Samantha Stosurová: Silačka, co spala na nádraží

5. 10. 2011, 17:17
Téma 3
Má takové svaly, že i boxeři musejí obdivně pozvednout obočí. Servis z její rakety, to je dělová rána svištící rychlostí kolem 200 km/h, o forhendu lze mluvit podobně. Australanka Samantha Stosurová (27), lamželezo v sukních, se díky nečekanému triumfu na US Open stala ve své zemi hrdinkou. Vždyť na grandslamový titul v ženském podání čekali u protinožců dlouhých 31 let!
Profily hráčů
Samantha Stosurová

Příběh šampionky z New Yorku tak trochu připomíná ten, který prožívá vítězka Wimbledonu Petra Kvitová. I Sam pochází ze skromnějších poměrů. Její rodina navíc před dvaceti lety při rozsáhlých povodních ve státě Queensland přišla téměř o všechno. Voda vzala dům i nábytek, z majetku nezbylo de facto nic. „Vzpomínám si na pár detailů. Zůstalo nám jen oblečení, které jsme měli na sobě,“ říká Stosurová, tehdy pětiletá holčička. „Jako dnes vidím, jak se bratr potopil do vody v místě, kde maminka ztratila snubní prstýnek, a našel ho. Hlavní ale bylo, že jsme přežili, mohlo to dopadnout hůř.“

Začínali od nuly
Pohroma obrátila rodině život naruby. Otec sebral našetřených pět tisíc dolarů a odstěhoval se s manželkou, dvěma syny a malou Sam do Adelaide, kde si otevřel kavárnu a začal život úplně od nuly.

Vizitka Samanthy Stosurové:
Narozena: 30. března 1984 v Brisbane
Tituly na WTA: 3 ve dvouhře (Ósaka 2009, Charleston 2010, US Open 2011), 23 ve čtyřhře
Úspěchy na grandslamech: vítězka US Open 2011, finalistka French Open 2010, semifinalistka French Open 2009; vítězka French Open 2006 a US Open 2005 v deblu
Nejvýše na WTA: 4. ve dvouhře (únor 2011), 1. ve čtyřhře (únor 2006)
Prémie v kariéře: 9 062 278 dolarů

Právě na jihu země dostala v osmi letech Samantha od souseda první raketu a začala hrát každé odpoledne s bratrem v parku. „Nedokážete si představit tak tiché a klidné dítě. Myslím, že to Sam zůstalo, nemá ráda drama,“ popisuje její povahu otec Tony.

Sam nebyla zázračným dítětem, přestože se postupně stala členkou juniorských výběrů Austrálie. „V patnácti letech byla skvělá, myslel jsem, že poletí nahoru hrozně rychle,“ povídá Geoff Masters, bývalý australský reprezentant a extrenér Australanky. Leč nastal opak. Kariéra Stosurové se zasekla. Frustrovaná putovala od porážky k porážce. Krajanky Dokičová s Molikovou byly před deseti lety v mnohem větším kurzu.

Srazila ji nemoc
Díky tvrdé dřině se však začala karta obracet. Nejprve přicházely úspěchy ve čtyřhrách. S tenisákem se Stosurová vždy ráda mazlila, technické finesy a hra u sítě, to bývala její domény. Však se také v roce 2006 stala světovou jedničkou v deblovu! Předností však bylo čím dál víc. Ve dvouhře v té době poprvé poskočila do světové třicítky a pilně odstraňovala největší slabinu - bekhend. „To už byly roky, kdy jsem byla nahoře a věděla, že na to mám. Ale dostat se tam vyžadovalo obrovské úsilí. Kdysi jsem dokonce chtěla s tenisem skončit. Prohrávala jsem, spávala v nuzných hotelích, neměla peníze, jednou jsem dokonce musela přenocovat na nádraží v japonské Fukuoce. Do smrti budu tvrdit, že tohle nádraží je opravdu bezpečné,“ směje se.

 

V říjnovém čísle Tennis Areny dále najdete:

Tennis Arena 09/2011 20 stran zajímavostí z US Open včetně exkluzivních fotografií
Invaze za úspěchy a miliony. Proč jsou Rusky tak úspěšné?
Amatérské soutěže: I vy můžete hrát o body do žebříčku
Detailní rozbor skvělého podání Brita Murrayho
Přehled her, které dětem zpestří tréninky a něco je naučí

...a další zajímavosti a exkluzivní fotografie

Předplaťte si tenisový a lifestylový magazín Tennis Arena za pouhých 540,- na rok!

 

Její hra zrála jako víno, ale v roce 2007 přišla pohroma: rodačka z Brisbane onemocněla lymskou boreliózou, od Wimbledonu až do dubna dalšího roku odehrála pouhá dvě utkání a klesla až na 154. místo žebříčku WTA. „Vždycky byla pohodová holka, což bylo její kariéře trochu na škodu. Nemoc ji ale změnila,“ říká její bývalý trenér Craig Morris. „Už bych si tím nikdy nechtěla projít, ale když se ohlédnu, možná to pro mou kariéru bylo dobře. Kdo ví, třeba bych nikdy nedosáhla takových úspěchů. Po nemoci jsem měla ohromnou touhu být zase dobrá,“ vysvětluje šampionka posledního grandslamu sezony.

200 kilo nezvedá
Návrat se jí povedl. Záhy se dostala do skvělé fyzické kondice. Kde je původ její svalnaté figury? „Nikdy jsme extra neposilovaly bicepsy. Když se na ni lidé dívají, tak si řeknou, že Sam pravidelně zvedá na bench dvě stě kilo. Ale tak to není. To cvičíme jen výjimečně, používáme lehčí činky,“ tvrdí Giselle Martinová, slavná fitness trenérka ze Sydney, která v minulosti spolupracovala i s Navrátilovou. Ta byla považována za nejlépe fyzicky připravenou hráčku všech dob. „Samantha je stejná kategorie,“ říká Martinová.

Tenistka s ní trénuje sedm let. Od té doby cvičí i na Štědrý den. Ale pozor, nejde zdaleka jen o činky. Box, kickbox, plavání, atletický trénink se zaměřením na sprinty. To vše dává za výsledek svaly, nad kterými se všichni pozastavují. „Také horské kolo. To je mnohem lepší než rotoped v tělocvičně. Nebo šnorchlování a surfing. To je trénink, který uvolní vaši mysl,“ prozrazuje Stosurová.

To vše zajistilo Australance průlom do skupiny vyvolených. V roce 2010 poprvé skočila do světové desítky a prodrala se do finále French Open, přičemž vyřadila Clijstersovou i Serenu Williamsovou. Nestačila až na Italku Schiavoneovou. Na první grandslamový titul si počkala do letošního US Open. Finále ji zastihlo v nepřekonatelné formě. „Byl to nejlepší výkon v mém životě,“ jásala po výhře 6:2, 6:3 nad bezbrannou super favoritkou Serenou Williamsovou. Mimochodem - Stosurová už zdolala v kariéře osm světových jedniček.

Australanky Margaret Courtová, která vyhrála poslední grandslamový titul v roce 1973 na US Open, a Yvonne Goolagongová-Cawleyová, jež triumfovala naposledy v roce 1980 ve Wimbledonu, mají zdatnou nástupkyni.

pva, Tennis Arena, Viktor Nosek

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Úžasný poslední odstavec! Čtenář takového textu musí mít dojem, že obě jmenované vyhrály jeden grandslamový titul. Text článku z magazínu byl zřejmě upraven a zkrácen, v tomto případě ale dost divně.
Goolagong má 7 GS titulů a Margaret Court je dokonce jedna z nejúspěšnějších tenistek historie vůbec, singlových GS titulů má 24. V roce 1970 získala všemi tenisty vysněný Grand Slam, později totéž dokázala zopakovat už jen Steffi Graf.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý den.
Samozřejmě máte pravdu, jedná se o špatnou a nepřesnou formulaci autora - tedy moji. Není tam uvedeno, že obě v daných letech získaly poslední grandslamový titul. Tak to zůstalo jen myšleno :-( Omlouvám se. S pozdravem Viktor Nosek
Reagovat
smazaný uživatel
Veľmi dobrá hráčka, len škoda, že jej výkony sa húpu ako ceny komodít na trhu.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist