Rybakinová bude chtít složit finálový reparát, loučící se Collinsová zabojuje o největší titul

30. 3., 12:00
Previews 34
Sobotní program Miami Open určí šampionku letošního ročníku. Znovu po roce se do finále floridské tisícovky probojovala Jelena Rybakinová (24), která v loňském souboji o titul nestačila na Petru Kvitovou. Danielle Collinsová (30), jež absolvuje svou poslední sezonu v kariéře, si zahraje své premiérové finále na podnicích WTA 1000 a bude usilovat o svou nejcennější trofej.
Profily hráčů
Rybakinová je ve finále Miami Open druhým rokem po sobě (© AFP)

Collinsová – Rybakinová | 20:00 SEČ

Danielle Collinsová v pozdních večerních hodinách přidala na letošním Miami Open další výhru a pokračuje ve fenomenální jízdě. V semifinále potkala Jekatěrinu Alexandrovovou a proti přemožitelce světové jedničky Igy Šwiatekové a domácí hvězdy Jessicy Pegulaové potřebovala jen hodinu a čtvrt (6:3, 6:2).

Třicetiletá Američanka zahájila své letošní působení v Miami prohraným setem s Bernardou Peraovou, ovšem od té doby suverénně zvládla všech 12 setů a v ani jednom neztratila více než tři gamy. Po cestě do svého premiérového finále na podnicích WTA 1000 vyřadila také Caroline Garciaovou a loňskou semifinalistku Soranu Cirsteaovou.

Právě v Miami prorazila na nejvyšší okruh. V roce 2018, kdy se turnaj naposledy konal v předchozím dějišti v Key Biscayne, se probojovala do svého prvního čtvrtfinále a zároveň semifinále na hlavní tour. Rodačka z floridského Saint Petersburgu dále na této akci uhrála předloňské čtvrtfinále a teď v tomto městě může získat svůj největší titul.

Za sebou má pouhé tři finálové duely na této úrovni. V úvodních dvou uspěla, když v roce 2021 porazila Elenu-Gabrielu Ruseovou na antukových dvorcích v Palermu i Darju Kasatkinovou na betonech v kalifornském San José. V tom posledním na předloňském Australian Open však podlehla domácí Ashleigh Bartyové.

Vizitka Danielle Collinsové.Vizitka Danielle Collinsové. (@ Livesport)

Collinsová – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Miami (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Miami (finále)
Bilance: 19:7
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na venkovních betonech: 19:7
Bilance proti hráčkám TOP 10: 0:3 (kariérní 12:26)
Bilance ve finále WTA 1000: 0:0 (kariérní 0:0)
Bilance ve finále: 0:0 (kariérní 2:1)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Collinsová – Miami Open

Kariérní bilance: 17:5
Nejlepší výsledek: finále (2024)
Loňský výsledek: 3. kolo
Bilance ve finále: 0:0
Generálka: Austin (čtvrtfinále), Indian Wells (2. kolo)
Cesta turnajem: Peraová (3:6, 6:1, 6:1), (30) Potapovová (6:2, 6:2), Avanesjanová (6:1, 6:2), (19) Cirsteaová (6:3, 6:2), (23) Garciaová (6:3, 6:2), (14) Alexandrovová (6:3, 6:2)

 

Jelena Rybakinová nepředvedla v semifinále zrovna ideální výkon, ve druhé sadě schytala za necelou půlhodinu kanára a v rozhodujícím dějství prohrála od stavu 5:3 tři gamy v řadě. V posledních minutách ale excelovala, trojnásobnou šampionku Viktorii Azarenkovou nakonec zdolala 6:4, 0:6, 7:6 a znovu po roce postoupila v Miami do finále.

Moskevská rodačka musela ve čtyřech z pěti zápasů do rozhodujícího setu, také s kvalifikantkami Clarou Tausonovou a Taylor Townsendovou a nasazenou osmičkou Mariou Sakkariovou. Dva sety jí stačily pouze proti Madison Keysové (6:3, 7:5). Na kurtech strávila už 11 hodin a 36 minut a do Miami přijela po měsíční zdravotní pauze.

V posledních týdnech nenastoupila ke čtvrtfinálovému utkání v Dubaji a kvůli zdravotním potížím nemohla obhajovat triumf v Indian Wells. Čtyřiadvacetiletá Kazachstánka letos odehrála už tři finále: v Brisbane porazila Arynu Sabalenkovou, v Abú Zabí si poradila s Darjou Kasatkinovou a na tisícovce v Dauhá podlehla Ize Šwiatekové.

Bývalá wimbledonská šampionka prohrála 10 ze svých 17 finále na nejvyšší tour, ovšem z posledních čtyř to má 3:1. Před rokem byla právě v tomto dějišti jedinou výhru od zkompletování Sunshine Doublu, ve finále v Miami ale podlehla 6:7, 2:6 Petře Kvitové. Nyní bude usilovat o finálový reparát a také svou třetí trofej z podniků WTA 1000.

Vizitka Jeleny Rybakinové.Vizitka Jeleny Rybakinové. (@ Livesport)

Rybakinová – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Abú Zabí, Brisbane (triumf); Dauhá (finále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Abú Zabí, Brisbane (triumf); Dauhá (finále)
Bilance: 22:3
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na venkovních betonech: 22:3
Bilance proti hráčkám TOP 50-100: 7:1 (kariérní 65:18)
Bilance ve finále WTA 1000: 0:1 (kariérní 2:2)
Bilance ve finále: 2:1 (kariérní 7:10)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo)

Rybakinová – Miami Open

Kariérní bilance: 12:3
Nejlepší výsledek: finále (2023-24)
Loňský výsledek: finále
Bilance ve finále: 0:1
Generálka: Dubaj (čtvrtfinále)
Cesta turnajem: volný los, Tausonová (3:6, 7:5, 6:4), Townsendová (6:3, 6:7, 6:4), (17) Keysová (6:3, 7:5), (8) Sakkariová (7:5, 6:7, 6:4), (27) Azarenková (6:4, 0:6, 7:6)

 

Vzájemná bilance: Rybakinová vede 3:1. Collinsová měla navrch 7:6, 7:6 v úvodním souboji před třemi lety v San José, kde o pár dní později získala svůj druhý titul. Rybakinová se poté radovala ve všech třech případech, loni v Adelaide a na Australian Open a letos v Abú Zabí, ovšem pokaždé ve třech setech.

 

Sobotní program

STADIUM (od 17:30 SEČ)

1. Bopanna/Ebden (1-Indie/Austr.) - Dodig/Krajicek (2-Chorv./Niz.)
2. Collinsová (USA) - Rybakinová (4-Kaz.) / nejdříve ve 20:00 SEČ

Kompletní programPřehled ženského turnaje

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

34
Přidat komentář
tommr
Je zajímavý že loni vyhrála Miami jako svůj poslední velkej turnaj Petra Kvitová a letos se totéž povedlo Collinsový ...
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zaplaťpánbůh je to za námi. Viděl jsem jen střípky z prvního setu a byla to bídná podívaná nehodná finále. Servis-return out, servis return winner, servis- ace... a tak dokola.
Rybka se vrací po zranění nebo nemoci, takže jí tu prohru odpouštím.
I na výhře Collins se dá najít pozitivum - brzy už ty její manýry z kurtů zmizí. Myslím, že to může úspěšně zkusit s herectvím. Třeba v Big bang theory by jí to slušelo.smile
Reagovat
lvicek
Jezisi, proc zrovna tam?
Reagovat
frenkie57
Protože je strašně ukecaná.
Reagovat
lvicek
Tak to radši do Gilmorek...
Reagovat
bardunek666
Živelná Danka porazila leklou Rybu. Jsem rád, že se jí v poslední sezóně daří. Nikdy jsem jí na chuť příliš nepřišel, ale musím uznat, že nuda s ní v zápasech není
Reagovat
asgard33
Hodná Štika,po chvilce šprajcování nakonec uposlechla naši výzvu.Jinak ta trofej nic moc,pohárek z Palerma byl mnohem hezčí.
Reagovat
frenkie57
Je z Nového Boru, tak musí být pěkná.
Reagovat
frenkie57
Chudák Rybka. Prohrát ve finále 2x za sebou na stejném turnaji, to musí být velké zklamání. Ale je fakt, že Collins si zatím šla tak nějak víc, byla sice slabší na podání, ale jistější ve výměnách, udělal přeci jenom méně UE. Rybka se prostě nepotkala s úplně optimální formou, byť na finále to stačilo. Tak snad příště do třetice všeho dobrého.
Reagovat
Otmar
Dobrej tenis to byl, Rybka evidentně není v TOP formě a Daniela tenhle turnaj odehrála, jak nejlíp umí. Tak si myslím, že to bylo spravedlivé, navíc Rybka mnoho UE zcela zbytečných. Bylo to vyrovnané a dramatické, díky za to!
Reagovat
Random33
Souboj dvou studenych cumaku vyhrala Collins. Ale pral jsem ji to, kde jinde se rozloucit takhle paradne vyhrou ve finale, nez v USA.
Reagovat
zfloyd
zrovna jsem si říkal , čtvrtej se dává , no a je to tam
Reagovat
zfloyd
ta Danka , ale hraje fakt dobře
Reagovat
bardunek666
Jedeme Danka!!!
Reagovat
Andrew89
Doufam,ze to Rybka otoci. Collins je otravnejsi nez komar v lete
Reagovat
aligo
Dana dobře!
Reagovat
hanz
Má někdo strým?
Reagovat
Liverpool22
https://freestreams-live1.im/tennis-channel-2/
Reagovat
hanz
Děkuji, ale nevím, proč se tak seká.. A pro rejpala COMču, PC je vyčištěný.
Reagovat
zfloyd
kdyby byla Rusk z Kazachstánu slušná , tak jí to pustí , když je to poslední zápas v kariéře
Reagovat
Sinuhet1
ja myslim ze rikala ze bude koncit tenhle rok, ne turnaj
Reagovat
hanz
Takovejch keců už od všech bylo... viz Wozejk aj...
Reagovat
aligo
Není to poslední zápas, ale poslední sezóna
Reagovat
Sinuhet1
je to tenis tak na dva udery, co se da delat :/
Reagovat
Sinuhet1
Rybka zatim na servisu jistejsi
Reagovat
Sinuhet1
Collins mi prijde trochu premotivovana
Reagovat
zfloyd
její poslední zápas , tak aby nebyla , já bych byl taky
Reagovat
aligo
Není to poslední zápas, ale poslední sezóna
Reagovat
misa
Sofinka má sice tragikomickou sezonu ve dvouhře, ale v deblu se jí hodně daří. V únoru vyhrála s BMS v Abu Zabi a teď jsou spolu ve finále Miami (7. místo v race). Nevím proč si Bethanie stěžuje, že letos nemá spoluhráčku a tahá Lucku z důchodu zpět na kurty
Reagovat
Holahej
... jsme si volaly s Beth. Říkala, že má před sebou poslední sezonu a že nemá stabilní partnerku, protože jí jedna hráčka dohodu zrušila, popisuje Šafářová..., nebyla to právě Kenin, 25 let, že se chce soustředit na singl a návrat do špičky?...
Reagovat
com
nebudme swině a přejme to Collins, kdyz konci.. At ma na konec kariery aspon jednu tisicovku.. Rybakina si titulu nahrabe jeste dost
Reagovat
Sinuhet1
Reagovat
asgard33
To je správnej přístup,Rybka už má a ještě bude mít titulů dost.
Reagovat
Sinuhet1
Snad to bude pekny zapas
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist