Sofie má již kvarteto semifinalistek: Wozniackou, Vinciovou, Petrovovou a Pironkovovou

1. 11. 2012, 23:24
Aktuality 3
WTA SOFIE - Turnaj šampionek zná po dnešku jména všech semifinalistek. Ze skupiny Serdika postupuje neporažená Dánka Caroline Wozniacká, kterou z druhého místa doprovodí Italka Roberta Vinciová. Vývoj druhé skupiny ovlivnilo odstoupení Rusky Marie Kirilenkové, která tak do semifinále předčasně poslala krajanku Petrovovou a domácí Pironkovovou.
Roberta Vinciová

Caroline Wozniacká začínala letošní sezonu jako světová jednička, vinou neúspěchů ale vypadla z Top 10 a na Turnaj mistryň se nedostala. Náplastí pro dvaadvacetiletou Dánku je alespoň účast na Turnaji šampionek v Sofii, kde ve třech zápasech nenašla přemožitelku.

Aktuálně 11. hráčka světa v bulharské metropoli nejprve smetla Tchaj-wanku Su-Wei Hsieh i Italku Robertu Vinciovou a dnes si o stvrzení postupu do semifinále zahrála s Danielou Hantuchovou. Se Slovenkou, s níž ze šesti vzájemných zápasů prohrála pouze loni na antuce na French Open, však svedla velmi vyrovnanou bitvu a o vítězství musela bojovat do posledního míčku.

V prvním setu Wozniacká třikrát ztratila podání a prohrála 3-6. Ve druhé sadě vedla 5-3, v následujících třech gamech ale uhrála jen dva fiftýny a mohla být ráda, že si tie-breku vynutila rozhodující set. V něm si obě tenistky dlouho úspěšně hlídaly svá podání. Wozniacká odvrátila celkem čtyři brejkboly, než v 10. gamu proměnila při servisu soupeřky hned první mečbol.

Hantuchová v zápase vyhrála o dva fiftýny více (109-107), ve třetím setu za stavu 4-5 vedla 40-0, posledních pět výměn ale patřilo soupeřce. "Samozřejmě jsem zklamaná, protože jsem měla spoustu šancí a zápas měla ve svých rukách. Jeden míček dokáže rozhodnout celý zápas," litovala těsné porážky Hantuchová, jež mohla v případě výhry ještě reálně pomýšlet na semifinále. "Byl to skvělý zápas, obě jsme tvrdě bojovaly, obě jsme chtěly moc vyhrát. Věděla jsem, že tu mám šanci udělat semifinále, ale bohužel se to nepovedlo," dodala.

Dvaadvacetiletá Dánka tak do semifinále postupuje z prvního místa, druhou postupovou příčku pak obsadila Roberta Vinciová. Devětadvacetiletá Italka smetla 6-1 6-2 Su-Wei Hsieh z Tchaj-wanu a před posledním hracím dnem ve skupinách definitivně rozluštila postupovou tajenku ve skupině Serdika.

"Dnes to byl velmi rychlý zápas. Ona (Su-Wei Hsieh) nehrála dobře, zejména v prvním setu dělala hodně chyb," komentovala Vinciová, jež na začátku zápasu získala 12 fiftýnů v řadě a první set získala už po 18 minutách hry. "V druhém setu se už zlepšila, ale já stále hrála dobře a soustředila jsem se. Se svým výkonem jsem spokojená a jsem ráda, že si tu zahraju v semifinále," dodala 16. hráčka světa, jež letos už třikrát nadělila soupeřce dva kanáry v jednom utkání. Životní sezou podrthla i ve čtyřhře, ve které získala dva grandslamové tituly a s krajankou Erraniovou zakončí rok jako světové jedničky.

Ve druhé skupině se dnes hrál jen jeden zápas, Rusky Naďa Petrovová a Maria Kirilenková, které spolu v neděli vyhrály čtyřhru na Turnaji mistryň, však divákům nabídly téměř tříhodinové drama. Jako vítězka z něj odešla zkušenější třicetiletá Petrovová, která po vydařeném obratu zvítězila 3-6 7-6 6-3.

Pětadvacetiletá Kirilenková pak po zápase kvůli problémům s dýcháním z turnaje odstoupila, čímž do semifinále poslala jak Petrovovou, tak domácí Cvetanu Pironkovovou, které se v pátek utkají o první místo ve skupině. Naopak ze hry o semifinále odsunula Jie Zheng, která se zítra v nic neřešísím utkání střetne s náhradnicí Sofií Arvidssonovou ze Švédska.

"Je mi velice líto, že v turnaji nemohu pokračovat. Byla pro mě čest zahrát si tu na divokou kartu a řediteli turnaje Stefanu Tzvetkovi chci poděkovat, že mi dal šanci. Bohužel kvůli nemoci turnaj nemohu dokončit jak bych si přála, ale svůj čas tady v Bulharsku jsem si užila a doufám, že se sem vrátím," komentovala Kirilenková své odstoupení z posledního klání sezony, která pro ni byla dosud nejúspěšnější.

První tři ročníky Turnaje šampionek se konaly na Bali, kde triumf oslavily Francouzka Aravane Rezaiová (2009) a Srbka Ana Ivanovičová (2010 a 2011). Sofie bude dějištěm až do roku 2014.

- TURNAJ ŠAMPIONEK SOFIE -
(Bulharsko, tv. povrch / hala, 750.000 dolarů)
středeční výsledky (31. 10. 2012)

Skupina Sredec:
Petrovová (2-Rus.) - Kirilenková (3-Rus.) 3-6 7-6(4) 6-3

Tabulka:
1. Petrovová 2 2 0 4:1 2
2. Kirilenková 2 1 1 3:2 1
3. Pironkovová 2 1 1 2:3 1
4. Jie Zheng 2 0 2 1:4 0

Skupina Serdika:
Wozniacká (1-Dán.) - Hantuchová (7-SR) 3-6 7-6(4) 6-4
Vinciová (4-It.) - Su-Wei Hsieh (5-Tchaj-wan) 6-1 6-2

Tabulka:
1. Wozniacká 3 3 0 6:1 3
2. Vinciová 3 2 1 4:2 2
3. Hantuchová 2 0 2 1:4 0
4. Su-Wei Hsieh 2 0 2 0:4 0

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
smazaný uživatel
Včera to byl jednoznačně nejtěžší zápas, který Caro v Sofii dosud odehrála. Stačil jí set k postupu, ale ona chtěla samozřejmě vyhrát. Daniela hrála velmi dobře a docela mě její výkon překvapil. Hrála rychlé přesné údery a často jí to tam padalo... Caro měla trochu pomalejší začátek. Hned v prvním gemu přišla o podání, ale vzápětí odpověděla rebrejkem. Daniela vedla při svém podání 40-15, ale pak udělala nějaké chyby a proti brejkbolu dala dvojchybu. Ve čtvrtém gemu Caro neproměnila dva brejkboly, což se v pozdějším vývoji setu ukázalo jako poměrně klíčové. Za stavu 2:2 totiž Daniela získala rozdílový brejk. Caro sice už do konce setu neměla žádný brejkbol, ale gemy byly hodně vyrovnané. Kromě toho posledního, kdy Daniela brejkla čistou hrou a ukončila první set na příjmu... Druhý set začal třemi brejky, dva z nich získala Caro. Už to vypadalo, že druhou sadu dotáhne, ale za stavu 5:4 se jí nepodařilo dopodávat. Druhý set nakonec dospěl až k tie-breaku. Ten Caro zvládla a vynutila si třetí sadu... Třetí set přinesl jediný brejk, a to až na svém samém konci. Více brejkbolů měla ve 3. setu Daniela, ale nedokázala je využít. Celkem jich měla pět (tři v prvním gemu, jeden v pátém a jeden v devátém). Hlavně ten odvrácený brejkbol za stavu 4:4 byl z pohledu Caroline hodně důležitý. Caro nevyužila dva brejkboly v dlouhém osmém gemu, ale další možnost se jí naskytla za stavu 5:4, když Daniela podávala na udržení v zápase. Jak píše dadaft: Přestože už Danka vedla 40-0, Caro získala pět míčků v řadě a vyhrála.

Byla to těžká zkouška pro Caroline. Začátek měla trochu horší, Daniela ji moc nepouštěla do výměn a bylo těžké najít rytmus. Od druhého setu se Caro přece jenom chytla a nakonec to otočila. Dneska má den volna, tak věřím, že dobře zregeneruje. V zítřejším semifinále ji čeká buď Nadia nebo Tsvetana, spíš bych to viděl na Tsvetanu...
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak tommr to odhadnul opravdu správně, že je Sofia Arvidsson náhradnicí na Turnaji šampionek. Místo nemocné Makiri si zahraje poslední zápas ve skupině proti Zheng. Byla z toho nadšená, že bude hrát ve městě, které se jmenuje stejně jako ona. :D Každopádně v dalším průběhu turnaje může znovu povzbuzovat Caroline společně s Rorym. :)

Makiri přeju brzké uzdravení! :)
Reagovat
dadaft
tak včera dva dramatické mače. bohužel jsem stíhal až Wozniackou s Hantuchovou...
zápas se dá popsat zhruba takto - Daniela mohla vyhrát ve dvou setech, měla vyhrát ve třech..........
.......... a nakonec prohrála.
ale byla to parádní řežba. jako klíčový se zprvu jevil osmý gem třetí sady, kdy Daniela bojovala o svůj servis 12 minut. nakonec ho ale získala a srovnala na 4:4.
jenže klíčovým byl gem desátý. Danka vedla 40:0 a zdálo se, že srovnání na 5:5 je formalita..........
........ jenže pak uhrála Caroline 5 míčků v řadě..........
............... a bylo hotovo.
takový trochu hořký a rychlý konec pro fanouška natěšeného na rozhodující tajbrejk. ((

hra Hsieh je pro mě zklamání. chyb jak máku. s výkonem proti Robsonové v Kantonu (nádherný zápas), se to nedá vůbec srovnat...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist