Štěpánek o trénování Kordy: Petr může v klidu spát. Mám jeho DNA a synovi nevštěpuju nic jiného

23. 1. 2023, 12:34
Aktuality 54
Podle bývalého tenisty Radka Štěpánka je jen otázkou času, kdy jeho americký svěřenec Sebastian Korda vyhraje grandslamový titul. Může k tomu dojít už na Australian Open, kde syn posledního českého vítěze turnaje velké čtyřky a někdejšího Štěpánkova trenéra Petra Kordy poprvé na grandslamu postoupil do čtvrtfinále. V něm zítra Korda junior narazí na Karena Chačanova.
S. Korda a R. Štěpánek (© Profimedia)

"Stejně jako ostatní to děláme kvůli grandslamovým trofejím. Sebastian tady má slušnou šanci, ale jdeme krok po kroku. Je potřeba vyhrát sedm zápasů, na to se soustředíme," řekl Štěpánek, který s Kordou spolupracuje od loňska. "Je na dobré cestě, a pokud na ní zůstane, je to jen otázka času," dodal bývalý kouč Srba Novaka Djokoviče či Bulhara Grigora Dimitrova.

Čtyřiačtyřicetiletý Štěpánek to ve dvouhře dotáhl až na osmé místo světového žebříčku. Ještě větší úspěchy slavil v deblu, dvakrát pomohl českému týmu k triumfu v Davisově poháru. Většinu kariéry spolupracoval právě s Petrem Kordou.

"Petra jsem oslovil v roce 2001, aby mi pomohl s mou kariérou. A hlavně díky němu jsem se stal z juniora chlapem a skvělým tenistou. Někdy před deseti lety mi Petr řekl, že třeba mu to jednou oplatím a já budu trénovat jeho děti. Zdálo se mi to neuvěřitelné, ale teď je to realita," zavzpomínal Štěpánek v rozhovoru s Barbarou Schettovou pro Eurosport.

"Je to krásný kruh života, že poté, co mě Petr tak dlouho trénoval, jsem teď v Sebiho týmu. Byl pro mne jako mladší bratr. Hodně mi pomohlo, že jako hráč jsem měl Petrovu DNA. Může klidně spát, protože nebudu jeho synovi vštěpovat nic jiného, než co jsem se naučil od něj. Je tam pár drobných rozdílů, ale v zásadě mám tu samou DNA," řekl Štěpánek.

"Se Sebim jsem začal spolupracovat loni na Roland Garros. Oslovil mě, jestli bych s ním jezdil na turnaje. Je trochu plachý, ale věří mi a má obrovský potenciál," vyzdvihuje svého svěřence 44letý rodák z Karviné.

S dvaadvacetiletým reprezentantem USA pracují hlavně na mentální stránce, což už podle Štěpánka přineslo ovoce v lednové generálce v Adelaide. Tam Korda ve finále prohrál po nevyužitá mečbolu s největším favoritem Australian Open Djokovičem.

"Na kurtu denně pracujete na různých detailech, ale na grandslamech je mentální nastavení důležitější než jakýkoli úder. Věřím, že brzy bude vidět rozdíl v Sebiho chování na kurtu oproti loňsku. Podle mne se v tom hodně zlepšil a už mu to začalo přinášet výsledky," dodal manžel bývalé světové sedmičky Nicole Vaidišové.

"Radek je skvělý taktik a věřím mu. Vím, že mě posouvá správným směrem a věřím mu. Máme opravdu skvělý tým," pochvaloval si po včerejším osmifinálovém úspěchu Sebastian Korda.

V úterý ho čeká souboj s Karenem Chačanovem, v případném semifinále by pak čelil 'polokrajanu' Jiřímu Lehečkovi, nebo Řekovi Stefanosi Tsitsipasovi.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

54
Přidat komentář
Hornych
Korda by si měl dát pozor na Stěpánka nějak se moc okatě měl po zápase s Chačanovem k jeho dívce , vůbec to nevypadalo kamarádsky, spíše milenecky,zezadu ji objímal kolem krku a ona ho hladila po ruce, dost intimní utěšování
Reagovat
Pe3k
No já nechci o Radkovi psát podobné věci, mám ho rád je to v podstatě legenda, ale mít např. dceru, tak bych nikdy nepřipustil, aby jí zrovna on "trénoval". Před 10 lety jsem na jednom zahraničním foru četl o Radkovi téma kde byla fotka jak při tréningu stalkuje Wozniackou a celé to téma bylo rozvinuto, jak to zkouší na každou "sukni", jak zničil kariéru Vaidišové a podobné věci. Vcelku jsem se u toho pobavil, ale zároveň na něm vidím, že s ním není něco v pořádku...Stejně jako při pohledu na Billa Clintona, který má zálibu i v nezletilých s takovým tím pohledem predátora podobně jako současný Americký prezident což je v podstatě nejznámější tzv. "peďák.
Reagovat
Marduch
Že je Stepec živočich je jas jasů:)
Reagovat
Stan_Borowitz
To snad ne... Zatímco Štěpánek je i přes některé excesy v zásadě sympoš, kluk ze vsi, "kurviňok", jak se v okolí říkalo Karviňákům, kdežto Petr Korda byl vždycky namachrovaný frajírek, taková typická pražská kavárna, neboli "my jsme ti lepší lidi". V čem by jako měli mít stejnou DNA? Naštěstí se zdá, že Sebastian se povahově nepotatil. Tak ono taky na co si hrát v zemi, kde je město velikosti Prahy taky jen větší vesnice...
Reagovat
Fandina
Píše o tenisové DNA. Že vŠtěpuje jeho synovi to, co se sám naučil od jeho otce.

Ostatně co chtít od člověka jménem Štěpánek, vštěpování, to je jasné.

Podobně od Kvitové se dá očekávat kvitování.

smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
HuHu tam párkrát fatálně zkazil, ale viděl jsem jen krátké HL. Rád ještě skouknu delší. Bylo to o fous a asi HuHu prostě chyběla ta motivace piva po zápase smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Pražský komplexsmile
Na to je dokonalý ten vtip o tom co se říká v Brně o Praze a v Praze o Brně...
V Praze se tyhle věci prostě neřeší, ale dělal jsem s lidma z Moravy a dozvídal se věci - jak třeba už učitelka na základce učila děti nenávisti k Praze.smile No, v dnešní době je tohle nepochopitelné, nicméně, jakmile někdo piše o "pražské kavárně", tak je jasné, že mu byl bližší bolševickej nok. Ten termín rozšířil především jeden notorik z Vysočiny, aby v ČR poštval lidi proti sobě. Že mu na to hodně lidí skočilo, je už prostě věci mentality.
A btw, poměry na vesnici a maloměstě znám docela dobře a tolik závisti a nenávisti se větších městech jen tak nenajde, čest výjimkám - také znám.
Spíš tam jde o to - mám se na h..., ale je to kvůli pražákům a jejich kavárně.
Reagovat
historik
No nevím, když tady jsou lidé, kteří veřejně píšou:
"Praha a láska zvítězí nad vsí a nenávistí."
Opakovaně lidi mimo Prahu nazývají burany, mluví o nich jako o méněcených lidech atd.
Tak se pak není čemu divit, jak se většinová společnost dívá na Pražáky.
A s charakteristikou Kordy od Stan Borowitze se naprosto ztotožňuji. Přesně - patřím k té lepší sortě lidí.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Zajímalo by mě, kteří lidé tady něco takového používají. Já rozhodně ne a ano, jsem z Prahy, narodil jsem se v Praze.
A jako historik asi dobře víš, kdy tahla označení jako buran, vidlák, žiďák vznikla. Za toho skvělého bolševického noka, případně ještě před ním, tedy s pražskou kavárnou mají tyto výrazy pramálo společného. A jistě, buran se najde stejně dobře na vesnici, jako v Brně, Ově nebo jinde. Leccos z toho se naštěstí uklidňuje, ale některým primitivům zkrátka dělení společnosti vyhovuje. Aspoň si tím zdůvodní svůj zpackaný život. Další věci je, že hodně mimopražských si život v Praze idealizují a pak z nich jsou nespokojené naplaveniny, co plivou nejen na pražáky, ale i na vlastní...
Reagovat
historik
no píšou to třeba právě představitelé té pražské kavárny...mediální a kulturní fronta (Jan Tuna)...veřejně na twitteru
Jak říkám, není se pak čemu divit.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Já myslel, že to píše někdo tady, na tenisportálu. Jak už jsem zmínil, pitomci se najdou úplně všude a kdybych se měl řídit tím, co kde takový jelito napíše, tak už jsem u Chocholouška.
Nicméně opakuji - nic takového jako pražská kavárna neexistuje - to je termín jako mnohé další stupidnější a odpornější, které používají lidé zvyklí papouškovat.
Reagovat
Stan_Borowitz
Vždycky mne potěší, když trefím přesně do černého. Pozná se to podle toho, že se hned ozvou potrefené husy...

Ale ok, když se ti nelíbí tento terminus technicus, můžeme použít jiný, neméně výstižný: "nová aristokracie". Nejde o to, jak se to nazve, ale o to, jak se ti lidé chovají. Je to taková zvláštní sorta lidí, kteří jsou bytostně přesvědčeni, že jsou lepší než ostatní, že jen jejich pohled na svět je ten správný. Uznávají jen sebe navzájem. Ostatními pohrdají nebo je nenávidí. A nejvíc nenávidí ty, kdo žijí a myslí jinak, než oni považují za jedině správné. Právě o nich tvrdí, že novým aristokratům a jejich dětem "kazí budoucnost", protože "špatně volí", "věří dezinformacím" a "nejsou schopni kritickémo myšlení". Nazývají je "vidláky", "dezoláty" a podobně. V Praze je koncentrace nových aristokratů nejvyšší, ale vyskytují se samozřejmě i jinde, zejména ve velkých městech. Jejich guruové jsou lidé jako Pavel Novotný (starosta Řeporyj) nebo Pavel Šafr (šéfredaktor plátku Fórum24). A máš pravdu v tom, že mají hodně podobných charakterových rysů s bolševickými noky.

Nějaké příklady uvedl historik, další lze najít třeba na Twittru, tam se houfují do anonymního davu, který je schopen lynčovat každého, kdo bezvýhradně nesdílí jejich (jedinou přípustnou) "pravdu". Doporučuji zejména tvíty obou výše zmíněných "autorit" těchto kruhů. Pravda a láska z nich přímo srší...
Reagovat
Fandina
Tuna je představitel pražské kavárny? To si mě pobavil.

Jinak souhlasím s tím, že pojem pražská kavárna je je pejorativní označení pro intelektuály, které začal používat Zeman proti svým politickým odpůrcům.

Samozřejmě, že nic takového neexistuje. Je to jen termín.
Reagovat
Fandina
Souhlasím s tebou, že na vesnici je jiný život než ve městě. Půl roku jsem na vesnici a tam si lidi vidí do talíře a skutečně tam cítím větší závist i nenávist. Všechno je podle nich špatně a na všechno si ti lidé stěžují.

Ve městě se díky větší anonymitě žije jinak, když jsem žila nebo dělala v Praze, tak tam se lidi o druhé nezajímají, chodí se s přáteli spolupracovníky na kávu, večeře. Do kin a divadel, je tam jiný život. Podobně ve městech, znáš tam sousedy, ale spíš jen tak společensky.
Reagovat
Fandina
A na vsi si stěžují na Pražáky. Ve městě neslyším, že by někdo mluvil o těch na vesnici. Je jim to ukradené.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Asi tak nějak.
Reagovat
Pavol
Tak uvidíme. smile
Reagovat
Fandina
České derby v přespříštím kole by se mi moc líbilo. Tak držím palce kluci. Pojďte!!!
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Nola
:D aj mne, ale ceske derby to tazko moze byt, kedze mlady Korda je Amik s ceskymi korenmi
Reagovat
Fandina
Že hraje za USA neznamená, že nemůže být Čech. Národnost není to samé, co státní příslušnost.
Reagovat
Fandina
Na druhou stranu si nemyslím, že Seb se považuje za Čecha. Podle mě se cítí Američanem, když se v USA narodil a žije tam.
Reagovat
Stan_Borowitz
Řekněme, že je to etnický Čech, takže máme plné právo na hrdost z jeho úspěchů. A když AO vyhraje,
bude to i český titul. Ostatně podobně jásaly africké noviny nad ziskem titulu MS ve fotbale v roce 2018 pro Afriku...
Reagovat
Fandina
Je to syn našeho druhého nejúspěšnějšího tenisty novodobé historie. Takže je to náš kluk, i když hraje za USA. smile
Reagovat
Fandina
A také syn české tenistky, která byla na žebříčku do třicátého místa, táta druhý. Takže ho máme rádi, i když hraje za jiný stát.
Reagovat
GaelM
Mně taky. Škoda, že druhý nejlepší Čech vypadl už ve druhém kole smile

V čem je Korda jiný než Vasek Pospisil nebo kdokoliv z rodiny Krajicek? Je to prostě cizinec s českými kořeny. Naštěstí máme stále dost domácích hráčů, i když třeba nejsou tak úspěšní.
Reagovat
EllNino
Noo tak jakoby je to samozřejmě cizinec, ale Sebastian používá češtinu na denní bázi, v rodině mluví vichni česky a má české trenéry atd. Prostě jen reprezentuje USA ... Vasek Pospisil češtinu používá jen párkrát do roka na návštěvě :)
Reagovat
Petra86
To se mi líbí, že si zachovali Český jazyk, třeba Mandlík jsem četla, že češtinu moc neovládá.
Reagovat
Fandina
Vašek Pospíšil mluví doma česky. Nejde jen o návštěvy, v některém článku jsem četla, že byly doby, kdy tady trávil mezi tenisem víc času než v Kanadě.

https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/porazil-mononukleozu-i-berdycha-kanadsky-tenista-pospisil-ma-ceske-rodice.A130810_150116_ln-sport-ostatni_mih
Reagovat
GaelM
To je jedno jak mluví. Narodil se v USA, rozhodl se reprezentovat USA. Není na tom vůbec nic špatného, chápu jeho volbu, ale prostě ho neberu jako Čecha s výhradou. Je to Američan.

Ještě bych to pochopil v případech jako je Martina Sáblíková, které by se při podmínkách jaké tady v ČR měla, nemohl nikdo divit, kdyby šla reprezentovat někam, kde na její sport totálně nekašlou. Ale v tenise je tohle spíš formalita, stejně jsou málokdy doma. Kdyby chtěl Korda reprezentovat ČR, mohl lusknutím prstu.
Reagovat
Marduch
I kdyby Sebánek nekváknul česky ani fň, tak před čtvrt stoletím na tomtéž místě nám jeho táta zařídil druhé Vánoce smilesmile
Reagovat
smazaný uživatel
A ako to ma Sebastian Korda?...Vyjadruje sa pre české médiá česky?...
Reagovat
EllNino
Jojo, samozřejmě :)

https://www.irozhlas.cz/sport/tenis/australian-open-sebastian-korda-rozhovor-ctvrtfinale-petr-korda-titul-radek_2301231426_lis
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to je fajn.

Deti Petra Stastného, najma Yan odmietol hovorit slovensky so slovenskými novinármi na MS v hokeji, ked reprezentoval USA.

Paul naopak hovoril slovensky, ale bolo to dost zlé :)..Velmi skoro presiel do anglictiny.
Reagovat
Marduch
Úplně bych ty dva případy neporovnával, jiná doba, úplně jiné okolnosti emigrace a možností navštěvovat rodnou zemi..
Reagovat
smazaný uživatel
Ak to vyznelo ako porovnanie, tak to nebolo motívom, skôr taký postreh.

Belinda Bencic naopak hovorí Slovensky spôsobom, že by Slovák nepoznal, že žije v zahraničí. Hoci sa v roku 2020 do Bratislavy presťahovala a dom predáva až dnes.
Reagovat
EllNino
Jojo, Belinda a Sebastian jsou podobné případy, oba jezdí trénovat do Čech/na Slovensko, oba doma mluví plynně rodnou ečí svých rodičů - to například Mandlik, nebo zmínění Štastní nemají ...
Reagovat
Davor1
Tak Belinda je čistokrvná Slovenka, akurát sa narodila vo Svajčiarsku a vyrástla tam... No celá jej rodina sú Slováci a je rozdiel, keď dieťa vyrastá v západnej Európe, pár hodín autom od domova, a keď vyrastá v USA, odkiaľ sa na Slovensko dostane len párkrát za celé detstvo... Poznám veľa podobných prípadov, kedy rodičia žijú v Nemecku či Švajčiarsku, ale na Slovensko sa vracajú pravidelne, niekoľkokrát ročne a tak sú deti v stálom kontakte so Slovenskom, poznajú rodinu, známych... A taktiež poznám prípady, kedy rodina emigrovala do USA a na Slovensko chodia len raz za niekoľko rokov, tak tam už ten kontakt prirodzene nie je taký a druhá generácia narodená v USA už prakticky so Slovenskom nemá nič spoločné...
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak ono stačí porovnat Navrátilovou a Lendla. Zhruba stené okolnosti emigrace, u Martiny snad ještě horší ahlavně delší, přesto ona mluví česky skvěle, zatímco Ivan mluví jako Američan, který se naučil celkem slušně česky...
Reagovat
Fandina
Martina má přízvuk podobně jako Ivan Lendl. U obou to tam poznáš, i kdys to nevěděl.
Reagovat
Stan_Borowitz
Zdaleka ne tak silný, a to tam žije o jedenáct let déle. Ale já to Ivanovi nevyčítám, ono je nakonec lepší, když se člověk asimiluje tam, kde se rozhodl žít. Nejhorší jsou ti, kteří chtějí předělávat společnost, která je přijala, k obrazu svému...
Reagovat
Usm
dost podobně je na tom třeba Ekaterina Alexandrova - Ruska pár let žijící a trénující v Praze, umí česky velmi obstojně
Reagovat
Petra86
Ale to je pořád Ruska, to že tady žije z ní Češku neudělá. Petr Korda je taky Čech i když žije v Americe.
Reagovat
smazaný uživatel
Inak Korda vtedy vyradil v semifinále Karola Kučeru, ktorý vo stvrtfinále vyradil Samprasa. Jeden z prvých GS, ktorý som ako školáčik sledoval, hoc len v nahraných záznamoch po vyučovaní, na VHSke :)
Reagovat
GaelM
Co na to paní Kordová? smile
Reagovat
wojtop
Seb ma možno pred sebou žiarivejšiu budúcnosť, ako súčasná svetová jednotka. Na mňa jeho hra robí väčší dojem.
Reagovat
Krisboy
Ten GS titul klapne, už o tom také nepochybuji. Sejde se to nejlepší z táty i z Radka, k tomu pár moderních poznatků a není co řešit!

smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Nevím, jestli to bylo, když to spojenectví peklinebo už předtím, ale říkal jsem, že by k sobě seděli.
Proti Medvědovi předvedl několik parádních lobů, co jsem viděl na HL a agresivní hra od BL Medvěda ničila. Jak mu z toho šílenýho běhání Seb ještě změnil rytmus, byl z toho zoufalej. Zajímalo by mě, co mu řekl na konci u saka.
Reagovat
Krisboy
Jj, proti Medvědovi hrál naprosto fantasticky. S Hubertem už to bylo slabší...
Reagovat
vavrinec
Hubertova hra mu tolik nesedí. Možná měl štěstí, že HuHu požil příliš HuHu koktailu.
Reagovat
Oin
Ale zase je to fešák, ten Hubert.
Reagovat
annah
Co?????smile
Reagovat
vavrinec
https://www.csfd.cz/film/24846-fesak-hubert/prehled/
smile
Reagovat
Marduch
https://www.filmovyprehled.cz/cs/film/397457/fesak-hubert
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist