Šanghaj: Nadalovi k postupu stačila necelá hodina hry, nezaváhal ani Federer

11. 10. 2017, 20:34
Aktuality 5
ATP ŠANGHAJ - Nejlepší tenisté letošní sezony Rafael Nadal a Roger Federer zvládli vstup do turnaje Masters 1000 v Šanghaji. Španělský tenista pod zataženou střechou nedal šanci americkému mladíkovi Jaredu Donaldsonovi, Švýcar pak rovněž ve dvou setech, nicméně o poznání vyrovnanějších, porazil Argentince Diega Schwartzmana.
Rafael Nadal

Rafael Nadal potvrdil skvělou formu rychlým vítězstvím na turnaji Masters v Šanghaji. Lídr světového žebříčku, který má velkou šanci počtvrté v kariéře ukončit sezonu jako jednička, nechal americkému tenistovi Jaredu Donaldsonovi jen tři gamy a po výhře 6-2 6-1 postoupil za 54 minut do osmifinále.

"Byl to hodně rychlý zápas ve všech aspektech," pochvaloval si čerstvý šampion z Pekingu Nadal po 13. vítězství v řadě, jímž si letošní bilanci vylepšil na 62 výher při pouhých devíti prohrách. V Šanghaji usiluje o sedmou letošní trofej, mezi nimiž ční tituly z Roland Garros a US Open.

Jako světová jednička zakončil Nadal sezonu naposledy před čtyřmi lety, předtím i v roce 2010 a 2008. Nyní vede před Federerem o 2370 bodů a nahrávají mu dlouhodobá zranění Novaka Djokoviče i Andyho Murrayho. "Pokud bych opravdu zakončil rok v čele, znamenalo by to pro mě hrozně moc," řekl Nadal.

Roger Federer, s nímž Nadal nedávno v Praze vybojoval premiérový Laver Cup, je tak prakticky jeho jediný rival. Švýcarský šampion z roku 2014 dnes v Šanghaji přehrál Diega Schwartzmana z Argentiny 7-6 6-4.

Šestatřicetiletý Federer si o čtvrtfinále zahraje proti Ukrajinci Alexandru Dolgopolovi (h2h 4-0), příštím Nadalovým soupeřem bude Ital Fabio Fognini (h2h 9-3).

Grigor Dimitrov měl ve druhém kole namále. Favorizovaný Bulhar se trápil s Ryanem Harrisonem, kterého udolal až po velkém boji 3-6 6-3 7-6, když v tie-breaku rozhodující sady otočil stav 3-6. Při své šesté účasti v Šanghaji přešel přes druhé kolo poprvé. O čtvrtfinále bude bojovat proti Samu Querreymu.

Dominic Thiem nebude na letošní asijskou šňůru vzpomínat v dobrém. Po Chengdu a Tokiu si výhru nepřipsal ani na Masters 1000 v Šanghaji, kde podlehl 3-6 6-3 6-7 Srbovi Viktoru Troickému, s nímž prohrál i třetí vzájemný duel.

• ATP MASTERS 1000 ŠANGHAJ •
Čína, tv. povrch, 7.906.170 dolarů
středeční výsledky (11. 10. 2017)
• Dvouhra - 2. kolo •
Nadal (1-Šp.) - Donaldson (USA) 6:2, 6:1
Federer (2-Švýc.) - Schwartzman (Arg.) 7:6 (7:4), 6:4
A. Zverev (3-Něm.) - Bedene (Brit.) 4:0 skreč B.
Troicki (Srb.) - Thiem (5-Rak.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:5)
Dimitrov (6-Bulh.) - R. Harrison (USA) 3:6, 6:3, 7:6 (8:6)
Simon (Fr.) - Goffin (8-Belg.) 7:6 (7:4), 6:3
Querrey (10-USA) - Tiafoe (USA) 6:3, 7:6 (9:7)
Struff (Něm.) - Anderson (11-JAR) 7:6 (7:5), 7:6 (7:2)
Isner (12-USA) - Tsitsipas (Řec.) 7:6 (7:2), 7:6 (11:9)
Johnson (USA) - Di Wu (Čína) 6:2, 6:1
Dolgopolov (Ukr.) - F. López (Šp.) 7:6 (7:4), 1:6, 6:4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

5
Přidat komentář
smazaný uživatel
AK by Nadal vyhral titul a Federer by sa nedostal do finále, môže byť už v nedeľu hotovo. V podstate, to isté by platilo aj pri Rogerovej účasti, avšak matematicky by ešte nebolo nič isté.

Ak naopak Rafa vypadne trebars v QF a Roger turnaj vyhrá, náskok skreše na prijateľných 1500 a pred poslednými troma turnajmi by bol v pozícii, že mu na každom z nich stačí zájsť ďalej ako Nadal a na jednotku by to malo stačiť.
Reagovat
smazaný uživatel
By to malo, ale nestačilo :)...Nejaké 3 stovky by mal Rafa pri troch finále stále k dobru.
Reagovat
dappe
Federer bude mít na konci sezony odehráno asi jen 12-13 turnajů, to je málo. Při tomto počtu bylo potřeba na USO skončit lépe než Nadal, takto je to skoro rozhodnuté, Nadal má odehráno o 6 turnajů více, to je příliš mnoho, když mají oba po 2 gs titulech. Ve zbytku roku se rozhodne spíše o tom, kdo bude hráčem sezony. Pokud jeden z nich vyhraje TM, tak jím zřejmě bude.
Reagovat
turista
Ano. Už aby byl Djoker zpátky a rozprášil hegemonii těchto dvou svých předchůdců.
Reagovat
smazaný uživatel
Áno. Tá vynechaná antuková sezóna je na bodoch cítiť. Na druhú stranu, Boh vie koľko bodov by na nich Roger uhral, či by sa to skôr nepohybovalo v stovkách, než tisíckach. A či by po nej bol schopný Roger vyhrať Wimbledon. Rafa má 3-4 turnaje pred koncom naozaj pohodlný náskok na prvý pohľad. Ale sú to jeho neoblúbené turnaje, kde tuším kompletne nikdy nič nevyhral. To je tá zápletka.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist