Slovenky si po sedmi letech zahrají mezi elitou. Vrací se i Belgie

26. 4. 2010, 08:11
Aktuality 3
FED CUP playoff - Slovenské tenistky si po sedmi letech zahrají ve Světové skupině I Fed Cupu. Tým kapitána Mateje Liptáka zvítězil v barážovém duelu 3-2 nad Srbskem na jeho půdě v Bělehradu.
Hantuchová s Rybárikovou slaví postup

Lví podíl na postupu Slovenek měla Daniela Hantuchová, jež v Srbsku vyhrála obě své dvouhry a podílela se i na rozhodujícím bodu ve čtyřhře. Naopak domácí jednička Jelena Jankovičová, jež se potýkala se zraněným zápěstím, přispěla domácím pouze bodem.

Hantuchová přiblížila svůj tým postupu výhrou nad Jankovičovou, ale Rybáriková pak podlehla osmnáctileté Jovanovské. Své zaváhání však napravila ve čtyřhře, ve které o návratu rozhodla společně s Hantuchovou.

Oba týmy se musely obejít bez svých žebříčkových dvojek Any Ivanovičové a Dominiky Cibulkové. Zatímco slovenská teniska nenastoupila kvůli zranění třísel, Srbku trápí ztráta formy a kapitánovi se omluvila. 

Slovenky se příští rok představí ve Světové skupině I poprvé od roku 2004.

"Jsme přešťastní, že jsme takto dramatický souboj vyhráli. A až bude zdravotně fit i Dominika Cibulková, budeme mít tři vynikající hráčky. Před námi je sezona, ve které můžeme porazit kterýkoliv tým Světové skupiny I," sebevědomě prohlásil kapitán Matej Lipták.

Po tříleté absenci se do elitní skupiny vrátily Belgičanky, které v domácím utkání s Estonskem nasadily bývalé světové jedničky Justine Heninovou a Kim Clijstersovou. Obě hvězdy se však musely vypořádat se zraněním - poté co Yanina Wickmayerová a Clijstersová zařídily v Hasseltu vedení 2-0 po prvním dnu, odstoupila Clijstersová kvůli natrženému svalu na noze.

Místo ní ve třetí dvouhře hrála Heninová, jež se se zlomeným malíčkem na levé ruce chystala maximálně na případnou rozhodující čtyřhru. Heninová třetí bod nezískala, podlehla ve třech setech Kanepiové, které za celé utkání nedokázala sebrat podání. A tak rozhodla ve čtvrté dvouhře Wickmayerová po výhře nad Maret Aniovou.

Francie si udržela příslušnost k elitě v dramatickém utkání ve Frankfurtu, kde už s domácími Němkami prohrávala 1-2. Svěřenkyně kapitána Nicolase Escudeho však vývoj otočily a rozhodující bod získaly Julie Coinová a Alize Cornetová ve čtyřhře.

Cornetová nastoupila k důležité čtyřhře navzdory tomu, že ve Fed Cupu všech předchozích osm zápasů prohrála. Rovněž Coinová svůj jediný start ve Fed Cupu nezvládla.

Francie tak zůstala i nadále jedinou zemí, která od zahájení týmové soutěže v roce 1963 nikdy neopustila Světovou skupinu.

V ní si poprvé od roku 2004 zahraje Austrálie, jež v Charkově deklasovala 5-0 domácí Ukrajinu.

"Posledních pár let jsme si říkali, že se chceme mezi elitu vrátit. Myslím, že si zasloužíme hrát Světovou skupinu," řekla australská jednička Stosurová. Dvojkou byla ruská rodačka Anastasia Rodionovová, jež v barvách Austrálie úspěšně debutovala.

Los příštího ročníku Fed Cupu bude 2. června během Roland Garros.

- FED CUP (play-off Světové skupiny I) -
kompletní výsledky (24. - 25. 04. 2010)

Hasselt: Belgie - Estonsko 3-2
sobota 24. dubna 2010:
Clijstersová - Aniová 6-4 6-2
Wickmayerová - Kanepiová 6-2 4-6 6-1
neděle 25. dubna 2010:
Heninová - Kanepiová 7-6(6) 4-6 3-6
Wickmayerová - Aniová 2-6 6-1 6-1
Flipkensová/Wickmayerová - Aniová/Ruutelová 6-2 4-6 3-6

Charkov: Ukrajina - Austrálie 0-5
sobota 24. dubna 2010:
A. Bondarenková - Rodionovová 6-0 3-6 5-7
Korytcevová - Stosurová 3-6 0-6
neděle 25. dubna 2010:
L. Kičenoková - Stosurová 6-7(4) 3-6
Korytcevová - Moliková 6-2 2-6 5-7
L. Kičenoková/N. Kičenoková - Stubbsová/Rodionovová 2-6 7-6 1-6

Frankfurt: Německo - Francie 2-3
sobota 24. dubna 2010:
Petkovicová - Parmentierová 6-3 6-2
Maleková - Rezaiová 6-2 3-6 0-6
neděle 25. dubna 2010:
Petkovicová - Rezaiová 6-1 7-6(2)
Görgesová - Parmentierová 6-7(4) 4-6
Lisická/Petkovicová - Coinová/Cornetová 3-6 1-6

Bělehrad: Srbsko - Slovensko 2-3
sobota 24. dubna 2010:
Jankovičová - Rybáriková 7-6(5) 6-3
Jovanovská - Hantuchová 2-6 2-6
neděle 25. dubna 2010:
Jankovičová - Hantuchová 6-7(2) 5-7
Jovanovská - Rybáriková 6-1 7-6(4)
Jankovičová/Jovanovská - Hantuchová/Rybáriková 4-6 3-6

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Jinak bych ještě ocenil tu závěrečnou smeč světových parametrů...:-)))
Reagovat
skott
a jeste slovo k duelu Ukrajinek s Australii...Sice se podle ocekvani potvrdilo to, ze domaci bez male Bondarenky v tymu nevyhravaji (od jejiho debutu pred peti lety jen dve porazky se silnou s Italii, jinak vzdy same vyhry), ale dvojcata Kichenok pri prvni ucasti nezklamaly.Naopak Ludmila temer sebrala set ve forme hrajici Stosur, pri svym servisu od toho byla dva micky 5-4 a 30-30 a i v deblu po boku Nadi proti skvelym Stubbs/Rodiona dokazaly vzdorovat.V kompletnim slozeni budou zas rychle zpatky mezi elitou.
Reagovat
skott
Daniela to zaridila opravdu, da se rict, sama;-) Libilo se mi hlavne to, jak bojovala ve ctyrhre i za Magdu, ktere se dlouho nedarilo po zpackanem singlu vubec nic.Spoustu voleju, ktere normalne bez problemu uklizi, kazila a zvedla se az po tom, co ukoncila prvni set jednoduchou smeci.Od te chvile pusobila jiste a byla Dance rovnocennou partnerkou.Dokonce se behem druhyho setu i nekolikrat usmala, jako by tusila, ze uz jim Srbky vyhru nevezmou.Jinac tradicne v deblu pobavila Jankovic, ktera se snazila hrat uplne vsechno sama a korunovala to pri mecbolu Slovenek, kdy vrazila do Jovanovski, aby ji sebrala nalitou smec a nakonec ji neodehrala ani jedna...Takze mi zaverem nezbyva nez Srbkam poprat opet nekolikalety prijemny pobyt ve druhe svetove skupine a Daniele a spol naopak pogratulovat k sladkemu navratu do te prvni:))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist