Šafářová v závěru Prague Open cítila, že je na sto procent zpátky

30. 4. 2016, 18:02
Aktuality 25
Potřetí za pět let získala Lucie Šafářová titul na antuce pražské Sparty. Zatímco v letech 2012 a 2013 ovládla ve Stromovce akci kategorie ITF, tentokrát se dočkala trofeje nejcennější. Vyhrála turnaj okruhu WTA a triumf pro ni byl o to emotivnější, že přišel po zdravotních problémech.
Profily hráčů
Lucie Šafářová (© jtbopen.cz)

Po vynucené pauze měla před začátkem turnaje ve dvouhře na kontě pět porážek. Po půlročních komplikacích se postupně dostávala do formy, na J&T Banka Prague Open se ale definitivně rozehrála, v pěti zápasech nenašla přemožitelku a získala titul.

"Je to nejsladší titul. Jsem strašně šťastná, že se mi podařilo vyhrát turnaj doma v Praze a takhle se nastartovat do sezony, protože je to pro mě po té dlouhé nemoci a cestě zpátky, kdy se nedařilo, velmi emotivní," řekla devětadvacetiletá tenistka.

Kdyby Šafářové před turnajem vědma předpověděla, že vyhraje, byla by si pomyslela, že by to bylo krásné. A jaká je realita? "Je to prostě úžasný," smála se.

Vzhledem k dosavadním špatným výsledkům nepatřila k favoritkám turnaje, ale věděla, že už se dostává do bývalé formy. To zjistila o týden dříve při těsné prohře s krajankou Karolínou Plíškovou, kterou pak v Praze vyřadila v semifinále a překazila jí obhajobu. "Už s Kájou ve Stuttgartu jsem se cítila dobře, takže jsem doufala, že to někde přijde. A že to přišlo hned tady, za to jsem strašně ráda. Jsem nadšená."

Vítězství v Praze je pro Šafářovou druhým nejcennějším titulem kariéry po loňském úspěchu na turnaji vyšší kategorie v Dauhá.

S nadsázkou na kurtu tvrdila, že teprve v Praze pro ni začala sezona, do které kvůli nemoci vstoupila až v půlce února. Ale nejdříve si protrpěla pět porážek. "Bojovala jsem, abych se dostala do formy," uvedla Šafářová a po sobotním vítězném finále už mohla říct: "Už jsem byla stoprocentní. A to je pro mě asi nejlepší zpráva."

V duelu o titul otočila zápas s Australankou Samanthou Stosurovou. Pomohla si v něm čtrnácti esy a dvě dala na závěr celého utkání. "Říkala jsem si, že do toho musím jít, protože ona mi zápas zadarmo nedá. Takže jsem si říkala, že musím být odvážná a hrát svoji hru. Že to vyšlo dvěma esama, o to je to lepší pocit," řekla.

Poprvé v kariéře nejspíše vyhrála třikrát turnaj na jednom místě. Ani jako juniorka něco podobného nedokázala. "Řekla bych, že ne. Je to krásný pocit."

Celý týden si pochvalovala skvělé fanoušky. Divákům poděkovala, že i díky nim se dokázala zvednout a dokráčet pro trofej. "Lidi byli úžasní," řekla a přirovnala atmosféru k zápasům Fed Cupu v domácím prostředí. "Samozřejmě O2 Arena je ještě o hodně větší, ale tady je zase publikum blíž a vytvoří se větší kotel. Opravdu mě hnali dopředu. Strašně moc jim děkuju za tuhle úžasnou podporu."

Ze Stromovky spěchala Češka, jež se v žebříčku WTA posune na 13. místo, na letiště a zamířila do Madridu. V 1. kole se tam utká s CoCo Vandewegheovou z USA a doufá, že prodlouží vítěznou šňůru.

TenisPortal.cz, ČTK, jtbopen.cz

Komentáře

25
Přidat komentář
kodkar
Zatim to na to nevypadá.
Reagovat
blixa
Pro Káju dneska lehká rozcvička. Už jsem dlouho neviděl si na první servis stoupat zhruba doprostřed mezi base line a čáru podání :D, na druhý ještě blíž. Na jeden druhý servis si Kája naběhla skoro na čáru podání čímž Dominguez tak vyděsila, že poslala podání asi tři metry za čáru :D
Reagovat
Krisboy
V zápasech Errani s kýmkoliv je to běžné :) A možná si Kája zkoušela SABR.
Reagovat
smazaný uživatel
To samé bylo loni v Charlestonu kdy Lucka Hradecká proti Sáře stála pomalu u sítě :D
Reagovat
Krisboy
:)))))
Reagovat
Krisboy
Holt elitní deblistka, cpe se na síť ještě před returnem.
Reagovat
marekv
Vnitřní síla vyzrálé hráčky, psychická vyrovnanost. Bez paniky a s čistou hlavou si věřit, že se tělo dostane zpátky na svou výkonnost. To patří prostě k těm nejlepším.
Reagovat
misa
přinesl Lucii štěstí :)
Reagovat
misa
Po jeho křtu už hrála mnohem lépe.
Reagovat
George_Renel
Ještě že nekřtila to nové slůně.
¨To je větší, to by si měla nechat na FO.
Reagovat
Frick
280/1575

Lucka tedy "obhájila" Madrid i Řím a vše, co tam nyní získá, si může odečíst od obhajoby finále RG....

Zřejmě bude do Wimbledonu hrát na pěti turnajích.
Reagovat
misa
Problém Madridu je, že se povinně započítává jakýkoliv bodový zisk. Už z AO si táhne Lucka celoroční nulu, z IW + Miami po 10 bodech. Bylo by nemilé, kdyby prohrála v prvním kole. Turnaje se uvidí podle zdraví.
Reagovat
Frick
Birmingham už přislíbila.
Reagovat
misa
Loni na něj byla taky přihlášená a nejela.
Reagovat
Frick
Kéž by nejela letos ze stejných důvodů :o)
Reagovat
misa
To bych považoval za zázrak :) Když si vzpomenu, že i kdyby Lucka uhrála skvělé čtvrtfinále, tak stejně přijde o skoro 900 bodů ... Po Paříži se propadne, ale výhodou je, že zase může stoupat žebříčkem vzhůru.
Reagovat
smazaný uživatel
RG Lucka vyhraje;) Takze bude jeste body pripisovat.
Reagovat
misa
To ale musíme pořádně zamakat!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak cas jeste mame;)
Reagovat
misa
Doufám, že tohle ještě 100 % Šafi nebyla. Ta se ukázala loni na Roland Garros :)
Reagovat
Frick
A letos Serena je jedlejší. :o)
Reagovat
misa
Máme ale skoro neporazitelnou Viku. Ta by dnešní Lucii pořádně naložila.
Reagovat
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=VFMkEst48DA

je roztomilý, jak je na ní poznat, že je z Brna :o)
Reagovat
misa
Tady ještě hraje s jinou raketou :)

https://www.youtube.com/watch?v=M8Zsxzs3ALo
Reagovat
FulnekUltras
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist