Soudce si v případu Djokoviče vyslechl argumenty, pro tenistu vyjádřil pochopení

10. 1. 2022, 06:10
Aktuality 30
Soudce si v kauze vpuštění světové tenisové jedničky Novaka Djokoviče do Austrálie vyslechl argumenty obou stran. Světové tiskové agentury informují, že pro potíže srbského tenisty podle všeho vyjádřil pochopení. Djokovič mohl navíc po dobu slyšení opustit detenční hotel, napsal list The Guardian, podle kterého čas Djokovič stráví se svými právními zástupci sledováním přenosu ze soudu.
Profily hráčů
Novak Djokovič (© AFP)

Australský soud dnes rozhoduje o tom, zda Djokovič dostane možnost obhajovat titul na grandslamovém Australian Open, nebo odcestuje domů. Jádrem sporu je oprávněnost zrušení Djokovičových víz. Tenista původně dostal pro umožnění vstupu do Austrálie výjimku z jinak povinného očkování.

Djokovič ji údajně obdržel na základě prosincového prodělání koronaviru, jeho žádost o výjimku posoudily a schválily dvě nezávislé komise. Při středečním příletu do Melbourne byl ale kvůli špatnému typu víza, které vstup s výjimkou neumožňovalo, zadržen imigračními úředníky a umístěn do detenčního hotelu.

Virtuální slyšení začalo po menších technických obtížích po 10:00 australského času, tedy po půlnoci SEČ, obhajobou právníků tenisty, poté dostal prostor státní zástupce. Zatím není jasné, kdy bude známý verdikt.

Soudce Anthony Kelly během slyšení přerušil právní zástupce tenisty, aby si ujasnil kroky, které Djokovič před příletem do Austrálie podnikl. "Co vůbec dalšího měl tento muž udělat?" dodal soudce na adresu tenisty.

Čtyřiatřicetiletý tenista mohl během slyšení opustit hotel a navštívit své právní zástupce, na veřejnosti však nebyl viděn od svého příletu do Austrálie.

Ačkoliv je dnešní jednání zcela virtuální kvůli rychlému šíření varianty omikron v Austrálii, před budovou soudu projednávajícího Djokovičův případ se sešlo několik desítek podporovatelů tenisové jedničky. Někteří z fanoušků mávali srbskými vlajkami.

"Žije jako zvíře v lidské zoo. ... To, co se tu děje, je neaustralské. Je to politika a rozhodně rasismus," uvedl jeden z podporovatelů.

Další Djokovičovi zastánci se v neděli setkali před budovou parlamentu v srbské metropoli Bělehradě. Promluvil k nim tenistův otec, který rovněž australské úřady obvinil z toho, že se k jeho synovi - a všem Srbům - chovají jako ke zvířatům.

Sympatie většiny Australanů se však kloní na stranu úřadů, píše agentura Reuters. V zemi je plně naočkováno na 90 procent dospělé populace a proti tenistovi vystupují zejména obyvatelé Melbourne, kteří si během pandemie covidu-19 zažili nejdelší uzávěru na světě. Mnozí tenistovi vyčítají, že má jiná práva než obyčejní lidé.

Ondřej Jirásek, ČTK

Komentáře

30
Přidat komentář
tenista08
"V zemi je plně naočkováno na 90 procent dospělé populace a proti tenistovi vystupují zejména obyvatelé Melbourne, kteří si během pandemie covidu-19 zažili nejdelší uzávěru na světě. Mnozí tenistovi vyčítají, že má jiná práva než obyčejní lidé."
A může za to snad Djokovič, že si ti "obyčejní lidé" nechali svá práva vzít? Neměli by Australané obrátit svůj hněv proti vládě? Z jejich země se stalo vězení a výsledek? Desítky tisíc nakažených denně! A to tam mají léto...
Reagovat
bIbec
To, že se vztekají, jenom znamená, že jim restrikce nelíbí, přesto sympatizují s úřady.

myšlenkové pochody "obyčejného" podřízeného lidu.
Reagovat
bIbec
jakoby, já tak nějak dodržuju pravidla, ale nenapadlo by mě se nějakým způsobem vzrušovat, že to někdo nedělá.

Samozřejmě druhá věc je, pokud pravidla nedodržují tací, jenž ty pravidla vymáhají.
Reagovat
brixner
1000% souhlas!!!
A to jsem nikdy nevypustil z huby slovo fašismus...smile
Reagovat
turista
smile
Reagovat
turista
Australané si zvolili holt neuvěřitelné byrokraty. Rok a půl trvající lockdown působí destruktivně na veškerý život v jakékoliv zemi. Neumím si představit co by taková dlouhá uzávěra všeho způspbila v naší zemi. Prostě totální devastaci.
Reagovat
Jaaa1978
ale do 2hodin ho aj tak vyhostia, jasne to povedal Tran( zastupca vlady) na sude, ze vlada ma pravo po tomto rozhodnuti mu zrusit viza a vyhostit ho na 3 roky a je nna to pripravena
Reagovat
Aussie
Je otázka, co teď australská vláda udělá. Během posledních pár dnů se totiž veřejné mínění začalo viditelně obracet na stranu Djokovice.
At už se stane cokoliv, tato kauza myslím hodně poškodí reputaci AO!
Reagovat
Nenela
Ja to vidim tak, ze tato kauza poskodi reputaci Australie, AO se snazilo
Reagovat
Aussie
To jistě také.
Reagovat
Mony
A já si myslím, že AO získá naopak na popularitě a sponzoři se jen pohrnou
Reagovat
Aussie
A musí být propuštěn okamžitě. Soud vydal toto rozhodnutí před krátkou chvílí.
Reagovat
Aussie
PS. Australská vláda musí zaplatit výdaje.
Hádám, že vláda se odvolá a případ se jen tak lehce neskončí. Premiér Morrison si totiž nemůže dovolit takovouto porážku, když se tolik zasazoval o to, aby byl Djokovic vyhoštěn. A do voleb zbývají jen měsíce...
Reagovat
Nenela
Budovat si na tomhle politickou karieru je fakt trapne. Tady jde o sport, ne o politiku
Reagovat
Aussie
Tonoucí se i stébla chytá...
Reagovat
Mony
Tady taky může jít o protekci pro"vyvolene". Závisí na úhlu pohledu
Reagovat
tenista08
Tím spíš by se ti "nevyvolení" měli vzbouřit. Ale ne proti "vyvoleným", nýbrž proti těm, kteří takovou segredaci vytvořili.
Reagovat
gigin
Přesně tak. Lidi se nechali zmanipulovat, tvl oni tě tady pustí na lyže a lidé jsou jim ještě vděční... Jako já fakt nechápu občany, co to nevidí.
Reagovat
HolyMotors
Žádné překvapení. Ty nechápeš věcí, troubelínku. Hýčkej si radši tu svoji domnělou svobodu a bij se do prsou, jak si tu zlotřilou vládu prokoukl, ty zavilý bojovníku.
Reagovat
gigin
Tak jo :)
Reagovat
HolyMotors
Jsem rád, že jsi to uznal. Když provedeš i upřímné pokání, snaha o smířlivý dialog může začít.
Reagovat
gigin
Běž si dát čtvrtou a pátou dávku, je tu Omikron, ať se ti neudělá nudle u nosu a pak to rozjedem.
Reagovat
HolyMotors
Už upaluju, ty nudlochode.
Reagovat
brixner
Nudlochode? Ty, Gigi, za todlencto bych mu vyhlásil válku, minimálně na vonlajn úrovni!
smilesmilesmile
Reagovat
gigin
Hele já takové borce, co mají místo hlavy injekční stříkačku a bodali by do všeho, co se pohne mám na háku :)
Reagovat
RF46
brixner by taky bodal do vseho :)
Reagovat
gigin
Ale to je osvědčené, dlouhodobě testované bodání.
Reagovat
tenista08
A vede k růstu populace, nikoliv k jijímu sníženísmile
Reagovat
RF46
no dyt to nikdo nemame jinak :)
Reagovat
brixner
More, tar tady prrrr! Mam to pod konrtolou!
smilesmilesmile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist