Šafářová začala sezonu porážkou, prohrála i Wozniacká

31. 12. 2012, 04:33
Aktuality 43
Lucie Šafářová v prvním zápase nové sezony vyhrát nedokázala. Česká dvojka v australském Brisbane nestačila na Němku Sabinu Lisickou, které podlehla hladce ve dvou setech. V prvním kole dohrála i bývalá světová jednička Caroline Wozniacká či domácí naděje Samantha Stosurová.
Lucie Šafářová

Lucie Šafářová dnes nastoupila k prvnímu soutěžnímu utkání od finále Fed Cupu, ve kterém proti bývalým světovým jedničkám ze Srbska získala dva body a rozhodla o českém triumfu. Sebevědomí do turnajů v nové sezoně si ale alespoň zatím nepřinesla. Ve svém úvodním utkání prohrála hladce 2-6 4-6 s Němkou Sabine Lisickou

Pětadvacetiletá Češka v zápase často kazila, chyběla jí úderová jistota i dostatek sebedůvěry. V prvním setu se držela do stavu 2-2, než prohrála čtyři gamy v řadě. Druhou sadu začala brejkem a vedla 3-1, druhá polovina dějství ale už zase patřila třiadvacetileté Němce. Té brněnská rodačka pomohla i 8 dvojchybami, tou poslední zápas ukončila.

Světová sedmnáctka Šafářová tak po třech čtvrtfinálových letech ze sezon 2009 až 2011 v Brisbane končí druhý rok po sobě v 1. kole. Loni padla po boji s Ivetou Benešovou.

Šafářová v Brisbane zůstává ve hře alespoň ve čtyřhře. V té dnes s Ruskou Anastasií Pavljučenkovou porazily 2-1 na sety favorizovaný americký pár Kopsová-Jonesová/Spearsová, které loni do posledního zápasu bojovaly o start na Turnaji mistrů.

Ve dvouhře na podniku WTA Premier pokračuje z českých tenistek již jen Petra Kvitová.

Lisická se ve druhém kole utká se světovou jedničkou Victorií Azarenkovou z Běloruska a bude proti ní usilovat o první postup přes 2. kolo od srpnové olympiády. Němka s Běloruskou prohrála všechny tři vzájemné zápasy.

Wozniacká i Stosurová končí
Caroline WozniackáZatímco loňskou sezonu začínala Caroline Wozniacká jako světová jednička, tu letošní odstartovala z 10. místa a porážkou hned v úvodním utkání. V Brisbane sice začala proti Rusce Ksenii Pěrvakové ziskem první sady, nakonec však emotivní utkání po téměř třech hodinách prohrála 6-2 3-6 6-7. 

Dvaadvacetiletá Dánka si v průběhu utkání vyslechla velmi důrazné rady otce a trenéra Piotra, kvalifikantka Pěrvaková měla ve hře jistější ruku. Wozniacká v závěru sahala po obratu, když se ve třetím setu dostala ze stavu 3-5 a měla dva brejkboly na 6-5. Ani jednu příležitost ale neproměnila a v tie-breaku už uhrála jen jednu hru.

"Prohrát 6-7 ve třetím setu je vždy těžké,"  řekla smutná Wozniacká na tiskové konferenci. "Byl to těsný zápas, mohly jsme vyhrát obě... dnes to nebyl můj den," dodala.

Ksenia Pěrvaková"Cítím se teď skvěle. Necítím ani žádnou bolest," řekla šťastná Pěrvaková po 165 minutách hry, po nichž slavila premiérový skalp hráčky Top 10.

Pěrvaková měla dobře nastartovanou kariéru, na začátku minulé sezony ji ale přibrzdilo zranění pánve. "Bya jsem vTop 40, ale v únoru jsem se zranila. Bylo to drobné zranění, ale po celou dobu mě to trápilo. A pak z toho byla únavová zlomenina, takže jsem nebyla schopná několik měsíců hrát, když jsem potřebovala obhajovat body," litovala Pěrvaková svého zraněni.

"Byla jsem opravdu naštvaná, protože jsem tehdy hrála dobrý tenis. Brala jsem léky proti bolesti a tím se to zhoršilo," dodala.

Nedařilo se ani domácí Samantě Stosurové. Osmadvacetiletá Australanka od roku 2005 byla na domácí turnajích jen jednou ve čtvrtfinále, na Australian Open je jejím maximem 4. kolo a že se jí před domácími fanoušky nedaří, potvrdila i dnes.

Světová devítka, jež před sezonou podstoupila operaci kotníku, nestačila na Sofii Arvidssonovou. Švédce ve večerním utkání podlehla 6-7 5-7.

- WTA PREMIER BRISBANE -
(Austrálie, tv. povrch, 1.000.000 dolarů)
pondělní výsledky (31. 12. 2012)

Dvouhra - 1. kolo:
Lisická (Něm.) - Šafářová (ČR) 6-2 6-4
Kerberová (4-Něm.) - Tatišviliová (Gruz.) 6-2 4-6 6-2
Erraniová (5-It.) - Pučkovová (Rus.) 6-1 6-3
Pěrvaková (Rus.) - Wozniacká (8-Dán.) 2-6 6-3 7-6(1)
Cornetová (Fr.) - Bobusicová (Austr.) 2-6 6-3 6-1

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

43
Přidat komentář
tommr
ta porážka je až příliš jednoznačná a nevěstí nic dobrýho. Psychologická vzpruha ze skvělý hry ve finále FC je nejspíš zase pryč. Zdá se, že i v týhle sezóně bude Petra Kvitová naše jediná hráčka schopná konkurovat i těm nejlepším ...
Reagovat
freeteepek
Už jsem to psal jinde. Lucka proti Sabine dnes neměla šanci a nic bych jí v úvodním zápase sezony nevyčítal. Sabine to prostě sedlo a hrála velmi tvrdě. Jak servis, tak forhend. Lucka pěkně podávala, ale Sabine postupně našla na její podání recept. Lucka musela víc riskovat a z toho pramenily ty dvojchyby. Určitě tam byly ještě rezervy v její hře i v servisu, ale dělový rány pod nohy od Sabine se prostě vracet nedaly. I když párkrát Lucce chyběly centimetry. A ten její křížnej forehand Lucce do backhendu...peklo.To byla pěkná palba:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Videl som zápas Safarovej..Sabine predviedla vysoky standard, miestami velmi vysoky..Je to nevyspitatelná hráčka, no ked sa dobre vyspí, je schopná porazit každého..Navyše sa na ňu dobré pozerá, človek si s nou vie predstavit aj iné aktivity, nielen tenis..
Reagovat
Bob
Lucka prohrála s Lisickou, to žádné překvapení není. Když jsem viděl, že W. bude hrát proti Pervak, říkal jsem si, že mě taktéž nepřekvapí, když W. prohraje. Pervak hraje dobře. A to samé Arvidsson, nebezpečná hráčka. A Kerber vypadala v prvním setu na pohodovu jízdu, podle mě vedla 5:0 a muselo se hrát o třetí set.
Reagovat
dadaft
teď se dívám na záznam Lucky - měla to hodně těžké. Sabine hrála jako z partesu.
s Vikou by to mohlo být zajímavé...
Reagovat
Bob
já bych to Sabině tak moc přál :) mám jí moc rád, je to sympaťačka a velkej dříč, taky těch zranění měla hodně. Budu jí držet v této sezoně palce :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jako obvykle to bylo dost drsné a Caro je mi v tomhle ohledu hodně líto. Zase je to aspoň show.
To jeho "Rozumieš? Rozumieš? Rozumieš?". Dneska podle něj už neběhla "za montrealem", ale jenom "po brisbanu".
Jako dvě mírné omluvy mám, že je to bývalý fotbalista a Polák. Nám připadá, že už mluví skoro agresivně, ale u Poláků je to normální mluvit s takovou nepříjemnou intonací.

Jaký rozdíl byla pěkná a klidná trénerka Ksenie.
Reagovat
VlS
Piotr si nedá pokoj, dokud jí to neotráví definitivně a Caro s tenisem nesekne.
Reagovat
smazaný uživatel
Těžko hodnotit, když jsem to neviděl... Mrzí mě to hodně. Caro by takové zápasy určitě měla vyhrávat, i když prohrát 7:6 ve třetím je taky trochu smůla. Bohužel, Caro prohrála už v minulé sezoně několik takových zápasů... Na druhou stranu, je to začátek sezony a na nějaké panikaření je ještě hodně brzy. Občas je ošidné hrát 1. kolo s kvalifikantkou. Pervak byla rozehraná, zatímco pro Caroline to byl první ostrý zápas v sezoně. Už minulou sezonu v Madridu hrála Caro proti Pervak hodně vyrovnaný zápas, který nakonec vyhrála, přestože se v jeho průběhu lehce zranila... Taky těžko můžu soudit ty "velmi důrazné rady" ze strany Piotra. Jen bych možná chtěl říct jednu věc. To, co někomu připadá nevhodné, může někomu jinému připadat úplně normální. Caro tráví s Piotrem a celou svoji rodinou spoustu času, takže prostě nevěřím tomu, že by mezi nimi byl nějaký problém. No a jestli si pamatujete na to nedávné vánoční video, tak se tam ptali hráček, co mají na Vánocích nejradši. Caro řekla rodinu... A ještě něco. Caro měla v minulé sezoně nejlepší výsledky na jejím konci, když ji trénoval Piotr bez pomoci jiného trenéra. Sanchez byl hodně krátkodobý experiment a s Johanssonem zrovna moc výsledky neměla, i když si myslím, že jí pomohl.

Taky bych se ještě chtěl omluvit fanouškům Lucky Šafářové, že jsem tipoval její jasnou výhru nad Sabine (snad mi aspoň Adam poděkuje :D). To víte, já když se pustím do tipování, tak je to většinou všechno obráceně... Možná bych si do nového roku měl dát předsevzetí, že nebudu nic tipovat. Jenže já vím, že mi to stejně nedá. :D
Reagovat
dadaft
z mého pohledu:
- jak zmiňovala sojka, první servis docela zklamání.
- pořád se nedaří najít správnou míru rizika. viděl jsem jen třetí set, ale Caro za tu dobu nezahrála blíž než metr k boční lajně - přitom tam byly příležitosti, kdy byla u míčku dobře a včas, kdy by s trochou rizika dostala soupeřku pod obrovský tlak...
Reagovat
smazaný uživatel
Co se dá dělat... Nezbývá než doufat, že to příště bude lepší.
Reagovat
tommr
máš pravdu, že to není žádnej důvod k panice, ale na druhou stranu to taky leccos naznačuje. Zdá se, že to s tím návratem mezi absolutní špičku nebude mít Caro tak jednoduchý. Naopak to vypadá, že hned zkraje sezóny zase vypadne z první desítky, protože Bartoliová nejspíš v Shenzhenu uhraje dostatek bodů, aby se před Caro zase posunula na desátý místo ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi to tak bude, ale důležité je, jak to bude vypadat na konci roku a to je ještě dlouhá doba... Já osobně neřeším, kam se Caro vrátí nebo nevrátí. Když se udrží v desítce, budu spokojený. Když poskočí do osmičky, budu hodně spokojený. Když ne, tak tam byly lepší hráčky a nedá se nic dělat... Navíc loni hrála Caro touhle dobou na Hopman Cupu, takže toho ani tolik neztratila. Důležité bude AO, protože to je jediný grandslam, kde obhajuje docela slušný výsledek. Na ostatních GS (a nejenom na nich) může podle mě jenom získat.
Reagovat
tommr
Caro sice tenhle týden žádný body neztratí, ale propásla hned první příležitost si něco nahrát a to je určitě mrzutý. Na konci sezóny se to pak těžko dohání ...
Nebudu ale nic předstírat - mě jako fanouškovi Petry to samozřejmě maximálně vyhovuje, protože v Caro momentálně vidím (spolu se Stosurovou a Bartoliovou) pro Petru největší hrozbu ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak mrzuté to je, ale brod je ještě daleko... :) Já tedy "hrozbu" v nikom nevidím. Moje favoritky mají spoustu těžkých soupeřek (napadá mě hlavně Serena), ale hrozbou bych nikoho nenazýval. :)
Reagovat
tommr
no já vidím třeba co se týče Caro jasnou hrozbu v Bartoliový. Pokud ti je ale jedno na jakým místě v žebříčku se bude Caro nacházet tak to se opravdu nikoho bát nemusíš ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Jedno mi to samozřejmě není, ale nejsem takový "fanatik" jako ty... Nic ve zlém. :)
Reagovat
dadaft
doufám, že od deseti předvedeš nějaký přesvědčivý výkon. ))
Reagovat
dadaft
co se dá říct hned - Sam je ve fantastické fyzické kondici. ))

a asi to se Sofií bude řežba...
Reagovat
dadaft
o hóóó, fantastická výměna!
ani Lena Sofia Alexandra na tom není špatně...
Reagovat
dadaft
Sofia - velmi dobrý výkon. tvrdé údery s dostatečnou délkou, dobrý pohyb, dokázala se udržet v dlouhých výměnách, slušný servis... moc pěkné.

Sam - když se něco zkazí z obouručného bekhendu, tak to hru Samanthy moc neničí, ovšem když nefunguje forhend, to je devastující...
jinak skvělá fyzička, přechody na síť lahůdkové...
ach jo.
Reagovat
tommr
Stosurová měla z nasazenejch hráček v prvním kole asi nejtěžší soupeřku a doma se jí navíc vůbec nedaří. Takže její vypadnutí mě vůbec nepřekvapilo ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.brisbaneinternational.com.au/wp-content/uploads/2012/12/Tue-01-Jan-schedule.pdf
Reagovat
dadaft
Andrejka od Kláry dostává pěkný kartáč - 25 minut a je po setu.
Reagovat
smazaný uživatel
to ale snad takove prekvapeni neni...
Reagovat
dadaft
no, asi ne. ))
Reagovat
smazaný uživatel
omluva, ze se sem cpu Lucce, videla jsem vsak jen zaver, takze ke Ksenii, proste musim... dva mice od vitezstvi uz za stavu 5:3, 61 UE, ale zvladla skvele TB! Uzasny! Jinak predevsim emotivni zapas, tenisove nijak neuchvatil. Z Pjotra mam hlavu do ctverecku, radi velmi dobre, ale otresnym zpusobem, osobne by me to zabilo a taky bych na jeho priserne a zbytecne a srazejici otazky vyhruzne mlcela... Velka gratulace Pervak a jeji sympaticke trenerce! :-)
Reagovat
skott
Takový fén jsem ještě nikdy neviděl, to bylo i na Pitrovo standarty extra drsný:-) On do ní hustil téměř celých deset minut nonstop, co byla Ksenia na záchodě. A když si šla Wozniacki radši zkoušet servis, tak to zakončil povzbuzením ¨hlavně pozitivně¨...:))
Reagovat
skott
Piotrovo...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
vidis, ja jsem z neho bez zachveni udelala Pjotra - z Pitra by se nekdo zachvet ale mohl.. :-) Kazdopadne je tatik stary m.... no... blazen! ;-)
Reagovat
dadaft
on to asi Piotr myslí dobře, ale to co předvádí je někdy fakt děs.
Reagovat
skott
já to zkrátka asi nikdy nepochopím, jak je možný, že Wozniacki nevadí způsob, kterým s ní jedná před lidma. Má tam dokonce i Mcilroye, bylo jí dávno 20, ale pořád je jak dítě...
Reagovat
dadaft
otcové a dcery...
o tom se dají psát knihy.
Reagovat
smazaný uživatel
my jsme s tatou koncili prestupem, kazdy v jinem oddile.. ;-)

Samozrejme, ze to Piotr mysli dobre, konkretne ty dnesni rady vubec nebyly od veci, ale Karolina holt nemela dobry den. Mimochodem, kam se podel jeji "novy" servis, kterym me tak prekvapovala uz ve Wim?
Reagovat
smazaný uživatel
Weź się rozbiegnij i w drzewo jebnij!
Reagovat
smazaný uživatel
Její "nový" servis odešel se starým trenérem..asi..
Ten Sanchez, nebo jak se jmenoval, ji zkoušel přeškolovat, ne?
Monty bude určitě vědět víc.
Jinak mě její porážka až tak nepřekvapuje, koukám ale, že to byly tři sety, navíc v posledním hrála TB.
Jo, souhlasím, mlčení je výraz nejvyšší ignorance, co taky odpovědět na urážky, shazování a nejapný způsob vyjadřování. Může to s ní myslet dobře, ale způsob jeho "péče" ji jen sráží..nemyslím, že je zrovna ona typ, co potřebuje "seřvat" před lidmi, aby podala maximální výkon.
Zápas jsem neviděla, ale mnoho jiných s jeho vytříbeným slovníkem, ano :-/
No, a on tam byl i Rory? Tak to už vůbec nechápu, proč se před někým, kdo ji má rád, nechá tak prudit.
Copak on není ten rytíř na bílém koni, který ji zachrání ze spárů ošklivého otce? Jak se mu na to asi dívá? :-(
nevím, co vše se ještě musí stát, aby Caro bouchla do stolu..
Reagovat
smazaný uživatel
Sanchez byl jen hodně krátkodobý (a nepovedený) experiment na začátku minulé sezony. Co se týče toho podání, tak novou techniku začala Caro využívat až pod Johanssonem, který ji trénoval asi od Eastbourne do US Open (nevím přesně). Víc už jsem napsal nahoře... Mrzí mě, když tady čtu takové komentáře. Já vážně nemůžu posoudit, jestli Caroline něco vadí nebo ne. Vlastně to ani posuzovat nechci, protože ona zná Piotra líp než my všichni dohromady a ví, jak to ve skutečnosti myslí... Všechno ostatní už jsem napsal do komentáře v 11:27.
Reagovat
tito
Bohužel není kam jinam to napsat. Jak se těšíš na dnešní tenisovou noc a ráno? V Brisbane se nám budou krýt velké lahůdky- Kvitová x Pavljučenko vs Harrison x Robredo a posléze Goffin x Ebden. Dopoledne by to mohla Serena stihnout dříve, než nastoupí Štěpec, tak alespoň tam nebudeme muset překlikávat. Pěkná nadílka na úvod sezony, že?
A konečně mlaďoch skoro po 3 měsících...:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Promiň, asi to vyznělo víc zle, než to bylo myšleno. Já ji mám celkem ráda od té doby, co chodí s Rorym, dříve jsem ji nemusela. Proto je mi to líto i za ni, chtěla bych, aby se ji dařilo. Já vím, že ji táta zná nejlíp..no, ale právě proto od toho nemůže mít ten správný odstup..myslím..vždyt ani trenéři u jejich tandemu nevydrží dlouho.
Já už jsem to tu jednou psala -- dokud se plně neodtrhne od táty, jako trenéra, tak žádný jiný nebude mít šanci. Který chlap si nechá kecat do svých tr. metod. Nefungovalo to co vím, ani u Djokoviče, když najal druhýho trenéra.
Nechtěla bych, aby Caro dopadla podobně, jako Šárka :-(
Reagovat
smazaný uživatel
...jeste ty me nervuj! :-)) To prece nemuzu vsechno stihnout, nezapomen, ze v Hopmanovi take monitoruju Johna, pritom zdaleka nemam obvyklou formu a rozptyluje me silvestrovsky vedlejsak.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Asi máš pravdu, že to vyznělo hůř, než to bylo myšleno... Přesto se mi nemusíš omlouvat. :) Na tom, co píšeš, určitě něco bude. Na druhou stranu, kdyby se Caroline nějak výrazně nedařilo, tak by se to určitě řešilo a přišly by nějaké změny. Caro v minulé sezoně neměla dobré výsledky hlavně na grandslamech, což sama dobře ví. Po US Open ji začal vést Piotr zase sám a konec sezony měla velmi dobrý. Takže asi nebyl důvod k žádným změnám... Mně se třeba nelíbil jeden příspěvek, co někdo napsal pod článkem na stránkách Caroline. Asi nějaký dánský(?) příznivec tam na konci minulé sezony psal, že jí přeje příští sezonu lepší a že horší než v roce 2012 už to být nemůže... Tady aspoň vidíš, jak je Caro v Dánsku všechny rozmlsala, když dvakrát zakončila sezonu na 1. místě. :D Já si myslím, že 10. místo na světě v součtu výsledků za CELÝ rok je velmi dobré a vůbec nezáleží na tom, že rok předtím byla první... Samozřejmě čím výš, tím líp. Jenom se mi prostě nelíbil ten příspěvek, že si někdo neváží toho umístění v první desítce. Zřejmě mají v Dánsku sportovní šampiony na rozdávání... :D

A co se týče toho srování se Šárkou: Myslím, že tam je situace trochu jiná. Šárka po lidské stránce asi opravdu potřebovala jít pryč od otce, ale po sportovní stránce si bohužel nevybrala toho správného trenéra... Já věřím, že Caro nebude muset před Piotrem utíkat a pokud by ji případně trénoval někdo jiný, tak to bude dobrý trenér. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Zacatek nove sezony se nese v duchu nervozity. Ted jak to kdo zvladne?Lucku jsem videla jen par poslednich gamu, ale opravdu na Sabine nemela, chyb spousta a ukonceni zapasu 8dvojchybou bylo asi vice jak symbolicke.. Sabine preji at ma pohodovou sezonu bez zraneni. Mam jeji agresivni hru rada. Proti Vice myslim neni bez sanci, Jde do kazdeho zapasu bez bazne.
Reagovat
dadaft
Sabine rozhodně taky můžu. loňské osmifinále AO proti Šarapovové, to byl jeden z nejlepších zápasů sezóny. Lucky je mi líto, ale jedna porážka (jedno vítězství), sezónu nedělá...

pokud jde o Wozniackou a Pervak - už za stavu 3:4 ve třetím setu si Caroline zahrávala, když si prohrála servis. sice poté skóre stáhla a jednu chvíli to dokonce vypadalo, že by se Ksénie mohla rozložit sama, ale nakonec došlo na rozhodující tajbrejk, kde Caroline shořela jak papír.
příliš mnoho chyb na hráčku jejího typu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist