Serena: Jsem nesmírně šťastná, že jsem znovu dosáhla až na vrchol

31. 1. 2015, 20:42
Rozhovory 58
Třiatřicetiletá Serena Williamsová vyhrála už pošesté v kariéře Australian Open. Dnes se stala jeho nejstarší šampionkou poté, co finále porazila Rusku Marii Šarapovovou, s níž si poradila pošestnácté v řadě, a získala celkově 19. grandslamový titul ve dvouhře. Na začátku týdne jsem tomu nevěřila, ale dokázala jsem to, řekla dojatá Američanka na tiskové konferenci.
Profily hráčů
Serena Williamsová (© ausopen.com)

Právě jste vyhrála už svůj 19. grandslamový titul, můžete popsat, jak se teď cítíte?
Cítím se opravdu skvěle. Jsem neskutečně šťastná, že tu teď sedím jako šampionka turnaje. Na začátku týdne jsem tomu nevěřila, ale teď to tak opravdu je. Nevím, co více říct. Jsem prostě šťastná, že jsem dosáhla až na vrchol.

Více jak týden vás tu trápilo nachlazení a v posledních dnech jste se necítila nejlépe. Zdá se tedy, že cesta za titulem byla hodně náročná, že ano?
Přesně tak. V průběhu turnaje tu bylo hodně vzestupů a pádů, bylo to jako na houpačce. Necítila jsem se zrovna nejlépe - jeden den se to třeba zlepšilo, ale další den už to bylo zase horší. Nebylo to snadné, ale já jsem se snažila zůstat ve hře. Odehrála jsem několik náročných zápasů, dostala jsem se až do finále a teď tu sedím jako vítězka. Je to fakt vzrušující!
Jak moc těžké bylo dnešní finálové utkání?Serena Williamsová
Zápas byl velmi náročný, zejména ve druhém setu mi Maria dala opravdu zabrat. Začala v něm hrát mnohem lépe než v úvodní sadě, byla mnohem agresivnější a já jsem byla možná trošku pasivní. Nehrála jsem tak aktivně, snažila jsem se hlavně udržet míč ve hře. Hodně mi ale ve druhém setu pomohlo podání. Řekla bych, že to bylo asi to klíčové. Byl to dobrý zápas, ale samozřejmě jsem mohla něco zahrát lépe, na to teď ale určitě nemyslím.

Můžete nám přiblížit, jak se cítíte ve finálových utkáních na grandslamech? Liší se to hodně od jiných zápasů?
Možná to tak nevypadá, ale když hraju na grandslamu ve finále, tak jsem mnohem víc nervózní než v jiných zápasech. Projevilo se to i v dnešním utkání - v tie-breaku jsem udělala pár zbytečných chyb, pár míčů jsem zahrála špatně a pomohla tak soupeřce. Ve finále chce vždycky každý předvést maximum, takže je normální, že je člověk trochu pod tlakem a z toho pak pramení některé ty chyby.

Hodně jste se v průběhu zápasu hlasitě povzbuzovala, pomáhá vám to?
Ráda si zařvu, když mám tu možnost. Emoce jsou v tenise nesmírně důležité. Potřebuju se uvolnit a povzbudit se, proto to dělám, nechci to dusit v sobě. Na druhou stranu je to i zábava a to je to, co chci. Chci si ty zápasy užívat a tohle k tomu patří.

Měla jste dnes po zápase asi nejdelší proslov, co jste kdy měla. Připravovala jste si ho před utkáním?
Před zápasem jsem si nic konkrétního nepřipravovala, ale jsou to asi dva nebo tři měsíce zpět, co jsem nad tím přemýšlela. Říkala jsem si, že by to byla už 19. grandslamová trofej a uvažovala jsem nad tím, co bych asi tak řekla. Teď jsem se do té situace dostala a musela jsem toSerena Williamsováho říct opravdu hodně. Cítila jsem to tak. Chtěla jsem poděkovat všem lidem, kteří mě podporují, protože si toho nesmírně vážím. Musela jsem poděkovat fanouškům tady v Melbourne, protože vytvářeli v průběhu celého turnaje skvělou atmosféru. Cítím se tu opravdu báječně, kus mého srdce patří tomuto místu. Chtěla jsem v tom proslovu také zdůraznit to, že člověk musí pokaždé věřit sám v sebe a jít si za tím, čeho chce dosáhnout.

Jak rychle se vaše pozornost upne k dalšímu grandslamovému turnaji v Paříži?
Když přemýšlím o Paříži, nepřemýšlím o 20. titulu, myslím jen na vítězství! Je to grandslam, který jsem vyhrála jen dvakrát, ze všech ostatních mám titulů více. Minulý rok se mi na Roland Garros a pak ani ve Wibledonu nedařilo, takže to letos chci napravit. Musím se na to zaměřit a snažit se udělat pro to maximum. Mým cílem je vyhrát French Open!

Chystáte se tedy v letošní sezoně zaměřit převážně na ty největší turnaje?
Určitě budu hrát letos mnohem méně turnajů než dříve. Chci hlavně být co nejlépe připravená na všechny důležité turnaje.

Dnes jste získala 19. trofej, Steffi Grafová vyhrála 22 grandslamů. Co pro vás ta čísla znamenají? Chcete se dostat před 22?
Moc ráda bych se přes 22 vyhraných grandslamů dostala, ale musím jít postupně. Dostat se na 19 vítězství nebylo snadné a přidat k tomu další nebude o nic lehčí. Trvalo mi to 33 let, ale dokázala jsem to. Teď bude mým cílem dvacáté vítězství, potom až můžu pomýšlet na další. Je tu tolik mladých hráček, které ale touží po tom samém, po čem toužím já, takže mě čeká těžký úkol.

TenisPortal.cz, ausopen.com

Komentáře

58
Přidat komentář
pepin
Před 14 dny před AO jsem zde napsal, aby se výsledky Sereny před tímto turnajem nebraly až tak vážně, že na GS to bude úplně jiné. A Serena to potvrdila a přestože nebyla úplně zdravá, její touha po získání GS byla totiž obdivuhodná. Přestože ji zde někteří schazují, nadávají a mají k ní výhrady, vše marné, Serena je prostě oprávněně číslo jedna. Přestože ji v některých zápasech nefungoval servis tak jak je zvyklá, na rozdíl od některých se s tím dokázala vyrovnat a zápas dotáhnout do vítězného konce. Finále jsme si užili, tedy myslím Ti co přáli Sereně, protože myslím si, že většina tady na TP si přála, aby ta nechutně řvoucí marfuša se zatatou pěstičkou a ledovými výrazy prohrála. A skutek se stal a vše dobře dopadlo.
Reagovat
smazaný uživatel
Naštěstí už Serenu ve finále porazit dokázala, takže má v podstatě vystaráno.
O tom se naši monacké princezně může leda tak zdát.
Skutek se stal a vše dobře dopadlo.
Reagovat
pepin
Máš pravdu, score je v podstatě vyrovnané, že? Jinak já jsem psal o Sereně a její cestě na AO, já jsem nepsal o monacké princezně, i když vím, že Vám šarapovcům leží v žaludku, jak to zde již Váš vůdce uvedl. Proto jsem rád, že ji Serena dala na prdel, jinak by jste se tady vytahovali až k nebesům.
Reagovat
Cico93
kto je monacká princezna?
Reagovat
smazaný uživatel
Petra :D
ale 'monacka princezna' ? :DDDDDD TVL :DDDDD
Reagovat
smazaný uživatel
ruku na srdce, pepine, takze ti vlastne o Serenu a jeji tenis v podstate ani nejde, ze? ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jemu vlastně o tenis jako takový vůbec nejde ;-)
Reagovat
pepin
Tak to bys viděla co by se zde jen ze strany Montyho dělo. Je zajímavé, že zde nekritizuješ Ty co tady píšou a hádají se o kdejaké kravině. Takže si zamet před vlastním prahem.
Reagovat
smazaný uživatel
Povídej, co by se tady dělo? :D Napsal bych zhruba stejný počet komentářů jako po prohraném finále, udělal bych si pr*el z haterů a dal bych sem nějaké fotky Mashy s pohárem... To bys nepřežil, co? :D
Reagovat
smazaný uživatel
protoze me kdejaka kravina ani diskuze o nich absolutne nezajimaji, ale Serena a MaSha ano, ty si strazim.. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Nemám pocit, že by se tu "šarapovci" někdy vytahovali k nebesům.
To "kvitovaUltrafans" zde s Petrušky dělali světovou jedničku po té, co porazila Duanovou, hráčku druhé stovky. Takže bych na tvém místě o "vytahování až k nebesům" pomlčel.
Reagovat
misa
"Monacká" princezna vyhrála dvakrát Wimbledon. Někteří se s tím pořád nemůžou smířit, že?
Reagovat
Cico93
2x AO!-)
Reagovat
misa
Máš pravdu, monacká princezna vyhrála 2x AO, zatímco monacká královna 2x Wimbledon. Wimbledon je přece nejvíc :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to si teda troufáš! :D
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=3141449858713
Reagovat
misa
Raději už zmizím, nechci žádné hádky. Ať žije královna Petra!
Reagovat
smazaný uživatel
Já se taky nechci hádat. Jenom bych dodal, že Vika nesedí na trůnu jenom na té fotce, ale taky už byla na tenisovém trůnu... :)
Reagovat
Cico93
;-)
Reagovat
VlS
A zůstala tam tak dlouho sedět, že jí z toho narostl batůžek, a ten nosí dodnes. :-))
Reagovat
Cico93
blixa, pepin a už aj ty. ;-(
Reagovat
smazaný uživatel
Nebuď trapnej jako blixa. :D Vždyť i Frick tady uznal, že Vika vypadá dobře (fotka je z prosince 2014)... :)
https://pbs.twimg.com/media/B7v6o8lCUAA264b.jpg:large
Reagovat
Cico93
tvl... 22:45-) sme vychytali.
Reagovat
VlS
A tak rejpnout si musím, nahráls to tak krásně, tomu se nedalo odolat :-))
Reagovat
blixa
I Kája ti vzkazuje :
http://files.pivni-escort.webnode.cz/200000848-14acc15a76-public/426925_karel-gott-gesto-fakac.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
To možná tak tobě. :D
Reagovat
Cico93
Yeaaah!!
Reagovat
smazaný uživatel
dobry obrazok! :D :)
Reagovat
smazaný uživatel
všetky GS maju rovnaku cenu a nepovedal by som že Wimbledon je niečo viac ako ostatné GS.
Reagovat
smazaný uživatel
Už zase...
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=2142234518616

Nebýt Sereny, tak bys na tenis asi koukat nemohl... :D
Reagovat
pepin
No při koukání na finále jsem si na Tebe s kolegy vzpomněl jak asi ležíš v postýlce, pěstičku zatatou pod peřinkou a ani nedýcháš. Připravuješ tvoje oslavné obrázky, kterými se zde tak proslavuješ. A ono ... Tak si to užij.
Reagovat
smazaný uživatel
Neležel jsem v postýlce, ale seděl na gauči. :D
Reagovat
Cico93
A ja ešte aj okusoval nechty. ;-) nepomohlo
Reagovat
VlS
Monty, to jájsem u toho ležel v postýlce, ve vaně a seděl na kanapi a ve všech połohách se mi ten zápas líbil, střelba jak řemen z obou stran, prostě hrála jednička s dvojkou :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo to finále hrajících již dovolím si tvrdit legend tenisu .
Maria moc chtěla vyhrát , jenže ten její servis byl mizerný .
Serenin začátek roka byl zajímavý prohra nad Bouchard , Agniezky to nebylo zvykem , jenže Serena zase potvrdila , že ona je tady hráčkou č.1.
Přeji ji , aby překonala Stefi Grafovou , ale kdyby se náhodou střetla s naší hráčkou , aby prohrála :))
Velká čest a gratulace .
Reagovat
Frick
GS prvovítězka by byla více šťastná.
Reagovat
Michaelus
Taky si myslím
Reagovat
smazaný uživatel
Maria: RG je můj nejúspěšnější grandslam. Mám ho totiž 2x

Serena: RG je můj nejméně úspěšný grandslam. Mám ho jen 2x
Reagovat
smazaný uživatel
Maria pridá ešte niekoľko titul z RG ale pre Serenu to je tento rok 'buď teraz alebo nikdy' :D predsa len o rok bude mať už 34. Je to fenomén ale vyhrávať tiež nebude večne :( .
Reagovat
turista
Několik dalších titulů z RG asi Masha nepřidá. Dostane se i na jiné i když blondýnku s parametry chlapa (188cm) a šířkou ramen chlapa je těžký prohazovat.
Reagovat
smazaný uživatel
Určite prida ešte tituly z RG. Je to jedna z najlepšie hrajúcich a konzistentných hračiek posledných rokoch na antuke. Ak nie dokonca , tá najlepšie hrajúca a najkonzistentnejšia :)
Reagovat
sprchon
Super! :)
Nejlepší byl ten konec. "Net, first servis." :D Tak to poslala asi o půl centimetru výše, jinak na stejný místo a bylo hotovo. :)))
Reagovat
FulnekUltras
Moci se takhle spolehnout na servis, to je 50% úspěchu...
Reagovat
smazaný uživatel
to je fakt , škoda toho zranenia ramena u Marii. Servovala by teraz omnoho lepšie.
Reagovat
Cico93
To asi ano. Ale na servise zamakala. Keď sa vrátila v roku 09 tak to bolo trápenie a teda dosť dlhé trápenie. Keď vezmeme aké to bolo vážne zranenie a teda ani vyhlásenie neboli ružové. Tak si myslím, že môže byť Mária a jej fans nadmieru spokojný.
Reagovat
smazaný uživatel
to je fakt. ešte v roku 2012 nemala optimálne podanie. ale teraz to už je fakt o inom. :) ale už dávnejšie som sa zmieril s tým , že zo Šarapovej nebudem mať Serenu , že to nebude eso za esom. A s postupom času som aj rád, že je Maria iná , lebo ak by boli všetky rovnaké tak by bol tenis o ničom.
Reagovat
Cico93
Od svojho 1 titulu na GS vynechala až 10. Bohvie koľko by ich už mala.
Mňa ale zaujala bilancia finálových zápasov.
Z posledných 28 finále prehrala len 2! s Viktoriou...noo tvl.
Reagovat
smazaný uživatel
Zaujímavá je aj bilancia finálových zápasov na GS vôbec. Dohromady 19-4.

Prehry:
2001 US Open Venus
2004 Wimbledon Šarapovová
2008 Wimbledon Venus
2011 US Open Stosurová

Trochu kuriózne je, že vždy išlo o dvojsetové porážky.
Reagovat
Mayo
19-4 ... neuveriteľná bilancia
Reagovat
smazaný uživatel
Maria má sice se Serenou hrůzostrašnou bilanci, ale ta nejdůležitější výhra v životě naštěstí přišla.
Určitě je to pro Mášu lepší takhle, jako být například na místě Viky co ji porazila třikrát ale na grandslamu výhra ne a ne přijít.
Reagovat
smazaný uživatel
Když už jste se pustili do těch statistik, tak přidám ještě jednu...

Z posledních devíti vzájemných zápasů prohrála Masha se Serenou 6x ve finále a 3x v semifinále. Právě v těchto fázích turnaje je Serenu nejtěžší porazit, což se taky hodně odráží na té nepříznivé bilanci z pohledu Mashy...
Reagovat
Cico93
Niečo natom je. Ale aj keby sa stretli v 1 kole tak Serena by proti Márii išla vždy na 100%.
Nič jej nikdy nedá zadarmo.
Reagovat
smazaný uživatel
To je fakt. Čím kvalitnější soupeřka, tím víc se Serena vyhecuje k lepšímu výkonu... Vika proti ní předloni celkem uměla (bilance 2:2), ale k výhře na GS to bohužel taky nevedlo.
Reagovat
Cico93
Tak mňa oveľa oveľa viac mrzí ten US Open 12 ako 13.
V tom 12 som sa už aj začal radovať, noo predčasne:(
Reagovat
smazaný uživatel
Osobně mě nejvíc mrzí prohra se Serenou v semifinále AO 2005. Tam ji Maria ne jen že mohla, ale hlavně MĚLA porazit. Podávala na vítězství v zápase a měla taky mečboly! Kdyby dokázala jediný z těch míčků proměnit tak předpokládám,že by Serena neměla nad Marii tak velkou psychologickou výhodu v zápasech s ní a ta bilance by vypadala jinak. Máša by měla taky obrovskou šanci na další titul, páč ve finále by hrála s Lindsay a na tu uměla zahrát vždy. Od té doby už nikdy nebyla výhře nad S. tak blízko, dokonce se jí ani nepřiblížila, tak to je.

Zase na druhou stranu ta hrozná bilance může být velkou motivací k tomu, aby byla lepší hráčkou, než je. I špatné věci jsou k něčemu dobré :-)
Reagovat
Roger_Federer
Nic divneho, Serena je jako drive Nadal, je mozne ji porazit nez se rozjede..od 5 kola uz je to temer fikce.
Reagovat
smazaný uživatel
jediná šance pro Marii, jak se Serenou utkat v dřívějších kolech je propad žebříčkem.. může to zkusit :-))

Ale stejnak si myslím, že by to nakonec nepomohlo :-)
Reagovat
VlS
Pád je však třeba zavčasu zastavit
Reagovat
smazaný uživatel
sympaticky rozhovor :)
teraz sa už len sustrediť na RG ! :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist