Šampion z roku 2006 Wawrinka v Umagu ukončil čtyřleté čekání na finále

30. 7. 2023, 00:51
Aktuality 10
ATP UMAG - Před 17 lety na antuce v chorvatském Umagu slavil premiérový triumf, v neděli si na stejném kurtu na pobřeží Jaderského moře zahraje o trofej číslo 17 a první od roku 2017. Stan Wawrinka (38) v nočním semifinále půl hodiny po půlnoci porazil Itala Lorenza Sonega (28) a ukončil bezmála čtyřleté čekání na 31. finále. V něm ho vyzve Australan Alexei Popyrin (23), jenž hraje životní turnaj na oranžové drti.
Stan Wawrinka (© Profimedia)

Stan Wawrinka v roce 2006 v Umagu hrál své druhé finále na okruhu ATP a po skreči Novaka Djokoviče získal premiérový titul.

Dalších pět finálových duelů sice prohrál, ovšem v letech 2014 až 2016 odešel jako vítěz z 11 finálových soubojů v řadě. Včetně těch na Australian Open 2014, Roland Garros 2015 a Australian Open 2016.

V květnu 2017 ještě slavil triumf na domácí antuce v Ženevě, od té doby ale turnaj ATP nevyhrál. Jeho kariéru totiž přibrzdila zranění.

Pár týdnů po prohraném finále na French Open 2017 podstoupil dvě operace levého kolena, v roce 2021 byl dvakrát operován kvůli problémům s levou nohou a v žebříčku se propadl do čtvrté světové stovky.

Přesto rodák z Lausanne i v 38 letech hraje dál, drží se v širší světové špičce a nyní v Umagu dokonce poprvé od října 2019 postoupil do finále. Ve čtyřech zápasech na Istrii neztratil ani set, v semifinále si poradil 6:3, 6:4 s druhým nasazeným Italem Lorenzem Sonegem a 25 minut po půlnoci si mohl užívat dlouhé roky nepoznaný pocit.

"S dnešním výkonem jsem spokojený. Myslím, že jsem odehrál nejlepší zápas z celého týdne. Jsem opravdu šťastný, že jsem postoupil do finále," radoval se bývalý třetí hráč světa Wawrinka, jenž má ve sbírce také olympijské zlato z Pekingu 2008, kde s krajanem Rogerem Federerem ovládli čtyřhru mužů.

V celkově 31. singlovém finále bude Wawrinka čelit Alexeii Popyrinovi (h2h 0:0). Třiadvacetiletý Australan ve svém teprve druhém semifinále na okruhu ATP udolal po třech a čtvrt hodinách boje 7:6, 5:7, 6:3 italského mladíka Mattea Arnaldiho a postoupil do druhého finále. To první předloni v Singapuru přetavil v triumf. Na antuce dosud nebyl ani ve čtvrtfinále.

• ATP 250 UMAG •
Chorvatsko, antuka, 630.705 eur
sobotní výsledky (29. 07. 2023)
• Dvouhra - semifinále •
Wawrinka (6-Švýc.) - Sonego (2-It.) 6:3, 6:4
Popyrin (Austr.) - Arnaldi (7-It.) 6:7 (2:7), 7:5, 6:3
• Čtyřhra - finále •
Rola/Serdaručič (Slovin./Chorv.) - Bolelli/Vavassori (1-It.) 4:6, 7:6 (7:2), 15:13

Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

10
Přidat komentář
Levinest
Super. Gabriela Knutson postoupila z kvaldy v Praze smile
Reagovat
com
Jen aby to finale Babrinka nezbabral smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Popík nebude snadný soupeř.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Má lepší skóre na antuce, ale jediný větší titul z hardu.
Reagovat
Krisboy
Však on mu Standa ukáže, jak se hraje na antuce!
Reagovat
Krisboy
Hm, ale až někdy jindy.
Reagovat
Krisboy
Že by získal první i poslední titul na stejném turnaji? Snad ne, snad ještě něco přidá...jako v letech 2012-15 to už nebude, ale i tak jsem za Stana rád. Pro mě jeden z nejvýraznějších hráčů své generace.

smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Přesně tak!smile
Poslední dva zápasy jsem neviděl, ale předtím si hochy pěkně vodil profesorským tenisem. Pohoda, pohoda a najednou rána z jednoručáku.smile
Krásnej styl. Jsem rád, že jsem ho na Štvanici chvíli viděl aspoň trénovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
To je ten úder, který podle zdejších expertů je prej obecně slabinou...
Reagovat
Pe3k
A není snad? Proč je teda naprostá většina hráčů ve stovce, ve špičce s obouručním bh? Většina zvolí to, co je výhodnější a to je obouručák. Já sem fanda jednoručáku a hráčů co takhle hrají, ale zároveň můj názor je takový, že je to nevýhoda. Uvést jednoho jediného hráče jako příklad je úsměvné, neboť je to vyjímka co potvrzuje pravidlo...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist