Španělský daviscupový tým povede poprvé žena

21. 9. 2014, 23:03
Aktuality 21
Španělský daviscupový tým povede poprvé v historii žena, bývalá tenistka Gala Leónová. Španělský tenisový svaz jmenoval svou sportovní ředitelku do funkce dnes poté, co dosavadní kapitán Carlos Moyá odmítl po sestupu ze Světové skupiny prodloužit smlouvu.
Profily hráčů
Gala Leónová

Nyní čtyřicetiletá Leónová strávila jako profesionálka na WTA Tour do roku 2004 čtrnáct sezon. V roce 2002 si připsala v Madridu své jediné turnajové vítězství, jejím maximem bylo 27. místo v žebříčku. Po skončení kariéry byla kromě práce na svazu trenérkou, vedla například svou krajanku Silvii Solerovou či Rusku Jekatěrinu Makarovovou.

Její angažmá je druhým výrazným průnikem ženského elementu do mužského tenisu poté, co dvojnásobný grandslamový šampion Andy Murray v červnu najal jako svou trenérku Amélii Mauresmovou.

Před posunutím Leónové do prestižní funkce se nejprve španělský svaz snažil udržet bývalou světovou jedničku Moyu, přestože pětinásobní vítězové soutěže pod jeho vedením poprvé po 18 letech sestoupili ze Světové skupiny. Moyá sice tento týden oznámil, že hodlá ve funkci skončit, vedení svazu mu ale nabídlo novou dvouletou smlouvu. Tu však bývalý tenista z osobních důvodů dnes odmítl.

Osmatřicetiletý vítěz Roland Garros z roku 1998 se musel v sezoně obejít bez zraněných hvězd Rafaela Nadala a Davida Ferrera a další hráči nebyli podle něho schopni nebo ochotni převzít odpovědnost. "Ze všech ostatních hráčů z první stovky jsem kvůli zranění nebo chybějící motivaci mohl spoléhat jen na Marcela Granollerse a Roberta Bautistu," řekl Moyá.

Španělsko po porážce ve finále Davis Cupu v Praze v roce 2012 hrálo dvakrát o záchranu. Letos tým duel v Brazílii nezvládl a baráž prohrál 1:3.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
VlS
máš přísnou šéfovou, manželku, maminku nebo tchýni? Znám osoby obojího pohlaví, které jsou skvělými leadery, osoby obojího pihlaví, které jsou mizernými leadery, osoby obojího pohlaví, které by mohly být super leadery, ale nemají štěstí, kontakty, strejčky a ta tak se nikdy na leaderovskou židli nedostaly a pak strašnou spoustu těch, kteří nejsou sice nejlepší na zeměkouli, ale mají tak bějak slušné výsledky.
Jsou pozice, který nejsou pro ženskou ( velitel družstva průzkumníků na frontě, čili nejde o tenhle případ) a jsou role, které nejsou pro chlapa ( chceš třeba dělat ředitele školky nebo jeslí?) . Jak píše dole Darek, půjde o to kdo bude ochotný hrát, kdo je kapitán moc výsledky neovlivní s výjimkou toho, s kým se bude schopný se domluvit na účasti. A to může třeba s chlapci líp ženská, než chlap.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas s jednou připomínkou, najdou se i ženy, které by byly dobrý i jako průzkumnice na frontě, tam by to sice byl omezený počet, ale i takový ženský se najdou, dávno už není nějaký čistě mužský odvětví :)
Reagovat
slacker
Gigolo
Reagovat
VlS
Bylas někdy na vojně? Myslím, že nevíš o čem mluvíš a přebíráš ujetý kecy profesionálních feministek. Rozhodně holky nepodceňuji, ale namlouvání si, že chlap a ženská můžou to samý je blbost. Pokud si myslíš opak, začni protestovat proti zákoníku práce, kterej třeba ženy omezuje v hmotnosti zvedaných břemen. Ostatní normální ženský tě budou milovat a možná ti nevyškrábou oči.
Reagovat
blixa
No jo, kurnik, jak to mají profesionální vzpěračky ? Dyk porušujou zákoník práce !!! Co na to vzpěračské odbory ?
Reagovat
Jan
Jestli vybojuje návrat do první světové skupiny, tak se chlapi můžou stydět.
Reagovat
smazaný uživatel
Proč by se měli stydět? Nikde není psáno, že některé ženy nemůžou mít lepší předpoklady k trénování a lídrovství než muži, proč by měly být ženy takhle snižovány?
Reagovat
Titan
Připadáš mi jako zjevení. K trénování možná, ale k lídrovství nikoli. Ženy nejsou snižovány, ale naopak vyzdvihovány daleko nad své možnosti. Zjevně nejsi informován o povinných kvótách pro neschopné ženy v řízení EU. Schopná žena by nikdy nepotřebovala kvótu a dotčené podniky by nekrachovaly...
Reagovat
blixa
Pán ráčí býti šovinistou ? ;-)
Reagovat
ptpc
Absolútny súhlas... Ja sám viem o ženách, ktoré povinné kvóty urážajú...
Reagovat
smazaný uživatel
Takže žádná žena podle tebe nemá předpoklady k lídrovství?..to je fakt směšný a ubohý co říkáš, co Merkelová, Clintonová a další a další? Já taky nejsem pro kvóty, soucasně ale netrpím machopředsudky..
Reagovat
smazaný uživatel
Aha, takže za krachy podniků můžou hlavně a jen neschopný ženský..za to neschopní nebo hůř všechoschopní chlapi nemůžou asi za nic co? Pravda je, že za současnej srab můžou prakticky jen chlapi, stačí se podívat na Wall street nebo do Washingtonu, jen chamtivost, touha dobývat, vést války, vše bez ohledu na kohokoli, tak kvůli nim jsme tam kde jsme, víme?
Reagovat
smazaný uživatel
A jak je tvůj kec ubohej ti můžu dokázat na x tisících příkladů schopných žen-vědkyň, lékařek a dalších, ty jsou taky vyzdvihovány vysoko nad svý možnosti jo?
Reagovat
darek.vrana
U Španělů je úplně jedno, kdo je trénuje. Záleží jenom na tom, kdo z hráčů se uvolí hrát.
Reagovat
Titan
Pro přírodu. I Isabelu Kastilskou musel Kolumbus třikrát ukecávat, než mu kývla na jeho zaoceánské avantýry...
Ženské v rolích, které jim spadly do klína v naprosté většině pohořely na svou ješitnost, která se ani zdaleka nerovná mužské...
Reagovat
smazaný uživatel
Nechápu souvislost s tímhle rozhodnutím, ty něco o této slečně/paní víš, že jí ihned odepisuješ?
Reagovat
Titan
Ty snad nerozumíš psanému slovu? "Před posunutím Leónové do prestižní funkce se nejprve španělský svaz snažil udržet bývalou světovou jedničku Moyu"
Čili jde o politické rozhodnutí, a politická rozhodnutí uvrhnout do vedoucích funkcí mužských záležitostí ženu se stávají čím dál více tragickými. A to platí i o ženách v ženských záležitostech mimo plození, vaření, praní a žehlení...:-)
Reagovat
Karolko2
A copak za komplex mas ty?
Reagovat
George_Renel
Přesně to mě napadlo také. Ale komplexy tu nemá cenu komentovat. Komplexixtů je tu totiž více.
Reagovat
smazaný uživatel
On má komplexů asi víc, hlavně je to ale d.bil se skoro středověkym pohledem na svět, kdyby byli všichni jako on, tak tu ženy nebudou mít nejen možnost vstupovat do politiky, ale nebudou mít ani volební právo a bez manžela se ani neuprdnou, taková je vize ideálního světa podle těhle zpátečníků..
Reagovat
smazaný uživatel
Ty seš prostě ubohej zakomplexovanej misogin, co k tobě dodat, kdyby proti tobě stála elitní vědkyně nebo lékařka, budeš proti malej jak brouček ty hvězdo..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist