Šafářová na turnaji ITF v pražské Stromovce obhájila titul

19. 5. 2013, 13:14
Aktuality 36
ITF PRAHA - Lucie Šafářová si na dosavadní nepovedený průběh sezony dala náplast alespoň z domácího turnaje ITF v Praze, kde obhájila loňský titul. Česká tenistka dnes v areálu Sparty otočila vývoje finále s Rumunkou Alexandrou Cadantuovou.
Lucie Šafářová

Lucii Šafářová se letos na okruhu WTA nedaří, neboť z 10 startů se jen dvakrát dostala do čtvrtfinále. Na antuce ale přichází zlepšení. I když se znovu daleko nedostala, ze tří porážek mrzí hlavně ta od Makarovové, protože další dvě byly z raket nejlepších tenistek současnosti Sereny Williamsové a Marie Šarapovové. V Charlestonu a minulý týden v Madridu navíc slavila svůj celkově druhý a třetí titul ve čtyřhře.

Tento týden se dočkala také prvního úspěchu ve dvouhře, byť jen na podniku ITF s dotací 100 tisíc dolarů. Na domácím Sparta Prague Open v pražské Stromovce dokázala obhájit titul, když v dnešním finále porazila 102. hráčku světa Alexandru Cadantuovou 3-6 6-1 6-1.

Levou rukou hrající Šafářová měla v utkání s jednadvacetiletou Rumunkou pomalejší start a prohrávala 0-3. První set už nezachránila, ale od druhého převzala iniciativu a za pomoci plných tribun vývoj otočila. "Fanoušci byli hodně znát. I když jsem prohrála první set, tak mě roztleskávali a bylo to příjemné," řekla Šafářová.

Vyhrála zbylých dvanáct ze čtrnácti her a mohla soupeřce uštědřit i "kanára", ale při prvním mečbolu udělala dvojchybu. Zápas ukončila až o game později při podání rumunské hráčky, kterou od druhého setu trápilo rameno.

Šestadvacetiletá rodačka z Brna se tak ve čtyřleté historii turnaje stala první tenistkou, která soutěž vyhrála dvakrát. První ročník v sezoně 2010 ovládla Lucie Hradecká a druhý Slovenka Magdalena Rybáriková. Loni se Šafářová radovala po finálové výhře nad krajankou Klárou Zakopalovou.

"Jsem strašně šťastná, je tady vždycky příjemná atmosféra a ráda se sem vracím. Cítím se tady jako princezna, všechno je výborné. V Česku navíc během roku moc nepobudu a je dobré se doma trochu ukázat," uvedl s úsměvem vítězka. 

Pro Šafářovou byl turnaj stejně jako loni generálkou na Roland Garros, které v Paříži začne příští neděli. Česká tenistka bude na French Open obhajovat 2. kolo.
"Doufám, že tím nastartuji vítěznou lajnu a bude se dařit i v Paříži," přála si.

- ITF PRAHA -
(Česko, tantuka, 100.000 dolarů)
nedělní výsledky (19. 05. 2013)

Dvouhra - finále:
Šafářová (2-ČR)Cadantuová (Rum.) 3-6 6-1 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

36
Přidat komentář
Frick
Po Wimbledonu není třeba místo? Resp. šlo by na Štváňu dát jinej povrch?
Reagovat
smazaný uživatel
to pochybuji, jiný povrch by byl moc drahý a myslím, že by po Wimbledonu moc zajímavých jmen nepřijelo.. teda kromě Petry, ta by snad košem Černoškovi nedala :-)
Reagovat
nouma
Gratuluji Lucii k vítězství.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratulace Lucce k obhajobě titulu i Alexandře k účasti ve finále! :) Myslím, že to byl více než důstojný finálový zápas. Alexandra hrála v 1. setu výborně a ukázala, proč v Praze až do finále neztratila ani set. Od 2. setu se Lucka chytla, naopak Alexandra začala víc chybovat. Asi se tam projevil ten rozdíl v žebříčku a taky nejspíš sehrálo roli to zraněné rameno Alexandry. Nevím, proč si Lucka v pozápasovém rozhovoru myslela, že ten MTO byla součást taktiky. Vždyť k tomu může mít každá hráčka objektivní důvod za jakéhokoliv stavu... Já viděl Alexandru hrát asi teprve podruhé, ale přišlo mi, že dneska dělala takové zvláštní grimasy v obličeji. Tak jsem si právě říkal, jestli ji něco nebolí. No a od 2. setu šla její úspěšnost prvního servisu výrazně dolů, což taky o něčem vypovídá...

Jinak doufám, že se tady všem zúčastněným tenistkám líbilo a příští rok sem přijedou zase. Jsem rád, že jsem se tohoto turnaje mohl zúčastnit jako divák. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Lucka mluvila těsně po zápase. Adrenalin byl ještě v krvi.
Asi jasným důkazem by měly být 2 dvojchyby za sebou a pak rychle ukončený set. Komentátor něco mluvil o 63 DF v sezoně, což je tak 2 DF za zápas.
Ty grimasy bych spíš přičítal sluníčku, do něj se křenila.

Jenom pro montyho: Jinak Saša se mi moc líbila. Ale asi není fotogenická, na fotkách vypadá o něco hůř než v tv.
Reagovat
smazaný uživatel
ops: rychle ukončený gem.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tomu samozřejmě rozumím... No, jak tam dneska Svačina jmenoval ty rumunské tenistky, tak jsem si říkal, že Alexandra je u mě v těch sympatiích zhruba někde uprostřed. Radši než ji mám určitě Soranu a Simonu. Naopak je mi rozhodně sympatičtější než Niculescu a Begu. Pak je mi z Rumunek docela ještě sympatická Edina Gallovits... Jinak se mi líbilo, jak Alexandra mluvila při vyhlášení. :)
Reagovat
VlS
No, první indikace problémů je obvykle olepená holka, což Cadantu nebyla. Druhá indikace je hra, neřekl bych, že na jejích bombách by byl vidět nějaký problém s ramenem, takže bych spíš věřil zkušenosti Lucky.
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, ale proč by Alexandra po zápase říkala, že ji to bolelo a že hned pojede do Rumunska za svým doktorem? Já nevidím důvod, proč jí to nevěřit... Od 2. setu hrála Alexandra opravdu výrazně hůř a už jsem se zmiňoval o její statistice prvního servisu v 1. setu a poté... Jinak s tebou ale v jedné věci souhlasím. Taky mě překvapilo, že to Alexandře nezalepili. Promasírovali jí to nějakou hojivou mastí a to bylo všechno. To ale ještě nemusí znamenat, že ji to nebolelo. Třeba se to takhle někdy dělá, já nejsem doktor... :)
Reagovat
VlS
Monty, uvidíme, jestli se objeví na RG v kvaldě. Jestli ano, tak bude potvrzená teorie Lucky a jjá bych si na to i tipnul. Se servisem je to těžký, někdy jde a někdy ne a je to především otázka psychiky a u holek se to změní i v průběhu jednogo gamu, nic novýho nebo neobvyklýho.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ono hlavně záleží, co s tím ramenem vlastně má a co jí řekne doktor...
Reagovat
VlS
promiň, nejxsem ortopéd, ale troufnu si tvrdit, že za tři dni zraněný rameno nedá do kupy nikdo.
Reagovat
smazaný uživatel
moc gratuluji k obhajobě!:-) Doufám, že tě to nastartuje a na RG budeš mít dlouho nabito ostrými!:-)
Reagovat
tommr
snad si v Praze aspon trochu zvedla pošramocený sebevědomí a začne už konečně něco hrát i na WTA turnajích ... :)
Dnešní finále mělo docela slušnou úroven. Cadantu byla hlavně v prvním setu jako živá zed a lehce vracela i ty největší pecky. Lucka z toho byla zpočátku trochu nervozní, ale od druhýho setu už začala dominovat a zaslouženě vyhrála ... :)
Jinak Cadantuová mě zaujala vedle tenisovýho umění i trochu výstředním chováním. Na kurtu se chvílema vztekala a chvílema skoro brečela podobně jako to dělá i její o něco známější krajanka Niculescu. Nejvíc mě ovšem zaujal její pitnej režim ... :)
Reagovat
VlS
ale příští rok se na to už radši Černoškovi vykašli a jeď do Říma. Tohle je turnaj pro mladý holky, nechte to s Klárkou už na Katku Siniakovou a spol.
Reagovat
smazaný uživatel
Když já si právě myslím, že má Lucka účast povinně ve smlouvě, jako to měla Petra. Petra o tom jednou mluvila, že to má ve smlouvě.
Reagovat
smazaný uživatel
Já si myslím, že bysme měli být rádi, že Lucka chce hrát v Praze, ne? :)
Reagovat
smazaný uživatel
Kde Petra říkala, že má Stromovku ve smlouvě?
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to v r.2010, ještě když nebyla v první desítce, tak v jednom rozhovoru říkala, že je pohoda být pod Černoškem, že má ve smlouvě jenom extraligu a turnaj v Praze. Teď už tam samozřejmě nemůže startovat.
Proto předpokládám, že má něco podobného ve smlouvě i Lucka.
Reagovat
VlS
přišla o možnost nahrát si s Nasťou další deblové body, protože by. se letos mohly dostat na turnaj mistryň. Za to pražskej turnájek nestojí.
Reagovat
VlS
Tak každá smlouva taky někdy končí, ne?
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za odpověď.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak samozřejmě, že každá smlouva někdy končí. A já sdílím tvůj názor. Psal jsem to tu už loni, že by měla Lucka místo toho raději hrát v Římě.
Nejlepší by bylo, kdyby se dostala do první desítky, to by v Praze hrát ani nemohla.:-)
Reagovat
Fandina
Evidentně se odpovědi od Oskara nedočkáš, zřejmě jí neví. Jinak by napsal, kde se o smlouvě dozvěděl. Je to plkal.
Reagovat
VlS
Ty děláš Oskarovu mluvčí? Proč by odpovídal, když už nahoře odpověděl?
Reagovat
smazaný uživatel
to Porsche Rosole těžko splatíš :DDDDD At si chlapec užije posledních pár měsíců slávy, příští rok touhle dobou už bude kolem 150. místa a z těch sraček se nevyhrabe...
Reagovat
Frick
To asi není standartní, aby byly na 100k turnaji dvě hráčky TOP 30, že? Či je to normální i v cizině, že třeba domácího turnaje se účastní hráčky jejichž postavení na rankingu je o hodně výše než je u účastnic takovýchto turnajů obvyklé?

Lucce samozřejmě gratulace, ale fakt, že tohle je vrcholný ženský turnaj v ČR je dosti tristní. Alespoň to nejnižší WTA (200 000 USD?) by se snad do Prahy dostat dalo. Znovu se ptám - Bude letos vůbec něco na Štvanici?

Tak ještě doplňuji mé foto-počiny ze včerejška. Až pak v TV jsem zjsitil, že Lucka začínala v tom šílenym svetru. Je nějaká zimouvřivá. Třeba loni si pamatuju, kdy v podvečer hrála proti Ka. Plíškový a měla na sobě jak dlouhej rukáv, tak i pod sukní legíny, přičemž Karol byla normálně v sukni a tílku.

http://blueflash.rajce.idnes.cz/Sparta_Prague_Open_2013_-_Semifinale_Particka_18.5.2013/
Reagovat
smazaný uživatel
Pěkný fotky. Ze Sony? To máš tak rychlý foťák nebo odhaduješ akce - úder, ve výskoku...
Reagovat
smazaný uživatel
fotky pekny, tvoje vcerejsi poznamka k Lucce mi sice prisla nechutna, ale me fakt vsechno i zdanlive vedlejsi o tenisu zajima, dokonce i ta vyrazka, takze se prenesu a prosim upresneni, ted mluvis o svetru i v souvislosti s vyrazkou? Ze Lucii podrazdil vystrih? Vsimla jsem si totiz, ze holky mivaji s pleti potize, sve dela slunicko, ale domnivam se, ze to je temi vecnymi a vsudypritomnymi potravinovymi doplnky atd. Dik za odpoved.
Reagovat
smazaný uživatel
Teď jsem viděla rozhovor a tam říkali, že turnaj WTA teď v Praze nechtějí a to ze dvou důvodů. Jednak na ně prý má WTA nějaký moc velký nároky a tím pádem se jim do toho nechce a jednak ani není volný žádný dobrý termín. Teď jim prý nabízeli týden co bude, tzn týden před Roland Garros a to zase nechtěli právě proto, že tou dobou budou hrát hráčky, které by do Prahy mohly přijet bud kvalifikaci na FO a nebo už se prostě budou připravovat.
Reagovat
Frick
Fotografie vždy manuálně upravuji (světlost, ostrost, teplotu bílé apod.), takže na nich strávím nějaký čas. No a pak si prostě člověk všimne i nějakejch blbostí. Se "svetrem" jsem to spíše myslel tak, že jsem rád, že v něm (pak už) nehrála, bo jí to v něm zkrátka tolik
nesekne :-) Asi jako každý tenistce. A skutečně nevim z čeho má vyrážku :-D Jestli je to ze zapření, alergická reakce nebo svrab z erárního ručníku, to fakt nevim :-)))

Fotím na burst mode, ovšem to jsou tak 4 fotky do zaplnění vyrovnávací paměťi, chce to stisknout spoušť přesně před úderem. Samozřejmě tak 70-80% fotek je nepovedených (či příliš "duplicitních") na to, aby se vyplatilo si je nechat. Na film by se to fotit nedalo. V úterý jsem měl snad 700 "výcvaků", včera tak 300...
Reagovat
smazaný uživatel
tak dik, hned jsem poznala, ze jsi sympatak.. ;-) Ale fotky mas vymazleny. :-)
Reagovat
Frick
A kde to ten Černošek mluvil?
Reagovat
smazaný uživatel
Tady je odkaz na tu středeční diskusi Marka Svačiny s Klárou Zakopalovou, Petrou Langrovou a Hanou Mandlíkovou. Zmiňoval jsem to tady už včera... Pokud jste to ještě neviděli, tak se tam dozvíte spoustu zajímavých věcí. Prý uvažujou na příští rok o navýšení dotace a bylo by to skoro něco mezi ITF a WTA. Díky tomu by tam mohli přilákat další zajímavé hráčky. :)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/10127554193-na-slovicko-s/213471290230023-tema-pro-hosty-ct-sport/
Reagovat
smazaný uživatel
gratulka Lucce!
Reagovat
smazaný uživatel
Lucce to seklo, pěkná atmosféra, gratulka taky :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist