Petrovová po Clijstersové vyřadila i Kuzněcovovou a chystá se na Heninovou

24. 1. 2010, 06:55
Aktuality 8
AUSTRALIAN OPEN ŽENY - Před dvěma dny skalpovala Clijstersovou a dnes nečekané vítězství potvrdila i proti světové trojce Kuzněcovové. Tu zdolala ve třech setech a ve čtvrtfinále se chystá na další bývalou světovou jedničku z Belgie Justine Heninovou.
Naďa Petrovová

Ruska Naďa Petrovová se na tenisovém turnaji v Melbourne postarala o další překvapení. Po hladké výhře nad bývalou světovou jedničkou Kim Clijstersovou porazila ve čtvrtém kole svou krajanku a nasazenou trojku Světlanu Kuzněcovovou 6-3 3-6 6-1 a po čtyřech letech je na Australian Open znovu ve čtvrtfinále.

"Když jsem nastupovala proti Kim, říkala jsem si: 'Bude to všechno, nebo nic. Musím do toho dát všechno'. To jsem udělala a stejné to bylo i dnes. Zase jsem byla motivovaná, ale narozdíl od minulého kola jsem přece jenom trochu chybovala a i proto to tak lehké nebylo. Ale cítila jsem se pořád dobře a na postup si věřila. Šest týdnů jsem tvrdě trénovala a výsledky se zatím dostavují," pochvaluje si Petrovová.

Sedmadvacetiletá Ruska má devět titulů z dvouhry, ale na grandslamových turnajích se jí s výjimkou Paříže nikdy příliš nedařilo. V Melbourne byla nejdál v roce 2006, kdy se dostala mezi nejlepších osm. Tehdy se vyhoupla až na třetí místo světového žebříčku, ale loňská nevydařená sezona ji odsunula až na konec druhé desítky. 

Na Australian Open je nasazena až jako číslo devatenáct, ale už ve třetím kole připoutala pozornost drtivou výhrou nad Clijstersovou. Nezastavila ji ani vítězka French Open Kuzněcovová. 

Ta po porážce litovala svých chyb, ale také ocenila soupeřku. "Dělala jsem mnoho nevynucených chyb. Nepodávala jsem dobře a prostě jsem nemohla najít svou hru. Byla jsem frustrovaná, ztratila jsem sebedůvěru," povzdechla si nasazená trojka. "Ona ale hrála nejlépe, jak jsem ji kdy viděla. Musíte hrát dobře, když porazíte Kim 6-0 6-1," řekla na konto své přemožitelky.

V dalším zápase bude Petrovovou čekat už podruhé tenistka z Belgie, jež se vrací po delší pauze - Justine Heninová. Ta začátkem roku v Brisbane odehrála první  turnaj po téměř dvou letech a prohrála až ve finále s Clijstersovou. Nyní bude moct svou krajanku pomstít v Melbourne. 

Heninová dnes po setech 7-6 1-6 6-3 zdolala talentovanou krajanku Yaninu Wickmayerovou, kterou před zápasem trápily bolesti zad. 

"Yanina hrála dobře, využívala šancí, ale v závěru mi zbylo více sil," řekla Heninová. Je skvělé být zpět, zatím jde vše podle představ," dodala. 

Heninová Petrovoou porazila jedenáctkrát z třinácti vzájemných soubojů a dokázala to už i letos v Brisbane, a také na konci loňského roku v přípravném zápase. 

Safinová vzdala. Nemohla jsem se hýbat, říká
Kvůli zranění nedohrála zápas s krajankou Marií Kirilenkovou loňská finalistka Dinara Safinová. Bývalá světová jednička za stavu 4-5 30-40 v prvním setu utkání ukončila kvůli zranění zad. "Bylo to stále horší a horší, vůbec nevím, proč se to stalo," uvedla Safinová, jež kvůli problémům se zády ukončila předčasně minulou sezonu. "Otočila jsem se ke svému kouči a řekla mu, že se nemůžu vůbec hýbat. Byl to šok," dodala hráčka, která stále čeká na první grandslamový titul.

Kirilenková, jež v prvním kole vyřadila předloňskou šampionku Marii Šarapovovou, se na grandslamu dostala takhle daleko poprvé. O semifinále se utká s Jie Zheng, která postoupila do grandslamového čtvrtfinále podruhé - předloni byla ve Wimbledonu v semifinále - a na Australian Open vůbec jako první Číňanka v historii.

Jie Zheng se podařilo vrátit týden starou porážku Aloně Bondarenkové, turnajovou jednatřicítku zdolala 7-6 6-4.

Šestadvacetiletá Číňanka přitom do turnaje vstoupila ztraceným setem v poměru 0-6 s krajankou Shuai Peng, duel však otočila a v dalších zápasech vyřadila tři nasazené tenisky: před vítězkou z Hobartu Bondarenkovou ještě Martinezovou ze Španělska a Francouzku Bartoliovou.

"Je to moje první výhra na turnaji ve dvou setech, přestože moje hlava i tělo byly i dnes připraveny na další těžký zápas. Austrálie je určitě mou šťastnou zemí, vyhrála jsem tu i svůj první turnaj ve čtyřhře v kariéře. Teď bych si ještě přála, aby postoupila i krajanka Na Li a potkaly jsme se příští týden v semifinále...," připomněla stále početnější úspěchy čínského tenisu Jie Zheng. 

Ve třetím kole ženské čtyřhry dnes dohrál poslední český pár. Hlaváčkková s Hradeckou podlehly americkým sestrám Williamsovým 3-6 2-6.

- AUSTRALIAN OPEN (Austrálie / Melbourne, tv. povrch) -
nedělní výsledky žen (24. 01. 2010)

Dvouhra - osmifinále:
Kirilenková (Rus.) - Safinová (2-Rus.) 5-4 skreč S.
Petrovová (19-Rus.) - Kuzněcovová (3-Rus.) 6-3 3-6 6-1
Jie Zheng (Čína) - A. Bondarenková (31-Ukr.) 7-6(5) 6-4
Heninová (Belg.) - Wickmayerová (Belg.) 7-6(3) 1-6 6-3

Čtyřhra - 3. kolo:
S. Williamsová/V. Williamsová (2-USA) - Hlaváčková/Hradecká (ČR) 6-3 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
henina petrova, no to bude zajímavý, nechám se překvapit s cim jeste nedezda prijde
Reagovat
smazaný uživatel
Naděždo, děkuji. Průběžný stav žebříčku: 3. Wozniacki 5905 bodů, 4. Kuzna 5861. Pátá Venuše ale ještě může obě dvě přeskočit (zatím 5306).
Reagovat
skott
depresivni...
Reagovat
skott
Alona bude z Bondarenek vzdycky ten loser.Nejhorsi je, ze to clovek tusi, jak to dopadne, ale presto ho nakonec pokazde sokuje, jakym zpusobem je ona schopna prohrat zapas a zazdit vsechny prilezitosti, ktere si vytvori.To je proste zvlastni kategorie i v ramci cele WTA, nikdo jiny tohle neumi.V prvnim opkaovane brejk nahore - ztrati, serviruje na set, setbol - ztrati, tie-break 5-4 a 2 idi*tske chyby pri vlastnim podani, kdy se ji tresou ruce.O druhem setu radsi ani nemluvit...
Reagovat
smazaný uživatel
Já tohle vidět nemohl, ale občas jsem kouknul na čísla. A žasnul jsem. Velké zklamání. Stejně tak mě ale naštvala její podobně blbá sestřička při US Open, zahodit takovou šanci hrát SF grandslamu!
Reagovat
smazaný uživatel
bol to suboj dvoch hraciek ktorych tvare mi vzdy pripominali kolac
Reagovat
smazaný uživatel
Svetlana není žádná kráska, ale je to sympaťačka, která stojí nohama na zemi a netrpí žádnými přehnanými manýry. Je prostě v pohodě.
Reagovat
smazaný uživatel
Jak nemám moc Rusky v lásce, tak Kuzna je mi sympatická... ach jo, Naďo, skalpuješ jednu mou favoritku za druhou:(
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist