Šafářová i Zakopalová postoupily, utkají se o čtvrtfinále. Vyhrál i Rosol

15. 10. 2012, 15:49
Aktuality 10
Na jedničku vyšly českým tenistkám v Moskvě dnešní zápasy úvodního kola. Lucie Šafářová, která obhajuje loňské semifinále, ve třech setech porazila domácí Gasparjanovou a po třech porážkách za sebou se dočkala vítězství. Krátce po ní se radovala i Klára Zakopalová, jež bez ztráty setu vyřadila Rumunku Cadantuovou. Do dalšího kola už ale jedna z nich určitě neprojde - obě krajanky totiž spolu svedou bitvu o čtvrtfinále.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová, která si poslední výhru připsala téměř před měsícem v Tokiu, ani do moskevského turnaje nevstoupila nejlépe a s Margaritou Gasparjanovou brzy prohrávala 1-3. Radost domácích diváků ale příliš dlouho netrvala - v dalších minutách česká tenistka soupeřku přehrávala, získala dalších pět her a úvodní set vyhrála 6-3.

Šestý vyhraný game Šafářové v řadě znamenal její vedení 1-0 v následující sadě, rychlá ztráta podání ovšem osmnáctiletou Rusku nesrazila. Servis si hned vzala zpět a ve druhém setu už ho neztratila. Za stavu 5-4 měla Gasparjanová po nevynucených chybách Šafářové možnost vynutit si rozhodující set; první setbol česká reprezentantka odvrátila esem a druhý vítězným forhendem, při třetím ale úder znovu zkazila a bylo srovnáno.

Rozhodující set už však byl jasnou záležitostí brněnské rodačky, která soupeřce dvakrát prolomila podání a po třech porážkách za sebou se dočkala vítězství.

Jak Šafářová po zápase připustila, dvouhodinová bitva nebyla v plánu, ale ve třetím setu už se jí podařilo vnutit soupeřce svůj styl hry. "Vždy chci vyhrát rychle, ale po prvním setu, který vcelku ušel, se (Gasparjanová) prudce zlepšila, začala výborně podávat a druhý set mi utekl. Naštěstí v třetím setu jsem hned od počátku nasadila svůj režim," řekla 18. tenistka světa.

Poměrně velký počet vlastních chyb vysvětlila obtížemi prvého kola po turnajích s odlišným povrchem. Doufá však, že v Moskvě uspěje lépe než v Pekingu a Linci; loni v ruské metropoli ztroskotala až před branami finále. "Bylo by krásné, kdyby to tak dopadlo, ale určitě mě v dalším kole čeká těžká soupeřka a těžký zápas. Uvidíme. Budu se snažit hrát stále svoji hru a vyhrát," uvedla.

Po svém postupu si Lucie Šafářová musela na jméno osmifinálové soupeřky počkat, dlouho to ale netrvalo. Zhruba tři hodiny po své krajance zvítězila i Klára Zakopalová, která porazila Alexandru Cadantuovou z Rumunska.

V úvodu si dnes obě tenistky dvakrát prolomily podání, ale zatímco Zakopalová si už pak servis dlouho hlídala, její soupeřka kapitulovala ještě jednou v osmé hře a set prohrála 3-6. V dalším setu šla jako první do vedení česká hráčka; Cadantuová sice ještě srovnala na 3-3, od té chvíle ale ztratila tři hry v řadě a s turnajem se rozloučila porážkou 3-6 3-6.

Zakopalová se s Lucií Šafářová utká už podeváté v kariéře. Bilanci mají vyrovnanou 4-4, poslední dvě utkání ale vyhrála Šafářová.

Sestry Karolína a Kristýna Plíškovy byly v ruské metropoli blízko cennému vítězství nad finalistkami letošního French Open a bronzovými medailistkami z olympiády Marií Kirilenkovou a Naďou Petrovovou. Dvacetileté Češky byly třikrát dva míčky od vítězství, k mečbolu se ale ani jednou nedostaly a nakonec domácím favoritkám podlehly 4-6 6-4 9-11.

Už sedmý z posledních osmi zápasů prohrála Francesca Schiaovneová. V Moskvě, kde před třemi lety triumfovala, v úvodním kole podlehla hladce 3-6 1-6 Polce Urszule Radwaňské

Do soutěže mužů vstoupil vítězně také Lukáš Rosol. Český tenista zdolal ve dvou te-breacích Španěla Daniela Gimena Travera a s šestým nasazeným Uzbekem Denisem Istominem si zahraje o čtvrtfinále.

Výsledky - Moskva - ženy (tvrdý povrch, dotace 740.000 dolarů):
ŽENY:
Dvouhra - 1. kolo:

Šafářová (8-ČR) - Gasparjanová (Rus.) 6:3, 4:6, 6:2, Zakopalová (ČR) - Cadantuová (Rum.) 6:3, 6:3, Arvidssonová (Švéd.) - Jovanovská (Srb.) 6:2, 6:4, U. Radwaňská (Pol.) - Schiavoneová (It.) 6:3, 6:1. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Kirilenková/Petrovová (2-Rus.) - Karolína Plíšková/Kristýna Plíšková (ČR) 6:4, 4:6, 11:9.

MUŽI:
Dvouhra - 1. kolo:
Rosol (ČR) - Gimeno-Traver (Šp.) 7:6 (11:9), 7:6 (7:2), Istomin (6-Uzb.) - Phau (Něm.) 5:7, 7:5, 6:1, Ito (8-Jap.) - Bautista-Agut (Šp.) 6:3, 1:6, 6:2, Džazírí (Tun.) - Ram (USA) 6:3, 6:1. 

Čtyřhra - 1. kolo:
Berlocq/Bogomolov (Arg./Rus.) - Dlouhý/Dolgopolov (ČR/Ukr.) 7:6 (7:2), 3:6, 10:5.
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

10
Přidat komentář
tommr
do druhýho kola postoupili Lucka Šafářová, Klára Zakopalová a Lukáš Rosol v Moskvě i Lucka Hradecká v Lucemburku ... :)
Nedařilo se jen sestrám Plíškovic. Kristýna nedokázala postoupit z kvalifikace do hlavní soutěže a spolu s Karolínou prohrály debla s Kirilenkovou a Petrovovou. Svedly s nima ale mimořádně vyrovnanou bitvu a prohra o dva míčky v STB se čtvrtým nejlepším deblovým párem světa není žádná ostuda ... :)
Reagovat
Fandina
Tak to jsou dobré zprávy. Dnes se zadařilo a je dobře i že Plíščata tak vyrovnaně hrály s tímhle výborným deblovým párem. Tak ať se zase všem našim zadaří a do dalších kol držím palce a pojď pojď pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, jenže Kristýna z toho musí být strašně zklamaná. Nejdříve bojovala v kvalifikaci tři a čtvrt hodiny, přičemž fakticky celé utkání dotahovala, jen aby nakonec prohrála v TB třetího setu. Po tom všem nastupovala určitě celkem unavená do čtyřhry, v níž proti velkým favoritkám byla se sestrou postupu ještě blíže než v singlu, přesto to zase nevyšlo.

Tolik investované energie, a nic z toho. Profíci jsou na tenhle stav asi zvyklí, ale musí to být stejně děsně k vzteku.
Reagovat
Fandina
Já nejsem profík, jen fandím, ale alespoň že holky hrají debly v hlavních soutěžích na WTA a singly v kvaldě, všechno na té nejvyšší úrovni a pak je krůček aby to párkrát vyšlo a jsou ve stovce a pak výše a už je to lepší a oni jsou mladé tak ať se zadaří ... držím palce holky pojď pojď pojď ...
Reagovat
Fandina
Tento příspěvek v 20:45 se týkal Plíškovek reakce na příspěvek předtím.
Reagovat
Bob
Reagovat
Bob
dlouho jsme o ní neslyšeli, naposledy v Londýně.
Reagovat
tommr
Petra se minulej týden odhlašovala z Osaky pro přetrvávající zranění pravýho kotníku ...
Reagovat
Bob
Dík.
Reagovat
smazaný uživatel
Jen mám k tomu postřeh:Reprezentovala naši zemi na OH v Londýně,podvrkla si kotník na špatně upraveném kurtu ve Wimbledonu,a teď se nikdo nezajímá,žádné zprávy,nic...Mě už několikrát napadlo co s ní je,ale informace na našich oblíbených stránkách žádná,v médiích teprve ne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist