Spor o vteřiny: Pauzy mezi výměnami jsou moc dlouhé, stěžuje si Federer

9. 3. 2012, 12:24
Aktuality 49
Rekordně dlouhé finále Australian Open mezi Novakem Djokovičem a Rafaelem Nadalem vyvolalo polemiku mezi elitními hráči. Dlouhé přestávky mezi výměnami se nelíbí například Rogeru Federerovi, podle kterého by se nemělo tolerovat překračování pravidel. Čas by se měl vyměřovat podle vydané energie, brání se Nadal.
Roger Federer

Když Novak Djokovič zdolal na letošním Australian Open Rafaela Nadala, svítil na světelné tabuli čas 5:53. Fantastická pětisetová bitva se stala nejdelším grandslamovým finále v historii tenisu, k čemuž kromě dechberoucích výměn přispělo i to, že oba její protagonisté mezi výměnami často odpočívali, otírali se do ručníku a pauzu protahovali na třicet vteřin. Přitom na grandslamu je povolených 20 vteřin a na turnajích okruhu ATP o pět vteřin více.

Na turnaji v Indian Wells se nyní někteří hráči vyslovili pro to, aby sudí byli v dodržování času přísnější. "Jsou nedůslední," řekl Roger Federer. "Často si nestěžuju, ale jak můžete odehrát čtyři hodiny s Rafou, aniž by dostal varování? Samozřejmě i já někdy přetáhnu čas, ale (rozhodčí) vás nikdy nenapomenou. Občas by mohli být přísnější, protože by fanoušci mohli být naštvaní, že se musejí dívat na pět výměn, které trvají pět minut," uvedl třetí hráč světa.

Podle Rafaela Nadala by rozhodčí měli posuzovat situaci podle vývoje utkání. "Pravidla jsou daná, ale nemůžete čekat, že někdo bude hrát šest hodin šílené výměny a odpočívat dvacet vteřin. Když se umpire rozhodne dát varování, hráči to budou muset přijmout.  ... Když řeknou patnáct vteřin, bude to patnáct, ale podle vydané energie v utkání by se měl vyměřovat čas na odpočinek, a to je práce rozhodčích," řekl druhý hráč světa.

Wimbledonský vítěz Jan Kodeš v komentáři pro časopis Tennis Arena uvedl, že párkrát do roka se na takový tenis vydrží dívat i takhle dlouho, ale kdyby mohl, udělal by zásadní změnu. "Zakázal bych hráčům utírání do ručníku po každé výměně. Většina tenistů si z téhle původně potřeby udělala rituál a prodlužují si tím dvacetivteřinovou pauzu na odpočinek," uvedl dvojnásobný král Roland Garros.

Američané Andy Roddick, Robby Ginepri a Michael Russell řekli deníku USA Today, že by zavedli elektronické měření jako třeba při basketbalu. Podle Roddicka je to stejné jako s dětmi. "Využívají tolerance rodičů a protahují čas na hraní, hráčům tahle rozhodčí umožňují delší čas k odpočinku," řekl Roddick.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

49
Přidat komentář
smazaný uživatel
tak Nadala spolkne půl minuty pauza po ukončené výměně a další půl minuty jeho příprava na podání, u toho bych ho dycky liskl :-D
Reagovat
smazaný uživatel
tak u Nadala... :-D
Reagovat
smazaný uživatel
já jako vyznavač rychlého, agresivního tenisu plného vítězných míčů, sem pro dodržování limitů
Reagovat
smazaný uživatel
Také souhlasím s tím, že utírání mezi hrami nesmyslně prodlužuje hru a dává hráčům možnost unfair regenerace, ale v tuto chvíli si nevybavuji jiný sport, kde by děti či výrostci, i když zasvěceni tenisu a členy tenisových klubů poskytují úsluhu tenistům a na pokyn jim přinášejí a odnášejí jejich nevábně min.potem páchnoucí ručníky.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlasím s Rogerem! Jednou jsem rafovi naměřil 52 vteřin mezi výměnou. To se potom nesmíme divit že průměrný čas gemu v zápase rafa VS novak činí zhruba 10 minut a více. Minulý rok jsem vyděl zápas Federer VS Blake průměrný čas gemu byl myslim 2 minuty a 52 vteřin. (nekratší gem měl 1 minutu a 30 vteřin přesně!) Takový tenis se potom divákům líbí.
Reagovat
smazaný uživatel
Limit 20 vteřin by se měl dodržovat a od toho by tam měl být rozhodčí. Názory, že hrát tak náročné výměny, a pak mít na odpočinek jen 20 vteřin jsou zcela nesmyslné. Nebude-li hráčům stačit 20 vteřin, nemohou si dovolit hrát tak náročné (dlouhé) výměny (a musí třeba více riskovat) - takto by se mělo primárně uvažovat a ne naopak. Nedodržováním tohoto pravidla jsou skutečně zvýhodněni hráči jako Nadal nebo Djokovič. Budou-li mít jen 20 vteřin, budou možná muset trochu změnit styl hry, aby to fyzicky zvládli.
Reagovat
gigin
Ještě k tomu pravidlu. Hráč musí v tom časovém limitu uvést míč do hry, nebo být připraven podávat? Děkuji předem za upřesnění :-)
Reagovat
gigin
Mezinárodní tenisovou federací mohou určit povolený čas mezi jednotlivými body, který nesmí přesáhnout 20 sekund a to od okamžiku, kdy byl dohrán předchozí bod do chvíle zahájení příštího bodu.
Reagovat
tito
- tak se nám to zase rozjiždí, co? :-)
Reagovat
gigin
Ani nevíš, jak rád čtu tyto tvé řádky !! :-)) Jo jo, rozjíždí. Jsem moc na Vás zvědavý. Ale taky su zvědavý i na nás :-O
Reagovat
spaniel
Kdyz nekdo trpi obsesivne-kompulzivni poruchou, tak se s tim tezko neco udela. Kazdopadne neni normalni, ze finale Wimledonu mezi Rogerem a Andym melo o 22 gamu vic a trvalo o hodinu mene. Myslim, ze z tech 6 hodin zabrali 2 hodiny ritualy.
Reagovat
tito
Nebudu tvrdit, že rozhodně ale nemyslím si, že by Rafa měl zrovna toto( obsesivně kompulzivní poruchu). Kompulze určitě ale kdo z nás nemá rituály? A netřeba se na to dívat jen z pohledu psychiatrie ale i filozofie a existencionalismu jako takového- myslím tím vlastní význam rituálů. Jen se domnívám, že na rozdíl od jiných sportovců je Rafovi ukradené, co si o jeho rituálech kdo myslí a netají se s nimi. Nicméně knihu jsem nečetl....
Reagovat
spaniel
Netvrdim, ze je to detektiv Monk, ale nejakou slabsi formou asi trpi... Prekracovani car, nataceni flasek je uz trochu moc. Mam pocit, ze svobodne se citi jen behem vymen, mozna proto je tak dobry.
Reagovat
smazaný uživatel
Ať žije purista Roger! To otírání se do ručníku je podivný nešvar. Beru to při antukových turnajích (viz. nyní Acapulco), kde z hráčů leje, ale netoleroval bych to coby automatismus (např. v hale). To je potom obdobné, jako s tím hekáním. Vika a Maria tvrdí, že to hekají od dětství a je to součást jejich hry. Ale, k čertu, při tréninku si hekej jak chceš, na kurt to nepatří. Kupříkladu Berdych v tom teď vyniká ... balón sotva dopadne, on už špulí pěst až k bradě, a v příští sekundě už ukazováčkem cílí na druhdy sběrače, nyní stojany na osušky. Jakmile si takový zvyk osvojí všichni, včetně dětí, které si z toho berou příklad, sotvakdo a sotvakdy to zvrátí. Upřímně se mi tedy ani nezdá, aby se někde ultimativně měřily sekundy podle normy. Ale těch pár varování, o nichž Roger mluví, ta myslím scházejí.
Reagovat
smazaný uživatel
Pravidla jsou od toho aby se porušovala. Je fakt, že to někdy trvá dlouho, ale řekněte mi upřímně kdo z vás co to tady kritizujete jste hrál tenis na takovéto maximální úrovni. To není pinkání o stěnu, nebo hraní z kamošem před barákem. Vždyť při těch dech beroucích fantastických výměnách co Novak s Rafou pro nás odehrajou se máme co rozdejchávat kolikrát mi diváci u televize natož potom oni po takovejch suprovejch výměnách.Se to říká Kodešovi, kteréj hrál v jeho éře tak max.servis-volej celej zápas.
Reagovat
dappe
Tady jde spíš o to, že ostatním soupeřům to dost nevyhovuje. Většina hráčů, kteří rádi útočí, tak ti potřebují být v tempu a 40 vteřinová pauza je z toho dost vyvádí. Pravidlo 20 vteřin neni jen tak vymyšlený, má svůj důvod. Jinak docela mě překvapuje, že se neozval i Murray, u něj proti Nadalovi často vidim, jak ho to žere. Murray neni sice žádný útočný hráč, ale rád je na returnu v tempu.

Nadal s Djokovičem ve svých vzájemných zápasech ať si dělaj, co chtěj. Můžou hrát třeba 12 hodin výměny 3 metry nad sítí.
Reagovat
smazaný uživatel
Nejlíp to myslím vyřešil Soderling - nebavilo ho čekat na Rafu, tak prostě odešel z kurtu. :-)

http://www.youtube.com/watch?v=vUuVU03lY1c
Reagovat
Stan_Borowitz
a servis-volej? To snad ne... A pravidla jsou od toho, aby se dodržovala, pokud je někdo porušuje, měl by být potrestán, jinak získává nefér výhodu.
Reagovat
VlS
Viděl jsi Kodeše hrát na RG nebo ve Wimbledonu? Myslíš, že pravidla jsou od toho, aby se porušovala? I ta pro tebe výhodná?
Reagovat
Denis92
OT: chcem sa spytat ci uz niekto z vas bol na WIMBLEDON..mal by som par otazok,ak by sa niekto nasiel :)
Reagovat
taffer
Já loni. Jestli máš nějaký dotaz, rád poradím, pokud budu vědět. Ale raději přes PM, ať nezaneřádíme vlákno.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobrý večer, já v roce 2009, byl to zážitek, zejména na Henman hillu, semi Roger vs.Tommy a Andy vs. Andy :-)
Reagovat
Denis92
napisal som vam obom spravu
Reagovat
Denis92
ja si pamatam na finale US OPEN 2011 medzi Nadalom a Djokovicom..tam po kazdej dlhsej vymene sa prestavky medzi vymenami pohybovali od 30 do 40 sek. niekolkokrat som si to stopol,pretoze to trvalo prilis dlho.
Reagovat
smazaný uživatel
Z toho není cesty ven. Pokud by měl Rafa natěsnat svůj autistický rituál do povoleného limitu, nedovolí mu to jeho "imidžoví poradci", vypadal by jako Chaplin, ve starých zrychlených groteskách. Navíc se obávám, že s věkem, se jeho rituály spíše rozmnoží. Je ještě spousta míst na těle, za které se může zatahat. Ručníky, ťukání míčkem, škrábání, atd., mě samozřejmě štvou, ale krásné výměny těchto tenisových gigantů, mi dají na nějaké malicherné čekání, rychle zapomenout. Viva La Tennis :)!
Reagovat
duhove_hovinko
Palec nahoru.Ani si nedovedu představit, jak by za to mohli být trestáni. Fiftýnem? Sporné. Peněžně? Směsné. Raději by měla tenisová vrchnost vyřešit nedováno zmíněné míče a zpomalování povrchů. V tom vidím daleko větší problém. Tohle téma je jako dělat z "prdu kuličku". A to mám raději rychlý a útočný tenis.
Reagovat
gigin
z duhového prdu - duhovou kuličku
Reagovat
duhove_hovinko
To je laciné :-)
Reagovat
gigin
já taky za tím nic objevného nehledám, jen to ze mne tak vypadlo.. jestli jsem se tě dotkl.. omlouvám se. ostatním taky. Jinak k tomu. Pravidla jsou jasně daná. Pokud je hráči nedodržují, je tu od toho rozhodčí, aby tyto byly dodržovány. Tak bych nechal Rafu, Djoka a jiné na pokoji...
Reagovat
duhove_hovinko
to je v poho.
Reagovat
dadaft
stojím za Tebou Rogere. ))
Reagovat
smazaný uživatel
Federer má jednoznačne pravdu, avšak všimli ste si Djokoviča v poslednom čase? Určite aj skôr ako na AO, jeho prestávky sú už oveľa kratšie, dokonca som to asi v 2 či 3 zápasoch v Dubaji počítal a bolo to cca 20-22 sekúnd, pri druhom podaní asi 12 sekúnd. Takže z dvojica Nadal - Nole to Djokovič už dokázal "skresať", avšak prečo takmer nikto z rozhodcov neupozorňuje Nadala nechápem. Veď ten takmer nikdy pod 20 sekúnd ani nejde, v extrémnych prípadoch po nejakej zaujímavej výmene to je často aj nad 30 /tuším najviac som na youtube videl 51/.
Reagovat
steve79
Je tu zhruba asi půl roku, co tady byl článek o tom jak federera hrozně štve, že nadal přetahuje čas mezi výměnami a ukazuje se, že byl pravdivý. Tímhle prohlášením zase trochu Fedex přilil olej do ohně.
Reagovat
taffer
Ale vždyť je to pravda. Roky se kolem toho problému chodí po špičkách, je potřeba aby někdo rozvířil diskuzi. Jen tady na TP se o tom nesčetněkrát mluvilo.
Reagovat
steve79
Je to pravda. S tím s tebou souhlasím. Ty Nadalovi ritualy jsou fakt hrozný a dlouhý. Pro hráče na druhé straně to taky není příjemný, když pořád musí čekat.
Reagovat
smazaný uživatel
nevite nekdo jak loni hral federer v indian wells a kolik toho teda obhajuje. dik
Reagovat
Pe3k
Prohrál v semifinále s Djokovicem 2:1. Tady máš highlights.

http://www.youtube.com/watch?v=LhoVo_foD9s
Reagovat
a.magerova
Odkaz na ofi-stránky ATP (jak hráč hrál, kolik bodů obhajuje - Roger 360 bodů v IW), můžeš si tam zadat jakéhokoli hráče i jakýkoliv rok, věřím, že když si to prolistuješ, tak to záhy pochopíš :-))
http://www.atpworldtour.com/Tennis/Players/Top-Players/Roger-Federer.aspx?t=pa&y=2011&m=s&e=0#
Reagovat
VlS
a ještě jednodužší to máš tady:
http://www.atpworldtour.com/Rankings/Singles.aspx
když u hráče klikneš na počet bodů, ne na jméno hráče. Otevře se ti tabulka kolik bodů a odkud má započtených a drop date.
Reagovat
smazaný uživatel
Když jsme u těch změn pravidel , nebylo by od věci zavést maximální počet bouchnutí míčku o zem , např. 5x. Chápu že to ty tenisty uklidňuje a že se koncentrují nebo proč to vlatně dělají ,ale když někdo bouchne míčkem o zem 10x je to otravné pro diváky a věřím že hrozné pro hráče na returnu. Úplně jiná story je když si tenista plácne o zem míčkem jednou a podává , tak by to mělo být , myslím že to dělá F.Lopéz nebo Fish nebo někdo takový :) Asi jde o to , co je učí v mládí ..
Reagovat
VlS
Já bych to nekomplikoval. Ať dodržují 20 sekund a co si v tom limitu bude dělat je jeho věc.
Reagovat
taffer
Přesně. Nelze přece sledovat a měřit všechno (třeba i to jestli si utírá znovu stejnou ruku apod.), stačí zcela dodržovat ten limit.
Reagovat
Labi
souhlasím...ono je někdy na GS vypsáno že zápas ma začít třeba ve 15:00 ale začne třeba až 16:30....ono to je navíc i někdy komické když si např. nadal utírá ruce pak následuje pár úderu a znova se začne utírat...to se jako zapotí za tu dobu ce třeba 10 krát vrátí míček? byl bych proto aby se to udělalo tak aby se hráči necítili pod tlakem že musí do určitého limitu začít výměnu...myslím že by bohatě stačilo kdyby si ty ručníky nechali na těch lavičkách
Reagovat
Pe3k
Federer je útočný konstruktivní útočník a potřebuje si v zápasech držet jisté tempo. Nadal oproti tomu je destruktivní obranář, který právě maximálně těží ze situací při kterých může soupeře z tempa vyvádět. Z této perspektivy je jasné, proč si každý stojí za tím co říká. Otázka je, co je správné?

Osobně si myslím, že zdržování co předvádí Nadal je nejen nesportovní, neférové, ale hlavně pravidla porušující. Zdržuje nejen během zápasu, ale i při jeho začátku. Sledovat všechny ty jeho rituály je za trest. Soupeře tak vyvádí z koncentrance, což je další jeho unfair taktika.

Problém je v tom, že tohle dělá celou kariéru, rozhodčí se s ním nechtějí během zápasů přít a současné pravidla striktně nedodržují. V budoucnu se asi zavede kratší pauza, která bude pokaždé měřena. To co navrhuje Rafa je klasický nedomyslený paskvil. Odměřovat čas podle vydané energie? Velice by mě zajímalo jak by si to předtavoval v praxi...Je téměř jisté, že k ničemu takovému nedojde.
Reagovat
smazaný uživatel
Souhlas.
Reagovat
a.magerova
U Rafy jsem si tohoto zdržovacího manévru všimla už ve finále Wimbledonu 2008, kdy si utíral nejen ruce, ale i nohy a tím pěkně štval Rogera i mě, ale dosáhl tím svého :-((
Myslím si, že ale v poslední době už trochu zrychlil jak Rafa (míň utírání nohou) tak i Nole (míň boucání míčkem)
Reagovat
smazaný uživatel
já si myslím, že i to o čem mluví Rafa je s trochou snahy použitelné i když asi zbytečně komlikované. Napadá mě , pokud se bavíme o grandslamech , toto řešení : v prvním setu by byla pauza 10 vteřin a každý další set by se prodlužovala o 5 vteřin.
Reagovat
VlS
Úplně by stačilo dodržovat to, co pravidla už teď stanoví. Stanovování pauz podle vydané energie je s odpuštěním totální pitomost. Nebo budou hráči běhat olepení snímači teploty těla, krokoměry, silometry a já nevím čím ještě? Jeden hráč bude stát vprostřed lajny a pinkat a druhej bude lítat z kouta do kouta, to bude mít každej jinak dlouhou pauzu?
Reagovat
smazaný uživatel
Si taky myslim, že by stačilo kdyby toho hráči nezneužívali. Pak by nikdo neřešil kolik vteřin má bejt mezi výměnama.
Ale když se hráči jako Nadal otíraj do ručníku po výměnách na dva nebo tři údery tak je něco špatně.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist