Safin: Z Federera strach nemám

21. 1. 2009, 14:25
Rozhovory 21
Marat Safin se na letošním Australian Open prokousal již do 3. kola. V něm však narazí na Federera, který usiluje o zisk rekordního čtrnáctého grandslamového titulu. Strach z něj prý ale nemá. Ruský tenista dnes zavzpomínal na svůj čtyři roky starý triumf z Melbourne, kdy ho nezastavil právě ani Federer.
Profily hráčů
Marat Safin

Jste spokojen s dnešním zápasem?
Ano, velmi spokojen. Fyzicky jsem na tom byl o moc lépe než v předchozím zápase, takže bylo jednodušší hrát kvalitní tenis.

Jaký rozdíl cítíte mezi vaší hrou v jednotlivých setech?
V úvodní sadě jsem byl trochu nervózní. Potřeboval jsem si soupeře "oťukat", obzvlášť když jsem s ním hrál poprvé. Chvíli trvá, než soupeřovu hru poznáte.

V dalším zápase se utkáte s Rogerem Federerem vzpomenete si na váš poslední zdější duel?
Jistě že si vzpomenu. Ale divám se dopředu a strach rozhodně nemám. Půjdu hrát svou hru. Známe se dobře - já vím jak zahrát na něj, on zase ví, co platí na mě.

Bohužel jsem s ním poslední zápasy prohrál, ale teď musím myslet na to, co bude. Jiná šance neexistuje. Nemám co ztratit. Co se má stát, se stane.

Cítíte se v dobré formě?
Nejlépe jsem se cítil sezony před mým zraněním. Ale jednodušší je rozhodně hrát, když nejste pod tlakem. A tak nemohu říct, že teď hraji lépe. Co jsem zlepšil, je určitě servis. Hra je pak o trochu snadnější. Podání vám může dát velkou výhodu.

Byl rok 2005 a vy jste v semifinále Australian Open porazil Federer, řekněte nám něco o tom zápase. Bylo to jedno z vašich největších vítězství kariéry?
Nepochybně. Výhra mi dala možnost získat druhý grandslamový titul. V tomto zápase jsem si hodně vytrpěl. Měl jsem i štěstí, on v pátém setu trochu zmatkoval a kazil údery.

Když jsem s ním hrál, byly z toho vyrovnané zápasy. Byly těsné, ale já je nezvládl. Teď jsem ale využil své šance a výhru nepustil. Jak jsem řekl, jemu se v závěru už moc nedařilo, a myslím, že já byl více agresivní.

Letos jste se odhlásil z generálky v Kooyongu. Jaký byl důvod? A jak jste na tom teď?
Na Hopman Cupu mi v zápase s Hrbatým trochu ztuhl krk. Nemohl jsem pak pár dní na sto procent servírovat, a tak jsem se raději odhlásil.

To vám poradil lékař, abyste nehrál?
Ne, jen mi doporučili, abych pár dní nehrál a měl čas na vyléčení. Tím spíše, když pak následovala Australian Open. Bylo lepší si odpočinout a být zdravý, jen naprosto fit můžete na tomto turnaji uspět.

Se sestrou už máte za sebou dva zápasy. Budete se chodit podporovat, když bude čas?
Ne, myslím že je dost lidí, kteří se starají o její kariéru. Nepotřebuje mě tam. Ví jak má co dělat. Už je dospělá, je profesionál. Dělá svou práci a dělá ji skvěle. Přestože je pod tlakem, dělá to dobře.

Mluvíme o vás a Federerovi. Myslíte, že se od vašeho posledního střetnutí v Melbourne hodně změnilo?
Ano, jeho život se změnil. Ne k horšímu. Vyhrál pak řadu grandslamů. A já byl zraněný. Musel jsem se uzdravit, byli jsme tedy oba na rozdílných cestách. On získával sebevědomí, já se uzdravoval. Chtěl bych být na jeho místě, ale byla to prostě část mého života.

Tehdy jste byl jedním z favoritů. Teď mezi ně nepatříte. V čem je největší rozdíl?
Ano, protože je na scéně mnoho nových hráčů. Djokovič hraje skvěle, neuvěřitelné výkony podává Murray.

Pro vás osobně, jaké to je být hráčem s velkým jménem, ale nebýt favoritem?
Na to já nedbám. Už jsem řekl, že mnohem více kvalitních tenistů. Jsou mladší, hladovější po úspěších. Asi si také více věří než já, což je normální. Je mi skoro 29 let, jim je 20.

Je to o něco těžší s nimi hrát, protože jsou sebevědomí a mají více motivace. Ničeho se nebojí, věří si.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil, australianopen.com

Komentáře

21
Přidat komentář
smazaný uživatel
Prosím Vás, to fakt ty zápasy nikde v dostupné TV nedávají??!! Dá se na to vůbec někde dívat?
Reagovat
smazaný uživatel
Eurosport, nebo na netu na adrese: atdhe.net
Reagovat
smazaný uživatel
Ty seš taky srandista. Německý Eurosport je nejdostupnější sportovní TV co existuje. Naštěstí se AO věnují stejně pečlivě jako US Open, i když nám to jde v noci.
Satelitní komplet se koupí třeba v Bauhausu za 1700, nasměrování paraboly, zapojení kabelů a naladění programů zvládne každý, kdo není úplný technický antitalent. Stačí mít z okna výhled jižním směrem. Pak už to hraje zadarmo, žádná karta není potřeba. Kabelovkám se nemusí platit vůbec nic.
Reagovat
carolyn
On se ale neptal kde co koupit :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jednorázová investice je koupě, která někoho zruinuje? Stačí si tohle číslo porovnat třeba s ročními poplatky, které stojí kabelovka nebo O2. Kolik peněz prokecáš zbytečně na mobilu? Na kabelu je sice hodně specializovaných dabovaných programů, ale bez těch se úplně obejdu. Bez placení můžeš mít akorát ČT4 (pokud jsi už pokrytá), ale z tenisu tam dávají, jak známo, velký kulový.
Reagovat
carolyn
Ježiš zas ty tvoje proslovy
Reagovat
carolyn
Ježiš zas ty tvoje proslovy
Reagovat
D.A.N
Marika: Je jistě pravda, že už má nejlepší léta za sebou, nicméně já mu fandím kvůli jeho hře, čili přeci ten hráč tě musí něčím zaujmout a dneska mimo Rogera mne nikdo neupoutal a proti jeho hře, když je v top formě jsou všichni proti němu břídilové, myslím estetika atd.Obouruční hráči mi neimponují a bohužel je jich čím dál méně!
Reagovat
D.A.N
Co hrají jednoruč.
Reagovat
marika
Já nevím proč všichni pořád fandíte Federerovi, on už ten největší úspěch má za sebou, je akorát tak čas začít přát mladším, úspěšným
Reagovat
smazaný uživatel
Přeci někdo nepřestane fandit svému oblíbenci jen kvůli tomu že se mu nedaří tak jako dřív.Co by to potom bylo za fandění!!!
Reagovat
smazaný uživatel
ja neviem preco tu nieco vobec pises ty chuderka,niekomu niketo fandi 8 rokov a potom prestane lebo sa mu uz tak nedari...pekna blbost,ty fandis len úreto aby si sa mohla potom niekomu pochvalit ze on treaz hra dobre,ja mu fandim uz 100 rokov:D a ked prehra a zacne vyhravat niekto druhy tak prejdes k inemu:P fakt super sposob fandenia chudera...
Reagovat
marika
Jen tím chci říct, že nebude vyhrávat do nekonečna, že ho vystřídá někdo jiný, klidně at ho mají za oblíbence, ale neměli by být tolik zaslepení.
Reagovat
smazaný uživatel
marika nic v zlom ale tu chlapci maju pravdu...co natom ze je mladsi..akoze fandis vyzoru alebo co, a potom mladsi nema ani tolko uspechu za sebou ako niekto kto je starsi vid.Fede takze neviem comu vlatne chces fandit u mladsieho, nechapem :) Fandi sa tomu kto ma kvality, kto nieco dokazal a preto mu drzime palce aby dokazal aj takym co mu nefandia ze je ten NAJ tenista na svete!!! petoze si to zasluzi :)) Takze GO Fede!!
Reagovat
marika
Já nikomu neřekla "přestan fandit" jen je jasný že i když mu budou fandit dalších 10 let že nebude pořád vyhrávat. A co potom? To jako už nikdy nebudou fandit nikomu jinému? Možná je lepší mít více oblíbenců, ale jak to tady sleduju Nadalovci-Rožérkovci tady nejdou dohromady, přitom Nadal má zrovna ted našlápnuto dobře
Reagovat
smazaný uživatel
:D zase pekna blbost,kto hovoril o tom ze bude vyhravat vecne????jasne ze je na ustupe,ale to bude aj Nadal,Murray,Djokovic v jeho veku a proti takym mladym a silnym superom akym celi teraz Roger,este ani jeden z nich nedokazol to co Roger a ani tomu velmi neverim aby niekto z nich dominoval ako Fedex do r. 2007 a aj ked uz nebude niekto vyhrvat,tomu musim prestat fandit nie?podla tvojho rozmyslania a logika urcite...
Reagovat
smazaný uživatel
Nj Mirka to asi nemyslela zle,jen se špatně vyjádřila a zamotala se do toho :)
Reagovat
smazaný uživatel
Safin je frajer a mám ho moc rád,ale na Rogera to asi stačit nebude.Každopádně by to mohl být krásný zápas.
Reagovat
smazaný uživatel
Urcite to bude pekny zapas.....verim fedemu, ale safin ho mierne potrapi si myslim. No vitaz jednoznacne fede!!!
Reagovat
smazaný uživatel
s tym suhlasim,Safin je sympatak a frajer zaroven:)skoda toho zranenia,mohol byt niekde inde ako je momentalne teraz,ale urcite aj motivacia u neho uz nieje najlepsia
Reagovat
smazaný uživatel
No, jednoznacne asi tak jako vyhral Nalbandian??? :-D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist