Snad se mi jednou povede být světovou jedničkou, řekla nejlepší juniorka světa Vondroušová

1. 6. 2015, 22:47
Aktuality 15
Loni Markéta Vondroušová coby premiantka postoupila do semifinále juniorky na French Open. Po roce už do Paříže přijela jako čerstvá juniorská jednička žebříčku ITF a sní o tom, že jednou bude na vrcholu i mezi ženami.
Profily hráčů
Markéta Vondroušová

Ještě stále patnáctiletá Vondroušová se první hráčkou světa mezi juniorkami stala poprvé před týdnem po turnaji prestižní kategorie Grade A v Miláně, kde ovládla bez ztráty setu dvouhru a s krajankou Miriam Kolodziejovou triumfovaly i ve čtyřhře. "Je to neskutečný. Moc si to zatím neuvědomuju, ale je to hezký," řekla hráčka I. ČLTK Praha. 

Informaci o svém posunu do čela kombinovaného žebříčku, do kterého se počítají výsledky ze dvouhry i ze čtyřhry, se dozvěděla od mámy v textové zprávě. "Hned mě napadlo, že tady budu první nasazená a bude to velký tlak," řekla. Jako jednička první zápas na Roland Garros zvládla, když otočila nepříznivý vývoj proti soupeřce ze Spojených států. "Všichni očekávají, že budu vyhrávat. Ale já jsem soustředěná na hru a moc o tom nepřemýšlím," řekla. 

Z juniorské jedničky je k té mezi dospělými hodně daleko. Ze současných hráček to zvládla naposledy Běloruska Victoria Azarenková, mezi juniorkami první v roce 2005 a mezi ženami premiérově v lednu 2012. "Doufám, že se mi to snad někdy povede," věří Vondroušová, která už začala hrát i menší ženské turnaje. Před dvěma týdny v Polsku dokonce jeden podnik ITF s dotací 10.000 dolarů už i vyhrála. 

"Všechny tam bojují do posledního míče, ale herně to až takový velký skok není. Jen potřebuji hodně zlepšit servis, rychlostí je to ale docela stejný," porovnávala Vondroušová, která si loni zahrála semifinále na Roland Garros i na US Open. Letos s Kolodziejovou vyhrály debl v Melbourne.

Vondroušová je první českou juniorskou jedničkou světa po 13 letech. Podle statistiky mezinárodní federace ITF, která uvádí jen pořadí v žebříčku na konci roku, kralovala naposledy juniorkám Barbora Strýcová v roce 2002. Vysoko byly v posledních letech také Kristýna Plíšková (4.), Karolína Plíšková (7.) Kateřina Siniaková (2.) či Barbora Krejčíková (3.).

Český tenis má aktuálně tři české hráčky v Top 15 žebříčku WTA (Kvitovou, Šafářovou a Plíškovou) a stejný počet českých hráček je i v současném žebříčku juniorek. Šestnáctiletá Marie Bouzková, jež loni vyhrála juniorku na US Open, je aktuálně na 9. místě a byla už i sedmá. A dvanáctá je osmnáctiletá Miriam Kolodziejová.

Vondroušová od dubna trénuje na Štvanici pod vedením Jiřího Hřebce a Dušana Karola, který s ní jezdí na turnaje. "Začala jsem se víc rozcvičovat, protahování před a po tréninku a hodně dělám na servisu, ten není tak silný," řekla a byla ráda, že může od Hřebce slýchat, jaké míval na turnajích pocity a jak situace zvládat.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

15
Přidat komentář
smazaný uživatel
Držím palce ať to vyjde, Markét. :-)
Reagovat
Faddova
Je to super, že máme tolik talentovaných holek, u kluků se to bohužel říct nedá...
Reagovat
EllNino
Milá holka, strašně se mi líbí její udery, mohla by být jednou klidně tou jedničkou, už teď jí je v juniorce a to jí je stále teprve 15! :)
Reagovat
smazaný uživatel
Přesně. Moc Markét fandím.
Reagovat
baggik
Hodně odvážně Markéta, ale je třeba klást si vysoké cíle.
Reagovat
George_Renel
Jen to bude chtít ještě moře práce, dostat se mezi elitu a udržet se v ní. A třeba pak k tomu absolutnu bude scházet jen krůček a dál to nepůjde, protože jiné budou lepší. I to je možný scénář.
A pak se třeba objeví nějací Janové co ti to prohlášení budou házet na talíř.....
Přeju hodně zdaru, v Praze se mi moc líbila, hrou mi hodně připomíná Vaidišovou.
Reagovat
George_Renel
Cíl a budiž... opr.
Reagovat
Frick
připomíná Lucinu. Taky se směje a taky skutečně dobrou atletickou postavu.

Vidim to s ní dobře. Ale uvidíme.
Reagovat
FulnekUltras
Přechod mezi dospělé je vždycky trochu zrádný...
Reagovat
Frick
Tak ale zatím si nevede zle. Dvě vyhraná kola v kvaldě o Prahu, vyhraná desítka v Polsku - už je v TOP 600 a to započítává jen pět turnajů zatim...
Reagovat
FulnekUltras
Vzpomenu si vždycky na Báru Strýcovou, jaký byla v této kategorii supertalent. Ale jinak je dobré, že těch holek teď máme co nejvíc - a ono se z toho určitě zas něco "vyvrbí". Může najednou nečekaně vyskočit někdo zezadu, jako to třeba svého času předvedla Petra.
Reagovat
Frick
http://www.tenisportal.cz/hrac/strycova/?annual=2002

No koukám, Baruna do toho v roce 2002 vlítla velmi slušně...
Reagovat
FulnekUltras
No a než se konečně pořádně srovnala, uběhlo 12 let... ;)
Reagovat
Fandina
Být nejlepší juniorkou světa také není málo. Tak ať se daří Markétko! A na turnaji v Praze ses mi líbila. Držím palce. Pojď!
Reagovat
smazaný uživatel
Tak držím palce a budeme se těšit na budoucí šampionku v ženském tenise.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist