnocení, přetlačil vítěz letošního Masters v Monte Carlu až po třech hodinách boje a připsal si páté vítězství v řadě.

Statistiky zápasu Zapata - Rubljov

Aktuálně sedmý hráč pořadí si komplikace zavinil sám. V úvodním dějství vedl už 5:3 a v deváté hře disponoval dvěma setboly na vlastním servisu. Ve zbytku setu však kupil nevynucené chyby a přišel o něj.

Stav utkání se mu podařilo celkem suverénně srovnat, nicméně v rozhodujícím dějství žádnou převahu neměl. Hned na úvod musel likvidovat čtyři brejkboly a sám se k žádné šanci nedostal. V tie-breaku prohrával už 0:3 a 4:6 a čelil celkem třem mečbolům.

Ve čtvrtek se pokusí složit reparát za loňské vypadnutí ve druhém kole s Franciscem Cerúndolem. V letošním ročníku v této fázi změří síly s domácí nadějí Danielem Altmaierem. S Němcem bude hrát poprvé.

Casper Ruud v předchozích letech na antukových podnicích po Wimbledonu posbíral skoro polovinu z celkového počtu svých trofejí, předloni vybojoval tři a loni přidal další. Letos do této fáze sezony vstoupil před týdnem v Bastadu a ve finále nestačil na Andreje Rubljova.

Všech svých 10 titulů slavil na nejmenších akcích série ATP 250, pouze jeden z nich mimo antukové dvorce. "Pětistovka" v Hamburku je tak pro finalistu posledních dvou ročníků grandslamového French Open další příležitostí zavřít pusu všem kritikům a ukořistit první z cennějších triumfů.

Statistiky zápasu Ruud - Báez

Vítěz letošní akce v Estorilu zahájil svůj start v německé metropoli třísetovou výhrou nad trápícím se Sebastiánem Báezem. Už po třech gamech si umpirovému sudímu stěžoval, že na takto špatné antuce ještě v probíhající sezoně nehrál.

Úvodní sadu dotáhl do vítězného konce, ačkoli nevyužil dva brejkboly na 5:1 a vzápětí ztratil servis čistou hrou, čímž dovolil Argentinci srovnat krok. Ve druhé sadě ale získal jen jeden game a nijak přesvědčivě nepůsobil ani v té rozhodující. Po nepotvrzeném brejku na vedení 4:2 zaváhal už počtvrté v utkání na podání, nicméně se mu povedl rebrejk a zápas následně bez problémů doservíroval.

Na posledních čtyřech antukových turnajích prošel alespoň do čtvrtfinále. O protažení této série se ve čtvrtek utká s kvalifikantem Cristianem Garínem. Bývalý 17. hráč pořadí nepatří mezi oblíbené soupeře Nora, s Chilanem prohrál letos v Indian Wells a zhoršil si s ním vzájemnou bilanci na 1:3.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

• ATP 500 HAMBURK •
Německo, antuka, 1.831.515 eur
středeční výsledky (26. 7. 2023)
• Dvouhra - 2. kolo •
Kovalík (SR) - Musetti (3-It.) 6:3, 1:4 / odloženo
Zverev (4-Něm.) - Marterer (Něm.) 6:3, 7:5
van Assche (Fr.) - Davidovich (7-Šp.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Djere (Srb.) - Pella (Arg.) 6:2, 3:6, 6:3
• Dvouhra - 1. kolo •
Ruud (1-Nor.) - Báez (Arg.) 6:3, 1:6, 6:3
Rubljov (2-) - Zapata (Šp.) 5:7, 6:1, 7:6 (9:7)
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist