Šafářová proti Niculescuové utrpěla debakl i podruhé

30. 9. 2012, 08:22
Aktuality 37
WTA PEKING - Raději soupeřka z Top 10, než-li Monica Niculescuová, mohla by si nyní říkat Lucie Šafářová. Česká dvojka totiž dnes v úvodním kole turnaje v Pekingu utrpěla i ve druhém vzájemném utkání s rumunskou vrstevnicí debakl a znovu s kanárem.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová v Pekingu loni i předloni prohrála hned v 1. kole 0-2 na sety s Němkou Andreou Petkovicovou a i když by se mohlo zdát, že hůř se s turnajem WTA Premier Mandatory rozloučit nemůže, opak byl pravdou. Letos se šestnáctá nasazená Češka ve dvouhře udržela pouhých 63 minut, během kterých uhrála pouhé dva gamy proti 47. hráčce světa Monice Niculescuové z Rumunska.

Pětadvacetiletá Češka v prvním setu přišla dvakrát o podání a prohrála 2-6. Na začátku druhé sady měla Šafářová brejkbol, ten ale neproměnila a do konce utkání už neuhrála ani hru. O půl roku starší Niculescuová tak českou dvojku ze soutěže vyprovodila kanárem a ukončila šňůru šesti porážek v řadě.

Rumunka vyhrála naposledy před více než třemi měsíci na trávě v Hertogenboschi, proti Šafářové však potvrdila, že na ni umí. V prvním vzájemném souboji - loni v prvním kole US Open - totiž ztratila ještě o game méně.

Šafářová se v případě postupu mohla ve druhém kole teoreticky pomstít za vyřazení z posledních dvou ročníků Andree Petkovicové, kterou ale vstup do turnaje teprve čeká. O duel s Niculescuovou si zahraje se Srbkou Jankovičovou.

V Pekingu tak z českých tenistek pokračuje již jen Petra Kvitová, která si včera bez problémů poradila s Danielou Hantuchovou.

O doslova souboj generací se v Číně postaraly osmnáctiletá Laura Robsonová a dvaačtyřicetiletá Kimiko Dateová-Krummová. Vítězně z duelu odešla britská nastupující naděje, jež nad o 24 let starší Japonkou zvítězila dvakrát 6-4. Dateová tak prohrála už 10. zápas v řadě, na okruhu WTA letos vyhrála jen dvě utkání.

Robsonová, která ve 14 letech vyhrála wimbledonskou juniorku, v posledních týdnech prožívá úspěšné začlenění mezi dospělé. Na US Open se přes grandslamové šampionky Kim Clijstersovou a Na Li dostala poprvé do grandslamového osmifinále a před týdnem si v čínském Guangzhou zahrála premiérově ve finále turnaje WTA. V Pekingu se úspěšně rozehrála v dvoukolové kvalifikaci.

V dalším zápase na britskou tenistku čeká Španělka Lourdes Domínguezová-Linová, která dnes ve třech setech udolala nasazenou Italku Robertu Vinciovou.

Dohrála i Vinciové deblová partnerka Sara Erraniová. Světová sedmička dnes za stavu 4-5 v prvním setu vzdala kvůli zranění utkání s dvacetiletou krajankou Camilou Giorgiovou.

- WTA PREMIER MANDATORY PEKING -
(Čína, tv. povrch, 4.500.000 dolarů)
nedělní výsledky (30. 09. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Niculescuová (Rum.) - Šafářová (16-ČR) 6-2 6-0
Na Li (7-Čína) - Schiavoneová (It.) 6-2 6-3
Giorgiová (It.) - Erraniová (6-It.) 5-4 skreč E.
Bartoliová (9-Fr.) - Jovanovská (Srb.) 6-3 6-3
Makarovová (Rus.) - Kirilenková (13-Rus.) 6-3 6-3
Domínguezová-Linová (Šp.) - Vinciová (15-It.) 6-7(4) 7-6(4) 6-2
Vesninová (Rus.) - Barthelová (Něm.) 6-1 6-1
Moritaová (Jap.) - Torrová (Šp.) 6-3 6-0
Robsonová (Brit.) - Dateová-Krummová (Jap.) 6-4 6-4
Shuai Peng (Čína) - Wickmayerová (Belg.) 7-5 7-5
Görgesová (Něm.) - Kingová (USA) 6-7(9) 7-5 6-2
Jankovičová (Srb.) - Petkovicová (Něm.) 6-2 6-4

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

37
Přidat komentář
dadaft
zatím velmi vyrovnané, včetně tajbrejku. jeden setbol ještě Julie dokázala vynikajícím úderem odvrátit, ale podruhé přišla hloupá chyba...
Reagovat
freeteepek
Tak to vypadá, že Sara nejspíš prohrála ten boj o místo na TM. Čeká jí sice ještě turnaj v Moskvě, ale není vůbec jistý, že tam pojede. Prioritou pro ní určitě bude se uzdravit a dobře připravit na debla, kde má už účast jistou.
Reagovat
tommr
to bych ani neřek. Sara si TM skoro určitě zahraje i v singlu. Ted už se vlastně bojuje jen o poslední osmý místo mezi Li Na a Stosurovou ...
Vypadnutí Sary ale nahrává do karet Petře Kvitový - zvyšujou se tak její šance na udržení pátýho místa ... :)
Reagovat
freeteepek
Petra hlavně potřebuje v Pekingu uhrát maximum bodů. Potřebovala by dojít až do finále, jestli si chce na konci roku s jistotou udržet pátý místo a nenechávat to osudu. V Linci obhajovat titul nejspíš nebude a na TM to bude mít letos strašně těžký.
Reagovat
tommr
jj to máš pravdu. Navíc by to i líp vypadalo kdyby si to pátý místo sama vybojovala a nemusela se spoléhat jen na špatný výsledky hráček za ní. Lepší šanci nahrát si nějaký body už letos nikde mít nebude ... :)
Reagovat
Heather_Fedex
to by bylo vazne kruty, pokud by sara na ten tm nejela. letos urcite zaznamenala nejlepsi zlepseni na okruhu. zbirala tituly vetsinou jen na antuce, ale zas mela slusne gs vysledky- ctvrtfinale finale a semifinale jsou vysledky, kt. se nemuze pochvalit kazda hracka top 10.
je fakt, ze na tm bude nejspis za fackovaciho panaka, ale za tuhle sezonu si tam zaslouzi jit, urcite vic nez samantha (a to sammy hodne fandim)
Reagovat
freeteepek
Kdyby Sam porazila Li Na ve finále, což je teoreticky možný, tak je Sara po Pekingu devátá!
Reagovat
tommr
čistě teoreticky k tomu opravdu může dojít. V praxi to ale nebude tak jednoduchý - doufejme, že hlavně pro Stosurovou, kterou by mohla (když to půjde dobře) zastavit Petra ... :)
Erraniová má navíc značnou výhodu i v tom, že loni na TM nehrála, zatímco Li Na a Stosurový se ještě před TM budou odečítat lonský výsledky ...
Reagovat
tommr
čekal jsem sice, že bude mít s Niculescovou problémy, ale že od ní schytá i podruhý takovej výprask mě opravdu nenapadlo. Ostuda je to o to větší, že Lucka byla na turnaji nasazená a Niculescová v poslední době hraje mizerně. Loni se Lucka po tý zničující porážce na USO vymlouvala na to, že jí Niculescová svým stylem zaskočila, jsem zvědavej na co se vymluví tentokrát ...
Velice zajímavá by mohla bejt i konfrontace Petry s Niculecovou, ke který ted může dojít v osmifinále ...
Reagovat
darek.vrana
Přijde ti prohlášení, že ji svým stylem zaskočila, jako výmluva? Tak asi jí holt ten styl nesedí. Každý má takové neoblíbené soupeře.
Reagovat
smazaný uživatel
Prosím tě, přoč jí hned tak odsuzuješ? Jaká zase ostuda a proč by se měla následně vymlouvat? Jí to určitě přeci mrzí, nikdo nejede na turnaj, aby balil po prvním kole. Já když viděl los, tak jsem teda moc radosti neměl. Niculescu je pravděpodobně soupeřka, která Lucce vůbec nesedí a asi si na ní ani po tom jejich prvním souboji nevěří. A z Tokia po tom zápase se Šarapovou, si asi také nějakou zvláštní psychickou pohodu nemohla přivézt.
Prostě se stalo no, a nezáleží vždycky v takovýchto zápasech, kdy ti soupeř nesedí nebo si na něj nevěříš, na tom, jaké je jeho žebříčkové postavení nebo to, že Niculescu uhrála v poslední době prdlajs.
Prostě Lucii se tohle někdy stává, že se třeba vystřílí, hlavně když jí něčí styl nesedí.
Mně to prostě moc nepřekvapilo, čekal jsem, že se něco takového může i přihodit.
Hlavní je, že Lucka má v plánu hrát ještě na dvou turnajích, tak snad se jí tam zadaří lépe, aby mohla zakončit sezónu nějakým povedenějším výsledkem a nabrala před finále FC sebevědomí.

To je třeba jako když Světlana, která vymetla na RG Agu. Ta to na ní prostě umí a Aga je proti ní naopak úplně bezbranná. A vůbec v tom zápase nezáleželo na tom, kde si stála Aga a že Světlana hrála do té doby, a i pak, velké kulové.:)
Reagovat
tommr
Lucka by jako profesionálka měla vědět s čím na ní soupeřka vyrukuje. Zajistit si před zápasem informace o stylu hry soupeřky a připravit se na to by měla bejt samozřejmost. Zvlášt když se jedná o tak důležitej turnaj jako je GS ...
Reagovat
smazaný uživatel
"To je třeba jako když Světlana, vymetla na RG Agu."
Reagovat
smazaný uživatel
"To je třeba jako když Světlana, vymetla na RG Agu."
Reagovat
tommr
nezlob se, ale uhrát na průměrnou soupeřku ve dvou zápasech jen 3 hry je pro špičkovou hráčku z první dvacítky prostě ostuda at se na to díváš z jakýhokoli pohledu ...
Lucka navíc hazarduje i se svým postavením v první dvacítce, protože v Linci a v Moskvě obhajuje shodně body za lonský semifinále a to může bejt při její současný formě velkej problém ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nezapomínej na to, kdy Lucka do té dvacítky nakoukla a jaké bylo její postavení dříve, kdy laborovala vzestupně či sestupně na různých pozicích.
Niculescu je v současnosti 47. hráčkou světa a Lucka je někdy schopná zahrát jako 5. a někdy jako 50. hráčka světa. To je prostě bohužel fakt.
A to, že s ní dokázala uhrát ve dvou zápasech pouze tři hry, svědčí podle mě právě o tom, že jí ta soupeřka asi prostě vůbec nesedí.
A co se týká udržení se v první dvacítce - pro mě a asi i pro ni je důležitější, aby se zase chytla, našla herní pohodu a sebevědomí, než to, jestli se tam udrží. Když se udrží, bude to jenom dobře. Když ne, může se tam vrátit klidně příští rok. Podle mě je důležitější to, jakou hru dokáže předvést, než to, jestli se udrží ve dvacítce.
Protože když by její hra měla sestupnou tendenci, stejně by z té dvacítky, dříve či později, vypadla.
Reagovat
tommr
Lucka se na hraně tý dvacítky pohybuje už dlouho. Loni na USO jí třeba patřilo 27.místo, zatímco Niculescový až 70.místo ...
A udržet se v první dvacítce je pro ní nejen otázka prestiže, ale i nasazování na turnajích - v Tokiu a v Pekingu byla letos díky tomu nasazená (i když jí to v Pekingu nakonec stejně nebylo nic platný) ...
Reagovat
smazaný uživatel
Ale to já přece vím, že je to důležité i z hlediska nasazování na turnaje. A bylo by dobře, kdyby se tam udržela.
Ale jak sám píšeš, je jí to na prd, když nepředvede hru potřebnou k tomu, aby z toho nasazení mohla těžit. Nebo když potká jako nasazená soupeřku, která na ní zjevně umí dobře zahrát.
27. místo není na hraně dvacítky, ale třicítky. A o tom právě píšu. Lucka může umí zahrát jako když je na hraně třicítky nebo čtyřicítky. A ty herní rozdíly řekněme od 30. místa výše, nejsou v WTA tak velké.
Mně šlo hlavně v tom mém prvním příspěvku o to, že se prostě někdy může stát, že máš na okruhu někoho, kdo proti tobě zkrátka dobře umí a je jedno, kolik míst je aktuálně mezi vámi. A to může být tento případ. Tak jsem nevěděl, proč jsi psal, že se zase jednou vyznamenala a že je to ostuda. Já si prostě myslím, že se to stát může a v tomto konkrétním případě mě to osobně nepřekvapilo.
Reagovat
dadaft
docela pěkný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
z nedostatku casu jen nahlizim, Dama nejen ze dokonale ladi s uzitou barevnou skalou cinskeho svatostanku a moc dobre vypada, ale i dobre hraje.. Na 5:3 jeji devitiminutovy gem na podani hodne slusny.. :-) Jinak kruhova varianta a celkove reseni centru prijemne, takove nevtirave citlive, zasnu...
A gratulace Dame! :-)
Reagovat
dadaft
viděl jsem druhý set. Andrea z těžších pozic kazí. - chce to trénink a herní praxi. ale jinak celá ona. )) doufám, že příští rok už se zase bude ptát hráček z desítky: "holky, jak jste na tom?"
Reagovat
dadaft
a taky Jelena hrála dobře. ona nedokáže zakončovat odkudkoliv z čehokoliv. musí si počkat. momentálně se dokáže udržet i v dlouhých výměnách - co ji ještě v Carlsbadu lítalo metr za teď chodí do kurtu, a není líná na krok. věřím, že Niculesku zvládne a zahraje si s Petrou. ))
Reagovat
freeteepek
Myslel jsem, že zešedivým. V prvním setu Laura otočila nepříznivé skore 1:4 při servisu Dateový! Ve druhým setu to bylo vyrovnané, pak se nechala breaknout a pak jsem to už nevydržel a šel spát. škoda, že se nedal zápas sledovat. Jedný je 18, druhý 42, ale stejně hrajou nevyzpytatelný typický ženský tenis, jak na horský dráze (viz o den dřív Radwaňská s Petrovovou) :-)
Reagovat
freeteepek
Jo a to jsem ještě zapomněl na zápas Tamiry Paszekový, která jasně vedla v rozhodujícím setu, ale nechala to dojít nakonec až do tiebreaku a v něm utrpěla pár breaků. Petra Kvitová se svým smyslem pro dramatičnost tentokrát na tyhle holky neměla:-)
Reagovat
dadaft
ten pekingský centrkurt, to je absolutní luxus. supermoderna za těžké háky...
přesto mám radši Luise Armstronga než Arthura Ashe a centrkurt v Tokiu než v Pekingu.
Reagovat
hranol
Njn...Safarova...absolutne nevyzpytatelna hracka...kolikrat me uz vytocila svymi vykony...parkrate jsem mel tiket,ktery me zk...prave Safarova...nevim,co si mam o ni myslet,jelikoz jeji vykony...to je fakt sila...
Reagovat
smazaný uživatel
Je zajimave, jak Vam nejaka hracka proste nesedne a to mela Niculescu kurz 4,5o, skoda ze jsem na ni nevsadila, mohla jsem byt v baliku.
Reagovat
Heather_Fedex
taky jsem nepochopila ten vysoky kurz na niculescu. copak bookmakeri neberou v potaz to, ze lucka od ni pravidelne dostavala naklqdacku??
Reagovat
Bob
hrály spoluje jen po druhé a niculesca v poslední době hrála houby...
Reagovat
Heather_Fedex
to je fakt ;)
Reagovat
freeteepek
Neberou. Rozhodující je postavení na žebříčku a fakt, že Niculescu prohrála řadu žápasů v řadě. Kurz na výhru 2:1 byl 9:1. Škodá, že Lucka nevyhrála ani set!
Petrovová je elitní deblistka, která vyřadila v Tokyu Stosurovou. Hraje rychlý, tvrdý tenis. Zatímco Aga je pinkálistka. Přesto v zápase s Radwanskou měla kurz na vítězství 4:0.
Reagovat
smazaný uživatel
Je zajimave, jak V
Reagovat
smazaný uživatel
Nevíte zdali jsou k dispozici streamy z Pekingu?
Reagovat
EllNino
http://live.video.sina.com.cn/room/tennis
Reagovat
Heather_Fedex
je az k nevire to, ze s takovou elitni hrackou, jakou je m. sharapova uhraje o 6 gemu vic, nez s hrackou, kt. letos hraje absolutni tusku a neni o ni slyset nic pozitivniho. nebo ze by se monica opet vracela do formy, s kt. mela uspech takhle rok zpatky?
Reagovat
tommr
jj Niculescová letos hraje velice špatně - má zápasovou bilanci 10 vítězství a 19 porážek a v žebříčku se postupně propadla až na 47.místo. Nemyslím si, že by se právě ted chytla. Spíš to bude podobnej případ jako s Marticovou v Tokiu - po senzační výhře nad favoritkou v dalším kole vypadne ...
Reagovat
freeteepek
Nečekal jsem od Lucky zázraky, ale alespoň set uhrát mohla:-( Nepoučitelná...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist