Souboj mezi Djokovičem a Sinnerem je na spadnutí. Finálovému šlágru se pokusí zabránit Ruud a Tsitsipas

13. 4., 03:00
Previews 46
Sobotní program Rolex Monte-Carlo Masters určí finalisty letošního ročníku první antukové tisícovky sezony. Dvojnásobný šampion Novak Djokovič (36) se v semifinále utká s Casperem Ruudem (25), s nímž vyhrál všech pět předchozích soubojů bez ztráty setu. Nejlepší hráč dosavadního průběhu sezony Jannik Sinner (22) bude čelit vítězi ročníků 2021-22 Stefanosovi Tsitsipasovi (25).
Djokovič je v semifinále v Monte Carlu po dlouhých devíti letech (© AFP)

Přehled toho nejzajímavějšího, sobota 13. 4.

Tsitsipas (12-Řec.) - Sinner (2-It.) | Court Rainier III (13:30 SELČ)
Djokovič (1-Srb.) - Ruud (8-Nor.) | Court Rainier III (15:30 SELČ)

 

Tsitsipas – Sinner | 13:30 SELČ

Stefanos Tsitsipas už několik měsíců neprožívá vůbec povedené období a momentální vystoupení na Masters v Monte Carlu je jeho velkou šancí znovu nastartovat kariéru. Cestu do semifinále měl parádní, v ani jednom předchozích zápasů neztratil set, přestože narazil na rivala Alexandera Zvereva a nebezpečného Karena Chačanova.

Pro 25letého Řeka je vzhledem k okolnostem už postup do semifinále velkým úspěchem. Teď ale potřebuje zlomit jednu z bariér, v posledních zhruba 20 měsících má totiž velké potíže porážet nejlepší hráče světa a největší adepty na titul. Jednoho z opravdu největších favoritů na triumf dokázal naposledy porazit ve čtvrtfinále na Australian Open 2021, když předvedl parádní obrat z 0:2 na sety proti Rafaelovi Nadalovi. V posledních letech mu ovšem chybí tak vysoké sebevědomí, které mu v minulosti pomáhalo takto cenné skalpy sbírat.

Přesto v tomto období dosáhl na obě své trofeje z podniků Masters. Oba tyto triumfy slavil právě v Monte Carlu (2021-22), nicméně je potřeba zmínit, že v ani jednom případě nenarazil na výraznou hrozbu. Asi za nejtěžšího soupeře za oba ročníky dohromady lze považovat Alexandera Zvereva v předloňském semifinále, který ovšem nebyl v té době ve formě a za celou sezonu nezískal ani jeden titul.

Vizitka Stefanose Tsitsipase.Vizitka Stefanose Tsitsipase. (@ Livesport)

Tsitsipas – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Los Cabos (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 15:6
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na antuce: 4:0
Bilance proti hráčům TOP 10: 1:2 (kariérní 33:50)
Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 6:9)
Bilance v semifinále: 0:1 (kariérní 27:23)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále)

Tsitsipas – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 18:3
Nejlepší výsledek: triumf (2021-22)
Loňský výsledek: čtvrtfinále
Bilance v semifinále: 2:0
Generálka: žádná
Cesta turnajem: Djere (6:3, 3:2 skreč), Etcheverry (6:1, 6:0), (5) Zverev (7:5, 7:6), (15) Chačanov (6:4, 6:2)

 

Jannik Sinner zahodil v loňském semifinále na Masters v Monte Carlu několik šancí a nakonec s Holgerem Runem prohrál. V letošním čtvrtfinále podnikl úspěšnou odvetu, ačkoli ve druhé sadě nevyužil sérii tří brejkbolů, v tie-breaku promarnil dva mečboly a musel do rozhodujícího dějství. V něm byl ovšem i díky soupeřově náročnému čtvrtečnímu programu lepším hráčem a nakonec urval vítězství 6:4, 6:7, 6:3. V utkání ani jednou neztratil servis.

Dvaadvacetiletý Ital se letos prezentuje vynikající formou a předvádí jednu z největších dominancí na mužském okruhu za poslední roky. V aktuálním roce vyhrál 25 z 26 zápasů, takový vstup do sezony se z aktivních hráčů povedl pouze Novakovi Djokovičovi. Navíc jako jediný nečlen legendární Big Three uhrál semifinále na všech čtyřech úvodních velkých akcích (Australian Open a podniky Masters v Indian Wells, Miami a Monte Carlu).

V letošním roce odehrál čtyři turnaje a na třech z nich kraloval. Jediný nezdar zaznamenal v semifinále na Masters v Indian Wells proti Carlosovi Alcarazovi. V úvodní sadě dominoval (6:1), ovšem pak začal ztrácet fyzicky a nakonec rivalovi podlehl 6:1, 3:6, 2:6.

V semifinále akcí Masters má bilanci 4:3 a ještě nikdy nedokázal v této fázi uspět dvakrát po sobě. Poslední souboj o finále na prestižních tisícovkách odehrál před pár týdny po cestě za triumfem v Miami a deklasoval v něm se ztrátou pouhých tří gamů obhájce titulu Daniila Medveděva.

Vizitka Jannika Sinnera.Vizitka Jannika Sinnera. (@ Livesport)

Sinner – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Miami, Rotterdam, Australian Open (triumf)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 25:1
Bilance z posledních 10 zápasů: 9:1
Bilance na antuce: 3:0
Bilance proti hráčům TOP 20: 9:1 (kariérní 49:36)
Bilance v semifinále Masters: 1:1 (kariérní 4:3)
Bilance v semifinále: 3:1 (kariérní 17:9)
Grandslamy: Australian Open (triumf)

Sinner – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 10:3
Nejlepší výsledek: semifinále (2023-24)
Loňský výsledek: semifinále
Bilance v semifinále: 0:1
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Korda (6:1, 6:2), Struff (6:4, 6:2), (7) Rune (6:4, 6:7, 6:3)

 

Vzájemná bilance: Tsitsipas vede 5:3, na antuce 3:1. Nejlepší řecký tenista v historii byl ještě před pár lety obrovskou hrozbou, a to zejména na antukových dvorcích, na kterých se dokázal měřit i s Rafaelem Nadalem a Novakem Djokovičem. V tomto týdnu v Monte Carlu exceluje a jedná se o jeho velmi oblíbené dějiště, nicméně své staré sebevědomí stále nemá. Proto by bylo velkým překvapením, kdyby Sinnera, jasně nejlepšího hráče dosavadního průběhu sezony, porazil.

 

Djokovič – Ruud | 15:30 SELČ

Novak Djokovič nepředvedl ve čtvrtfinále svůj nejlepší výkon a měl pod pálicím sluncem stejně jako jeho o 12 let mladší soupeř fyzické potíže. S Alexem de Minaurem bojoval přes dvě hodiny a po setech 7:5, 6:4 mu oplatil jasnou porážku z lednového United Cupu. Zatímco v úvodní sadě odvrátil všechny tři brejkboly, v té následující třikrát zaváhal na podání, s čímž rozhodně nebude spokojený.

Šestatřicetiletý Srb letos prožívá jedno ze svých nejtěžších období v kariéře. Přesto v posledních týdnech zase přepisoval historii. Před pár dny překonal Rogera Federera a stal se nejstarší světovou jedničkou a postupem do semifinále v Monte Carlu dosáhl na rekordní 77. semifinálovou účast na podnicích Masters a osamostatnil se na prvním místě před Rafaelem Nadalem.

Rekord v počtu semifinálových účastí na Masters ale asi nebude považovat za nijak obrovský úspěch, protože je už nějakou dobu rekordmanem v počtu trofejí z těchto podniků (40). Navíc jako jediný v historii ovládl všech devět turnajů Masters, dokonce se mu to povedlo dvakrát a v Monte Carlu útočí na trojitý Golden Masters.

Před devíti lety v Monte Carlu podruhé triumfoval a přesně od té doby se v tomto dějišti trápí. Dosáhnout tady na trojitý Golden Masters tak pro něj bude velmi těžké, protože posledních sedm startů zakončil nejpozději ve čtvrtfinále a mezi nejlepší kvarteto se v Monaku probojoval poprvé od roku 2015, kdy ve finále dominoval proti trápícímu se Nadalovi.

Vizitka Novaka Djokoviče.Vizitka Novaka Djokoviče. (@ Livesport)

Djokovič – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy na antuce: první turnaj
Bilance: 11:3
Bilance z posledních 10 zápasů: 8:2
Bilance na antuce: 3:0
Bilance proti hráčům TOP 10: 0:1 (kariérní 257:113)
Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 57:18)
Bilance v semifinále: 0:1 (kariérní 136:48)
Grandslamy: Australian Open (semifinále)

Djokovič – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 39:14
Nejlepší výsledek: triumf (2013, 2015)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 4:3
Generálka: žádná
Cesta turnajem: volný los, Safiullin (6:1, 6:2), Musetti (7:5, 6:3), (11) De Minaur (7:5, 6:4)

 

Casper Ruud potřeboval ve čtvrtfinále proti Ugovi Humbertovi všechny tři sety. Postup si sám zkomplikoval, když zahodil náskok setu a brejku (6:3, 4:6, 6:1). Semifinále na Masters v Monte Carlu si zahraje podruhé v kariéře, v roce 2021 v něm neuhrál set s Andrejem Rubljovem.

Zatímco Djokovič letos hraje svůj teprve čtvrtý podnik, stále čeká na finále a posbíral dohromady jen 11 výher, 25letý Nor absolvuje svou devátou akci včetně Davis Cupu, bojoval o titul v Acapulcu a Los Cabos a má na kontě už 23 vítězství. V probíhající sezoně si vede výkonnostně i výsledkově mnohem lépe než v té loňské, která ho stála místo v TOP 10 žebříčku.

I na svém sedmém letošním individuálním turnaji dokázal porazit minimálně dva soupeře. Přesto stále čeká na první triumf v této sezoně, ačkoli měl hratelné finále v Los Cabos (Jordan Thompson) i Acapulcu (Alex de Minaur). Navíc před týdnem v Estorilu nečekaně prohrál semifinále s Pedrem Martínezem a neobhájil svůj jediný loňský titul. Ve finále by narazil na Huberta Hurkacze, kterého v tomto týdnu v Monte Carlu suverénně přehrál.

Vizitka Caspera Ruuda.Vizitka Caspera Ruuda. (@ Livesport)

Ruud – Letošní sezona

Nejlepší výsledky: Acapulco, Los Cabos (finále)
Největší úspěchy na antuce: Estoril (semifinále)
Bilance: 23:6
Bilance z posledních 10 zápasů: 7:3
Bilance na antuce: 5:1
Bilance proti hráčům TOP 10: 2:1 (kariérní 12:26)
Bilance v semifinále Masters: 0:0 (kariérní 1:6)
Bilance v semifinále: 2:1 (kariérní 20:13)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo)

Ruud – Rolex Monte-Carlo Masters

Kariérní bilance: 9:4
Nejlepší výsledek: semifinále (2021, 2024)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 0:1
Generálka: Estoril (semifinále)
Cesta turnajem: volný los, Tabilo (6:2, 6:4), (10) Hurkacz (6:4, 6:2), (14) Humbert (6:3, 4:6, 6:1)

 

Vzájemná bilance: Djokovič vede 5:0 (na sety 11:0). Ruud v minulosti postrádal zbraně i potřebné sebevědomí na to, aby dokázal porazit někoho z Big Three, což potvrzuje jeho celková bilance 0:8 s Djokovičem, Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem. Teď má ale jedinečnou šanci poprvé uspět, protože Djokovič stále není v nejlepší formě. Navíc statisticky nejlepšího hráče všech dob vyzve na antuce, na které je nejsilnější a Srb naopak nejvíce zranitelný.

 

Sobotní program

COURT RAINIER III (od 11:00 SELČ)
1. Granollers/Zeballos (3-Šp./Arg.) - Gillé/Vliegen (Belg.)
2. Tsitsipas (12-Řec.) - Sinner (2-It.) / nejdříve ve 13:30 SELČ
3. Djokovič (1-Srb.) - Ruud (8-Nor.) / nejdříve v 15:30 SELČ
4. Arévalo/Pavič (Salv./Chorv.) - Melo/Zverev (Braz./Něm.)

Kompletní program | Přehled turnaje

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

46
Přidat komentář
Fransoas
Zápas Nora se Srbem byl hodně dramatický. Ve třetím setu to vypadalo na rychlejší výhru. Je jasné,že Djoker to nikdy nevzdává,protože nepříznivý stav vyrovnal. Naštěstí
pro Ruuda závěr tohoto mače přetavil v těsnou výhru po dvojchybě soupeře. Jsem potěšen,že to tak dopadlo a postoupil do finále. Gratulace.
Reagovat
com
Tak jeste set
Reagovat
Mantra

no a je to Cecek to zvládl.
Reagovat
Hector17
Zatím to vypadá, že i Djokovič dostane.
Reagovat
Kandinsky1
Tak by si mohli střihnout se Sinnerem zápas o bronz.
Reagovat
annah
Nedostane. Ten první set byla jen návnada... Občas to tak dělá. Sice vypadá, že se mu špatně dýchá, ale vhledem k tomu, že dokáže vyhrávat i GS i s natrženým svalem, tak...
Reagovat
Zirluck
hm ?
Reagovat
annah
Ještě teď jsem v šoku. Já ten konec neviděla. Když Nole smázl Ruuduv náskok a vyrovnal na 4:4, čekala jsem závěrečný frontální útok, jak bývalo jeho zvykem, a nechtělo se mi sledovat, jak neboheho Caspera smázne z kurtu. Tak jsem to vypla a šla dělat něco jineho; tenisu už bylo za den dost. Po hodině jsem se koukla pro formu na výsledek a nevěřila svým očím. Skoro celou dobu zápasu jsem ale měla dojem, že Nolemu něco je, že se necítí dobře. Možná to tak bylo a přispělo to k prohře.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
to byly jen dva mentální kolapsy - první Casperův při 4:1, kdy dokázal ze 13 míčů 12 zahodit a pak závěrečný Jokerův korunovaný dlouhou přípravou na 2.serve a zakončením asi metr za servislajnu. Aj také príbehy píše tenis
Reagovat
annah
Reagovat
Dovodo6
Sinner by se měl už trochu šetřit, už taky není nejmladší a hrát každý turnaj je strašně náročné. Aneb jak říká Connors nebo kdo, věk nejde zastavit
Reagovat
annah
No tak jo. Zápas Sinner vs Djokovič nebude.
V Djokolandu už pomalu mohou brát do ruky pohár... Ještě teda nezvedat nad hlavu, ale nejspíš se z něj radovat budou!
Reagovat
turista
Bohužel to zase nevyšlo. Sakra!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Janek prohrál a jen my na TP víme proč
Reagovat
Patik
Sinnera obrali o víťazstvo rozhodcovia.. Išiel by do double breaku po Tsitsipasovej dvojchybe ktorú nevideli sudí 5 cm out ani empajrova nič.. Tsitsipas už odovzdal zápas Sinner ho mohol doraziť Grék sa vratil až keď zacítil ze Sinner nieje v pohode a ešte sa aj tešil ako tĺk ze to vyhral a porazil zraneného.
Reagovat
Pe3k
Ty si nespokojený ať se stane cokoliv
Reagovat
Patik
Co sa tohoto zápasu týka bolo mi jedno ako to skončí..chcel som ale asi viac aby Sinner šiel do finále na Djokovica.
Reagovat
Kozoroh
Umpirová rozhodčí poškodila oba dva v 3. setu, Socratese tak, že v 1. gemu připsala na konto Sinnera bod, který se správně měl opakovat, Sinner zahrál křížový úder, lajnový zahlásil out a Socrates se tím nechal ovlivnit a poslal úder do sítě. Umpireová výrok lajnového opravila, ale místo o opakování výměny přiřkla bod Sinnerovi. To pak vedlo k brejku v Jannnikův prospěch.
Reagovat
Hector17
Zkušeně Sinner okradl.
Reagovat
australan.tenis
Tak se Patik konečně dočkal, fyzio na scéně pro Jannicka, konečně.
Reagovat
Patik
vykreslujes to akoby som sa zato modlil pritom som len písal ze je to nepísané pravidlo tenisu a je to len otázkou času kedy sa hráč ktorý dlho maká príde k zraneniu.
Reagovat
Patik
Tsitsipas 5 cm out to mal byť break pre Sinnera rozhodcovia ale očami asi na inom kurte..
Reagovat
annah
Tak je to 1:1 a jde se do třetího. Je to krásný zápas. Oslava tenisu.
Reagovat
annah
Zatím tahá Sinner za kratší konec, Řek je v laufu. Jestli to Sinner projede, můžou dát Nolemu pohár rovnou. Tsitsi ho nezdolá ani náhodou. O Ruudovi nemluvě...
Reagovat
annah
Jen jsem to dopsala, Jannik odbrzil. Třeba to dobře dopadne. Tak moc bych chtěla vidět jeho zápas s Djokovičem...
Reagovat
Mantra
"Třeba to dobře dopadne. " - podle čeho usuzuješ to "dobře" - jak to rozhodneš v tenisovém zápase, co je dobře?
Reagovat
annah
Vždycky je to osobní pohled. Pro fanouška Tsitsipase bude "dobře" znamenat jeho výhra, pro fandu Sinnera a toho, kdo by chtěl vidět jeho zápas s Nolem, znamená "dobře" opak. Co je na tom nejasné?
Reagovat
Patik
Aj ja.. Sinner to pravdepodobne vyhrá po otocke ale Tsitsipas teda Monte Carlo mu sedí ide mu to tu dobre každý rok.
Reagovat
Mantra
Jeden favorit dnes prohraje
Reagovat
Pe3k
Klidně by mohli oba
Reagovat
Kozoroh
Ale no tak.
Reagovat
Pe3k
Reagovat
Krisboy
Hm, že by...?
Reagovat
Krisboy
Tsitsipas - Sinner
Počet gamů více než 20,5 (1,51)

Djokovič - Ruud
Djokovič a počet gamů méně než 20,5 (2,99)

Reagovat
paddy
Slovy australského šílence pokud dnes Djokovič ustrašeného Ruuda neporazí, tak ze sebe udělá cuckolda
Reagovat
Hector17
Ruud je nejlepší možný soupeř pro Djoka. Otázka je jen jakým rozdílem Srb vyhraje.
Reagovat
Krisboy
Ruud 4-5 gamů...
Reagovat
com
Djokobitch hral vcera a nejen vcera jak ponocnej.. Casper bude mit dneska sanci jakou jeste nemel
Reagovat
annah
Solidním. 6:4, 6:4. A to se ještě bude muset můj oblíbenec Casper hodně snažit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Reagovat
annah
Kdekdo jsme se teda pěkně sekli. V tom je krása tenisu.
Reagovat
Krisboy
Ruud tomu rozhodně nezabrání, Tsitsipas by se teoreticky zbláznit mohl...ale myslím, že k tomu "šlágru" skutečně dojde.

Forza Jannik!
Forza Tričkonavěšáku!!
Reagovat
Pavol
Výnimočne skúsim súhlasiť.
Reagovat
Krisboy
Tak ale radši jenom malou částku
Reagovat
Pavol
Tesne vedľa.
Reagovat
Krisboy
O fous.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist