Šafářová smetla Bartoliovou! S Grothovou se utká o finále

4. 3. 2011, 14:03
Aktuality 12
WTA KUALA LUMPUR - Lucie Šafářová si poprvé v této sezoně zahraje v semifinále. Česká tenistka v malajsijském Kuala Lumpuru 'vytřela' kurt s druhou nasazenou Marion Bartoliovou a se slovenskou rodačkou Jarmilou Grothovou si zahraje o finále.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová v této sezoně předvádí slušné výkony, odměnit se za ně dokázala jediným postupem do čtvrtfinále. Do něj se podruhé dostala i se přes bývalou světovou jedničku Safinovou v Kuala Lumpuru. Dnes však čelila druhé nasazené Marion Bartoliové, se kterou všechny tři vzájemné zápasy prohrála. Francouzka navíc tento týden v úvodních dvou kolech soupeřkám pustila dohromady pouhé čtyři gamy.

V pořadí čtvrté střetnutí začala v Malajsii lépe česká tenistka. Ostatně stejně jako v předchozích duelech na rychlém povrchu v Melbourne a New Yorku, kde ale navzdory zisku úvodní sady nepostoupila. Dnes si Šafářová v zahajovací hře udržela čistou hrou podání a následně zabojovala o to soupeřčino. I když prohrávala 15-40, postarala se o úvodní brejk, který posléze bez problémů potvrdila. Za stavu 3-1 sice musela odvrátit brejkbol, to byla ale na dlouhou dobu jediná komplikace, které čelila. První sadu nakonec vyhrála naprosto hladce 6-1 a s vědomím, že je lepší hráčkou na kurtu, se mohla těšit na set druhý.

O jeho osudu se rozhodlo v dlouhém třetím gamu, ve kterém čtyřiadvacetiletá brněnská rodačka na třetí pokus proměnila další brejkbol. Šafářová bývalou wimbledonskou finalistku ničila vítěznými údery i z obranných pozic a zanedlouho vedla už 5-1. I když za pár chvil jedinkrát neudržela podání a Francouzka, která vyměnila časté chyby za pár světlých momentů, snížila, Češka si už vybudovaný náskok udržela a po 87 minutách ji už nemohlo nic zkazit z postupu do prvního semifinále od loňského podzimu.  

Šafářová dnes po svém servisu ztratila pouhých 15 fiftýnů a připsala si premiérový skalp současné světové sedmnáctky.

O celkově deváté finále na okruhu WTA se Šafářová utká s Jarmilou Grothovou, se kterou poslední dva vzájemné duely prohrála, před pěti lety na rychlém povrchu ale zvítězila.

Slovenská rodačka s australským pasem se z prvního titulu na turnajích WTA radovala teprve loni na podzim v čínském Guangzhou, za posledních deset měsíců si však zahrála i osmifinále na French Open a ve Wimbledonu a letos již stihla triumfovat v Hobartu. V Tasmánii si v semifinále poradila se Zakopalovou, před kterou se v pondělním vydání žebříčku posune zpět Šafářová. 

V Malajsii Grothová dosud postupovala přes asijské soupeřky: Číňanku Sheng-Nan Sun, Japonku Doiovou a dnes si poradila s další tenistkou ze země vycházejícího slunce Ayumi Moritaovou. Dvacetiletá hráčka nebyla daleko od postupu do svého premiérového semifinále, o tři roky starší soupeřka však manko brejku ve třetím setu na poslední chvíli smazala a nakonec po čtyřech získaných gamech v řadě vyhrála 7-5 3-6 7-5. 

Po dlouhých sedmi letech, během kterých bojovala se zdravotními i rodinnými problémy, se do semifinále dostala Australanka Jelena Dokicová. Tenistka s jugoslávskými kořeny, jež bývalá čtvrtou hráčkou světa, dnes poprvé na turnaji neztratila úvodní set a s devatenáctiletou Srbkou Bojanou Jovanovskou si nakonec poradila 7-6 6-2. 

O moc déle na postup do semifinále nečekala její příští soupeřka Michaella Krajiceková. Bývalá juniorská světová jednička měla už v roce 2006 jako sedmnáctiletá na kontě tři tituly, ovšem za posledních pět let se tenisové veřejnosti takřka vytratila z očí. V roce 2007 byla ještě ve čtvrtfinále Wimbledonu, V úvodu následující sezonu vypadla na deseti turnajích v řadě hned v úvodním kole a i vinou různáých zranění (kotník, koleno, zápěstí) vypadla z elitní stovky. 

Aktuálně se nachází na 150. příčce a po včerejší výhře nad obhájkyní titulu se po dvou letech dostala do čtvrtfinále. V něm si dnes poradila i s pětatřicetiletou Lucemburčankou Annou Kremerovou a po pěti letech si tak zahraje v semifinále.

- WTA INTERNATIONAL KUALA LUMPUR (Malajsie, tv. povrch, 220.000 dolarů) -
páteční výsledky (04. 03. 2011)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Šafářová (5-ČR) - Bartoliová (2-Fr.) 6-1 6-2
Grothová (4-Austr.) - Moritaová (6-Jap.) 7-5 3-6 7-5
Krajiceková (Hol.) - Kremerová (Luc.) 6-2 6-3
Dokičová (Austr.) - Jovanovská (8-Srb.) 7-6 6-2

Semifinálové dvojice: Dokičová - Krajiceková, Grothová - Šafářová.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Lucka velmi příjemně překvapila - upřímně takový výsledek jsem vůbec nečekal.Jen tak dál!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nechci si hrát na chytráka, ale já jsem Lucce věřil. Ne že bych čekal až takovou nakládačku (Lucka vedla v tom 2. setu už 5:1), ale Bartoli je obecně strašně nevyzpytatelná hráčka - buď nakládačku někomu dá, nebo jí naopak sama dostane.
Reagovat
smazaný uživatel
Lucie hrála velmi dobře, dobře servírovala, obstojně returnovala, dokázala si i trpělivě počkat na vhodný míč, z něhož zaútočí, spousta skvělých winnerů. Marion si mi nějak nezdála ve své kůži.

Teď Lucku čeká zajímavé utkání s Jarmilou Groth-Gajdošovou, poslední dva zápasy prohrála (naposledy 3:6, 6:3, 3:6 ve Wimbledonu 2009), takže jí má co oplácet. Podle momentální formy bych spíš favorizoval Lucku, Jarmila dnes s Moritou vršila jednu chybu za druhou, ale uvidíme, jak to dopadne.

Každopádně finále Jelena Dokič vs. Lucka Šafářová by bylo naprosto super.
Reagovat
smazaný uživatel
Jsi nedavno psal,že Bartoli ma formu.Dívaš se vubec na tenis?Přestan psat bludy.Viš co?Nepiš vůbec blbe.
Reagovat
smazaný uživatel
Ty zřejmě trpíš nějakou obsedantní posedlostí. Enough said, vrať se zpátky do klece v Bohnicích. :-)
Reagovat
VlS
Dobrá hra.
Takže Lucka se v pondělí vrátí na místo české dvojky a pokud už nepostoupí dál tak na 33. místo, pokud semi vyhraje tak na 32. a pokud vyhraje i finále tak na 31. Ještě by to chtělo slušný výsledek v IW a Miami.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč nikdo nepíšete? Jste všichni v Ostravě? Pro mě, jako nesázejícího, to bylo pěkné. A nemusí to končit. Gratuluji Šafářové ajen tak dále.
Reagovat
smazaný uživatel
že tu nikdo nepíše? cos chlastal?
Reagovat
smazaný uživatel
Super, asi vymena trenerky Lucku vyburcovala k lepsimu tenisu. Trenuji spolu to co maji a zatim to jeji hre svedci. jen tak dal. Je natolik mlada, ze jeste muze tenisove rust. moc ji to preji.
Reagovat
smazaný uživatel
Bartoli nech skonci s tenisom a hraje pre zabavu niekto doma.Hraje ako zacinajuci amater,ziadny brejkboal proste nic,par podani sa jej vydarili ostatnych 65 vedla alebo v sietke.0bodov skoncila
Reagovat
smazaný uživatel
BArtoli prožívá nejúspěšnější období kariery je v TOP20 a ty ju posíláš do důchodu xD spíš ti vadí že češka vyhrala. Přiznej si to.
Reagovat
smazaný uživatel
Paráda. Jednoznačně má na to být v TOP 15.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist