Šok v Indian Wells. Djokovič po velmi špatném výkonu prohrál s italským náhradníkem Nardim

12. 3., 05:16
Aktuality 60
ATP INDIAN WELLS - Novaku Djokovičovi (36) návrat po pěti letech na Masters 1000 v Indian Wells pořádně zhořkl. Zkušený Srb ve třetím kole senzačně nestačil na 123. hráče světa Itala Lucu Nardiho (20), který se do hlavní soutěže dostal až jako lucky loser a teprve poté si připsal premiérový skalp hráče TOP 50. Druhý zaznamenal rovnou proti světové jedničce, pětinásobného šampiona v Kalifornii skolil po setech 6:4, 3:6, 6:3.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© Profimedia)

Djokovič – Nardi 4:6, 6:3, 3:6

Novak Djokovič se v Indian Wells představil měsíc a půl po porážce v semifinále Australian Open a už v úvodním vystoupení měl nečekané potíže s Aleksandarem Vukicem. Australana ve třech setech porazil, na dalšího outsidera Lucu Nardiho mu už ale slabý výkon nestačil.

Šestatřicetiletý Srb v každém ze tří setů přišel jednou o podání. Sám se v první a třetí sadě nedostal k jediné šanci na brejk. Trefil pouze 18 winnerů, zatímco soupeř jich měl dvojnásobek, a spáchal 31 nevynucených chyb. Po 2 hodinách a 20 minutách hry prohrál 4:6, 6:3, 3:6.

"Lucovi patří velká gratulace, hlavně ve třetím setu hrál skvělý tenis. Sledoval jsem jeho hru, protože jsem toho o něm moc nevěděl. Ale vypozoroval jsem, že má velmi kvalitní hru od základní čáry, zejména z forhendu. Velmi dobře se pohybuje, má vážně talent," řekl Djokovič na tiskové konferenci.

Statistiky zápasu Novak Djokovič – Luca NardiStatistiky zápasu Novak Djokovič – Luca Nardi (@ Livesport)

Djokovič prohrál s lucky loserem podruhé v kariéře a znovu ho zaskočil soupeř z Itálie. Poprvé ve čtvrtfinále halového turnaje ATP 500 ve Vídni 2020 utrpěl nečekaný debakl s Lorenzem Sonegem. Nardi se stal nejníže postaveným hráčem ve světovém žebříčku (123.), s nímž prohrál na grandslamu či turnaji Masters.

"Do soutěže se dostal jako lucky loser, takže neměl co ztratit a hrál skvěle. Zasloužil si vyhrát. Mě spíše nemile překvapila úroveň mé hry. Byla opravdu špatná. A tyhle dvě věci se spojily - on měl skvělý den, já špatný. Výstupem je pro mě negativní výsledek," hlesl skleslý rodák z Bělehradu.

"Svým výkonem jsem pomohl jemu a vůbec jsme nepomohl sám sobě. Udělal jsem několik opravdu hrozných nevynucených chyb. Hrál jsem defenzivně a ve třetím setu jsem nebyl na míči. On jen využil čas, který jsem mu dal. Hrál mnohem uvolněněji a agresivněji než já. Šel do svých úderů," komentoval nepříznivý výsledek.

"Dnes navíc trochu foukalo, což tady byly zcela odlišné podmínky oproti tréninkům a prvnímu zápasu. Ale to není omluva, měl jsem hrát mnohem lépe. Znovu opakuju, patří mu velký kredit za to, jak to zvládl," dodal Srb, kterého v průběhu utkání rozlítila i ztráta fiftýnu ve výměně, během které Nardi na malý okamžik 'zamrzl'.

Djokovič v Indian Wells po posledním pátém triumfu v roce 2016 odehrál pouhých osm zápasů s bilancí 4:4. Před Nardim prohrál také s Nickem Kyrgiosem (osmifinále 2017), Tarem Danielem (druhé kolo 2018) a Philippem Kohlschreiberem (třetí kolo 2019). V letech 2020 až 2023 v Kalifornii i kvůli odmítnutí nechat se naočkovat proti nemoci Covid-19 nestartoval. Ani letos tak v Indian Wells nezíská šestou trofej, kterou by překonal rekord. O ten se dál dělí s Rogerem Federerem.

Bez titulu? Na to nejsem zvyklý

Od svého premiérového triumfu v Amersfoortu 2006 je Djokovič teprve potřetí v kariéře v polovině března bez jediného sezonního titulu. Dosud se mu to stalo jen v letech 2018 a 2022, předloni ale bojoval se zákazem vstupu do Austrálie či USA a byl limitován omezeným počtem turnajů. Letos se včetně United Cupu představil na třech akcích s bilancí 8:3.

"Ano, letos jsem bez titulu. Je to něco, na co nejsem zvyklý. Většinu kariéry jsem sezonu začínal triumfem na grandslamu, v Dubaji nebo jiném turnaji. Ale tohle je součást sportu, musíte to akceptovat. Někdy vyhrajete, někdy prohrajete. Teď jen doufám, že zase nějaké výhry přidám. Každá trofej, kterou případně získám, bude skvělá. Trošku se na posledních turnajích motám v jakémsi negativním kruhu, kde se neblížím svým ideálním výkonům," dodal vítěz 98 turnajů.

Naposledy Djokovič triumfoval v listopadu na Turnaji mistrů, kdy po Cincinnati, US Open a Šanghaji ovládl čtvrtou akci po sobě. Od té chvíle prohrál 4 z 13 zápasů, třikrát ztroskotal na soupeři z Itálie. Dvakrát padl s Jannikem Sinnerem a jednou s Australanem Alexem de Minaurem.

Nardi měl před příletem do Indian Wells na kontě jen sedm výher proti členům TOP 100. Vylepšit bilanci neměl ani v Kalifornii, neboť vypadl v kvalifikaci s Davidem Goffinem a pomalu si začínal balit kufry. Po odhlášení nasazeného Tomáse Martína Etcheverryho ale dostal druhou šanci a připisuje si nové milníky.

Dvacetiletý Ital startuje počtvrté v kariéře na turnaji Masters 1000 a poprvé na tvrdém povrchu. Poprvé na takto velkém turnaji vyhrál zápas v hlavní soutěži, proti Zhizhen Zhangovi si připsal premiérovou výhru nad hráčem TOP 50 a nyní na něj navázal senzačním skalpem světové jedničky.

"Myslím, že je to zázrak. Jsem dvacetiletý kluk mimo stovku světového žebříčku a právě jsem porazil Novaka. Je to bláznivé," zářil zaskočený Nardi po skalpu svého dětského idolu, díky němuž se poprvé posune do TOP 100. "Myslím, že před touto nocí mě nikdo neznal. Doufám, že se divákům moje hra líbila, já jsem s ní velmi spokojený," pochvaloval si.

Nardi hraje hlavní soutěž na turnaji ATP pojedenácté v kariéře. Až dosud měl na kontě pouhé dvě výhry a nikdy nevyhrál dva zápasy po sobě. V osmifinále vyzve domácího Tommyho Paula. "Hraju proti němu? Opravdu? To jsem nevěděl, los neznám. Díky, že jste mi to řekli," přiznal na tiskové konferenci italský mladík, že na soupeře po Djokovičovi neměl ani pomyšlení.

Výsledky turnaje Masters 1000 v Indian Wells


Článek původně publikován pro
Livesport Zprávy.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
paddy
"Věk nezastavíš."
Kostěj Nesmrtelný
Reagovat
Nola
Novak sa asi rozhodol na skoro konci kariery obdarovat par hracov, ale nic netrva vecne, vek proste nezastavis, nevidela som ani jeden jeho zapas, nocne drzim akurat na GS, dnes som videla Lehecku, klobucik
Reagovat
Patik
Ako toto môže mať s vekom niečo spoločné pred par mesiacmi mal takmer najlepšiu sezónu svojej kariéry a o pár mesiacov je zrazu už starý..
Reagovat
paddy
žiješ v iluzi, těžil z okolností, koukáš jen na tituly ve slabé konkurenci plné nýmandů typu Tsitsipase, který umí jen krvavě zranit vlastního otce a trapně si hrát na Tsitsidosu místo, aby se naplno věnoval tenisu
tak vypadala top10 vč. slabčáků Hurkacze nebo Ruuda
že Ruud byl zápas od no. 1 ukazuje na kvalitu současného pole
proč jsou starci Dimitrov nebo Mannarino vepředu rankingu? Mannarino, průměrný hráč, má životní formu? protože Ruud a jeho bratři

dle % úspěšnosti měl Djokovič až 5. nejlepší sezónu po 2011,13,15,20 a hlavně dělal neskutečně hrubé chyby v zápasech až z toho bolely oči - Djo 15 by vypráskal Djo 23
Reagovat
Dovodo6
A to do té % úspěšnosti počítáte i sranda mače jako Davis cup nebo Diriyah ?
Reagovat
Patik
Je to cele smiešne po tom ako prehral Wimbledon všetci kecali ze je starý nastupuje nova generácia ze je vybavený potom vyhral US Open Cinci vyhral Paríž a TM kde všetko vyplieskal len mladých zase kecy Djokovic sa vrátil nikto ho zase neporazi.. potom zase po AO prehral so Sinnerom a zase ta istá pesnička zase je starý zase nato nemá už ste s tým smiešni.. tak už sa rozhodnite je starý ci není starý ci to záleží od turnaja..ci od vašich aktuálnych pocitov a dojmov.. Je úplne v pohode fyzicky.. minimálne do 40tky bude fyzicky konkurencie schopný u neho je však problém motivácia.. Celý život niekoho dobiehal a zrazu došiel do bodu kedy už jeho nikdy nikto nedobehne..ja osobne už si ho neviem predstaviť ani vyhrať grandslam trebárs..celoživotný gs závod už vyhral podla mňa si len chcel spraviť náskok nad Nadalom a keď zbadal ze Nadal už je v lese tak to flaka lebo si to proste môže dovoliť flákať..A myslím si ze to bude flákať natoľko ze jeho telo co mohlo vydržať ešte roky hrania proste predčasne ochabne lebo už nebude nútený hrať jeho top atletický tenis a už nenájde nikdy dobrú formu a nakoniec sa nato vykašle a ukončí kariéru ako štatisticky najlepši v dejinách.
Reagovat
Ondra979
tak to nejspis bude..ano, lonska sezona jiste famozni, ale je treba prihlednout k okolnostem, podle me uz proste prisel do hry faktor age, a bylo by to vlastne normalni.
bude zajimave jak se mu bude darit na antuce, ale necekam vykony jako loni, bude to mit proste uz tezsi, na W bude ale porad mezi top favority, tam jo, pokud bude zdravy,ale vyhrat by nemusel :) ted se tusim odhlasil z miami tak treba potrebuje neco dolecit..
Reagovat
Kozoroh
No, No1e do letošního roku nevkročil pravou nohou. :-/ Ať už ten lucky loser hrál jak chtěl, No1e ho měl porazit, bez větších problémů. Zápas jsem neviděl, zkouknul jsem sestřih na YouTube a u některých míčů bylo patrné, že je No1e nestihl vybrat, zatímco dřív by je v pohodě zachytil. Holt nám Djoko pomalu stárne
Reagovat
Krisboy
Hrál hrozně. Mladej jak ucítil šanci, vymáčkl ze sebe to nejlepší, za to zaslouží pochvalu, ale Nole byl sotva poloviční. Setbol prvního setu byl naprosto výmluvnej.
V Melbourne ho Sinner k ničemu nepustil, ale dneska byl špatnej sám od sebe od začátku.
Reagovat
com
Reagovat
bardunek666
Šokovaný nejsem, ale radost mám nesmírnou.
Reagovat
Patik
Ani by som to nenazval šokom turnaja..je to veľmi jednoduché.. Djokovic už má priority uplne inde... Uz neciti potrebu mat dobru formu hneď od začiatku sezóny..nieje to vôbec o nejakom veku a starnuti je to o načasovani formy a šetrení energie a tela na turnaj ktorý je pre neho prioritou. A teda udržiava sa do olympiády a podriadi tomu celú sezónu..na tieto turnaje už nemá ani motiváciu a berie ich skôr len ako príležitosť nezabudnúť na tenis..po tom co dosiahol kto by sa vlastne ešte naháňal za niečím co už má toľkokrat vo vitrine nikto mu to nezoberie a nikto to neprekoná.. hru ani nemá cenu rozoberať to je úplne lážo plážo tam necítiť žiadny záujem len buď alebo a keď nie len mavnem rukou s úsmevom na tvári.. Hovorím to je darmo on už nič nemusí len môže zbonusovat čosi.. mladý premožiteľ mal aspoň radosť a zazitok v ďalšom kole vyletí aj tak určite...
Reagovat
Amputace
AO také nebyla priorita? Tam hrál též dost nevýrazně. Jinak souhlasím. Jen bych teda doplnil, že to šetření energie a přenastavení priorit se stárnutím naopak souvisí velmi úzce. Už zkrátka neuběhá 20 turnajů ročně, a i kdyby teoreticky uběhal, byl by to příliš velký risk. Nadalovi se smáli, když si začal turnaje vybírat a sázel takříkajíc na jistotu, respektive hrál pouze na turnajích, kde měl vysoké šance na úspěch a které ho motivovaly. Jestli si někdo myslel, že Djokoviče tohle nepotká, tak by se měl probudit, protože to pomalu přichází.
Reagovat
victim
Já zase nevěřím tomu lážo plážo.To hráči jako Nole nebo Rafa podle mě neumí protože to nemají v povaze.
Reagovat
Patik
Záleží co si podtym lažo plážo predstavíš.. Ten dôraz na dobrý výkon tam absolútne nieje a reč tela a správanie sa na kurte ani nenaznacuje ze by ho to nejak veľmi mrzelo.
Reagovat
Patik
AO ktoré získal 10 krát už ho podľa mňa až tak nenapĺňa podľa mňa ho vždy motivovalo niečo čo nemá alebo bolo veľmi problematické ako trebars RG OH Cinci a podobne.. podľa mňa to si tak ľudia utvorili ze keď sa mu tam darí tak automaticky tam pôjde ako Nadal na RG ale myslím si ze Djokovic nieje taka povaha...Nadal bol vždy taký že on si vybral turnaje ktoré mu išli a vkuse obchádzal antuku ale byť Djokovic na chvíľu v Nadalovej koži vykaslal by sa určite na antuku a išiel by bojovať o to co Nadal nemá Miami TM a podobne.. Radšej skompletovat všetko ako mať niečo viackrát..
Reagovat
victim
Vždyť se na antuce hraje pár týdnů v roce a je na ní nejsilnější tak by byl sám proti sobě aby jí vynechával.To nedává smysl.
Reagovat
Pe3k
Pár týdnů v roce se hraje na trávě.
Reagovat
victim
Pokud počítáš i 125ky a 250 tak ano.Teď teda koukám na kalendář wta a od Charlestonu 1.4 do FO 9.6 to je opravdu pár týdnů.
Reagovat
Patik
Ale keby mam z každého jedného turnaja 15 titulov tak sa nato vykašlem a sústredím sa na niečo co nemám.. Miami nemá ale master poňom ma 20 razy.. Nadal to nespraví ale Djokovic by to spravil už po pár tituloch.
Reagovat
Marduch
K AO se vyjádřil, že kvůli turnajovému vytížení v závěru loňské sezóny nemohl mít plnohodnotnou přípravu.
Reagovat
Nola
DC nemal hrat, ale on je velky patriot , to sa mu vypomstilo nakoniec, vek nezastavis, este zaciatkom roku ten Cup, kde nema aj tak partnerku, nie je tam ziadna Ana, ani Jelena, je to cisty blazon.....
Reagovat
paddy
Dědo po čtyřech ukradených titulech nezískal ani automatický titul. Co se děje? Italští junioři si v poslední době vodí Djokoviče jako slepého koně

Je vhodné po několikáté připomenout, že po 37r získal GS pouze Laver. Věk neobelstíš
Reagovat
Tennisfan77
Tak Roger do toho neměl daleko, AO získal prakticky v roce svých 37 narozenin a měl ještě 2 matchbally ve Wimbledonu. Nicméně Lavera fakt nelze počítat, to byl úplně jiný tenis.
Reagovat
paddy
38r
Reagovat
Krisboy
Ale bod zadarmo by chtěl. No jo, když se nedaří, i vyhádané body se hodí.

Umpire
Reagovat
Krisboy
Sorry, ten palec měl směřovat nahoru.
Reagovat
alcaraz.dva
Překvapení? To určitě ne... Nové míče, nepříliš dobré počasí a mladý rozehraný soupeř... Nicméně už předchozí zápas s Vukičem něco napovídal
Reagovat
alcaraz.dva
Vučičem
Reagovat
Dovodo6
Vukičem
Reagovat
alcaraz.dva
Reagovat
turista
Je nerozehraný. Chybí mu pravidelná zápasová rutina. Měl by víc jezdit po turnajích i po těch menších. Nikdy neodepisujme Novaka Djokoviče!
Reagovat
Mistic
Asi to tak bude. Je už síce veterán, vyberá si turnaje (GS, ATP1000, ATP500 už pomenej), takže hrá oveľa menej ako kedysi, šetrí sily. Ale vyzerá to tak, že to už začína byť kontraproduktívne. Vidím to tak, že ešte táto sezóna a 2025. Chcel by som sa mýliť, ale nechcem ho vidieť pravidelne vypadávať v QF. To už nebude ono. Ale nechajme to na Novaka, on už si s tým nejako poradí. Ešte ten 25-ty GS titul prosím!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
já už ho klidně odepíšu Jen ať se ukáže mládí, jak zabojuje o GS. Janek už jeden pěkný má.

Ale teda Klaun včera proti Cameronovi překvapil. Skvělý zápas a ještě lepší konec
Reagovat
Krisboy
Jj, v prvním setu to nevypadalo, pak ale starej mazák ukázal, kdo je na kurtu pánem. Ale ty dvojchyby by už na stará kolena mohl odpustit.
Reagovat
Pe3k
Ale ano, pojďme všichni společně Novaka odepsat
Reagovat
Krisboy
Odepsat Novaka do nákladů? Já jsem čertužel zaměstnanec, mě by to finančák nezbaštil.
Reagovat
Dovodo6
Sem se právě předtím podivoval, že tam jede a nešetří síly až do Monte Carla/Říma na antuku, zvlášť, když OH jsou taky na antuce. Náskok v žebříčku vysoký a jeho pronásledovatélé budou obhajovat spousty bodů
Reagovat
turista
Vyhučet s outsiderem je blbý. Ty přestávky Novakovi nesvědčí. Je pak nerozehraný, což není dobrý.
Reagovat
Krisboy
Biggest upset in tennis history to teda rozhodně není. Ten se stal loni, když Korda nevyhrál Wimbledon!
Reagovat
Pe3k
Papa Djoko.
Já ti to říkal Turisto, nic se lepit nebude!
Reagovat
Krisboy
Idemo Novak!
Reagovat
turista
Bude.
Reagovat
Brtnick1
Možná by mu pomohlo kdyby Nadal vyhrál Paříž. To by byla zápletka.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
na vozíčkaře ještě nemá natrénováno a na veterány zas není dost starý
Reagovat
Brtnick1
Tak to vypadá že už to nepůjde. Možná jsou tam nějaké zdravotní problémy, protože je vidět velké zpomalení a není tam žádná dynamika úderů. Viděl bych to na problémy s loktem. Ten věk je také již kritický. Federer i Nadal to měli podobně. Nevím jestli tam je ještě nějaká touha, není již o co usilovat.
Reagovat
Amputace
Nepřeháněj. Takových zápasů už zkrátka bude přibývat. To jen jeho fanatičtí ultras očekávají, že bude hrát jako stroj, vyhrávat 2 GS ročně a všude postupovat do finále minimálně do 40ti a pak zkrátka jednoho dne ukončí kariéru. Reálně má ještě tak rok, kdy může hrát top tenis více méně na každém turnaji, pak už začne naopak být rád za každý turnaj, který se mu podaří.
Reagovat
GaelM
Věřím, že na antuku v sobě letos najde motivaci a ještě naposled se vybičuje na 100% výkon. Ty přípravné turnaje před RG nejsou z hlediska výsledku důležité, upřímně řečeno mě i překvapilo, že se mu chtělo na IW a Miami. Zvlášť po tom, jak se Amíci chovali k neočkovaným během covidu.
Reagovat
Tennisfan77
Djokovič je na Masters zcela bez motivace. Všechny tituly vyhrál 2x. Zda bude mít o titul více či ne, je zcela nepodstatné. Ono nepodstatné jsou už asi i GS, tam ho nikdo nepřekoná mnoho mnoho let.
Reagovat
Krisboy
GS vyhrál třikrát a vícekrát...tak tam by měl mít motivaci ještě menší, že?
Reagovat
Tennisfan77
Tak GS je GS. Masters hráče jeho kalibru prostě už nemusí zajímat.
Reagovat
kolapse
S takovou moc olympijské zlato nevidím, snad se dá do kupy do léta.
Reagovat
Walda58
výkon obou byl bída
Reagovat
QacO
Ostávam veriaci že sám Djoko ešte rozohra do ďalších turnajov....
Reagovat
australan.tenis
Podle mě Novak pomaličku ztrácí na rychlosti. Tohle je první rok, kdy to začíná být do očí bijící. Příliš mnoho výměn byl daleko od míče.

Snad bude ještě schopný udeřit na GS, ale tohle je bezpochyby zlomová sezóna a postupné předávání žezla, které vyvrcholí v roce 2025. Každý GS teď bude tvrdý boj.
Reagovat
Mistic
Ešte chýba jeden DS a Novakove rekordy budú kompletné (25). Bude to mať čím ďalej ťažšie. Hádam to ešte dá. Celkový počet titulov podľa mňa neni až tak dôležitý.
Reagovat
Walda58
smile přesně tak
Reagovat
Walda58
smile kéž by, ale ....
Reagovat
Krisboy
Bravo bravissimo, Luca!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No vida, a to ještě nejsou Velikonoce

Jakkoli, ze všeho nejvíc chce po rekordním GS olympijské zlato.

Pak z něj bude veganský kuchař
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist