Rusky smetly italské obhájkyně, od roku 2004 jsou popáté ve finále

17. 4. 2011, 14:20
Aktuality 0
Ruské tenistky se ve Fed Cupu popáté za posledních osm let dostaly do finále. V letošním semifinále potvrdily papírové předpoklady a deklasovaly oslabené obhájkyně z Itálie 5:0.
Vera Zvonarevová

Tahounem ruského výběru byla o víkendu světová trojka Věra Zvonarevová, která už včera zařídila jeden z bodů domácího týmu. Dnes pak přidala rozhodující třetí bod v utkání s Robertou Vinciovou, po kterém bylo v souboji dvou nejúspěšnějších týmů ve Fed Cupu posledního desetiletí rozhodnuto. Rusky přidaly ještě další dva body v dohrávaných zápasech a v listopadu si zahrají opět na domácí půdě s Českem, které vyřadilo Belgii.

Ruský tým dokonale využil oslabení soupeře, který do Moskvy přijel bez dvou největších hvězd Francesky Schiavoneové a Flavie Pennettaové. Do klíčové dvouhry tak nastoupila Vinciová, která dnes Zvonarevové vzdorovala pouhých 74 minut. Ruská favoritka sebrala soupeřce celkem čtyřikrát podání a před domácím publikem zvítězila 6-4 a 6-2.

"Je to pro mě hodně emocionální výhra," přiznala po utkání Zvonarevová. "Věděla jsem, že by to znamenalo vedení 3-0 a postup do finále. Možná proto jsem byla trochu nervóznější a udělala o něco víc chyb než včera. Roberta je těžká soupeřka a nevzdává se bez boje. Ale potom, co vedla 4-3 v prvním setu, jsem se dokázala zvednout a hrát chytře."

Polovinu úvodní sady označila za klíčový moment i její soupeřka. "Ano, asi to byl zlomový bod v zápase. Vedla 3-1, potom to bylo 4-3 pro mě, jenže od té doby hrála prostě příliš dobře. Dala jsem do toho všechno, ale nestačilo to," uznala Vinciová, která nechtěla příliš komentovat neúčast svých slavnějších krajanek Francesky Schiavoneové a Flavie Pennettaové, jež se omluvily ze zdravotních důvodů.

"Jestli tu nechtějí být, je to jejich problém," konstatovala Vinciová. "O Schiavoneovou nebo Pennettaovou se nestarám, nejsou v tomhle týmu. Teď jsem já italská jednička a Sara dvojka."

Právě Sara Erraniová měla možnost za rozhodnutého stavu vybojovat alespoň čestný bod pro Italky a v souboji s Anastasií Pavljučenkovovou k němu neměla daleko. Tenistky spolu sehrály vyrovnanou bitvu, již rozhodly dva tie-breaky. V obou byla úspěšnější domácí hráčka, která za téměř dvě a půl hodiny zvítězila 7-6 7-6.

Debakl Italek v následné čtyřhře podtrhla porážka 6-7 a 1-6, kterou pár Pavljučenkovová/Makarovová uštědřil dvojici Briantiová/Camerinová.

Semifinále Fed Cupu Rusko - Itálie (16.-17. 4. 2011)

Rusko - Itálie 5-0 (Moskva, tv. povrch / hala)

Zvonarevová - Erraniová 6-0 6-2
Kuzněcovová - Vinciová 6-2 6-7(4) 6-1
Zvonarevová - Vinciová 6-4 6-2
Pavljučenkovová - Erraniová 7-6(5) 7-6(4)
Pavljučenkovová/Makarovová - Briantiová/Camerinová 7-6(3) 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist