Slováci vyzráli i na Austrálii a mají nakročeno do finále

6. 1. 2009, 21:51
Aktuality 9
HOPMAN CUP - Tenisté Slovenska si připsali na Hopmanově poháru smíšených družstev v Perthu druhé vítězství a jsou na nejlepší cestě do pátečního finále. Dominika Cibulková a Dominik Hrbatý dnes po pondělním vítězství nad loňskými vítězi USA porazili 2-1 domácí Austrálii a sebrali jí šanci na postup.
Dominika Cibulková

Slovensko nasměrovala za vítězstvím debutantka Cibulková, jež zdolala 7-5 6-2 Casey Dellacquaovou. Utkání následně zdramatizoval bývalý nejlepší hráč světa Lleyton Hewitt, jenž se vrací na kurty po pětiměsíční pauze způsobené zraněním kyčle. Nejlepší australský tenista zdolal po velké bitvě 7-6 6-7 6-4 Hrbatého a vyrovnal.

"To je přesně to, co před Australian Open potřebuji," pochvaloval si Hewitt další náročný zápas.

Když jednatřicetiletý Hrbatý nedokonal druhé překvapivé vítězství během dvou dní, musela tak rozuzlení přinést závěrečná smíšená čtyřhra. Tu Slováci vyhráli 6-7 6-3 10-4 a upevnili si první místo v tabulce skupiny A.

Slovensko, které bylo v dvacetileté historii Hopmanova poháru pozváno již poosmé a v letech 1998 a 2005 se dočkalo titulů, si o finále zahraje ve čtvrtek proti Německu. V teoretické naději na první místo ve skupině je zatím i tým Spojených států.

První výhru si v Perthu připsali italští tenisté Simone Bolelli a Flavia Pennettaová, kteří zdolali Francii 2-1. Díky tomu si uchovali šanci na postup do finále. Po dvouhrách byl stav vyrovnaný, o vítězi rozhodla až smíšená čtyřhra, v které italský pár vyhrál 6-4 7-6.

Francie ve svém prvním zápasu hladce porazila Tchaj-wan a také dnešní souboj začala lépe. V úvodní dvouhře nedala Pennettaové po setech 7-5 6-2 šanci patnáctá hráčka světa Alizé Cornetová. O vyrovnání stavu se pak postaral Bolelli výhrou dvakrát 6:3 nad semifinalistou Turnaje mistrů Gillesem Simonem.

"Konečně. Vyhrál jsem poprvé nad hráčem Top 10," liboval si Bolelli po výhře nad Francouzem Simonem. "Hrál jsem opravdu dobře, agresivně. Spokojen musím být i s podáním," nešetřil samochválou Ital.

HOPMANŮV POHÁR (Austrálie, Perth) - úterní výsledky:

Skupina A:
Slovensko - Austrálie 2-1
Cibulková - Dellacquaová 7-5 6-2
Hrbatý - Hewitt 6-7(4) 7-6(1) 4-6
Cibulková/Hrbatý - Dellaquaová/Hewitt 6-7(4) 6-3 10-4

Předchozí výsledky:
Německo - Austrálie 2-1
Slovensko - USA 3-0

Tabulka:
1. Slovensko 2 2 0 5:1 2
2. Německo 1 1 0 2:1 1
3. USA 1 0 1 0:3 0
4. Austrálie 2 0 2 2:4 0

Skupina B:
Itálie - Francie 2-1
Pennettaová - Cornetová 5-7 2-6
Bolelli - Simon 6-3 6-3
Pennettaová/Bolelli - Cornetová/Simon 6-4 7-6(2)

Předchozí výsledky:
Francie - Tchaj-wan 3-0
Rusko - Itálie 2-1

Tabulka:
1. Francie 2 1 1 4:2 1
2. Rusko 1 1 0 2:1 1
3. Itálie 2 1 1 3:3 1
4. Tchaj-wan 1 0 1 0:3 0

souhrn výsledků

TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
smazaný uživatel
Oba žebříčky přepočítali, ale změna mě vůbec nenadchla. Všechny body za loňské turnaje zdvojnásobili, u ženských body za 17. turnaj odečetli, ranking se teď počítá jen z 16 !!! výsledků. Hloupé, navíc se neodečítá nejnižší bodový zisk, propadák v 1. kole z grandslamu nebo Miami jim v součtu zůstává a odečítá se jim mnohem víc bodů za jiný turnaj. To je šaškárna.
Proporce se mění v neprospěch poražených. Finalisti GS už nemají 1000 a 700 bodů, ale 2000 a 1200 bodů. Místo toho, aby víc ocenili poražené ve finále, SF a QF, tak se ještě přidá vítězi. Kdo tuhle blbost vymyslel?
Reagovat
skott
Nova pravidla se mi taky prilis nelibi, ale zrovna to, co pises ty, je dobra zmena.Nevim jakym zpusobem ti prijde logicke ocenit jeste vice porazene.Uz sama o sobe ta veta nedava smysl...Proc by potom hracky usilovaly o vitezstvi?Ze se neodecita nejnizsi bodovy zisk ma take logiku, protoze jsou ted nejvetsi turnaje povinne.Mne osobne vadi nejvic to, ze se vytvari skupina nejlepsich 10hracek, pro ktera plati specialni pravidla, kde musi hrat a tresty za neucast.Cim hure postavena hracka v desitce, tim mensi moznost volby turnaju.Treba Agnieszka Radwanska uz musi hrat z nepovinnych turnaju, co na ni zbyde, jelikoz hracky pred ni maji moznost prvni volby.Navic nezalezi, jestli z desitky vypadne.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak s tím komandováním nejlepší desítky už vůbec nesouhlasím. Pokud dávaj příkazy kde hrát, tak odstupňovaně i pro dvacítku, padesátku apod.
Nedává smysl? Proč? Jde o proporce, už teď se mi to výrazně progresivní bodování od 1. kola k finále nelíbilo. Natož po změně. Povinnost hrát turnaj nemusí mít žádnou návaznost na počítání bodů do rankingu. Jakou má Best 17(16) logiku, když tam ve skutečnosti "best" body nemají? Výpadek na několika turnajích se může přihodit komukoliv, od toho hrajou víc turnajů a občasné neúspěchy se v rankingu neprojeví. Povinné započítání propadáků se mi hrubě nelíbí, ale oni mají jiný názor.
Reagovat
skott
Kdyz uz se ti to nelibi, tak by si mozna mohl napsat proc.Jinak to vypada, ze se jen snazis bezduvodne oponovat.Nevim kolik by si chtel bodu za prvni nebo druhe kolo na grandslamu.Uz takhle jeden slusny vyledek(napr. 4kolo nebo viz Vaidisova) udrzi hrace pomerne dlouhou dobu vysoko na zebricku.Kdyz si vezmes, ze v prvnich kolech staci porazet hracky na konci prvni stovky, je pocet bodu dost vysoky.Kdyz napises "natoz po zmene" je videt, ze o tom nevis vubec nic.Proporce se zmenili jen kosmeticky oproti lonsku a to jen v prvnich trech kolech a kvalifikaci.
Jestli je tam opravdu nejaky problem, pak v tom, ze vyssi cisla jsou mene prehledna.
K te druhe veci: Navaznost asi byt musi, WTA chce zamezit odhlasovani z turnaju a chce mit kvuli sponzorum zajistene co nejsilnejsi pole ucastnic, proto se body z povinnych turnaju pocitaji, at je vysledek jakykoliv.Velke turnaje jsou od teto sezony stedreji dotovane, takze to bude hracky vice motivovat uspet prave na nich.Jina vec uz je, ze jim budou hrozit sankce za neucast.Hracky proti tomu sice pred sezonou protestovaly, ale bohuzel niceho nedosahly.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč jsem napsal, příliš progresivní bodování, snížení rankingových turnajů na 16 a povinné započítání propadáku když hráč má jiný lepší výsledek. Bodování 2000-1200 za finále GS jsem viděl u ATP, jestli to bude i u ženských nevím (ale předpokládal jsem, že by i tohle mohli sjednotit), protože na WTA pořád visí původní rozpis bodů, kterým se neřídili už ani v Doha.
Odhlašování z turnajů? Pokud to bude ze zdravotních důvodů, tak jim do rankingu nasází za "povinné" turnaje nuly ??? Těžko. Kdo ale bude tu zdravotní způsobilost prověřovat? Četl jsem, že odmítnutí hrát se bude trestat nejen pokutou (tomu by se tenisti ze špice jen vysmáli), ale i odečtením bodů.
Reagovat
skott
Snazil sem se ti vysvetlit svuj nazor, ale proc se ti nelibi bodovani grandslamu sem se nedozvedel ani ted:( Vidim, ze je to kvuli tomu, ze jsi slepy.Na ofic. strankach wta uz je to nejmene mesic, str.196. to je potom tezke cokoliv vysvetlovat, kdyz nevis ani zakladni informace.
Snizeni poctu zapocitavanch turnaju se mi uplne nezda tak velka zmena jak rikas.Staci se podivat na ranking po skonceni sezony 2008 a zjistis, ze z elitni dvacitky ma 17 vysledek zhruba jen polovina hracek a pohybuje se zhruba kolem 30 bodu.Takze je to naprosto zanedbatelne.
Jinak nevim, kde jsi cetl, ze za odmitnuti hrat na povinnem turnaji hrozi odecet bodu, podle me by hracka nemohla hrat na nejblizsim dalsim turnaji, ale snad se to da obejit delanim promo akci pro sponzory.
Reagovat
smazaný uživatel
No toto. Web má str.196 jako nějaká kniha? Kde ty základní informace mám hledat?
Numero uno má za již nepočítaný 17. turnaj 220 bodů a body u dalších z první dvacítky jsou 150, 130, 100, 96, 80, 80, 70, 70, 70, 70, 70. To není zanedbatelné.
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, už to mám, soubor má celkem 448 stran. Jenže já nikdy do sekce News - Media center nechodil. Žebříček je v sekci Rankings, k němu tam existuje bodovací tabulka, která se dá stáhnout pod klikadlem s názvem How The Rankings Work. A tam jsou pořád ty neplatné body !!! Zmatky dělají oni, ne já.
http://www.sonyericssonwtatour.com/3/global/Pdfs/rankings/howitworks.pdf
Finále GS se tedy boduje 2000 a 1400 body. Nechápu, jaký mělo smysl zdvojnásobení bodů ve stylu ATP, když si společně nesjednotili bodování. WTA nemá turnaje kategorie 250 - 500 - 1000, což u ATP odpovídá bodům pro vítěze.
http://www.sonyericssonwtatour.com/3/global/Pdfs/shared/thewtatour/officialrules/rules.pdf
Reagovat
skott
Nebudu tady slovickarit, 17 vysledek melo jen nekolik hracek a odpovida max prvnimu nebo druhemu kolu na grandslamu, to nebyla zmena, ktera by hrackam vadila a kvuli ktere by protestovaly.Na to hlavni sem se stejne odpovedi nedockal, takze priste si aspon projdi jejich web, nez zacnes placat.Jinak souhlasim, ze zdvojovani bodu je neprehledne u muzu i zen.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist