Rybakinová je i na druhém letošním turnaji ve finále, o titul z Hobartu se utká s Shuai Zhang

17. 1. 2020, 13:56
Aktuality 6
WTA HOBART - Jelena Rybakinová v Hobartu zdolala bývalou šampionku Britku Heather Watsonovou a i na druhém turnaji v roce 2020 postoupila do finále. O první letošní a celkově druhý titul na okruhu WTA si dvacetiletá Kazaška s ruskými kořeny zahraje proti Číňance Shuai Zhang.
Jelena Rybakinová (© AFP)

Jelena Rybakinová loni v červenci měsíc po oslavě 20. narozenin proměnila na antuce v Bukurešti své první finále v premiérový titul a usadila se na okruhu WTA. 

Nyní už pět turnajů po sobě nechyběla ve čtvrtfinále, obě akce v letošní sezoně proměnila dokonce ve finále. Minulý týden v čínském Shenzhenu v něm nestačila na Rusku Jekatěrinu Alexandrovovou, šanci na reparát bude mít po pouhých sedmi dnech v Hobartu. 

Moskevská rodačka s kazašským pasem na tasmánském ostrově porazila Slovinku Zidanšekovou, Francouzku Cornetovou, domácí Cabreraovou a v dnešním semifinále zdolala 6-3 4-6 6-4 britskou šampionku z roku 2015 Heather Watsonovou.

"Druhý turnaj v roce a druhé finále, takže se musím cítit skvěle. Ale popravdě jsem také docela unavená, po včerejšku jsem se nestihla úplně zotavit," řekla Rybakinová, jež měla v nohách tříhodinové čtvrtfinále. Dnes se nechávala ošetřovat kvůli bolesti stehenního svalu.



O druhý titul ze třetího finále bude světová třicítka Rybakinová usilovat v prvním vzájemném duelu proti Shuai Zhang. Jednatřicetiletá Číňanka dnes porazila bez ztráty podání  6-3 6-4 Rusku Veroniku Kuděrmětovovou, když využila oba své brejkboly.

Světová čtyřicítka ve dvouhře a desítka ve čtyřhře Shuai Zhang je ve finále rovněž potřetí v kariéře. Obě předchozí přetavila v tituly, když v letech 2013 a 2017 triumfovala na domácí půdě v Guangzhou.



Shuai Zhang bude v Hobartu usilovat dokonce o premiérový double, neboť s Shuai Peng je i ve finále čtyřhry. Cestou do něj Číňankám stačilo vyhrát první kolo, další dva zápasy po odstoupení soupeřek absolvovat nemusely.

Bouzková se do deblového finále nedostala
O titul se Shuai Zhang s Shuai Peng utkají s Ukrajinkou Nadjou Kičenokovou a Indkou Saniou Mirzaovou, jež startuje na prvním turnaji po dvouleté mateřské pauze. Kičenoková s Mirzaovou, které hrají na první společné akci, v dnešním semifinále vyřadily Marii Bouzkovou se Slovinkou Tamarou Zidanšekovou.

Jednadvacetiletá Bouzková hrála deblové semifinále na okruhu WTA poprvé. Ve dvouhře v Hobartu vypadla v prvním kole, přestože měla proti Cici Bellisové mečbol.

• WTA INTERNATIONAL HOBART •
Austrálie / Tasmánie, tv. povrch, 275.000 dolarů
páteční výsledky (17. 01. 2020)
• Dvouhra - semifinále •
Rybakinová (3-Kaz.) - Watsonová (Brit.) 6-3 4-6 6-4
Shuai Zhang (4-Čína) - Kuděrmětovová (5-Rus.) 6-3 6-4
• Čtyřhra - semifinále •
N. Kičenoková/Mirzaová (Ukr./Indie) - Bouzková/Zidanšeková (ČR/Slovin.) 7-6(3) 6-2
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

6
Přidat komentář
Jon61
Na základě čeho jsou przněna příjmení tenistek? Z článků uvadím dva příklady: Mirzaová (originál Mirza) a v tomto případě Rybakinová (originál Rybakina). Běžte s tím přechylováním do ...kelu.
Když je Mirzaová, mělo by být Rybakinaová.
Mimichodem Rybakina je už ženská podoba od mužského Rybakin.
Reagovat
blixa
Podle pravidel českého přechylování je to správně, odvíjí se to o mužského jména otce/manžela + koncovka "ová", tedy skutečně Mirzaová a Rybakinová. Nicméně zcela souhlasím, že to hraničí s demencí, zvláště přechylování už přechýlených slovanských ženských příjmení, ale prý je to na striktní rozkaz majitele webu a nedá se tím údajně nic dělat.
Reagovat
Jon61
Mireille Mathieuová, madam Curieová, Greta Gabroová se přechýlování také nepoužívá. Pokud chce majitel webu přechylování, tak by je měl dodržet i u hráček z Asie (Číňanek apod.), což se neděje.
Reagovat
Jon61
Samozřejmě má být Greta Garboová. :)
Reagovat
blixa
Přechylování není povinné, jen doporučené. Přechýlený i nepřechýlený tvar je gramaticky správně. Některé, všeobecně známé osobnosti se obvykle nepřechylují, na to pamatují i ona "doporučení". Bývalý ředitel ÚJČ, prof. Oliva ještě když řediteloval tak byl celkem smířlivý a sám tvrdil, že přechylování či nepřechylování vlastně nemá žádné dobré řešení :-D, ovšem po té co ho vyhodili se přiklonil k přechylovacím fanatikům, ke kterým patří i současný ředitel. V současné době za ÚJČ nesmí mluvit nikdo, kdo by byl k nepřechylování tolerantní. Samozřejmě že tam tací jsou, ale musí držet hubu pokud si chtějí zachovat zaměstnání. ÚJČ vidí pouze čistě jazykové hledisko z pohledu Čecha a odmítá pochopit, že svět je dávno globální a že jde o projev neuvěřitelné neúcty ke všem cizinkám.
Reagovat
Jon61
Vzpomínám si, jak kdysi u nás vyhrála závod tehdy ještě východní Němka a její příjmení při vyhlašování řekli s příponou - ová, ta byla zřejmě uražená a nešla na stupínky vítězů.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist