Sabalenková na úvod WTA Elite Trophy zdolala Bartyovou. Zvítězily také Mertensová a Kasatkinová

30. 10. 2018, 09:29
Aktuality 32
WTA ELITE TROPHY - Aryna Sabalenková odstartovala letošní ročník WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai vítězstvím nad Ashleigh Bartyovou a dostala se tak do vedení v Orchidejové skupině. Také v dalších dvou zápasech zvítězily výše nasazené hráčky. Elise Mertensová smetla Anett Kontaveitovou a turnajová jednička Darja Kasatkinová vydřela vítězství nad domácí nadějí Qiang Wang.
Profily hráčů
Aryna Sabalenková

Aryna Sabalenková ve druhé polovině letošní sezony pokračuje v životních výkonech. Dvacetiletá Běloruska v New Havenu a ve Wuhanu získala své první tituly na okruhu WTA, hrála semifinále v Cincinnati a na US Open poprvé prošla do osmifinále grandslamu. Od srpna má výbornou bilanci 24-6.

Po vypadnutí ve čtvrtfinále v Tianjinu si kometa letošního roku přes dva týdny odpočinula po náročném programu a znovu drtí konkurenci. Na úvod své premiéry na WTA Elite Trophy v čínském Zhuhai porazila 6-4 6-4 Ashleigh Bartyovou, kterou vyřadila také před měsícem v semifinále ve Wuhanu, a ujala se vedení v Orchidejové skupině.

Úvodní dějství rozhodl hned první game, v němž Sabalenková své australské soupeřce sebrala podání. Ve druhé sadě dokázala běloruská jednička otočit stav 1-3 a po necelé hodině a půl proměnila hned první mečbol.

Bartyové, která kvůli zranění pravé paže vynechala prestižní turnaj v Pekingu, se tak vzdálila obhajoba loňského semifinále. Dvaadvacetiletá Australanka se naposledy představila ve Wuhanu, kde prohrála právě se Sabalenkovou.

Na úvod Růžové skupiny se střetly debutantky Elise Mertensová a Anett Kontaveitová. Jasně navrch měla Belgičanka, která za pouhých 66 minut hry zvítězila 6-3 6-1 a Estonce oplatila loňskou porážku z Bielu.

Mertensová v utkání sice dvakrát ztratila servis, nicméně své soupeřce dovolila udržet podání jen dvakrát a celkem šestkrát ji brejkla. Od stavu 1-2 vyhrála 11 ze 13 gamů.

Darja Kasatkinová při své premiéře na WTA Elite Trophy úspěšně navázala na triumf v domácí hale v Moskvě, když v prvním zápase Azalkové skupiny udolala 6-1 2-6 7-5 domácí naději Qiang Wang, která v Zhuhai rovněž startuje poprvé. Číňanku porazila už potřetí v řadě.

Kasatkinová vedla o set a brejk, ale domácí hráčka se dokázala do zápasu vrátit. V dramatickém rozhodujícím dějství bylo k vidění celkem devět prohraných servisů, sérii nezdarů na vlastním podání ukončila až ve dvanácté hře Kasatkinová po proměnění hned prvního mečbolu.

• WTA ELITE TROPHY •
Zhuhai, Čína, tv. povrch / hala, 2,349.363 dolarů
úterní výsledky (30. 10. 2018)
• Dvouhra - Orchidejová skupina •
Sabalenková (3-Běl.) - Bartyová (9-Austr.) 6-4 6-4
• Dvouhra - Růžová skupina •
Mertensová (4-Belg.) - Kontaveitová (10-Est.) 6-3 6-1
• Dvouhra - Azalková skupina •
Kasatkinová (1-Rus.) - Qiang Wang (11-Čína) 6-1 2-6 7-5
Pořadí skupin
• Čtyřhra - Bugenvileová skupina •
L. Kičenoková/N. Kičenoková (3-Ukr.) - Xinyu Jiang/Zhaoxuan Yang (5-Čína) 7-6(9) 3-6 11-9
Pořadí skupin
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

32
Přidat komentář
smazaný uživatel
Z první porážky se oklepala.
Příští zápas repete proti Naomi.
Reagovat
dadaft
mimochodem fachčí vám livesport?
Reagovat
George_Renel
Ano.
Reagovat
dadaft
že by to byl zápas na zbláznění dobrý, to zase ne, obě hráčky měly místy hodně starostí samy se sebou a na vysokou úroveň hry nebylo sil.
nakonec se k vítězství protrápila Darja, fyzicky ke konci dost hotová.

dost mi to připomělo začátek nedávného turnaje v Moskvě - taky hala a Darja ve svém prvním zápase hrála s Tsurenko taky dost zoufale, jediné její štěstí bylo, že soupeřka hrála ještě hůř, říkal jsem si, že i když postoupila v dalším kole musí zákonitě končit,,,,,,,,,,,,, ale ona se zlepšovala a nakonec turnaj vyhrála.,,,,,,,,,,,,,,,,

no, dnes ovšem po vítězství vypadala fyzicky mnohem víc zruinovaně než v Moskvě a divil bych se, kdyby v turnaji došla stejně daleko.

tak uvidíme, které z hráček ukážou dobrou formu - Sabalenka? Muguruza? Garcia? Georges?
Reagovat
dadaft
Goerges je správně. ))
Reagovat
tommr
Sabalenka vypadá neporazitelně ...
Reagovat
dadaft
teď jsem viděl opáčko --- hrála dobře, jen o pár dvojchyb víc, než je zdrávo, jinak skvělý výkon, mohla by porazit i Garciu.
Reagovat
Holahej
Sloane Stephens....píše.....ukončila sezónu ?...přijede ?....vypadá to, že asi ne ?....., byla by to škoda, tak uvidíme.....

I've faced, conquered, and failed many tasks this year. Honored to end my season in Singapore with the best. What an amazing year, thank you all for the continuous support!
Reagovat
tommr
to co říká nemusí nic znamenat. Bodově ukončila sezónu opravdu v Singapuru, protože za FC se žádný body nepřičítají ...
Pokud by ale na finále do Prahy opravdu nepřijela bylo by to pro Američanky nejspíš fatální oslabení ...
Reagovat
bIbec
tak fatální. Ten tým by byl strašně nebezpečný, i kdyby singla hrály Anisimová a Kenin.
Reagovat
bIbec
jako podle mě, tenhle mladý tým může naše holky celkem v klidu, pohodě porazit. Když uvážíme příšernou formu Petry s kterou může souviset i ty starosti mimo kurty z osobního života.
Fakt sou to šikovné mledé holky. Obě budoucí top 20 možná víc. Teda já určitě věřím, že třeba ta Anisimova má rozhodně na víc než top 20.
Reagovat
bIbec
jako já to řeknu upřímně. Přál bych si, aby se Petra z FC omluvila. Nevěřím, že tam něco uhraje. A raději bych viděl hrát Katku.
Reagovat
tommr
Petra sice není ve formě, ale má spoustu zkušeností a ve FC vždycky hrála mnohem líp než na turnajích. Pokud je zdravá tak by to měla aspoň zkusit v sobotu proti americký dvojce ...
A když jsem viděl jak vystresovaná byla Katka ve finále TM tak mám pochyby jestli by zvládla finále FC i když se hraje před domácím publikem (možná by ten stres byl pro ní doma ještě větší) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Petra se údajně vrátila ze Singapuru s teplotama.
Reagovat
PetaM
Také se intenzivně léčí :) Na druhou stranu to zase bude s kondicí na štíru ... Už, aby byl leden :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně tak!
Reagovat
Holahej
...ona oznamuje na svém FB svým fanouškům...."Je mi ctí ukončit svou sezónu v Singapuru s těmi nejlepšími. Jaký úžasný rok, děkuji všem za nepřetržitou podporu!"
Reagovat
Fransoas
Zápas Kasatkina - Qiang mi připomíná,kdy hrála Katka a byly tam taky série promarněných vlastních podání.Tady to bylo taky tak ve třetím setu.Dnešní mač vyhrála se štěstím Ruska.
Reagovat
tommr
na rozdíl od TM zatím na ET vyhrávají výše nasazené hráčky. Favoritky se zdají být v dobrá formě ...
Reagovat
kada.tom
tak Kasatkina tu výhru měla opravdu jen tak tak ... o vnady své protivnice na druhé straně kurtu
Reagovat
dadaft
myslím, že by to měl být předposlední, ne poslední turnaj sezóny,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,,,,, nicméně i tak se na něj těším.

zajímavý systém skupin, rychlejší povrch, halové prostředí a velmi dobré obsazení.

Wang - Kasatkina
první zápas, na který koukám, a zatím se Quiang ztrácí a Darja rozjíždí a vede, ale Wang se v domácím prostředí jen tak nevzdá....
Reagovat
slacker
ten turnaj je spise tak nejak navic a zbytecny. jen prinasi terminove a zebrizkove problemy
Reagovat
Fandina
to vůbec, má svoje pravidla a normálně se do žebříčku připočítává, stejně tak jako TM
Reagovat
tommr
mezi TM a ET je zásadní rozdíl ...

TM se připočítává jako bonus navíc k 16 započteným turnajům ...

ET se počítá jako každý jiný turnaj: pokud hráčka na něm získá lepší výsledek než je její 16.započtený turnaj v žebříčku tak se započte místo něj, pokud ne tak se nezapočte ...
Reagovat
Fandina
Tak dobře.
Reagovat
Fandina
S tím řazením je to takové divné, ale je tam ta komplikace s tím, že dvě první na žebříčku a na ET jsou zároveň náhradnicemi na TM.
Reagovat
Fransoas
Bude to vážně zajímavé,jak se turnaj bude vyvíjet.je tam tolik tenisových hvězdiček,že se to nedá v tuto chvíli odhadovat.
Reagovat
Fransoas
Sabalenka bude horkou kandidátkou na titul v této druhé nejprestižnější soutěži WTA.
Reagovat
bIbec
P5 a PM sou rozhodně prestižnější turnaje.
Reagovat
bIbec
podle mě by se dalo diskutovat o "prestiži" i ve srovnáním s některými premier (470) turnaji. Tohle je celkem dobře obodované, jestli to tomu dává to prestiž před těmi 470.. no nevím. Beru to jako takovou špecialitku na závěr pro ty, kteří ještě nejsou tenisu přejedení ke konci toho roku.
Reagovat
tommr
vítězka ET získá 700 bodů zatímco vítězka Premieru jen 470 bodů. ET je tudíž někde mezi Premierem a P-5 ...
Reagovat
PetaM
Na Premieru startují i hráčky z top 8, tady ne :D :D :D Takže Premier je prestižnější :D :D :D :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist