Sabalenková jako první žena po 11 letech obhájila titul na Australian Open. Set neztratila ani ve finále

27. 1., 11:02
Aktuality 83
Aryna Sabalenková (25) získala i svůj druhý grandslamový vavřín na Australian Open. Aktuální světová dvojka přehrála 6:3, 6:2 debutantku ve finále majorů Qinwen Zheng (21) a jako první od krajanky Viktorie Azarenkové v roce 2013 obhájila ženský triumf v Melbourne Parku. Běloruska to dokonce zvládla bez ztráty setu a zaregistrovala svůj celkově 14. titul, první od loňského května.
Profily hráčů
Sabalenková jako první žena po 11 letech obhájila titul na Australian Open (© AFP)

Qinwen Zheng – Sabalenková 3:6, 2:6

Aryna Sabalenková loni na australské půdě vyhrála všech 11 zápasů a stala se zbrusu novou grandslamovou šampionkou. Ve zbytku sezony však triumfovala už jen v květnu v Madridu a od konce antukového jara sbírala jedno zklamání za druhým. Mezi ta největší se řadí nezdary v semifinále na French Open, ve Wimbledonu a na Turnaji mistryň a také ve finále na US Open a před pár týdny na generálce v Brisbane.

Dlouhé období bez titulu si však vynahradila v oblíbeném Melbourne Parku. Bývalá světová jednička se dostala už na šestém grandslamu v řadě do semifinále a po cestě do svého třetího grandslamového finále neztratila jediný set.

Zatímco Elle Seidelové, Brendě Fruhvirtové, Lesje Curenkové, Amandě Anisimovové ani Barboře Krejčíkové nepovolila více než tři gamy v jednom setu, v semifinále s Coco Gauffovou, které mnozí označovali za předčasné finále, musela otáčet nepříznivý vývoj v úvodní sadě. Set nakonec neprohrála ani s Qinwen Zheng ve finále. Takovou dominanci předvedly v tomto století na Australian Open pouze Maria Šarapovová (2008), Serena Williamsová (2017) a Ashleigh Bartyová (2022).

Statistiky zápasu.Statistiky zápasu. (@ Livesport)

Sabalenková zužitkovala na začátku utkání mnohem větší zkušenosti s velkými zápasy a vypracovala si náskok 3:0. Soupeřce nabídla ve třetím gamu tři brejkboly v řadě, nicméně všechny hrozby chladnokrevně zlikvidovala. Náskok brejku si díky agresivní hře a skvělému servisu udržela až do konce setu, který mohla ukončit již na returnu. V osmé hře však na vlastním podání zaúřadovala Zheng a tentokrát ona smazala manko 0:40 a game otočila.

Také ve druhém setu to byl tah na jednu branku. Ze Zheng sice definitivně spadla nervozita, ovšem ani v následujících minutách nebyla schopná najít recept na tvrdé údery ani dělový servis Sabalenkové, která mohla pokračovat v dominanci. Favoritka odskočila za stavu 4:1 už o dva brejky a náskok si uhájila. Největší drama přinesl závěrečný game, v němž Sabalenková zahodila vedení 40:0, musela odvracet brejkbol a proměnila až pátý mečbol.

"Chci pogratulovat Qinwen, vím, že porážka ve finále grandslamu není příjemná. Jsi neuvěřitelná hráčka a pořád velmi mladá. Určitě budeš hrát spoustu dalších finále a ten grandslam jednou vyhraješ," uvedla Sabalenková. "Nemyslela jsem si, že někdy vyhraju grandslam. A teď se mi to tady povedlo podruhé v řadě. Sama jsem z posledních dvou týdnů překvapená. Byla jsem pod tlakem, ale snažila jsem se to ignorovat, prostě jsem šla zápas od zápasu."

Rodačka z Minsku získala svůj celkově 14. titul, 12 z nich vybojovala na tvrdých površích. Svou bilanci ve finálových duelech vylepšila na 14:12. Triumf na Australian Open obhájila jako první žena od krajanky Viktorie Azarenkové, která v roce 2013 ve finále porazila Číňanku Na Li. V tomto století kralovaly v Melbourne Parku dva roky po sobě už jen Jennifer Capriatiová (2001-02) a Serena Williamsová (2009-10).

V žebříčku zůstane na druhém místě a o pár bodů stáhne náskok světové jedničky Igy Šwiatekové, jež senzačně vypadla už ve třetím kole s Lindou Noskovou. Svou neporazitelnost na Australian Open protáhla na 14 utkání. Ještě před startem loňského ročníku bylo jejím maximem v tomto dějišti osmifinále z let 2021-22.

Po druhém triumfu v Melbourne je devátou aktivní hráčkou s alespoň dvěma tituly z grandslamů. Zařadila se k Venus Williamsové (7), Naomi Ósakaové (4), Šwiatekové (4), Angelique Kerberové (3), Viktorii Azarenkové, Petře Kvitové, Garbiňe Muguruzaové a Simoně Halepové (2).

Zheng využila velmi příznivého losu a dvakrát vylepšila své grandslamové maximum. Jediné předchozí čtvrtfinále na majorech absolvovala na loňském US Open a jasně v něm prohrála právě se Sabalenkovou. Po cestě do finále Australian Open nepotkala nikoho z TOP 50 žebříčku, tedy ani jednu nasazenou soupeřku, a stala se teprve druhou čínskou finalistkou grandslamů.

Na přesně 10 let starý triumf Na Li, od kterého Čína na další trofej čeká, však navázat nedokázala. Ve druhé půlce loňské sezony odstartovala stále probíhající životní období zahrnující první tituly z turnajů WTA (Palermo a Zhengzhou) a finálové účasti na WTA Elite Trophy a na Australian Open. Postupem do závěrečného kola úvodního majoru roku si zajistila debut v TOP 10 pořadí, čeká ji skok na sedmou pozici.

"Gratuluju Aryně, odehrála vynikající zápas. Pro mě to bylo první finále a další zkušenost. Chci poděkovat všem fanouškům, kteří mě přišli podpořit. Mám pocit, že jsem mohla hrát lépe, ale bohužel se mi to v tomhle zápase nepodařilo. Opravdu jsem si letošní Australian Open užila," řekla Zheng během ceremoniálu.


Výsledky ženské dvouhry na Australian Open

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

83
Přidat komentář
Blondie
Za mě to bylo strašlivé, šíleně nudné finále.

Nicméně čínské hráčce gratuluji k životnímu milníku, ostudu si na velké scéně určitě neudělala.
A Aryně blahopřeji k druhému GS, zvládla ten zápas dokonale a snad ani na vteřinu nepřipustila možnost zvratu. Velká hráčka, která začala naplňovat svůj potenciál. Netušila jsem, že jí zemřel tatínek, takže je rozhodně pěkné, že takto "do nebe" splnila společné plány...

Ale kluci nás snad zítra pobaví déle.
Pro Meddyho mám osobně slabost (má nádherný úsměv ), ale nechci teď, aby vyhrál rus. A Sinner je mi taky sympatický - za to, jak hraje, mu přeji úspěch a jeho první GS. Když přešel přes Noleho, tak si zaslouží zvednout nad hlavu trofej.

Zápas si užijte, já ho uvidím s odkladem a bohužel pochybuji, že celý den zvládnu nevidět výsledek :/
Reagovat
Nola
nevidela som, ale podla viacerych hodnoteni, som asi o nic neprisla, ale Amazonke som to priala o trosku viac, obhajit titul je ovela zlozitejsie, to sa malokomu zadari
Reagovat
Pergolek
Jako ty hráčky, které měla Zheng, to je fakt na grandslamu masakr. To je snad nejsnazší cesta do finále ever, ne?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Ženské finále
Jako vítězka GS se mi nelíbila ani jedna ani druhá. Kladivářka si vítězství vymlátila hlavně prvním servisem, při kterém za celý zápas ztratila asi 3 míče. Statistika W/UE 19:16 ve prospěch Queen, když Aryna zůstala na 14:14.
A pro mě coby diváka toho v zápase moc ke koukání nebylo. Asi tak dvě zkrácení, jinak nemastná neslaná hra s úsilím Xeny o co největší ránu, kterou doprovodila speciálním skřekem.
Xena je tedy dvojnásobná a rozhodně se mi to neříká zdaleka tak dobře jako u našeho Kvítí.
Queen se po porážce tvářila jako kdyby měla hned na druhý den nastoupit do převýchovného tábora. No, tam člověk nikdy neví... Každopádně jsem si nevšiml, že by popřála vítězce, ale začátek řeči jsem neslyšel...

Teď je na chlapech, aby mi, co se závěru letošního AO, trochu spravili chuť.
Reagovat
Patik
Uskriekana plastiková pííp.
Reagovat
Drzymalski
Vaše bída, naše radost!
Reagovat
Levinest
Doufám, že to té uřvané babě takto dobře nepůjde celý rok. Mušku na ni.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
jj, škoda, že ji tady ve finále nemohla Muška vypráskat místo toho SF v Cinci...
Reagovat
kolapse
ani jsem se nedíval, nuda dle očekávání
Reagovat
Patik
Reagovat
Drzymalski
Reagovat
Kandinsky1
Takže jen Gauff uhrála více gemů než Brenda
Reagovat
tommr
Gauff měla štěstí že Sabalenka v prvním setu za stavu 5:2 chytla nerva a set nedopodávala jinak by na tom taky nebyla o moc líp než Brenda ...
Reagovat
farr
tru
Reagovat
farr
ouch chyba palec hore samozřejmě
Reagovat
Mantra
byla by pecka, kdyby vzala 4slamy + OH - jako Stefi
Reagovat
Kandinsky1
Reagovat
annah
Kolikrát bychom v tom případě museli ještě poslouchat ten vřískot? Radši to nepočítám...
Reagovat
GaelM
Byla by pecka, kdyby se už pomalu odebrala zpátky za Lukašenkem
Reagovat
Levinest
Reagovat
Drzymalski
ona žije v Boca Raton na Floridě.
Reagovat
Ianny
Rusové a Bělorusové rádi žijí a trénují na tom "prohnilém" západě.
Reagovat
Drzymalski
Prohnilí proti prohnilým.
Reagovat
Mantra
koukám, že politika a vzhled nad sportovní výkon, vy jste tedy fanoušci svého sportu
Reagovat
Mantra
když ještě zmiňujete výdech při úderu - řev - tak u Máši z Melandonialandu to tolik nevadilo, protože přeci ona je krásná.
Reagovat
Mantra
a až povyspěje Brenda F tak to bude taky rámus, páč to je selka zrovna tak.
Reagovat
annah
Vadilo to hodně. Já jsem ji viděla až v závěru kariéry, protože předtím mě ženský tenis nezajímal, dívala jsem se jen na naše hráčky a moc příležitosti nebylo (sportovní kanály jsem pořídila až v roce 2015). Šarapka řvala nechutně, vypínala jsem zvuk.
Reagovat
Patik
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
magnus
Obrovská gratulácia slovenke Renate Jamrichovej, ktorá dnes vyhrala juniorskú časť Australian open. Skvelé. Škoda, že tu o tom nevyšiel ani článok, ale čo už.
Reagovat
Liverpool22
Renata je talentovaná - stejný ročník jako naše Brenda - takže nás možná čekají derby. Tady na AO se v minulosti hrálo finále Lendl - Mečíř. Jinak tady jsi na českém portálu, ale video Renaty ze závěrečného ceremoniálu tady máš pod článkem Kumstáta + se tady Renata řešila v jiném vlákně + se vzpomínalo na Cibulkovou, která hrála finále s Li Na. Nicméně přechod z juniorů je těžký - takže se uvidí. Možná už by Renata mohla začít hrát turnaje WTA - nějaké menší po vzoru Brendy, Mirry či Aliny, která teď hraje v Hua Hinu.
Reagovat
Carter
Jej tréner hovoril, že sa nikde neponáhľajú. Dôležité je trénovať a ostať zdravá. Teraz by mala ostať v Austrálii na dve 60tky, na ktorých vie byť konkurencieschopná (už bola 2x v semi). Už má aj skalp top 100 proti Podorskej z BJK cupu. Holt zvolili inú cestu (postupný prechod z juniorky do seniorov)
Reagovat
Liverpool22
Jasně to je individuální - naše Brenda také hrála loni hlavně na ITF, ale už hrála GS s ženskýma. Nicméně jak píšeš - zdraví je základ. Jinak Renata má výhodu, že je levačka
Reagovat
Carter
Jop, je to veľmi individuálne. Renata je cca o dva mesiace mladšia ako Brenda alebo Mirra ale tie dve sú momentálne niekde úplne inde. Tipujem, že túto sezónu bude Renca ešte hrať minimálne juniorské GS a podľa limitu nejaké tie ITF. Budúcu sezónu by to už mohol byť vyšší level. Predsa len by mala dostať minimálne WC na AO ako juniorská víťazka. Plus by tam mohli byť nejaké výhody pre ňu z hľadiska toho, že by mala byť juniorská jednotka (neviem na isto ale od pondelka by to mohlo klapnut)
Reagovat
Ronnyx
S WC kartou bych bohužel nepočítal, ty se dávají podle národnosti a ne zásluh v juniorkách
Reagovat
Carter
Do kvaldy ich dávajú pravidelne (ak sa tam už nedostanú hráči s vlastným rankingom), tak snáď v tom budú pokračovať
Reagovat
Liverpool22
Koukal jsem na rozhovory s Renatou - je to milá a skromná holka ::wink:
Trnavská hvězdička: https://www.youtube.com/watch?v=Pml8FAyZ0DY

A tady starší rozhovor - ještě před tím než na AO vyhrála debla
https://www.youtube.com/watch?v=IjmLsnpKAFc
Reagovat
Ronnyx
Tak uvidíme, máš pro tvůj názor nějakou bližší informaci? Že by se měla vitězskám juniorky udělovat WC karta? Neboť poslední tři roky nedostala WC do Q jiná hráčka než hrající za Austrálii.
Reagovat
Carter
Dávnejšie som to niekde čítal a bral som to ako hotovú vec. V každom prípade som si dal námahu a pozrel som posledných 20 rokov. Akurát v roku 2013 nehrala kvaldu Taylor Townsend ako víťazka juniorky z 2012 (sezónu začínala až vo februári) a v roku 2020 nehrala Clara Tauson. Inak v ostatných prípadoch boli v kvalifikacii hráčky, čo vyhrali juniorku rok pred tým. Cca polka z nich už mala ranking na to, a druhá polka na WC
Reagovat
Ronnyx
Tak v tom případě se omlouvám a zároveň děkuji za nové poznatky o kterých jsem dosud nevěděl.
Reagovat
GaelM
Dává smysl, ta snaha o co nejrychlejší přechod mezi dospělé už se mnoha juniorkám nevyplatila. Jako by bylo něco špatného zůstat v juniorské kategorii až do limitu, ať si každý jde vlastní cestou.
Reagovat
Carter
Áno, Veľa hráčok už vyhorelo v mladom veku. Alebo tam prišiel nejaký útlm a potom hľadali formu niekoľko rokov. Uvidíme kde Renca skončí. Má 16 a času dosť . Plus na ňu nie je vyvíjaný taký extrémny tlak ako na Brendu s Mirrou
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
Drzymalski
Slovensko je tady na černé listině. Tak velké blahopřání!
Reagovat
magnus
Finále nemalo patričnú úroveň. Od začiatku bolo jasné kto bude zápasu dominovať a kto bude tahať za kratší koniec. Q. Zheng nebola dôstojnou súperkou a cestou do finále nenarazila ani na jednu nasadenú hráčku. Toto bol len taký predkrm pred mužským finále.
Reagovat
Drzymalski
Historie se neptá. Našim potomkům bude jenom divné proč u vítězky z let 2023 a 24 chybí za jménem A. Sabalenka název země kterou reprezentovala.
Reagovat
hanz
Trapné - obě dvě měly soupeřky do finále jedna báseň, Žhengovic hrála s hráčkama jak na nějakém ITFku, Sabýska prověřila jen Gofice, jinak jí byly nalosovány samé slaboty.
Reagovat
Liverpool22
Aryna porazila Brendu - vycházející hvězdičku, pak nebezpečnou Amandu, která na ní umí zahrát. Dále Bára, která se však špatně vyspala. A SF Cori. Takže úplně jednoduché soupeřky neměla, ale Aryna tady na AO měla holt formu, věřila si.....a nikdo kromě Cori jí nedokázal více potrápit.
Reagovat
Ronnyx
No, ale kromě zápasu s Cori, který jsem jediný neviděl..
Aryna nemusela předvést extra výkon, ani jednou nebyla pod tlakem, možná to bylo i tím, že hned od začátku byla dominantní a nepustila žádnou ze soupeřek k její hře.
Jedinou soupeřku, kde jsem čekal, že to Aryna bude mít těžký byla Amanda avšak její výkon nebyl ani průměrný.

O to větší pochvalu si zaslouží Brenda, kde ten zápas byl v prvním setě alespoň lehce vyrovnaný.
Reagovat
Liverpool22
Pokud to bereme s odstupem času, tak Brenda s Arynou sehrála slušný zápas - hlavně v 1. setu se držela. To dnes Zheng nechytla začátek a díky tomu to bylo na jednu branku. Prostě kromě Cori nikdo nedokázal Arynu dostat pod psycho tlak - nikdo neměl ten den D např. Amanda zklamala
Reagovat
Otmar
Zcela suverénně vyhrané AO s drobným problémem v jednou setu s Cori. Jinak žádný zádrhel, naprosto rovný přechod bojištěm...ono to snad vypadá, že ten tenis umí, že?
Reagovat
Liverpool22
Snad nebude dominovat celou sezónu a nějaký GS nechá našim holkám
Reagovat
hanz
Aryniny slaboty - Neznámá Seidel, nezkušená Brenda, neškodná Curenko, Krejčiny vyhazovačky, Zhengovic jako sparing... suma sumárum jediný, kdo ji mohl nějak potrápit byla Anisimovic, ale ta hraje po pauze, takže forma nic extra a Gofice, který to na Australien celkově tolik nechutná... takže los jak báseň...
Reagovat
Stybnat
Aryna krásná to žena
Reagovat
GaelM
Reagovat
vavrinec
Tak proti gustu ... ale krásnou ženu si teda představuji dost jinak.
Reagovat
Martan1
Je naprosto hrozná mužatka. Takový je už úděl úspěšných tenistek, viz.třeba Bartyovic kluk anebo vysoký Švojntek.
Reagovat
Martan1
Swiatek
Reagovat
Yonaash
Chtěl jsi říct krásný muž, ne?
Reagovat
annah
Fakt tak vypadá. Svalovec převlečený za ženskou. Ale chlap by asi takhle na kurtu neječel.
Reagovat
Pergolek
Kolik grandslamů může letos vyhrát? Za mě klidně všechno kromě RG.
Reagovat
Liverpool22
To je těžké predikovat - jsou tady např. Iga, Rybka, Cori, Bára.....a pak mraky mladých holek, které můžou vyletět viz. Mirra, Brenda, Linda.....Teď vyhrála juniorku mladá Slovenka
Reagovat
Mantra
může i RG - vzpomeň na Serenu, ta se i Francouzsky naučila a byt v Paříži koupila, aby tam byla doma - styl mají obdobný -

za mě letos jede na GRAND
Reagovat
vavrinec
Jakmile Iga chytne formu, tak má utrum. Jen na AO to má ložené.
Reagovat
Liverpool22
Kladivářka zaslouženě bere titul a tím navázala + dorovnala svojí krajanku Viku Azarenku - obhájila titul a obě mají 2 GS tituly a oba z AO. Zajímavé také je, že Aryna svoje 2 GS finále prohrála na USO stejně jako Vika. Nicméně Vika zůstává stále nejúspěšnější Běloruskou jelikož má více GS finále a hlavně má bronz a zlato z OH což Aryna zatím nemá.

Takže bilance krajanek Viki a Aryny na GS + OH je následující:

Viktoria Azarenka
2012 - výhra AO a první GS titul
2012 - bronz OH - singl
2012 - zlato OH - mix
2012 - finále USO - těsná prohra se Serenou
2013 - výhra AO a obhajoba
2013 - finále USO - a druhá prohra se Serenou
2020 - finále USO - prohra s Naomi a tedy ani na třetí pokus Vika nezískala titul na USO

Aryna Sabalenka
2023 - výhra AO a první GS titul - stejně jako Vika
2023 - finále USO - stejně jako Vika prohrála své druhé GS finále s Američankou
2024 - výhra AO a obhajoba

Tady je krátký šot cca 3min. z finále OH 2012 v mixu, kde Vika s Maxem překvapivě porazila Murrayho s Robson. Na konci jsou i rozhovory s Vikou, Andym......
https://www.youtube.com/watch?v=IabFLCHZzQQ&t=86s

Aby Aryna byla nejúspěšnější Běloruskou v historii potřebuje přidat jeden GS titul či zlato z OH což by měla v pohodě zvládnout i když se vše může náhle zaseknout např. vyplujou nové a mladé holky.
Reagovat
Ronnyx

Děkuji za hezký přehled

Co se týče titulů na okruhu WTA je to (21-14) pro Azarenku.

Aryna má 2GS tituly ze čtyřhry + byla i světovou jedničkou.

Myslím, že ve všech ohledech by měla být Aryna lepší hračkou až na jednu věc.

A tou bude strávení na pozici světové jedničky.
Azarenka 51 týdnů.
Sabalenka 8 týdnů.
Myslím si, že zde Viku nepřekoná..
Reagovat
Liverpool22
No uvidíme jak to bude, ale je to zajímavé srovnání - hlavně na GS Aryna kopíruje Viku viz. 2 GS z AO. Ano - Aryna s Mertens vyhrála 2x debla na GS. Co se týče titulů na WTA asi Aryna Viku překoná, ale s tou světovou jedničkou souhlas - tam to bude mít hodně těžké. To by Iga musela být v krizi a pak by se mohla Aryna usadit na delší dobu na tenisovém trůnu.
Reagovat
tommr
pokud jí vydrží současná forma tak by se Sabalenka mohla dostat na post světový jedničky ještě do začátku antukový sezony. S výjimkou Swiatek nemá momentálně žádnou konkurenci ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Tomas_Smid_fan
momentálně jen díky marodce
Reagovat
milik254
Aryna prohrála jedno finále US Open, Vika tři
Reagovat
Liverpool22
Vždyť ano Stejně Viku asi ve všem přeskočí - asi jen těch 51 týdnů na pozici no. 1 Aryna nedá a i se zlatem z OH bude možná problém
Reagovat
Drzymalski
Komentuješ závod v hodu kladivem? Nespletl sis stránky, brouku?
Reagovat
com
Ale tak furt lepsi Sabalenka, nez Gauffovka
Reagovat
Liverpool22
Tak to určitě
Reagovat
Tomas_Smid_fan
proti Cori nic nemám, spíš ten její tým je podivný...
Reagovat
farr
Protekční spratek... To už ji nikdo nikdy neodpáře.
Reagovat
bardunek666
Gratulace.
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Sinuhet1
zapas s Gauff bylo opravdu predcasne finale
Reagovat
tommr
Sabalenka vyhrála zcela zaslouženě. Cestou za titulem neztratila ani set a ve všech zápasech byla jasně lepší ...
Zheng oproti tomu cestou do finále nenarazila ani na jednu nasazenou hráčku a ve finále se to projevilo. Přes veškerou snahu neměla proti Sabalence žádnou šanci ...
Reagovat
Liverpool22
Reagovat
Yonaash
Je docela smutný, že finalistka Zheng neuhrála víc gamů než Bára nebo Brenda.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist