Šafářová se Zakopalovou letí do Dauhá privátním letadlem, jinak by dostaly pokutu

10. 2. 2014, 20:00
Aktuality 51
Ještě před koncem fedcupového zápasu 1. kola se Španělkami musely ze Sevilly odjet Klára Zakopalová a Lucie Šafářová. Obě spěchaly do katarského Dauhá, kde už v úterý musejí hrát turnaj WTA. Nemohly se tak zúčastnit, nebo alespoň sledovat rozhodující a zároveň vítěznou čtyřhru, za neúčast v Dauhá by ale každá platila vysokou pokutu.
Lucie Šafářová a Klára Zakopalová

Zápas Fed Cupu měl v Seville skončit v neděli, ale kvůli deštivému počasí se protáhl až do pondělí. Dnes nejdříve Zakopalová porazila ve třech setech Marii-Teresu Torrovou, ale pak v souboji týmových jedniček podlehla Carle Suárezové. Šafářová vzápětí vyrovnala na 2-2 díky vítězství nad Silvií Solerovou rovněž ve třech setech.

Na čtyřhru už Zakopalová s Šafářovou nečekaly. Spěchaly na privátní letadlo do Madridu, které si spolufinancují, aby se pak dostaly do Dauhá. Tam je v úterý čekají zápasy 1. kola. Kdyby nepřijely, zaplatila by každá pokutu 7500 dolarů (151 tisíc korun), jak tvrdí na facebooku fedcupového týmu.

Takto sice zaplatily velkou sumu za letadlo, na druhou stranu ale ušetří nejen za hrozící pokutu, ale za pouhou účast v Dauhá každá získá šek na 6.630 dolarů.

"My tu mísu zase vyhrajem!" zpívaly Zakopalová s Šafářovou na facebooku. "Hlavně, aby to holky zvládly," uvedla Zakopalová a držela palce Andree Hlaváčková a Barboře Záhlavové-Strýcové, které nastoupily do čtyřhry. "Ať to vítězně dotáhneme, když už jsme tady do pondělí," řekla Šafářová.

Už na letišti v Madridu dostaly dobrou zprávu: Hlaváčková se Záhlavovou-Strýcovou rozhodující čtyřhru vyhrály a české tenistky postoupily šestý rok po sobě do semifinále.

Na oslavy ale není čas. Zakopalová bude zítra v Dauhá hrát s Ukrajinkou Elinou Svitolinovou a Šafářová s šestnáctou nasazenou Kirsten Flipkensovou z Belgie.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

51
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tak Polky budou hrat FC play-off o hlavni skupinu se Spanelkama. To bude masakr. Aga vs. Karlicka. Uz se nemuzu dockat :-)
Tommr, nevedel bys jake holciny budou domaci?
Reagovat
tommr
bude se hrát ve Španělsku takže nejspíš zase na antuce a venku. V dubnu by už tam ale neměly bejt s počasím žádný velký problémy ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já nevím, že se tu někteří z vás za WTA tak berou. To vás platí?? Nebo to máme my diskutující číst jako nějaký ideologický boj zastánců nekontrolovaného globálního kapitalismu.

Ona WTA není zrovná nějaká chudá organizace před krachem, což? Jasně že nějaká pravidla být musí, ale když sama nemá zájem na (spolu)organizaci žádné verze turnajů družstev, neměla by alespoň ITF neustále házet klacky pod nohy... Je spousta tenistů a tenistek, kteří rádi reprezentují svou zemi a hrají družstva.

Nadto Fed Cup má jen tři kola, na rozdíl od Davis Cupu, z nichž jen dvě jsou v sezoně (finále až po ní) a jedno již letos beztak stojí proti turnajům WTA. Někdy si vážně říkám: už aby ta nenažraná Stacey byla pod drnem... Ale jasně: ona to všechno dělá pro tenistky, že jo?! Rozkrájet se pro ně může... Ha, kéž by doslova. :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nikdo tu nepise, ze WTA nema zadne mouchy. Kazdopadne se tu srovnava vzajemna spoluprace mezi ITF a WTA. Kazdy ma na to svuj nazor a je mam takovy, ze ITF proste nedokaze predlozit takove podminky, ktere by WTA byla schopna prijmout a tento vikend + ?neocekavane? pondeli ve Spanelsku to jen potvrzuje :-) Tot z meho uhlu pohledu
Reagovat
Fandina
ITF splupracuje s WTA i ATP a třeba ATP má bodovaný DC, na rozdíl od nebodovaného FEDu, o kterém se WTA na rozdíl od ATP neumí s ITF dohodnout.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak tos mi teda zdelila novinku :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Můj názor je ten, že WTA ani nemá zájem se na nějakých podmínkách dohodnout, spíš má snahu týmové soutěže sabotovat. Ten HC je hodně křiklavý důkaz.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasim, ze by nemuseli davat hrackam pokuty za HC ale zase na druhou stranu. V dobre HC jsou myslim 2 nebo az 3 turnaje WTA, na kterych by pripadne ty hracky mohly hrat. Misto toho jedou na HC a tim WTA teoreticky ztraci dobrou hracku na svych turnajich. Co se tyce FC tak tam docela WTA vychazi vstric.
Reagovat
Fandina
Nepsala jsem to tobě, že ATP se umí dohodnout a WTA ne. Psala jsem to obecně a vůbec mi nejde o to, co je a není pro tebe novinka, to nikoho nezajímá.
Reagovat
smazaný uživatel
Tři roky nazpátek se v termínu HC žádný tak významný turnaj nehrál. Problém s kolizí tedy WTA uměle vytvořila sama. A to FC, vzhledem k tomu, že tu celou dobu řešíme pokuty od WTA právě za FC, mi od tebe připadá jako pokus o vtip..
Reagovat
smazaný uživatel
Ukaz mi, kdy davali WTA pokuty za FC at se memu vtipu taky zasmeju.

Jak uz jsem psal jinde. WTA, pokud na ten termin nemeli udelanou nejakou smlouvu a dohodu s ITF, tak tam samozrejme mohli zasadit novy turnaj pro rozehrani hracek pred sezonou. Kazdy tyden na vic v zaprahu hracky jen muze potesit, nebo ty mas jiny nazor?
Reagovat
smazaný uživatel
Pokuta holkám hrozila třeba teď.

V termínu HC je turnajů dost, dokonce se hrálo i to Brisbane, kvůli kterému se ty pokuty dávají, byť jako turnaj nižší kategorie. Prostě tu obhajuješ neobhajitelné.
Reagovat
smazaný uživatel
Pletes si pojmy s dojmy. Pokuta holkam hrozila ted za pozdni prijezd, ne za ucast v FC. FC bylo naplanovane do nedele a v pondeli uz davno mely byt na hotelovych pokojich v Quataru. Proc hraly v pondeli jeste FC? Vracime se k ITF :-) Takze zadna pokuta od WTA za FC tezko kdy byla si myslim a jeste v Doha nase holky daly v utery az od 6 hodin vecer, kdyz uz je mohly nasadit v pondeli treba od 12:00. Takze to nebyl vtip :-)

Ano, tedkon jich je dost, protoze je WTA vytvorila. Podle tebe za ucelem aby bojkotovaly HC, podle me je vytvorili pro pripravu tenistek na sezonu. Proste kazdy mame jiny nazor.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenže ten pozdní příjezd jim hrozil kvůli FC, na kterém MUSELY zůstat. Co na tom pořád nechápeš?

V případě HC jde především o nesmyslný upgrade Brisbanne, ne o nějaké.nové turnaje..
Reagovat
smazaný uživatel
Ja co na tom nechapu? :-D Vzdyt jo, je to kvuli FC, ktere se protahlo a proto za to nemuzes WTA vynit ale mozna tak ITF. Cti mezi radky clovece :-)

Vec nazoru...
Reagovat
smazaný uživatel
*vinit

Takova hrubka :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Já taky neviním WTA z toho, že se to protáhlo, ale nelíbí se mi, že za to trestá holky, které za to nemůžou.
Reagovat
smazaný uživatel
Spoustu hracek, ktere tam nejedou za to nemuzou z jinych duvodu. Turnaj v Doha pouze dodrzuje pravidla WTA. Pokud by davali vyjimky, tak by to pak samozrejme chtely vsechny ostatni hracky. Myslim si, ze v tomto pripade by pripadnou pokutu zacalovat ITF a nebo aspon napsat nejaky oficialni email na WTA jako omluvny tyto hracky od pripadneho trestu. Ja silne pochybuju, ze ITF neco takoveho udelala. Ale co, o tomto muzeme diskutovat furt. Proste mame jiny nazor. Ja si myslim, ze WTA proste nema zadnou povinost tyto hracky omlouvat kvuli nejakemu prodlouzenemu vikendu poradanym ITF. Samozrejme hracky jako takove za to nemuzou ale WTA jako takova taky ne. Naopak ITF se spanelskym svazem se moc nevyznamenaly.
Reagovat
smazaný uživatel
WTA by měla především hájit zájmy hráček, proto taky byla založena. V tomhle případě ale dělá pravý opak.
Reagovat
smazaný uživatel
v jakem? Ze dodrzuje to, co je stanovene uz strasne dlouhou dobu? Vidis to tak, chapu te ale podle me to tak proste neni...
Reagovat
smazaný uživatel
Pak je načase ta pravidla změnit..
Reagovat
Fandina
Hezká fotka. Šafi skoro o hlavu větší než Klárka. A je to koukám aktuální fotka, Lucka má na sobě bundu, kterou měli i ostatní, včetně realizačního týmu na sobě ve Španělsku, společné oblečení pro FED od ALEA a pěkně nové, to jsem na nich ještě neviděla.
Reagovat
smazaný uživatel
Je vůbec s podivem, že s nabídkou přesunu do Kataru nepřišla španělská strana, nebo ITF. Byla to jednoznačně jejich vina. Navíc pokud by to by let Sevilla > Doha, mohlo to proběhnout v klidu, také se s nimi mohla svést Carla Suárezová Navarrová, která tam letí později. Zajímavé, jak tohle funguje.
Reagovat
Jan
Tak, tak.
Reagovat
gedzitka
Carla radši zaplatí tu pokutu (nebo někdo za ni),místo ní už je v pavouku lucky loser Tadeja Majeric.
Reagovat
smazaný uživatel
Doufam, ze to za ni aspon zaplati ITF nebo spanelsky svaz. Spoustu nicku tu roznasely nespravedlnost k ceskym hrackam a nejvice to nakonec odnese spanelka. Jak jinak. Ani se ji nedivim, ctyrhru vcera dohravala nekdy kolem 19:00, zapas dneska mela naplanovany oraganizatorama na 12:30. Na prelet ze Spanelska (umyslne nepisu ze Sevilly, protoze nejprve by musela jeste do Madridu na letecky spoj) do Doha mela cisteho casu jen 17 a pul hodiny. Do toho se samozrejme musi zapocitat pozapasova sprcha, prelet, cesta mezi letistem a hotelem, cesta mezi hotelem a tenisovym arealem, aklimatizace v novem prostredi atd.
Po tomto hrat zapas s hodne silnou protihrackou, ve kterem by ani nebyla favoritka zcela odpocinuta? Pokud pokutu od WTA vazne neplati Carla, tak je to moc dobre rozhodnuti a cas na pripravu a odpocinek pred dalsim turnajem. Pokud pokutu bude muset zaplatit Carla, tak bych si priste hodne rozmyslel reprezentovat v FC v unoru na Outdooru.
Reagovat
tommr
Klára s Luckou by ty výlohy měly vymáhat na ITF, která toleruje protahování FC utkání a neposkytuje přitom postiženejm hráčkám žádnou ochranu ... :(
Reagovat
smazaný uživatel
WTA bych do toho netahal, ta neudelala nic spatne (Az na to, ze dali organizatori Karlicku v programu dost brzo na to, ze ji jeste cekal jeden zapas ale oni se vubec podle FC nemaji povinost ridit). WTA ma jednoznacne nastavena pravidla pro vsechny hracky a ty se musi dodrzovat. Podle planu uz tam mely hracky z FC byt v klidu na pokojich v pondeli. Ze se FC protahlo je vec ITF a ne WTA, ta je v tom nevine.
Reagovat
Fandina
Samozřejmě, že je to Kocourkov. Proč se vzájemně netoleruje to, že jedny hrají FED a vzhledem k počasí se protahl, takže proto by bylo záhodno, kdyby jim případně WTA odpustila pokutu nebo posunula termín hraní zápasu. Boj ITF s WTA?
Reagovat
Fandina
A samozřejmě jde i o výlohy. Přebukování ubytování, letadel atd.
Reagovat
smazaný uživatel
Jako já chápu, že tohle podělali především Španělé a ITF, ale dávat pokuty za účast na FC, to od WTA taky není zrovna košer..
Reagovat
tommr
mezi ITF a WTA si nevybereš - jedni za osmnáct druhý bez dvou za dvacet ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to máš bohužel pravdu..
Reagovat
smazaný uživatel
viz muj koment tommrovi nahore.
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, ale je rozdíl, jestli hráčka nedorazí, protože se jí zrovna nechtělo nebo proto, že je vázaná (ony holky když už na FC dorazí, tak tam MUSÍ být) reprezentační akcí pořádanou mezinárodní tenisovou federací ITF. A WTA by ten rozdíl měla chápat a respektovat, tímhle trucováním nikomu neprospívá, naopak škodí - jak sobě, tak hráčkám.

Samozřejmě je ale pravda, že by ITF s WTA měly zasednout k jednacímu stolu a nastavit pravidla tak, aby se to nestávalo.
Reagovat
VlS
Můžeš mít dva zaměstnavatele, ale nemůžeš se u jednoho vymlouvat na to, že jsi musel dělat pro druhýho. Přečti si pravidla WTA, je to tam popsaný uplně naplacato.
Reagovat
Fandina
A co je v pravidlech WTA napsáno naplacato?
Reagovat
smazaný uživatel
Ale ony nemají dva zaměstnavatele.
Reagovat
VlS
Fandina: pokuty a postihy, když hráčka cybí na turnaji, kam se přihlásila
Quesh: A co je WTA po turnaji ITF?
Reagovat
smazaný uživatel
WTA by měla práva hráček hájit, pro to přeci byla založená. Ne je pošlapávat.
Reagovat
Fandina
Celý tenhle článek je o tom, že WTA dává pokutu za neúčast v turnaji, kam se přihlásí tenistky, to si nemusel rozebírat. Spíš se zamysli, proč WTA neboduje FED jako ATP DC a proč postihuje účast na Hopman Cupu holkám na rozdíl od kluků. Takže problém bude na straně WTA a ne na strasně ATP a ITF. WTA by měla hájit zájmy profesionálních tenistek, ne jim házet klacky pod nohy.
Reagovat
Gracias_Mendoza
Jestly ony holky nemají v týdnu Hopman Cupu na rozdíl od kluků nějaký vyšší turnaj, kde je účast pro TOP 20 povinná :)
Kdyby se konal MASTERS pro kluky, taky by byli pokutováni, kdyby nedorazili, myslím teda kluky z první dvacítky...
Reagovat
VlS
WTA se stará o příliv peněz do ženskýho profi tenisu. Příliv peněz je podmíněnej učastí hvězd na turnajích. Proto WTA postihuje tenistky, které se neučastní povinných turnajů nebo turnajů, kam se přihlásily. Pokuta je fakticky postih za nesplnění smlouvy, protože se někdo přihláškou zavázal, že někde bude. Bez plnění závazků se kšeft rozpadne, proto je vymáhání plnění závazků nutný. Ale asi nemá smysl něco vysvětlovat, vy neberetu realitu na vědomí, protože se vám nelíbí.
Reagovat
smazaný uživatel
Ještě před třemi lety v tom termínu žádný turnaj taky neměly. Že ho tam WTA narvala, přestože věděla, že na HC holky jezdí poměrně rády, to o WTA něco vypovídá..
Reagovat
smazaný uživatel
Ty největší hvězdy, ty které generují nejvíc peněz, ty stejně mají nějaká pravidla na háku, doplácí na ně především hráčky slabší. To zas nejsi schopen akceptovat ty.
Reagovat
smazaný uživatel
Fandina ? Pokud ITF nedokaze predlozit nejaky navrh, ktery by splnoval podminky WTA, je to jejich chyba a ne WTA. ITF chce prilakat na FC, HC atd. ty nejlepsi hracky ale WTA samozrejme ma na to nejake podminky, ktere ITF musi splnit. Aby se WTA podrizovala ITF je blbost. Ma to bejt naopak.

Quesh ? WTA si muze usporadat turnaj kde chce bez ohledu na ITF, pokud spolu nemely nejakou smlouvu ohledne toho terminu. HC je ?pouze? exhibice, kde hracky reprezentuji svoji zemi a nejsou za to placeny, stejne jako je tomu u FC. Naopak WTA temto hrackam porada placene turnaje a zajistuje jim tak zivobyti. Bavime se ted o hrackach, ktere jezdi na turnaje WTA a ne na nizsi ITF turnaje. Proto se ITF ma prizpusobovat WTA a ne naopak.
Reagovat
smazaný uživatel
Že by měla být sportovní federace podřízená hráčské asociaci, to je hodně divná logika.

HC je oficiálním MS smíšených dvojic, žádná exhibice. A zadarmo tam ty holky rozhodně nejsou.

Tvoje slepá obhajoba WTA je nesmyslná.
Reagovat
smazaný uživatel
Slepa? :-D Proc teda ITF (Ne WTA ale ITF) usiluje o to, aby FC bylo bodove obohacene? Samozrejme ze proto, aby tam hraly ty nejlepsi hracky sveta. Koukni se na rusky FC tym :-) a ne jen ten. Dobre, par tisic dolaru dostanou za startovne mozna na HC, ale rozhodne nic prevratneho. Kazdopadne se to nepocita do kategorie prize money, coz jsou oficialni vydelane penize jednotlivych tenistek. GS jsou take pod zastitou ITF ale prize money tam jsou. A nepochop me spatne, pro me jsou Hopman cup i Fed cup prestizni turnaje docela.

A k tomu prvnimu mi prosimte ukaz, kde jsem napsal, ze ITF ma byt podrizena WTA? Napsal jsem, ze se v tomto ma prizpusobit ITF -> WTA, protoze WTA koordinuje bez par turnaju celou hracskou sezonu. Pokud se v ITF navrhu neco WTA nelibi, tak by po domluve to mela ITF zmenit a predat novej plan a ne aby WTA vymyslela plan, aby se ITF mohla plnohodnotne (bodove) angazovat v hracske sezone.
Reagovat
Fandina
WTA je zájmová organizace profesionálních tenistek, která vznikla v roce 1973. V prvních letech svého působení se zasazovala o zrovnoprávnění tenistek vůči mužům po stránce finančních odměn na turnajích, což vedlo po řadě let k úspěšnému výsledku. V roce 1976 zahájila WTA spolupráci s Mezinárodní tenisovou federací při sestavování mezinárodního sezónního tenisového kalendáře a v řízení mezinárodních soutěží skrze společnou komisi WIPTC.
To je citace z Wikipedie. Není žádný poblémsi o přečíst, aby člově věděl, co WTA dělá. Ve sronání s ATP není schopná s dohodnot s ITF na bodování FEDu a postihuje hráčky za učas v Hopman Cupu. Když to dokáže ATP, proč ne WTA. Možná máš problém s chápáním realty ty.
Reagovat
Fandina
Omluva za překlepy, abgrejdoval se mi tady jen program. Sorry.
Reagovat
Jan
abgrejdoval - nádherná čeština :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist