Štěpánek a Berdych postupují, mezi ženami jde dál jen Benešová

23. 6. 2009, 16:15
Aktuality 4
Iveta Benešová se jako první česká tenistka dostala přes první kolo Wimbledonu. Na trávě v All England Clubu si poradila s domácí Katie O'Brienovou po setech 6:2, 5:7 a 6:4. Suverénně postoupili i Radek Štěpánek přes Kolumbijce Alejandra Fallu a Tomáš Berdych přes domácího Alexe Bogdanovice. Další boje se naopak nebudou týkat Petry Kvitové, Nicole Vaidišové, Lucie Hradecké ani Barbory Záhlavové-Strýcové. .
Iveta Benešová

Šestadvacetiletá Iveta Benešová, která je současnou českou jedničkou, se sice stejně jako její soupeřka trápila při svém podání, na rozdíl od hráčky z druhé světové stovky žebříčku však dokázala brejkboly odvracet. V prvním setu se jí to podařilo hned desetkrát.

V druhé sadě se však hra vyrovnala a Benešová neudržela důležitý servis, což umožnilo Katie O'Brienové vrátit se do hry. V rozhodujícím setu Benešová prohrávala již 1-3, ale poté vyhrála pět her oproti jedné hře soupeřky a teprve podruhé z osmi pokusů postoupila na Wimbledonu do 2. kola.

"Hraje dobře, pro ní je to nejlepší povrch. Pro mě zase nejhorší. Mám radost. Super," radovala se z postupu 26letá tenistka, která v dalším kole změří síly s šestou nasazenou Srbkou Jelenou Jankovičovou. Ta dnes vyřadila Němku Julii Görgesovou po výhře 6-4 a 7-6. Benešová má s Jankovičovou vyrovnanou bilanci, když obě jednou vyhrály.


Jednašedesátá hráčka světa Petra Kvitová měla duel s Marií Kirilenkovou dobře rozehraný, ovšem nezvládla koncovku prvního setu. V druhém dějství pak rychle ztratila své podání, a přestože v žebříčku podobně postavené soupeřce rovněž vzala servis a za stavu 4-5 ještě měla šanci zápas otočit, další prohrané podání znamenalo konec nadějí.

Jak Kvitová uvedla po zápase, na jejím výkon se podepsal pětitýdenní výpadek zaviněný zraněním kotníku. "Kotník mě bolel ke konci zápasu, ale to nebyl hlavní důvod prohry. Bylo to hlavně tím, že jsem po nějaké době přestala moct. Začalo mě bolet celé tělo. Ztratila jsem fyzičku a to se podepsalo na servisu. Bylo to všechno dohromady," vysvětlila česká tenistka, která mohla litovat špatného načasování. "Kirilenková ani nehraje moc dobře, takže se to určitě dalo. Bohužel jsem to nezvládla," dodala Kvitová.

Vaidišová se trápí dál
Papírově nejlehčí soupeřku měla Nicole Vaidišová, která ve Wimbledonu obhajovala loňské čtvrtfinále. Proti ní dnes nastoupila 100. hráčka světového žebříčku Rosana De Los Riosová z Paraguaye, i ta ale byla nad síly někdejší české jedničky, která se tak dál topí v problémech.

Vaidišová už v úvodním setu doplácela na velký počet nevynucených chyb, který za celý zápas nasbírala 57. O moc lépe si nevedla ani ve druhé sadě, v níž její soupeřka za stavu 5-4 podávala na vítězství v zápase. Svěřenkyně Aleše Kodata se nevzdala, soupeřce prolomila podání a v tie-breaku si vynutila třetí set. V něm se dokonce rychle ujala vedení poté, co De Los Riosové znovu sebrala servis, dotáhnout utkání do vítězného konce ale nedokázala. Paraguayská hráčka si rychle vzala podání zpátky a celkově osmý brejk za stavu 5-4 ji poslal do druhého kola.

"Byl to jeden z těch zápasů, které jsem opravdu mohla vyhrát. Rozhodlo pár míčů. Po druhém setu jsem si myslela, že se to otočí, pak jsem měla i trochu smůlu. Bohužel, nedopadlo to," dodala po utkání bývalá světová sedmička.

Obrovským bojem se smutným koncem pro Lucii Hradeckou byl souboj proti bývalé světové jedničce Aně Ivanovičové. Česká tenistka odehrála proti Srbce vyrovnaný duel, v němž měla dokonce dva mečboly. Několikrát stálo při Ivanovičové štěstí a nakonec za více než dvě hodiny vydřela postup po výsledku 5-7, 6-2 a 8-6.

Vyrovnaný souboj s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou svedla i Záhlavová-Strýcová. Po prohraném prvním setu se dokázala do zápasu vrátit, klíčový okamžik pak přišel za stavu 3-3 ve třetí sadě. Tehdy česká hráčka přišla o servis a Ruska už za špatné viditelnosti nepřipustila další obrat a zvítězila po setech 7-5, 2-6 a 6-3.

Radek Štěpánek potvrdil pozici nasazeného hráče a Alejandrovi Fallovi vždy v úvodech setů vzal servis. Suverénní výkon a vítězství 6-4, 6-4 a 6-1 korunoval čistou hrou při soupeřově podání. V příštím kole jej čeká další tenista preferující spíše antukový povrch, Ital Potito Starace.

O několik minut později skončil úspěšně duel úvodního kola i pro Tomáše Berdycha, jenž vyřadil rovněž ve třech setech Brita Alexe Bogdanovice. V utkání nemusel čelit ani jednomu brejkbolu, sám v každém setu jeden proměnil. Při vlastním servisu povolil za celý zápas soupeři jen 10 míčů a vše zakončil stylově esem. Nyní se může těšit na souboj s Francouzem Paulem-Henrim Mathieuem.

 

Výsledky - Wimbledon - čeští hráči:
Muži:
Dvouhra - 1. kolo:

Štěpánek (23-ČR) - Falla (Kol.) 6:4, 6:4, 6:1, Berdych (20-ČR) - Bogdanovic (VB) 6:3, 6:4, 6:4.

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:

Benešová (ČR) - O'Brienová (Brit.) 6:2, 5:7, 6:4, Kirilenková (Rus.) - Kvitová (ČR) 6:4, 6:4, De Los Riosová (Par.) - Vaidišová (ČR) 6:4, 6:7, 6:4, Ivanovičová (13-Srb.) - Hradecká (ČR) 5:7, 6:2, 7:6, Makarovová (Rus.) - Záhlavová-Strýcová (ČR) 7:5, 2:6, 6:3

Čtyřhra - 1. kolo:
Dulková, Peerová (Arg./Izr.) - Grothová, Voráčová (Austr./ČR) 6:4, 6:3.

pva, TenisPortal.cz, ČTK, Adam Bárta

Komentáře

4
Přidat komentář
smazaný uživatel
Text příspěvku obsahoval závadný obsah a byl redakcí vymazán.
Reagovat
smazaný uživatel
Tohle už musí být pro tu Nikolu opravdu hrozný ... To si vůbec nedovedu představit, co se jí musí honit hlavou! Ona už prostě prohrává úplně s každým! Ta už ten tenis musí nenávidět, nevěřim tomu, že jí dělá radost. Nejhorší na tom je, že ona už byla v první světové desítce a teď tohle, to je snad lepší, když se hráč tak vysoko nevyhrabe a řejne si: "No, co se dá dělat, tohle je mé maximum". Neviděl jste někdo ten zápas?

PS. Nevím kolik si za první 3 roky kariéry vydělala, ale není náhodou možné, že ty vydělané peníze utopí za pokus o návrat, že ne?... Ach jo, tak snad se to změní.
Reagovat
smazaný uživatel
Je to vážně ostuda :-(
Reagovat
smazaný uživatel
Hodně upachtěné vítězství, měla i trochu kliku, kdyby se ta Britka psychicky nezhroutila, tak by byl další trapas v podání českých barev.
A uvidíme, jak to dopadne s Nicole, po druhém setu to vypadalo, že se zvedla, ale teď opět kazí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist