Siniaková nedotáhla další slibný náskok a vzdala. V Miami dnes uspěla jen Martincová

21. 3. 2023, 21:08
Aktuality 24
WTA MIAMI - Kateřina Siniaková skončila na třetím turnaji po sobě navzdory dobře rozehranému zápasu. Na úvod podniku WTA 1000 v Miami vzdala za stavu 6-3 a 3-3 domácí Claire Liuové kvůli obnovenému zranění zápěstí. Ze hry venku jsou i obě sestry Fruhvirtovy, z Češek úvodní hrací den uspěla jen kvalifikantka Tereza Martincová.
Kateřina Siniaková (© AFP)

Kateřina Siniaková na posledních dvou turnajích prohrála dva dobře rozehrané zápasy. V mexickém Monterrey v 1. kole neproměnila mečbol proti Kamile Rachimovové a v americkém Indian Wells ve 2. kole podlehla Beatriz Haddadové Maiaové, přestože vedla 7-5, 5-3 a 30-15. 

V Kalifornii si náladu spravila sobotním triumfem ve čtyřhře, dnes na dalším podniku WTA 1000 v Miami ale musela skousnout další singlové zklamání navzdory nadějnému vývoji. S domácí Claire Liuovou vedla 6-3 a 2-0, ale brejk nepotvrdila a o pár chvil později bylo ještě hůř.

26letá rodačka z Hradce Králové si v šesté hře druhé sady vyžádala lékařské ošetření a ještě v průběhu gamu za stavu 6-3, 3-2 a 40-15 při servisu soupeřky si s hlavou schovanou pod ručníkem nechávala dlouhé minuty zatejpovat bolavé zápěstí. Na kurt se vrátila, ale žádný z následujících tří brejkbolů nevyužila a dál už nepokračovala.

Soupeřce podala ruku a se slzami v očích teprve popáté v kariéře vzdala rozehraný zápas, z toho podruhé v Miami. Loni ji podobný osud potkal rovněž 21. března, kdy skrečovala utkání 3. kola s Darjou Savilleovou za stavu 0-6 a 0-1 kvůli zranění v bolesti žeber. 

Siniaková měla drobné potíže se zápěstím už po letošním Australian Open, po kterém se omluvila z halové akce v Linci. Po krátké pauze se sice hned v mexické Méridě dostala semifinále, ale pak už následovaly tři turnaje se smutným koncem ve dvouhře.

Je pravděpodobné, že nejlepší deblistka světa na Floridě nebude startovat ani ve čtyřhře, ve které má s Barborou Krejčíkovou navazovat na letošní bilanci 11-0 a plnit roli nasazených jedniček. V prvním kole jim los přisoudil polsko-americkou dvojici Magda Linetteová a Bernarda Peraová.

Liuová, která v úvodu sezony v kvalifikaci v Adelaide dostala od Siniakové kanára a přesto nakonec zvítězila, ve druhém kole vyzve světovou jedničku a obhájkyni titulu Polku Igu Šwiatekovou.



Brenda Fruhvirtová prohrála v prvním kole s Číňankou Xiyu Wang 0-6 5-7. Talentovaná česká hráčka startovala na floridském podniku WTA 1000 na divokou kartu, ale premiérového vítězství či vyhraného setu na okruhu WTA se nedočkala ani na čtvrtý pokus.

V prvních devíti gamech 15letá Fruhvirtová uhrála jen dvanáct fiftýnů a se skvěle hrající 58. hráčkou světa prohrávala 0-6 a 0-3. Otočit vývoj sice nedokázala, ale aspoň odvrátila hrozící debakl. 

10. game získala čistou hrou, v následném dlouhém gamu soupeřku připravila o servis a dlouho držela naději na úspěch v setu. Ve dvanácté hře při svém podání vedla 40-30, ale nakonec prohrála game, sadu i zápas.

Letos Fruhvirtová vypadla v prvním kole v Aucklandu i na Australian Open, na který se probojovala z kvalifikace a zažila grandslamový debut. Od té doby hrála už jen na turnaji ITF v indickém Bengalúru, kde slavila celkově 9. titul a první na tvrdém povrchu a premiérový na akci s vyšší dotací než 25.000 dolarů.

17letá Linda Fruhvirtová loni v Miami startovala stejně jako letos její o dva roky mladší sestra na divokou kartu a připsala si vítězný debut proti hráčce Top 50 či skalp trojnásobné šampionky Viktorie Azarenkové a postoupila až do osmifinále. 

Letos už na Floridu dorazila premiérově jako hráčka elitní padesátky, ale roli papírové favoritky nepotvrdila. Proti sedm zápasů neporažené kanadské kvalifikantce a až 172. tenistce světa Katharině Sebovové, jež před dvěma týdny triumfovala na domácím turnaji ITF v Torontu, přišla osmkrát o podání a po více než dvou hodinách boje prohrála 2-6 6-4 4-6.

Sestry Fruhvirtovy v Miami ještě zůstávají, neboť si poprvé na okruhu WTA zahrají společnou čtyřhru. Hned v prvním kole vyzvou domácí nasazené dvojky Coco Gauffovou s Jessicou Pegulaovou.

Postoupila pouze Martincová
Z kvarteta Češek uspěla úvodní hrací den jen Tereza Martincová. 28letá rodačka z Prahy zdolala po obratu 4-6 6-4 6-3 Němku Tamaru Korpatschovou, navázala na skalpy Švýcarky Simony Waltertové a Rakušanky Julie Grabherové z kvalifikace a poprvé od loňského srpna vyhrála tři zápasy po sobě. V hlavní soutěži letos vyhrála až na 5. pokus.

Ve druhém kole, kterým na Miami Open vyrovnala své předloňské maximum, 113. žena žebříčku Martincová vyzve světovou čtrnáctku Beatriz Haddadovou Maiaovou z Brazílie (h2h 0-3). S Jihoameričankou dosud neuhrála ani set, loni jí vzdala v semifinále na trávě v Nottinghamu.

V hlavní soutěži dvouhry se letos v Miami představuje celkem 11 českých tenistek. Ve středu odstartují Markéta Vondroušová proti Němce Tatianě Mariaové, Linda Nosková proti Italce Lucie Bronzettiové a ve formě hrající Karolína Muchová se na zdárně absolvovanou kvalifikaci pokusí navázat v duelu se Švýcarkou Jil Teichmannoou. Nasazené Petra Kvitová, Barbora Krejčíková, Karolína Plíšková a Marie Bouzková mají na úvod volný los.

Na Floridě startuje kompletní Top 20, z bývalých šampionek se představí ještě Sloane Stephensová (2018) a Viktoria Azarenková (2009, 2011, 2016). Ta začne proti Camile Giorgiové (h2h 1-2), která udolala v nejdelším letošním zápase po 3 hodinách a 37 minutách boje 7-6 6-7 7-6 estonskou veteránku Kaiu Kanepiovou, byť ve třetím setu neudržela vedení 5-0.

• WTA 1000 MIAMI •
USA / Florida, tv. povrch, 8.800.000 dolarů
úterní výsledky (20. 03. 2023)
• Dvouhra - 1. kolo •
Martincová (ČR) - Korpatschová (Něm.) 4-6 6-4 6-3
Liuová (USA) - Siniaková (ČR) 3-6 3-3 / skreč S.
Sebovová (Kan.) - L. Fruhvirtová (ČR) 6-2 4-6 6-4
Xiyu Wang (Čína) - B. Fruhvirtová (ČR) 6-0 7-5
Hibinová (Jap.) - Koviničová (Č. Hora) 6-3 6-3
Kosťuková (Ukr.) - Cocciarettová (It.) 6-3 6-2
Beguová (Rum.) - Ealaová (Fil.) 6-2 7-5
Kalinská (-) - Jiménezová Kasintsevová (And.) 6-4 6-2
Marinová (Kan.) - Putincevová (Kaz.) 7-6(4) 6-2
Björklundová (Švéd.) - Paoliniová (It.) 4-6 6-4 6-4
Mertensová (Belg.) - Parksová (USA) 6-1 6-4
Siegemundová (Něm.) - Šarífová (Egypt) 6-3 6-4
Giorgiová (It.) - Kanepiová (Est.) 7-6(4) 6-7(4) 7-6(4)
Tomovová (Bulh.) - Schmiedlová (SR) 7-5 6-2
Rodinová (-) - Peraová (USA) 6-3 6-4
Golubicová (Švýc.) - Baptisteová (USA) 7-6(3) 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

24
Přidat komentář
Fandina
Kačenka mi donedávna připadala jako nejzdravější z našich holek. Už vloni trochu haprovala a letos je to ještě horší. Škoda, zápas vypadal dobře.
Reagovat
GaelM
Zatím jsem nikde neviděl odhad jak je to vlastně vážné, ale chtělo by to možná trochu delší pauzu a pořádně to vyléčit. Teď se to docela nabízí, do Fed cupu pauza 3 týdny a kdyby to bylo potřeba, může vynechat i ten (tým by měl být dostatečně silný a Pála má kde brát). Vrátit se Katka může až ve Stuttgartu nebo Madridu.
Reagovat
lenka258
Ale bylo to takové zvláštní... že dokázala vyhrát set "a půl", ničemu nenasvědčoval nějaký velký problém.
Bylo mi jí velmi líto...
Reagovat
tommr
jj to zranění přišlo jako blesk z čistýho nebe. Katka normálně odehrála ještě výměnu na 3:2 40:0 a teprve pak se jí zničehožnic ozvala bolest v zápěstí ... smile
Reagovat
Mony
Terka M. ukázala, že je to silná holka a to je v ženském tenise silný trumf. Udolat houzevnatou Korpatch, na kterou nemam zadny plan B, to nedokaze kazda..

Katky je mi vic lito,nez Lindy F. Na rozdil od Terciny souperky, Katce to dnes sedlo a vubec jsem o ni nepochyboval..o to vetsi sok ji videt , jak ji obvazuji ruku za stavu 6:3,3:2,40:15..ale treba Muska to s Anisimovou na lonskemFO mela jeste horsi.

Linda F. hrála své i stemi DF, ale motivovana, koncentrovaná Sebov si to asi zasloužila více.
Stačilo vidět v lozi početný tým Lindy a na druhe strane skromnou asi maminku Kanaďanky a nějak me sympatie trochu presly tam..
není vzdy posviceni a prohra nic neznamená.. Snad jen blbý den..

Snad nebude mit blbý den žádná dneska. Jakákoliv prohra by mě hodne prekvapila, ale u holek s jejich cykly si na to musíme zvykat.
Reagovat
milanspring
smile
Reagovat
makro99
Dnes hrály v Miami 1. kolo tři elitní juniorky na WC. Všechny 3 měly soupeřky +- z poloviny 1. stovky, kterým se letos zatím spíše nedaří.
Eala uhrála 7 gamů, Kasintseva 6, Brenda 5. Eala ztratila ve 2. setu vedení 5:1..
Nedávno se sešly všechny tři v kvaldě AO. Eala vypadla v 1. kole, Kasintseva ve 3. kole, Brenda dokázala postoupit.
Akorát, že zatímco Brendě je 15, Eale i Kasintsevě je 17...
Reagovat
makro99
A pak dnes hrála ještě jedna 17letá juniorka, která svou loňskou WC v 16 letech přetavila v postup do 4. kola..
A to 4. kolo zopakovala i na nedávném AO..
Reagovat
milanspring
ono nejde tak o to že prohrály, to se stává. Burcující je klesající kvalita hry u obou sester. Loni hrály jak z partesu, teď je to bída.
Chtělo by to vyřešit trenéry, aby měly dobré vedení a zlepšovaly se. Co jsem četl, tak je poslední rok trénovali jen rodiče
Reagovat
makro99
Že hrály včera špatně obě, to je možné (Brendu jsem neviděl), ale ty generalizace podle mě zdaleka nejsou na místě..
Linda hrála skvěle loni na začátku jara, hlavně v Miami a Charlestonu, pak se ale vyloženě trápila na evropských antukách a na trávě.. pak zase chytla s přesunem na betony s vrcholy na US open a v Chennai a pak po 1. WTA titulu zase podzimní útlum.. po Novém roce zase úspěch na AO open a kvalitní zápasy v Dubaji s Collins, Zidanšek atd. a teď zase určitý útlum v Americe (přitom ten výkon v IW proti hráčce Top 30 kromě servisu vůbec nebyl špatný..); já teda vidím pravidelné střídání lepších a horších období, což mají všechny hráčky, ale dvojnásob logické je to u juniorek, kde ta výkonnost ještě nemůže být stabilní. K Lindě teď zjevně přišel nový, renomovaný trenér a když se zavádí nové věci, vždy přichází dočasný pokles výkonnosti..
A Brendu bych takto neporovnával už vůbec, loni vtrhla na okruh jako 14-leté zjevení a fanouškovská optika byla úplně jiná než dnes. Loni přitom hrála malá ITFka vesměs na antuce a teprve letos začíná hrát na hardech a to rovnou zostra na těch největších turnajích jako AO a Miami, kde kvalita a fyzické dispozice soupeřek jsou úplně někde jinde..
Reagovat
sysel
smile
Reagovat
George_Renel
smile
Reagovat
tommr
Katka má nehoráznou smůlu když musela kvůli zranění vzdát skvěle rozehranej zápas ... smile
Snad to zranění není tak hrozný aby to ohrozilo i její účast v deblu. Moc tomu ale nevěřím ...
Reagovat
makro99
já teda doufám, že to nebude pokoušet a nechá ruce klid...
Reagovat
bIbec
Tak smůla je spíš, když se ti třeba pes vysere na kurt, ty potom uklouzneš a spadneš na tu ruku.
Nebo třeba divák když hodí na kurt slupku od banánu, nemusí to být zákonitě to howno, to je jasný.

Todle bude asi prostě zranění z toho opakování pinkání. To se stává. A nebo možná s Tomášem boxujou. To se taky může stát.
Reagovat
bIbec
Vem si třeba, kdyby se na kurt vysral nějaký pták, třeba holub nebo racek.

Byla by to stejná smůla jako od toho psa?

No nebyla, páč psi běžne po těch kurtech neserou.
Reagovat
elsky
Dobrá debata smile. Smůla je to vzhledem k vývoji zápasu, jestli je to akutní nebo vleklý problém se uvidí.
Reagovat
MiroslavNemecek
Tak dnes ze 4 končí 3 už v 1. kole. Brenda - pro ní to bylo ještě příliš těžké, aspoň cenná zkušenost, Katka - co se dá dělat, stává se, Linda F - škoda, nečekalo se, ale jestli pořád nezlepšila servis, tak to byla po několikáté opakovaná výstraha, neviděl jsem to, ale podle ztracených podání to tak vypadalo. smile
Reagovat
tommr
Lindin servis je jedna velká tragédie. Žádný přímý body, většinou je okamžitě pod tlakem a korunu tomu dávají dvojchyby, kterých má v každém zápase mraky ... smile
Reagovat
flex
Je čas vyzrát potrénovat.
Reagovat
Walda58
škoda smile
Reagovat
GaelM
Vzdát za stavu 3:3 s vyhraným setem v zádech svědčí, že to asi nebude lehké zranění. V deblu tedy nejspíš Áčko, ale po IW mají holky naštěstí nahráno. Snad přijde co nejrychlejší uzdravení a šup na antuku. smile
Reagovat
makro99
hmm, to asi nebude :/ škoda;
a škoda těch nezdvihnutých bodů v Mexiku a v IW..
Reagovat
GaelM
Tak už jsou ze čtyřhry odhlášeny. Co se dá dělat :(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist