Šéf WTA uvedl, že pozastavení turnajů v Číně by se nemuselo týkat jen roku 2022

2. 12. 2021, 10:51
Aktuality 26
Prezident Ženské tenisové asociace (WTA) Steve Simon uvedl, že pozastavení konání turnajů v Číně by se nemuselo týkat pouze příštího roku, ale mohlo by se protáhnout i dál. Rozhodnutí WTA zastavit působení v Číně kvůli případu tenistky Shuai Peng ocenily osobnosti typu Billie Jean Kingové a Novaka Djokoviče.

"Doufáme, že to nabere správný směr, ale pokud to bude pokračovat jako dosud - tedy neproduktivně - jsme připraveni na to, že v té oblasti nebudeme působit," uvedl Simon v rozhovoru pro agenturu AP několik hodin poté, co v tiskovém prohlášení oznámil pozastavení konání turnajů v Číně a Hongkongu. "Zatím jsme je nezrušili, ale jsme na tuto možnost připraveni. A poté se může diskuze ubírat směrem: Je to jen na rok 2022? Je to také pro budoucnost? Tyhle všechny otázky časem přijdou na řadu."

WTA ve středu oznámila suspendaci čínských turnajů kvůli situaci kolem někdejší světové deblové jedničky Shuai Peng, jež před měsícem na sociálních sítích obvinila bývalého významného komunistického funkcionáře ze sexuálního napadení. Elitní čínská tenistka se poté vytratila z veřejného života a až po tlaku zahraničních médií a organizací se objevila ve videích stranických médií.

S Peng se pak spojil prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach, kterému hráčka řekla, že je v pořádku a v bezpečí. Simon nicméně uvedl, že ani videohovor s Bachem ho nepřesvědčil o tom, že dvojnásobná grandslamová vítězka ve čtyřhře může komunikovat bez cenzury a nátlaku. Šéf WTA od začátku případu volá po spravedlivém a transparentním vyšetření obvinění.

"Chceme s Peng hovořit sami a ujistit se, že je opravdu v bezpečí a svobodná a že není cenzurována či zastrašována. Zatím nám tento rozhovor nebyl umožněn a nemáme jistotu, že to, co vidíme, není předem připravené," řekl Simon AP. "Druhým důležitým prvkem je to, že chceme plné a transparentní vyšetření těch obvinění - bez jakékoli cenzury."

WTA zahájila expanzi na čínský trh v souvislosti s letními olympijskými hrami v Pekingu 2008. V tomto roce se v nejlidnatější zemi světa konaly pouze dva ženské turnaje, o jedenáct let později jich už bylo devět. V letošním kalendáři WTA Tour bylo 11 turnajů v Číně a Hongkongu včetně finále sezony s obří dotací 14 milionů dolarů v Shenzhenu, jenž má desetiletou smlouvu do roku 2028. Kvůli koronavirové pandemii byly ale všechny letošní turnaje v Číně zrušeny, odloženy či přesunuty. Kalendář na příští rok ještě nebyl zveřejněn.

Rozhodnutí WTA ocenilo mnoho tenisových osobností včetně spoluzakladatelky ženské tour Kingové. "WTA si zvolila být na správné straně historie tím, že brání práva svých hráček. Je to další důkaz, že ženský tenis je lídrem v ženském sportu," uvedla vítězka 39 grandslamových turnajů, jejíž jméno od loňska nese prestižní soutěž ženských tenisových týmů.

Za WTA se postavila také mužská světová jednička Djokovič, který loni založil nezávislou hráčskou asociaci, jež chce zastupovat tenisty i tenistky. "Plně podporuji postoj WTA, protože nemáme dost informací o tom, zda se Shuai Peng vede dobře. Jde tady o blaho tenistky, takže musíme být jako tenisová komunita jednotní," uvedl srbský tenista na finálovém turnaji Davis Cupu v Madridu.

Čínská strana se k případu vyjadřuje sporadicky. Celou kauzu považuje za zpolitizovanou a za snahu vyvolat bojkot únorových zimních olympijských her v Pekingu.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

26
Přidat komentář
patriks
Když by tam zrušili všechny turnaje včetně turnaje mistryň, tak bych určitě nebyl proti. Ne kvůli Peng, ale všechny turnaje jsou tam tak odosobněné, jen kvůli penězům.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nejenom odosobněné, což je pro PRC typické, ale i zamořené smogem.
Reagovat
Krisboy
Aspoň něco tam je, když už ne diváci smile
Reagovat
Nola
https://www.idnes.cz/sport/tenis/novak-djokovic-analyza-srbsko-ockovani-profil-osobnost.A211202_092356_tenis_tof?zdroj=tenis_hp

moze to niekto odomknut? dakujem
Reagovat
George_Renel
https://www.idnes.cz/sport/tenis/novak-djokovic-analyza-srbsko-ockovani-profil-osobnost.A211202_092356_tenis_tof&h=CF54C322F0438861CBB825502E076CCE
Reagovat
Nola
dakujem, ale cele mi to neslo docitat...

ziadaju odo mna aktivovat clenstvo, tak som skoncila na tejto vete

Jen by patrně nebylo správné vnímat a soudit jej výhradně podle jeho hříchů a nedokonalostí
Reagovat
George_Renel
Však to je poslední věta článku.smile
Reagovat
Fandina
Jj, já to mám také tak přímo v článku Premium, ale nasimulovala jsem si ten odemčený odkaz v jiném prohlížeči a tam je ta poslední věta napsaná slabě, tak to možná mate.
Reagovat
Nola
to som netusila.... ale mate celkom slusneho a nestranneho novinara, klobucik, celkom dobre sa to citalo, smile
Reagovat
Fandina
https://www.idnes.cz/sport/tenis/novak-djokovic-analyza-srbsko-ockovani-profil-osobnost.A211202_092356_tenis_tof&h=A6A6D3AE759E1BE3844998F0B69F7410

Nevím, jestli to funguje.
Reagovat
Nola
dakujem Fandina, ale plati to iste, co som pisala George_Renel
Reagovat
Kozoroh
Palec nahoru, WTA. Proti nafoukané Číně se musí postupovat ráznými a tvrdými kroky. Postup WTA je zároveň hozenou rukavicí pro ATP. Kdyby z Číny odešla i ATP, byla by to pro Čínu dvojitá facka.
Reagovat
Krisboy
Otázka je, nakolik to myslí vážně a nakolik je to jenom pokrytecké machrování, jak píše dole paddy. Postupovala by WTA stejně i v případě, že by žádný Covid19 nikdy neexistoval?
Reagovat
Nola
ozaj najvacsi ochranca prav zien Andy Murray mlci? pockam si na jeho vyjadrenie, ze by nejake obchodne zaujmy smerom k Cine?
Reagovat
Nola
snad sa dockame aj vyjadrenia ATP :DDDDDD

preco asi niektori spickovi hraci mlcali? smile

zacina sa mi to cim dalej, tym viac pacit.....
Reagovat
aligo
https://www.sport.cz/clanek/tenis-dalsi-hovor-mov-ma-o-pcheng-suaj-jasno-2951842#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sport.sznhp.box&dop_req_id=YZIoy83eRCp-202112021030&dop_id=2951842&source=hp&seq_no=2&utm_campaign=abtest174_ab_detector_varB&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

Kdo by tohle nečekal.... smile
Reagovat
Nola
politika nie je pre beznych uzivatelov TP, Cina sa zaobide bez turnajov, ale kto na to doplati v konecnom dosledku? sef WTA je iba pesiakom na sachovnici a tie stare kocky detto ..... a Novak asi chytil za chvost Fedalove korektne vyjadrenia :D
Reagovat
Fandina
Proč by nebyla politika, která se bezprostředně týká tenisu, pro běžné uživatele TP?
Reagovat
Nola
nic ti nebrani sa realizovat.. vase dievcata tam zbierali vavriny, tak si to rozmen na drobne, komu to viac uskodi....
Reagovat
Fandina
Psala jsem o politice, že není důvod o ní nepsat článek, když se bezprostředně týká tenisu.

O tom, komu má co prospět je nesmysl se bavit.
Reagovat
Fandina
Koukám, že se redakce nějak nedohodla a jsou tu dva téměř totožné články od dvou různých readaktorů.

Alespoň můžeme porovnávat, v čem se liší. smile
Reagovat
paddy
Kdybys tu věc sledovala, tak víš, že jde o další komunikaci ze strany Simona

Ten už dopředu ví, že příští rok Čína nepovolí žádný turnaj, takže může planě vyhrožovat

Je prosinec a žádný turnajový kalendář? Protože se na něm dělá. Zalepují díry po Číně.

Mexikooooooóóó smile
Reagovat
Fandina
Já píšu o tom, že jsou tu dva téměř totožné články od dvou redaktorů, vyhlášce Simona se dá vyložit podle svého.
Reagovat
Fandina
vyhlášení
Reagovat
Ondřej.Jirásek
oba články jsou z ČTK
Reagovat
Fandina
V pohodě, já jen, že oba mají stejný obrázek a já jsem pod jeden psala a pak jsem otevřela ten druhý a tam žádný komentář nebyl. Tak jsem si toho všimla, že jsou téměř stejné, i když každý má jiný název a i jiného redaktora.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist