Semifinále mezi Australankami a Běloruskami je vyrovnané. Bodovaly jedničky Bartyová a Sabalenková

20. 4. 2019, 09:02
Aktuality 17
FED CUP - Semifinále v Fed Cupu v Brisbane je po úvodních dvouhrách vyrovnané 1-1. Bodovaly obě jedničky, když nejprve Aryna Sabalenková udolala po bezmála tříhodinovém boji Samanthu Stosurovou, a vzápětí získala první bod pro domácí Ashleigh Bartyová, jež si poradila s Viktorií Azarenkovou. Nerozhodný stav je také v souboji Francouzek s Rumunkami.
Aryna Sabalenková

Bod ze zahajovací dvouhry získala po velkém boji dvacetiletá Aryna Sabalenková. Světová desítka udolala o patnáct let starší bývalou čtvrtou hráčku světa Samanthu Stosurovou po takřka tříhodinovém boji 7-5 5-7 6-3. 

V prvních dvou vyrovnaných setech bylo k vidění celkem šestnáct brejků, po osmi na každé straně. Až v rozhodující sadě bylo podání pro obě hráčky výhodou. Sabalenková v úvodu přežila všechny čtyři brejkboly, ve čtvrté hře získala rozhodující brejk a náskok už nepustila.

"Byl to neuvěřitelný zápas. Ona hrála tenis na neuvěřitelném levelu. Jsem moc šťastná, že jsme divákům předvedly tenis na takové úrovni," komentovala Sabalenková, která ve Fed Cupu vyhrála osmý z posledních deseti zápasů ve dvouhře.

"Ona hrála strašně rychle a já nedokázala returnovat. Jen jsem se snažila odvádět maximum při svém podání. Když hrajeme za svou zemi, nemáme na výběr. Musíme se snažit hrát svůj nejlepší tenis a bojovat až do konce. Je skvělé zahájit semifinále vítězstvím a já doufám, že se nám podaří získat i další bod," dodala Sabalenková.


O vyrovnání se postarala v životní formě hrající devátá tenistka žebříčku Ashleigh Bartyová, jež porazila 7-6 6-3 bývalou světovou jedničku Viktorii Azarenkovou. Protáhla tak vítěznou sérii ve Fed Cupu na dvanáct zápasů a zároveň ukončila šňůru 13 výher Azarenkové, jež hrála fedcupovou dvouhru poprvé od roku 2016.

"Myslím, že jsme obě odehrály velmi dobrý zápas. Mně moc pomohla podpora publika, hlavně v důležitých momentech mi fanoušci dodali dávku energie navíc," pochvalovala si Bartyová, která Azarenkové oplatila porážku z loňského Tokia.


Australanky se snaží postoupit do prvního finále od roku 1993, na titul čekají od roku 1974. Bělorusky si své jediné finále zahrály před dvěma lety, kdy podlehly Američankám.

Ve druhém semifinále na antuce ve francouzském Rouenu hrají domácí tenistky s Rumunkami také 1-1 na zápasy.

Rumunsko se ujalo vedení díky jasné výhře světové dvojky Simony Halepové, která si s nepříliš oblíbenou soupeřkou Kristinou Mladenovicovou poradila 6-3 6-1. Jednoznačný průběh měl i druhý zápas, v němž domácí Caroline Garciaová porazila dvakrát 6-3 Mihaelu Buzarnescuovou.

Rumunky si už postupem do semifinále vyrovnaly maximum v soutěži z roku 1973 a Francie usiluje o postup do šestého finále a třetí titul, první od roku 2003.

• FED CUP 2019, SEMIFINÁLE •
sobotní výsledky (20. 04. 2019)
Austrálie - Bělorusko 1-1 (Brisbane, tv. povrch)
Stosurová - Sabalenková 5-7 7-5 3-6 ... 0-1
Bartyová - Azarenková 7-6(2) 6-3 ... 1-1
Francie - Rumunsko 1-1 (Rouen, antuka / hala)
Mladenovicová - Halepová 3-6 1-6 ... 0-1
Garciaová - Buzarnescuová 6-3 6-3 ... 1-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
smazaný uživatel
Boj o každý míček hlavně v úvodu obou setů. Ash hodně jistá na servisu (12 es), dokázala variovat místa podání, jednou při druhém podání umně změnila z téčka doleva k postranní čáře.
Za stavu 1:2 ve druhém setu měla Aryna dva pěkné prohozy za sebou a navíc kraťas, který ale Ash doběhla a vrátila tak, že si od Aryny vysloužila potlesk.
W 11:12, UE 12:30.

Barty party
Reagovat
skott
Julka neskutečně, po obratu z 0-4 ve 3.setu a odvrácení tří mečbolů udolala Katie Boulter v Londýně a srovnala stav na 1-1.
Reagovat
Hector21
abych nezapomněl Ash palec nahoru...

úžasná sezóna a rád bych věřil, že to bude pokračovat...
Reagovat
Davor1
Nie je dôvod, prečo by nemalo. Ona sa už herne dostala na takú úroveň, že patrí do tej najužšej špičky a hlavu má Ash totálne v pohode, tam nie je problém ani v najmenšom. Snáď ju nezastaví zranenie, ináč by mala tú desiatku určite držať. Neskutočne sa zlepšila v porovnaní s minulou sezónou, servis, pohyb, forehand, obrana, to všetko má na top úrovni a taktiež jej BH slajz a herná inteligencia je fantastická...
Reagovat
smazaný uživatel
Mně by stačilo, kdyby i dál občas prohrávala jen s hráčkami výše postavenými :-)
Reagovat
skott
Tak Andreevovi se důvěra v mladší Nasťu vyplatila, přestože to dlouho vypadalo na pořádnou blamáž, když ztratila první set a dotahovala brejk ve druhém. Trevisan měla hodně navrch, vodila si jí v delších výměnách forhendem, občas ji nachytala kraťasem a Nasťa měla velké problémy vůbec dostat první servis do hry (pouze 20% v 1.setu). Ale nevzdala se, vzala si brejk rychle zpátky a od té chvíle se role úplně obrátily, najednou to byla Nasťa, která si držela podání čistou hrou, vyhrála 20 z 22 dalších výměn a nakonec i celý druhý set. Ve třetím už se potom Trevisan zpátky ke své hře nedostala, Nasťa jí držela v defenzivě a připsala si svůj první vítězný singl ve Fed Cupu.
Reagovat
Hector21
pokud by to bylo rozhodnuté a hrálo se, tak by mohla dostat šanci Vlada Koval...aspoň by to byl pro ní zážitek...
Reagovat
skott
Vladu bych viděl moc rád, ale pokud by to bylo 3-0 tak by se hrál jen debl, takže jedině tam.
Reagovat
skott
Překvapivá nominace Italek do singlů, za které nenastoupí ani Girogi ani Errani. Na první pohled tedy mají Rusky o dost snazší pozici, ale při formě Nasti Potapove s Dašou bych se nedivil, kdyby to zas jednou bylo před domácím publikem drama. Obě se nedávno rozešly s trenérem(kou) a hledají se, takže to bude hlavně na Pavly. Pro Natu zas příliš nehraje povrch.
Nicméně největší radost mám z toho, že bude při duelu k vidění po letech znova u tenisu Maria Kirilenko, která u týmu doplnila Igora Andreeva (se kterým dříve chodila) s Kunitsynem.
Reagovat
skott
https://vk.com/tennisrussia_ru?z=video-19793516_456239362
Reagovat
Hector21
Giorgi chtěla hrát, ale zranění jí to stále nedovolí...

Errani chybí zápasová zátěž, což byl podle mě důvod k této nominaci v singlech..

RUS po boji v obou zápasech (Potapova byla 0:2 ve druhém, Nastík dokonce 2:5 a odvracela dva setboly) 2:0, což je super...

jen tak dál holky...Nastěnky maminka happy jak dva grepy, to bylo roztomilé, jak jí zabírali :)
Reagovat
skott
tak to jo, právě jsem si říkal, že když už tam Giorgi cestovala, tak je divný, aby dostaly přednost Trevisan s Paolini. Errani ještě chápu, s tím co teď předvádí...
Jinak se obě Nasti dneska nadřely pořádně, to je pravda:) Pavly myslím brejk dole v obou setech.
Reagovat
smazaný uživatel
To, co loni Ashleigh nezvládala, letos se jí daří :-)
Vyzrálý výkon především v tb, ale i ve 2. setu.
Na zápas s Arynou jsem zvědavý.
Reagovat
skott
Ash byla nekompromisní, Azarenka se vydala ze všech sil, ale v klíčových momentech, jí pokaždé zradil forhend. Přesto odehrála taky solidní zápas a ten poslední gem byla lahůdka z obou stran - Ash winner slajzovaným prohozem po lajně nebo Azarenky smeč naslepo zády k síti.
Proti Sabalence to bude asi pro Australanky klíčové, protože při současné formě a h2h nemůžou přiliš počítat, že by to Stosur srovnala. Pokud to Ash zvládne, nabízí se ještě možnost pokusit se Sam šetřit na čtyřhru, dát šanci Dashe a tím se zároveň pokusit utahat Azarenku.
Reagovat
skott
ještě bych ocenil publikum v Brisbane, jak Azarenku vyprovodilo potleskem, přestože je to hodně vypjatý duel, tak na její vztah k zdejšímu turnaji a úspěchy nezapomněli.
Reagovat
smazaný uživatel
Poslední gem byl parádní. Nejdřív ta lajna, jak se Azarenka jen ohlédla, ale pak předvedla neskutečnou smeč.
Hezká gratulace u sítě.
První zítřejší zápas hodně napoví.
Reagovat
skott
rád bych ten zápas viděl, ale nevím jestli se přinutím vstát. Dneska se mi to na ten první nepodařilo:/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist