Slovenky i s Čepelovou porazily Srbky a v semifinále narazí na Rusky

10. 2. 2013, 11:17
Aktuality 61
Devatenáctiletá Jana Čepelová, která nahradila zraněnou Cibulkovou, ve své premiéře za nerozhodnutého stavu porazila Bojanu Jovanovskou 5-7 7-5 11-9 a postupový bod pro Slovensko získala Daniela Hantuchová, která porazila Doloncovou 6-3 6-2. V semifinále hráčky Slovenska narazí na Rusky, které postoupily po výhře 3-2 nad Japonskem.
Fedcupový tým Slovenska

Slovenky byly v Srbsku při neúčasti zraněných Jeleny Jankovičové a Any Ivanovičové favoritkami, tím spíše, když bolavá záda trápila i srbskou trojku Jovanovskou. Slovenské tenistky svou roli začaly plnit hned od prvního zápasu, ve kterém Daniela Hantuchová získala první bod a blízko druhému byla i Dominka Cibulková. Nad Vesnou Doloncovou vedla 6-4 a 5-3 a podávala na vítězství, jenže její tělo vypovědělo službu a Cibulková kvůli křečím o game později vzdala

Kapitán Matěj Lipták po utkání v koutku duše doufal, že týmová jednička se dá rychle dohromady a bude schopná v neděli znovu nastoupit, zdravotní potíže se ale ukázaly být vážnější a Slovenky už budou pokračovat bez Cibulkové. 

Proti Bojaně Jovanovské, která stále laboruje s bolestí zad, tak dostala šanci zabojovat o druhý slovenský bod Jana Čepelová, která Fed Cup za nerozhodnutého stavu ještě nehrála. V roce 2011 nastoupila za stavu 0-3 v Česku a po skreči Šafářové za stavu 1-1 si odbyla vítězný debut v soutěži, posléze bodovala i ve čtyřhře s Magdalénou Rybárikovou, s níž by podle původního plánu měla hrát i dnes.

Čepelová dnes strávila s Jovanovskou na kurtu 3 hodiny a 17 minut. Náročný zápas nakonec zvítězila slovenská náhradnice po setech 5-7 7-5 11-9. Čepelová ve třetí sadě třikrát podávala na vítězství, ale zápas ukončila až na čtvrtý pokus za stavu 10-9.

Klíčový třetí bod pro Slovensko získala Daniela Hantuchová, která potvrdila roli favoritky v duelu s Doloncovou a zvítězila 6-3 6-2. Slovenský fedcupový tým se v semifinále Světové skupiny představí v Moskvě.  

O týmovou jedničku před nedělními duely přišly také Rusky. Ty při neúčasti Šarapovové a Petrovové vedla proti Japonkám 15. hráčka světa Maria Kirilenková a v sobotu také po výhře nad veteránkou Dateovou-Krummovou získala první ruský bod. Ayumi Moritaová pak ale proti Jekatěrině Makarovové vyrovnala a v neděli měla následovat důležitá bitva týmových jedniček. 

Kirilenková však zatím z neznámých důvodů proti Moritaové nenastoupila. Mladou Japonku tak vyzvala ruská trojka Jelena Vesninová, která sice ve Fed Cuou odehrála už 10 utkání, ještě nikdy ale od kapitána Šamila Tarpiščeva nedostala šanci za nerozhodnutého stavu.

Tah kapitána Tarpiščeva vítězný nebyl. Vesninová s Moritaovou prohrála po hodině a půl a Japonky dělilo jedno vítězství od semifinále Světové skupiny Fed Cupu. Hrozbu vyřazení Rusek však odvrátila Makarovová, která nedala šanci veteránce Dateové-Krummové. Ruská dvojka zvítězila hladce 6-1 6-1 a srovnala stav duelu na 2-2.

Závěrečnou čtyřhru ovládly Jekatěrina Makarovová s Elenou Vesninovou a získaly tak pro ruský fedcupovým tým rozhodující třetí bod. Ruské hráčky porazily Doiovou s Moritaovou hladce 6-2 6-2 a postupují do semifinále Světové skupiny Fed Cupu.

V souboji Itálie s USA se do vedení po třetí dvouhře dostaly překvapivě hostující hráčky. Varvara Lepchenková zaskočila italskou jedničku Saru Erraniovou a zvítězila 7-5 6-2.

O vyrovnání se zasloužila Roberta Vinciová. Italská dvojka po vítězném prvním setu sice prohrála set druhý, ale do rozhodující sady se zkoncentrovala, brzy získala vedení 5-0 a zápas s Američankou Hamptonovou vyhrála.

Do rozhodující čtyřhry vstoupily lépe Američanky, které ve třetí hře získaly podání soupeřek a dostaly se do nadějného vedení 2-1. Od té doby však na kurtu začaly panovat Erraniová s Vinciovou a Huberová s Lepchenkovou byly bez šance. Italský pár vyhrál dvakrát 6-2 a o finále se střetne na domácí půdě s fedcupovým týmem České republiky.

- FED CUP, Světová skupina, 1.kolo -
kompletní výsledky (09.-10. 02. 2013)

Rusko - Japonsko 3-2
Kirilenková -  7-6 (7-3) 6-4 
Makarovová - Moritaová 2-6 2-6
Vesninová - Moritaová 4-6 1-6
Makarovová -
Dateová-Krummová 6-1 6-1
Makarovová, Vesninová - Doiová, Moritaová 6-2 6-2

Srbsko - Slovensko 1-3
Jovanovská - Hantuchová 5-7 2-6
Doloncová - Cibulková 4-6 4-5 skreč C.
Jovanovská - Čepelová 7-5 5-7 9-11
Doloncová - Hantuchová 3-6 2-6

Itálie - USA 3-2
Erraniová - Hamptonová 6-2 6-1,
Vinciová - Lepchenková 6-2 4-6 5-7
Erraniová - Lepchenková 5-7 2-6
Vinciová - Hamptonová 6-2 4-6 6-1
Erraniová, Vinciová - Huberová, Lepchenková 6-2 6-2

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, Jakub Robenek

Komentáře

61
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zápas Rusko vs. Slovensko se bude hrát v Rusku nebo na Slovensku? :-)
Reagovat
skott
Rusky budou hrát doma.
Reagovat
nouma
Nejkrásnější zápas za celý víkend co jsem viděl. Janka sice v prvním setu diktovala silně hru ale nedotáhla to do vítězného konce a silu si nechala na druhý set. Ve třetím jsme ale viděli houpačku až se mi občas zvedal žaludek. Ale bodík získala a myslím že si získala respekt na Slovenku. Je velká MACHO ale to co všechno vyběhala bylo obdivuhodné. GRATULACE
Reagovat
smazaný uživatel
Jovanovska je tá, čo po údere kričí Fuck you?..:))

Každopádne, pekný zápas..Gratulujem mladej perspektívnej Slovenskej dievčine.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, to je ona:-D...
Taky gratuluju Jance, co dnes všechno dokázala vrátit, to bylo neuvěřitelný:-)...perspektívná je rozhodně.
Reagovat
Nola
neviem čo kričí Jovanovski, ale Janka tiež nezaostávala do p.ce tam zaznelo tiež :D
Reagovat
Denis92
ten zensky tenis mi niekedy pride ako parodia na skutocny tenis..neviem zaco si zeny zasluzia take iste odmeny ako muzi
Reagovat
VlS
Reagovat
Heather_Fedex
taky to celkem nechapu ;) obzvlast na gs
Reagovat
dadaft
třeba Maria Sharapova je jeden z důvodů - na její zápasy zkrátka kouká celý svět, to je marný...
Reagovat
dadaft
... a peníze nezajímají svaly, sportovní výkon atd. - - - ale sledovanost...
Reagovat
smazaný uživatel
Sledovanosť ? Tú sú napr. ratingy finále Wimbledonu -
http://sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash3/561217_291477297616120_1806848756_n.jpg

A takto to je pri finále každého majoru.
Reagovat
Denis92
som si isty ze sledovanost muzskeho tenisu je daleko vacsia ako zenskeho
Reagovat
dadaft
na SF a F grandslamů se dívá spousta lidí, kteří jinak tenis nesledujou - a ženský už vůbec ne.
ale třeba počet fanoušků na facebooku, počet kliknutí na články o ní atd. - na to se nezmůže 99% tenistů světa...
Reagovat
smazaný uživatel
Počet fanúšikov na Facebooku a počet kliknutí je nejaké meradlo ? Veď ide o top hráčku, porovnaj to s Federerom alebo Djokovičom a potom si niečo vravme.
Reagovat
VlS
Reagovat
smazaný uživatel
VIS : áno, už si to raz sem poslal, to stačilo :)

zvyšok: nikto nehovorí, že Šarapovová by mala mať menej ako nejaký náhodný hráč z mužov. Samozrejme že by mala viac. Ale čo sa týka pomeru k hráčom ako Federer, Djokovič by top hráčky ako Williams či Azarenka mali mať menej. Hovorím však len o grandslamoch, na turnajoch ATP/WTA je rovnosť znesiteľná.
Reagovat
VlS
pardon, to zařádil nějakej síťovej šotek
Reagovat
J.M.
Celkem spolehlivým měřítkem zájmu o mužský a ženský tenis je prostě komerční úspěch, čistá řeč peněz. A ATP prostě vydělává mnohem víc než WTA.

I na grandslamových turnajích mají ženské zápasy větší sledovanost, ale tam je to ještě k ženským milosrdné, protože tam jsou uměle nakýblované společně s muži, pomáhá tomu systém prodeje vstupenek na jednotlivé dny atd. Stejně tak na ostatních turnajích a v ostatních oblastech, kde jsou silou naroubované k mužům (jako byly třeba přenosy známé internetové tenisové televize, která jako novinku přivařila předplatné k sledování WTA Tour povinně a nerozdělitelně v balíčku k přenosům z ATP Tour), to trochu tu propast uměle mírní.

Ale tam, kde WTA a ženský tenis musí stát samy o sobě, vydělat si na sebe bez pomoci ATP, je to markantní. Třeba na dvouturnaji Montreal-Toronto, které si mezi sebou střídají ženy a muže, je ten ženský rok pro pořadatele černým Petrem, o tom se už leccos napsalo. Ostatně stačí sledovat turnaje v průběhu roku a ty prázdné tribuny na mnoha ženských turnajích i v závěrečných kolech jsou zarážející. Ale i u nás je to jasně vidět. Jaký zájem vyvolalo finále FC v porovnání s finále DC - jak rychle bylo vyprodáno, za kolik se prodávaly vstupenky atd... Prostě ženský tenis je výrazně méně atraktivní. Nebylo tomu tak nutně vždcky, na začátku tisíciletí byla velmi silná éra ženského tenisu a mužský byl trochu na rozcestí, a možná že za pár let přijde velmi slabá éra mužského... Ale obecně to tak většinou bylo a je.
Reagovat
J.M.
Mimochodem, to je i můj názor na ty odměny - ty by se neměly ířídit výkony, počtem setů nebo hodin strávených na kurtu, ale primárně tím, kolik si na sebe daný sport vydělá. A ženský tenis vydělává mnohem méně než mužský (viděl jsem i čísla, ale už si to přesně nepamatuju). Proto považuji stejné odměny za nespravedlivé a jediný důvod, proč na to pořadatelé přistoupili, je jejich obava ze špatného PR dopadu, kvůli dnešní úzkostlivé "politické korektnosti" a tlaku hráček, které to hlasitě propagují.
Reagovat
J.M.
(Ještě oprava: I na grandslamových turnajích mají ženské zápasy MENŠÍ sledovanost)
Reagovat
VlS
Já si myslím, že je to primárně rozhodování sponzorů, sázkovek a reklamních agentur, které do toho ty prachy lijí.
Peníze ze vstupného jsou drobek, ty nic neovlivní. Já nehodnotím, jak by to mělo být, protože do toho ty prachy nestrkám. Ti, co to dělají asi vědí proč dělají co dělají.
Reagovat
J.M.
Ano, určitě vědí, proč to dělají, neříkám že ne. Jenom podle mě ten důvod je to, že radši něco tratí na odměnách (v podstatě WTA přisátím na ATP tak trochu parazituje, jinak by měla problémy), hlavně když budou mít od "feministek" pokoj. Mediální střet s demagogií hráček současných i bývalých tlačících na rovnost prize money ("jen proto, že nemám penis, mám brát míň peněz?"), hraničící místy až s hysterií, prostě před veřejností nelze vyhrát.
Reagovat
J.M.
Jinak samozřejmě tou sledovaností jsem nemyslel jen sledovanost na místě, ale i tu televizní. V obou ženský tenis kulhá za mužským. Z televizní sledovanosti pak plynou i ty zisky z reklam, od sponzorů a tak. Proto taky zisky WTA jsou výrazně nižší oproti ATP (mám dojem, že i několikanásobně, ale už ta přesná čísla nemám).
Reagovat
J.M.
A ještě (i když je trapné psát tři příspěvky po sobě) taková myšlenka na závěr: nechme ženský tenis osamostatnit. Zrušme společné turnaje, a zrušme společný Grand Slam pro muže a ženy. Ať mají ženy čistě svůj okruh.

A hin sa hukáže. Jak na tom ženský tenis skutečně je.

Jsem přesvědčený, že by prize money v ženské větvi promptně spadly dolů (možná i pod úroveň před "zrovnoprávněním"), a feministky místo toho, aby proti tomu protestovaly, budou jen schlíple žadonit, ať se WTA opět přisaje k ATP a Grand Slam je společný jako za zlatých časů.
Reagovat
dadaft
ano, zrušme ženské grandslamy! hurá, to je fantastický nápad! sláva, to jsme na to kápli...
Reagovat
J.M.
Nepsal jsem zrušme ženské grandslamy. Psal jsem zrušme společné grandslamy. Ať mají ženské svoje vlastní a nepřiživují se finančně na těch mužských. Pak budou nuceny si vydělat samy na sebe. A pak odpadne i demagogický lobbing feministických "hysterek" za rovnoprávnost v prize money. Ekonomická realita se odkryje.
Reagovat
smazaný uživatel
J.M., s dadaftom sa netráp, argumenty očividne nechce vidieť.

Hoci nápad s oddelením je nerealistický (lebo WTA je prisatá k ATP ako pijavica) máš pravdu v tom, že by sa ukázalo, akú ma WTA reálnu hodnotu. Malú.
Reagovat
J.M.
Ano, samozřejmě, je to nereálné, je to prostě jenom taková teoretická myšlenka pro účel této debaty, kterou jsem před časem právě v jedné takové debatě četl, a dolili si ji zde reprodukovat.

Ono je celkem zřejmé, že pokud mužský tenis vydělává víc a je o něj větší zájem, pak tím, že se ženské nakýblovaly na grandslamu k mužům a prodává se to jako jeden balíček, a ženské tak dlouho křičely, že chtějí stejné peníze, až si to vydupaly (to nebylo jen tak "dobrovolné" rozhodnutí pořadatelů, ale podlehnutí mediálnímu nátlaku tenistek), tak celkem zjevně se ty přidané peníze na odměny ženám někde z něčeho musí brát. A není tedy tak od věci říct, že jim to de facto dotují muži. Proto ta myšlenka osamostatnění ženského okruhu, jakkoli jen řečnicky teoretická, mi přijde jako velmi férová. Řečeno s feldkurátem Katzem - "To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou peníze..."
Reagovat
J.M.
("dovolil", ne "dolili" :-))
Reagovat
Jabadu
Víš co nás to stálo nervů? "Ale já sem dycky věříl! Já su enem překvapený, že ta pravda tak nějak je!" :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je fajn, že to Petra bere s humorem;-)
Jinak mohla hrát celkem v klidu, za zády měla Šafářovou a Háčka, takže ten 3.bod byl (téměř) jistý;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jooo! :D
Reagovat
smazaný uživatel
já to nechcí vidět :/
Reagovat
dadaft
já jo. teď se hraje tenis velmi slušné úrovně. Samantha na síti okouzlující...
Reagovat
Nancy_z
U Petry člověk nikdy neví, jsou to nervy až do konce...
Reagovat
Denis92
tak toto Petra velmi nezvladla
Reagovat
smazaný uživatel
Bojana:Jana 1-1 na sety:-D...
Reagovat
smazaný uživatel
Hm a Bojana si nedokáže udržet výhodu brejku ve 3.setu:-D...to bude fakt štěstí, jestli nakonec urve vítězství.
Čepelová je bojovnice:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Je mi strašně líto Bojany. V tomhle zápase si nikdo nezasloužil prohrát... Obě dvě bojovaly nadoraz, přestože nebyly úplně fit. Obě měly blízko k vítězství. Bojana dvakrát ve 3. setu nepotvrdila brejk, Čepelová zase třikrát nedopodávala na vítězství. Napočtvrté už ano... Přál jsem Bojaně, ale musím říct, že si to Čepelová taky zaslouží. Bojany je mi líto, protože už od soboty hraje se zraněním a pod prášky. Přál jsem jí aspoň jeden bod... Holt příště.

Jinak tenhle zápas se mi po tenisové stránce líbil o dost víc než Petra - Sam. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně jak píšeš, monty, ani jedna si nezasloužila prohrát...obě bojovaly a občas to byly fakt krásné výměny. Lituju, že jsem zápas neviděla celý.
Reagovat
tommr
doufám, že nenechá Stosurovou vyrovnat ...
Reagovat
smazaný uživatel
No, 5-4..
Drama je tady..
Reagovat
smazaný uživatel
Petra jede! :D
Reagovat
Bob
Saša jede!
Reagovat
VlS
a teď pojď, máš na to!
Reagovat
tommr
ted by se mohla Stosurová sesypat ...
Reagovat
smazaný uživatel
zatím to vypadá, že se sype
Reagovat
tommr
a už se sesypala ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Odvrácenej mečbol! :D Pojď Petro!
Reagovat
tommr
její výkon v prvním setu byl doslova strašidelnej. Stosurová přitom nehraje nic moc a zdá se být dost limitovaná zraněním nohy. Na Petru v týhle formě to ale zatím bohatě stačí ...
Reagovat
VlS
hlava, hlava, hlava
Reagovat
skott
Kiri nehraje kvůli nachlazení, podle rozhovoru z prvního setu neměla původně nastoupit už včera, ale riskla to.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky za informaci. Já jsem si říkal, co je to za změnu, když Makiri včera získala bod... Pamatuju si, že loni proti Španělsku hrála Masha taky první den a druhý už ne, přitom v sobotu vyhrála. Zpětně jsem se dozvěděl, že to bylo taky kvůli onemocnění... Já jsem si teď u Makiri říkal, že to musí být kvůli zranění nebo nemoci. I když u Tarpiščeva člověk nikdy neví, ten občas dělá různé rošády. :)
Reagovat
skott
jj, poslední dva roky Masha, tentokrát Kiri. Pokaždé některá po přechodu do moskevských mrazů onemocní. Přesně toho jsem se bál, když Nasťu nahradila jenom Rita. Klidně se to mohlo vymstít.
Reagovat
Roger_Federer
Chladkova zas mele ty jeji nezmysli..
Reagovat
petrulinka
Když chceš kritizovat, tak se alespoň nauč pravopis
Reagovat
tommr
podle papírovejch předpokladů měly mít Italky, Rusky a Slovenky s oslabenejma soupeřkama snadnou práci a naše holky se měly s Australankama trápit. Ve skutečnosti je to všechno přesně naopak ... :)
I tak ale věřím, že semifinálový dvojice budou ČR-Itálie a Rusko-Slovensko ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
proč myslíš že by se naše měli trápit nevíš že ve Fed cupu obě hrají dobře ? a bojují? :)
Reagovat
tommr
to máš sice pravdu, ale začátek týhle sezóny zastih všechny naše hráčky ve špatný formě a byly proto obavy, aby se to nepřeneslo i do FC ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
hmm a Australanky byly ve skvělé formě :P
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist