Štěpánek, Krejčíková a Kristýna Plíšková jsou v Melbourne ve 3. kole kvalifikace

15. 1. 2016, 06:39
Aktuality 0
AUSTRALIAN OPEN - Do závěrečného třetího kola kvalifikace Australian Open postoupili tři čeští zástupci. Mezi muži se daří zkušenému Radku Štěpánkovi, mezi ženami pak Kristýně Plíškové a dvacetileté Barboře Krejčíkové.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek loni na Australian Open po dvanácti letech chyběl. Dlouho laboroval se zraněním zad a lýtka a jelikož se propadl světovým žebříčkem, musí letos o start na úvodním grandslamu sezony teprve podruhé v kariéře a poprvé od roku 2000 bojovat v kvalifikaci. 

A zatím v ní má dobře našlápnuto k úspěchu. Po krajanovi Janu Šátralovi si dnes poradil i s pátým nasazeným Janem-Lennardem Struffem. Pětadvacetiletého Němce zdolal v prvním vzájemném střetnutí 6-4 6-4 a postoupil do závěrečného třetího kola. 

"Dnes jsem to zvládl dokonce za světla. Je tu tedy bláznivé počasí, jeden den 42 stupňů, dneska jen 20 a větrno. Tenis je krásný sport v tom, že každý den se hraje v tak odlišných podmínkách, skoro jako to mají lyžari. Těší mě, že jsem se dokázal správně přizbůsobit a odehrál velmi dobrý zápas," napsal karvinský rodák na facebook.

Sedmatřicetiletý Štěpánek startuje v grandslamové kvalifikaci teprve posedmé v kariéře. Naposledy si v ní zahrál už v roce 2002 ve Wimbledonu, kdy zároveň tříkolovým sítem vůbec poprvé prošel.

Podruhé se mu to může podařit nyní v Melbourne, kde ho od postupu do hlavní soutěže dělí jediný soupeř. Tím je šestadvacetiletý Kolumbijec Alejandro González, kterého Štěpánek porazil předloni v Bogotě bez ztráty podání.

V kvalifikaci žen zůstávají po dnešku ještě dvě Češky. Sedmá nasazená Kristýna Plíšková si ve druhém kole poradila i ve druhém vzájemném duelu s Belgičankou Ysalinou Bonaventureovou, kterou porazila 7-5 6-1. 

Ve třetím kole se třiadvacetiletá rodačka z Loun utká s o tři roky mladší Američankou Sachiou Vickeryovou, kterou předloni zdolala v kvalifikaci turnaje v Aucklandu.

V Melbourne hraje Plíšková pošesté, ale už popáté se prodírá kvalifikací. Tak daleko jako letos v ní ještě nebyla. Grandslamovou kvalifikaci v minulosti absolvovala už patnáctkrát, ale tříkolovým sítem prošla jen třikrát - dvakrát ve Wimbledonu a jednou na US Open.

Pošesté v grandslamové kvalifikaci startuje Barbora Krejčíková a dnes poprvé dokázala postoupit do závěrečného třetího kola. Dvacetiletá svěřenkyně Jany Novotné porazila snadno 6-3 6-2 Japonku Hiroku Kuwataovou a jediná výhra ji dělí od grandslamové premiéry. O tu se utká s Rakušankou Tamirou Paszekovou.

Dvě české hráčky se dnes s kvalifikací rozloučily. Druhý pokus kvalifikovat se poprvé na grandslamový turnaj nevyšel jednadvacetileté Tereza Martincové, která podlehla 1-6 6-7 nasazené Číňance Shuai Zhang. Sedmnáctá nasazená Tereza Smitková nestačila na Slovenku Kristínu Kučovou a v Melbourne neobhájí loňské druhé kolo.


Závěrečné kolo kvalifikace se bude hrát v sobotu a dnešní los v Melbourne rozhodl o tom, že na úspěšné kvalifikanty už čekají Jiří Veselý, Petra Kvitová a Klára Koukalová, z nasazených hráčů pak také David Ferrer, Gaël Monfils, Jack Sock, Simona Halepová. Carla Suárezová, Roberta Vincová či Samantha Stosurová.

Start v hlavní soutěži Australian Open 2016 mají zatím jistý tři čeští tenisté Tomáš Berdych, Lukáš Rosol a Veselý a osm českých tenistek: Kvitová, Karolína Plíšková, Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková, Petra Cetkovská, Lucie Hradecká, Denisa Allertová a Koukalová.

Hlavní soutěž v Melbourne Parku odstartuje v pondělí 18. ledna.

• AUSTRALIAN OPEN 2016 •
Austrálie / Melbourne, tv. povrch
páteční výsledky českých tenistů (15. 01. 2016)
• Kvalifikace mužů - 2. kolo •
Štěpánek (ČR) - Struff (5-Něm.) 6-4 6-4
• Kvalifikace žen - 2. kolo •
Kr. Plíšková (7-ČR) - Bonaventureová (Belg.) 7-5 6-1
Krejčíková (ČR) - Kuwataová (Jap.) 6-3 6-2
Kr. Kučová (SR) - Smitková (17-ČR) 7-5 6-0
Shuai Zhang (18-Čína) - Martincová (ČR) 6-1 7-6(2)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist