Šafářová zaváhala, na 1-1 proti Němkám vyrovnala Kvitová

6. 2. 2010, 16:27
Aktuality 2
FED CUP - České tenistky hrají v Brně s Německem po prvním dnu 1. kola Fed Cupu 1-1. Zaváhání Šafářové, které se zápas proti Grönefeldové nepovedl, dokázala napravit Petra Kvitová. Týmová dvojka porazila dvakrát 6-4 Andreu Petkovicovou a vrátila Česko do hry o semifinále.
Petra Kvitová

Českým tenistkám dnes vstup do utkání prvního kola Světové skupiny Fed Cupu v Brně nevyšel, když týmová jednička Lucie Šafářová v úvodním utkání podlehla Němce Anně-Leně Grönefeldové hladce dvakrát 2-6 za necelou hodinu hry. Po celé utkání nenašla domácí tenistka protizbraň na důraznější a přesnější hru své soupeřky a svoje trápení zakončila hned při prvním mečbolu Grönefeldové dvojchybou.

"Před utkáním jsem se cítila dobře, stejně jako v posledních trénincích. Ale teprve na kurtu, když se projevila i nervozita, jsem poznala, že nejsem ve stoprocentní kondici," uvedla Šafářová po utkání.

Od úvodních míčků hrála nejistě, často chybovala a její údery postrádaly razanci. Na jejím výkonu zřejmě zanechalo stopy horečnaté onemocnění, kvůli kterému v úvodu týdne netrénovala. Hůře běhala a zdálo se, že nestačí kondičně.

Ve čtvrté hře navzdory jednomu esu ztratila Šafářová poprvé podání. Grönefeldová vyhrála následný game bez ztráty míčku. Za stavu 1-4 brněnská rodačka zlepšila podání a nutila 66. hráčku světa k většímu pohybu. Díky tomu získala druhou hru, náznak ke zvratu ale Grönefeldová rázně smetla.

"Nebyla jsem schopna se dostat do herní pohody. Byla jsem pomalejší, což moje soupeřka dobře využívala. Nedařilo se mi opřít se do svého servisu," prohlásil Šafářová.

Do druhého setu vstoupila Němka esem. Šafářová, která je v žebříčku o 20 míst výš, se z kurtu herně vytratila. Jen s námahou odolávala tlaku své soupeřky, která často využívala svou největší zbraň - křížný bekhend ven z kurtu. Na něj nestačila česká hráčka ve většině případů vůbec reagovat. Za stavu 0-3 vyhrála Šafářová dvakrát své podání, ale to bylo z její strany všechno.

"Chtěla jsem se opřít o svůj servis, soupeřku brejknout a rozběhat. To se mi ale nedařilo. Naopak jsem byla pod tlakem," komentovala Šafářová příčiny své prohry.

S Grönefeldovou se utkala v lednu v Brisbane a ve třech setech ji porazila. "Po tom zápase v Austrálii jsem očekávala tuhý boj. Proto mě překvapilo, že se mi podařilo vyhrát tak snadno. Snažila jsem se nekazit míče a držet si podání," řekla německá tenistka, která dosud měla s Šafářovou nepříznivou bilanci 1-2.

Reálně vrátit české tenistky zpět do hry o semifinále mohla dvojka Petra Kvitová, kterou čekala hostující jednička Andrea Petkovicová. Devatenáctileté rodačce z Bílovce se to povedlo a v sedmém startu ve Fed Cupu už popáté vyhrála.

"Povinnost vyhrát po porážce Šafářové jsem necítila. Ve Fed Cupu hraji velmi ráda, povzbuzovali mě fanoušci i celý tým, takže se mi hrálo velmi dobře," uvedla devatenáctiletá Kvitová. 

O svém úspěchu nad soupeřkou, jež je v žebříčku o 19 míst výš, Kvitová rozhodla soustředěnou hrou, kterou předváděla od úvodních míčků. K sebevědomému výkonu přidala důrazné podání, při němž podle potřeby měnila rotaci i směr.  "Myslím si, že jsem podávala velmi dobře a dařilo se mi i takticky podle rad kapitána," dodala Kvitová.

Důležitým okamžikem prvního setu byla za stavu 3-3 sedmá hra. Němka při vlastním podání vedla 40-0, ovšem Kvitová úspěšnými údery s přispěním chyb soupeřky postupně skóre otočila a Petkovicová zakončila game dvojchybou. Do té doby tuhá bitva se začala vyvíjet ve prospěch české hráčky. Kvitová i díky pestřejším úderům a vytrvalému tlaku do soupeřčina bekhendu vyhrála první sadu za 45 minut. 

V úvodu druhého setu ještě přitvrdila a soupeřku drtila přesnými returny i jistým podáním. Připsala si na své konto další čtyři hry a utkání spělo k rychlému závěru. Houževnatou Petkovicovou ale nepříznivý stav 0:4 nezlomil. "Za tohoto stavu jsem trochu polevila v pohybu nohou a ztratila koncentraci. Špatně jsem se potom dostávala do hry," uvedla Kvitová. Vítězná gesta soupeřky po dobrých míčích prý příliš nevnímala. 

Při vlastním podání se rodačka z bosenské Tuzly Petkovicová vrátila k přesné hře z úvodu zápasu a začala Kvitovou prohánět po dvorci. Českou hráčku to na chvíli vyvedlo z míry, ale zvrat nepřipustila díky důraznému podání. Proměnila hned první mečbol, když její druhé podání zahrála Petkovicová do sítě.

"Měla jsem ve Fed Cupu premiéru a byla jsem dost nervózní. Byl to pro mě velice těžký zápas, měla jsem problémy s podáním Kvitové. Věřím, že v nedělním utkání podám lepší výkon," prohlásila dvaadvacetiletá německá reprezentantka.

- FED CUP (Světová skupina I) -
sobotní výsledky

Česká republika - Německo 1-1 po prvním dnu
Šafářová - Grönefeldová 2-6 3-6
Esa: 2:2. Dvojchyby: 1:4. Vítězné míče: 9:10. Využité brejkboly: 0/0 - 2/2. Nevynucené chyby: 11:8. Čas: 52 min.
Kvitová - Petkovicová 6-4 6-4
Esa: 4:4. Dvojchyby: 3:4. Vítězné míče: 35:19. Využité brejkboly: 3/10 - 1/4. Nevynucené chyby: 27:22. Čas: 1:25 hod.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

2
Přidat komentář
EllNino
Gratulace Petře za soustredeny vykon. Lucka byla z formy a musi si poradn odpocinout. Snad to zejtra Hradecka nak uhraje
Reagovat
smazaný uživatel
safarova neni v pohode nic ji neslo zato kvitovou musim pochvalit:-) zatim nejlepsi vykon co jsem u ni viděl ty rany co od ní letaly:-D... a na konci zvladla i nervzitu a dotahla to do konce to takova benesova...no dokazu si predstavit ze by to este projela
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist