Ruud poprvé vyzrál na Djokoviče. Tsitsipas si v Monte Carlu zahraje o třetí titul

13. 4., 17:26
Aktuality 36
ATP MONTE CARLO - Řek Stefanos Tsitsipas (25) v semifinále udolal Jannika Sinnera (22) a po třísetové bitvě postoupil do třetího finále v Monte Carlu. O další titul bude bojovat proti Casperu Ruudovi (25). Nor poprvé porazil Novaka Djokoviče (36) a připsal si nejcennější vítězství v kariéře.
Ruud porazil Djokoviče a zahraje si první finále v Monte Carlu. (@ Profimedia)

Djokovič – Ruud 4:6, 6:1, 4:6

Casper Ruud se v úvodu zápasu dostal do vedení 4:1 a i přes ztrátu podání si vedení udržel a získal tak první sadu. Nor poprvé uhrál nad Novakem Djokovičem alespoň set. Ve druhé sadě začal brejkem Srb a poprvé v zápase se dostal do vedení. První hráč světa zlepšil svou hru a začal hrát více agresivně. Na podání ztratil jen 5 fiftýnů, dvakrát sebral servis Norovi a získal set poměrem 6:1.

V rozhodujícím dějství začal lépe Ruud. Po dlouhé výměně zakončené vítězným backhandem, kterému zatleskal i sám Djokovič, si připravil čtvrtý  brejkbol v zápase. Ten hned využil a odskočil do vedení 2:0. Nor byl na kurtu lepším hráčem do stavu 4:2. Djokovič ale znovu začal hrát agresivněji a vyrovnal. Poslední dvě hry patřily norskému tenistovi, který po soupeřově dvojchybě slavil největší vítězství kariéry.

"Jsem super šťastný a tenhle den si budu navždy pamatovat. Porazit Novaka se mi nikdy nepovedlo a jsem rád, že jsem to dnes dokázal. Ve třetím setu jsem byl ve vedení, ale on zvedl úroveň své hry a ukázal jak dobře umí hrát pod tlakem. Zítra to pro mě bude speciální den, první finále tady v Monte Carlu. Už pár let se snažím dosáhnout na nějaký velký titul, zítra budu mít další šanci a udělám vše pro to abych dokázal vyhrát," řekl Ruud po svém nejcennějším vítězství.

Ruud se stal prvním Norem v historii, který porazil světovou jedničku. Premiérovým skalpem Djokoviče připsal první výhru proti hráči TOP 3 a postoupil do svého druhého finále na turnajích Masters.

Dvojnásobný šampion Novak Djokovič si v Monte Carlu zahrál semifinále poprvé od roku 2015, kdy zde získal titul, na první letošní finále však stále čeká. Jeho cílem na nejpomalejším povrchu nebude jen čtvrtý triumf na French Open, ale také olympijské hry v areálu Rolanda Garrose, na kterých bude mít možná poslední možnost zaútočit na první zlatou medaili.

Tsitsipas – Sinner 6:4, 3:6, 6:4

Jannik Sinner ze začátku nepůsobil tak dominantně jako v předchozích zápasech. Hned ve třetí hře mu Stefanos Tsitsipas sebral servis a Řek na svém podání ztratil v prvním setu jen šest bodů. Ve druhém dějství odvrátil Ital všech šest brejkbolů. V deváté hře podával Sinner na zisk setu a po dlouhém 13 minut trvajícím gamu si vynutil rozhodující sadu.

Ve třetím setu měl ze začátku výrazně navrch druhý hráč světa. Tsitsipas se po dohadování s rozhodčí v prvním gamu rozhodil a ztratil podání. V pátém gamu měl Sinner další šanci na brejk, rozhodčí však nezahlásila výrazný out Tsitsipasova podání a Sinner tak neproměnil brejkbol. Řek si nakonec servis udržel a snížil na 2:3.

Při další výměně stran si Ital vyžádal pauzu pro ošetření pravé nohy. V následujícím gamu ztratil podruhé v zápase servis a ziskem tří her v řadě se Řek dostal do vedení. Při výměně stran si Sinner opět vyžádal lehké ošetření nohy. I díky tomu ztratil další podání a Tsitsipas se mohl radovat z postupu do třetího finále v Monaku.

„Byla to nejlepší úroveň tenisu, co jsme s Jannikem dneska předvedli. Je to jeden z nejtěžších soupeřů a jsem rád, že se mi podařilo najít cestu k výhře. Věřím že mi takové vítězství hodně pomůže a jsem nadšený, že zase předvádím svůj nejlepší tenis. Přesně kvůli takovým zápasům pracuji každý den,“ komentoval Řek svou nejcennější letošní výhru.

Tsitsipas zastavil Sinnerovu vítěznou sérii a po téměř tří hodinovém duelu mu uštědřil teprve druhou letošní porážku. Zvýšil vedení ve vzájemné bilanci na 6:3 a 4:1 na antuce. Řek se díky postupu do svého sedmého finále na turnajích Masters vrátí do TOP 10.

Šampion z let 2021 a 2022 si zahraje třetí zdejší finále, ve kterém bude čelit Novaku Djokovičovi, nebo Casperu Ruudovi.

Výsledky turnaje ATP Masters 1000 v Monte Carlu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

TenisPortal.cz, Jakub Hájek

Komentáře

36
Přidat komentář
australan.tenis
Složení finále je pro mě kardinální zklamání. Moji dva nejoblíbenější hráči selhali. Fyzicky, mentálně i spirituálně.

Ale něco mi říká, že toto selhání je jenom posílí do zbytku antukového jara.

Puta Nadal.... Hala Djoko, Sinner a Carlitos.
Reagovat
Nenela
Ruud je nudny, skoda no, s Djokem ve finale by byla vetsi zabava
Reagovat
Dovodo6
Jinak doufám, že Noleho ani nenapadne jet do Barcelony nebo Madridu, fandit mu a zároveň sledovat to jeho trápení dokážu tak maximálně na jednom turnaji za měsíc
Reagovat
Patik
Barcelona už je nalosovana
Reagovat
annah
Naprosto chápu. Dobře si vzpomínám, jak těžké bylo sledovat Rogerovo trápení...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
A Nadalovo trápení se nedá sledovat vůbec. Ale na RG možná zápas vyhraje, kdoví. FH toho je tady na TP ušetřen.
Reagovat
turista
Do Madridu by Novak jet měl. Potřebuje zápasovou praxi. Tady jsou oba finalisté nepředpokládaní.
Reagovat
Dovodo6
No je pravda, že jet by tam měl už jenom kvůli tomu, aby se potenciálně Alcaraz se Sinnerem potkali už v semifinále.
Reagovat
No-le
Taky myslím... Ale podle mě zase nepojede.
Reagovat
Mantra
když to klapne podle odhadu, je to vlastně nuda
Reagovat
Patik
Súboj medzi Sinnerom a Djokovicom je na spadnutie (o pár hodín neskôr) poďme si teda pozrieť finale Ruud Tsitsipas Nole Nole Nole.. Keby bola hra nad hlavou predmet v škole asi by si z ročníka nikdy nevysiel..Casper by to mohol vyhrať celé ale keďže dneska nechal na kurte všetko čo mal zajtra mu nič neostane..stale si stojím zatym ze Ruud nevyhráva veľké zápasy proti veľkým hráčom lebo nato nemá povahu a rovnako tak dnes aj napriek tomu ze hral dobre nevyhral by ani teraz keby si to sám Djokovic nepohnojil.. Viac sa teda prikláňam k verzii ze Djokovic prehral a nie Casper vyhral.. Neviem ci inak Novak nemal o 30 vyhratych bodov v zápase viac než súper.
Reagovat
Krisboy
No vida. Vzpoura outsiderů.
Tsitsipas skvělej.
Reagovat
farr
Zaplať pánbůh za to změna neuškodí, furt koukat na ty samé zápasy DjokoSinner nic moc... nevim za mě lepší match up je Nole s Alcarazem když už... Navíc Filozofovi bych i jedno z letošních finále v Paříži i přál vyhrát za tu bídu, do které zabředl za poslední dobu by to pro něj byl super impulz do další kariéry, přišel mě dost zlomenej v Americe teď. Navíc sázkovky jim musej líbat nohy dneska slušnej vejvar.
Reagovat
Ondra979
tak jasne ze Alcaraz s Nolem je atraktivnejsi zapas, ale chtel jsem videt Djoka jestli bude schopen odvety za AO...tak to se dozvime treba priste, kdyz nedal Caspera, pri vsi ucte k nemu, tak by to asi stejne projel ve finale s kymkoli..jsem zvedav, jak jeste vyladi formu smerem k FO, ale na vitezstvi pro nej to uplne nevidim, nicmene stat se muze leccos, ale bude to letos naslapanejsi i bez Rafy a to je dobre
Reagovat
turista
Finále by Novak spíš vyhrál kdyby se do něj dostal.
Reagovat
No-le
Nivak Djokovič - největší tragéd letošního Monte Carla...
Reagovat
No-le
A Sparta samozřejmě
Reagovat
Nenela
Jsou to cuckari, jak by rekl jisty byvaly prezident
Reagovat
Kandinsky1
Spíš pasy.
Reagovat
paddy
Reagovat
Alien
Jako Zloser?
Reagovat
Ondra979
tak to je sok..misto ocekavaneho finale Sinnerr - Djok je tu uplne jiny zapas, i to se stava. porazka Sinnera je prekvapenim, ale ne obrovskym, Tsip na antuce umi, porazka Djoka uz je prekvapeni velke, tam jsem to povazoval skoro za formalitu a doted se mi tomu nechce verit...no na antuce to proste letos nebude snadne pro nikoho ze spicky a je to vlastne dobre, bude to zajimavejsi
Reagovat
Dovodo6
No každopádně je už nejvyšší čas, aby Zimonjič naučil Noleho konečně trochu hrát na síti. V některých momentech si říkám, že u té sítě bych i já zahrál líp. Ale kdo jsem já, abych radil
Reagovat
Kandinsky1
Viz ten jeho legendární volej při brejkbolu ze začátku pátého setu ve finále Wimbledonu proti Alkáčovi
Reagovat
farr
Nikdo nemůže umět všechno, Nole je marnej u sítě a vždy to byla je a bude jeho slabina. Rafa se zas nikdy nenaučil pořádně podávat. No a Fedex a jeho labilní hlava + absence obouruč BH mu ubrala pár GS úplně zbytečně a jednoznačně...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tvl, zase další expert, kterého si ti tři měli najmout jako kouče a ani jeden by za celou kariéru neprohrál jediný zápas...
Reagovat
elsky
Doublem? To nebývalo
Reagovat
com
jo dvojchyba na zaver je jako tresnicka na dortu
Reagovat
Kandinsky1
Podání odešlo s Goranem.
Reagovat
Dovodo6
Tak finále Stefános - Ruud, nakonec zase úplně jinak
Reagovat
com
a vitezem bude Casper
Reagovat
Kandinsky1
Ten už by si velkej titul zasloužil
Reagovat
No-le
Ani náhodou...
Reagovat
turista
Tak oba finalisté jsou momentálně na vzestupné trajektorii výkonnosti.
Reagovat
Preview.lover
Ruud vyhrál první set proti hráči top3 (před dneškem 0:25 na sety)
Reagovat
Kandinsky1
Ty krávo, Cipísek, to je bomba.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist