Selhání Fritze v Tokiu, obhájce titulu skončil už ve druhém kole na domácím outsiderovi

19. 10. 2023, 13:56
Aktuality 2
Taylor Fritz (25) zakončil obhajobu loňského prvenství v Tokiu už ve druhém kole a po skončení turnaje se na postupové příčky pro letošní ročník Turnaje mistrů nedostane. Nejvýše nasazený nedotáhl vedení 5:2 v rozhodující sadě a podlehl 6:0, 4:6, 6:7 domácímu outsiderovi Šintarovi Močizukimu (20). Člen až třetí stovky žebříčku sbírá v domácí metropoli své vůbec první výhry v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a ve čtvrtfinále se utká s Alexejem Popyrinem (24).
Taylor Fritz (© Profimedia)

Taylor Fritz letos posbíral osm semifinálových účastí, ale určitě si představoval lepší sezonu. Na kontě má totiž jen dva tituly a oba vybojoval na nejmenších podnicích série ATP 250 na domácí půdě v Delray Beach a Atlantě. Navíc se mu komplikuje boj o letenku na Turnaj mistrů do Turína, na kterém debutoval loni a došel do semifinále.

Zatímco během letní US Open Series byl na čtyřech z pěti akcí minimálně ve čtvrtfinále, na asijských betonech se mu vůbec nedaří. Nejlepší Američan v žebříčku selhal ve třetím kole na Masters v Šanghaji proti trápícímu se Diegovi Schwartzmanovi, obhajobu titulu na "pětistovce" v Tokiu zakončil už ve druhém kole a po skončení turnaje bude v hodnocení aktuální sezony nadále figurovat na deváté příčce, prvním nepostupovém místě.

Statistiky zápasuStatistiky zápasu (@ Livesport)

Nejvýše nasazený začal v japonské metropoli suverénní výhrou nad kolegou z TOP 20 Cameronem Norriem, ovšem ve druhém kole nestačil na až 215. muže pořadí Šintara Močizukiho. Souboj s domácí nadějí měl přitom skvěle rozehraný, Japonci nadělil v úvodním setu kanára.

Od druhého dějství si však začal postup komplikovat. V šestém gamu nevyužil brejkbol, v tom následujícím poprvé ztratil servis a manko smazat nedokázal. V rozhodující sadě si vypracoval vedení 5:2 a poté byl dva míčky od vítězství. Od stavu 5:3 však neuhrál jediný fiftýn a soupeři dovolil skóre srovnat. Rozhodnout musel tie-break, v němž favorit získal pouhé dva body.

Bývalá juniorská světová jednička Močizuki se v minulosti představil v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu celkem osmkrát a pokaždé ztroskotal na úvodním protivníkovi, navíc nikdy předtím neporazil nikoho z TOP 50. Díky čtvrtfinálové účasti v Tokiu vylepší o téměř 30 míst své dosavadní žebříčkové maximum (192. příčka).

Ve čtvrtfinále si poprvé zahraje s Alexejem Popyrinem. Australan prohrával s Cristianem Garínem už 4:6 a 2:4, pak ale Chilanovi poprvé sebral servis, o své podání již nepřišel a po téměř třech hodinách zvítězil 4:6, 7:6, 6:2. V pátek nastoupí ke svému prvnímu čtvrtfinále na turnajích ATP 500.

Žádné překvapení naopak nepřipustil Alex de Minaur. Čtvrtý nasazený přehrál 6:0, 7:5 Diega Schwartzmana, který se na asijském kontinentu rozehrál do lepší formy a možná našel cestu ven z dlouhé krize. Ve čtvrtfinále se Australan usilující o start na Turnaji mistrů utká s Aslanem Karacevem.

Další čtvrtfinálové dvojice vznikly už ve středu. Félix Auger-Aliassime bude hrát s Marcosem Gironem a Tommy Paul vyzve v derby Bena Sheltona.

Výsledky turnaje ATP 500 v Tokiu

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
Nola
casy konzistencie B4 odvial cas, ak vypadli aj 2 z nich, aj ked ten treti klopytnul, vacsinou ten stvrty nejak dosiel k titulu, na M1000 tak na 99 %, potom tu boli skveli chalani ako DelPo, David Ferrer, Tsongic, Berda, na mnohych som isto zabudla, boli to casy takej nejakej konzistencie, vacsina fanusikov mala svojich konikov, dnes okrem snad Alcaraza nie je ani komu fandit, ak hrac vyhra jeden titul a potom vypadne na dalsich v uvodnych kolach.... a to tu bolo smiechu a hodnotenia WTA.....

chapem, ze hrac po vitazstve na vacsom turnaji tak nejak strati motivaciu, resp. sustredenost, ale naco tam potom startuje, ak nema viac co ponuknut, lebo uz vystrielal cely arzenal? to sa v mimulosti nestavalo, asi si budeme musiet zvyknut, kde su tie casy, ked hraci B4 dokazali vyhrat 2 Masters v rade, dnes je tam iba Alcaraz a Medvedev, ktori to obcas dokazu, ja teda netusim, komu mozem v buducnosti fandit, mozno ostal iba ten Alkac ako sam kol v plote..... pisem to pod Fritzom, ktory nie je asi o nic lepsim tenistom ako bol Janko Isner, vysoky servisman, ktory sa zial narodil do nespravnej doby, dnes pri tejto konstelacii by mal tych M1000 urcite viac
Reagovat
FedError
začni fandiť Močizukimu ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist