Štěpánek ukončil v 38 letech tenisovou kariéru

14. 11. 2017, 16:55
Aktuality 42
Dvojnásobný vítěz Davisova poháru Radek Štěpánek ukončil v 38 letech tenisovou kariéru. Bývalý osmý hráč světa a bronzový olympijský medailista ve smíšené čtyřhře z Ria de Janeiro to oznámil na dnešní tiskové konferenci v Praze.
Profily hráčů
Radek Štěpánek (© Sydney Int.)

"Věděl jsem, že tenisová část (života) je časově omezená, ale chtěl jsem, aby trvala co nejdéle. Takový je život a musím zůstat realistou a vědět, co si tělo může a nemůže dovolit. Dál už nebudu tělo tlačit na hranu, což jsem dělal dlouhou dobu. Bojoval jsem do posledního dechu, ale nastal čas jít dál," řekl Štěpánek.

V posledních letech ho pronásledovaly zdravotní komplikace. Naposledy hrál na lednovém Australian Open, na jaře podstoupil operaci bederní páteře. "Čím jsem si procházel poslední rok od operace, nebyl jednoduchý čas. Musel jsme si nalít čistého vína a došel jsem k rozhodnutí, že nebudu pokračovat v kariéře. Podíval jsem se na svůj život trošku zeširoka a zjistil jsem, že bych nerad riskoval své zdraví do další životní etapy," uvedl.

Už delší dobu Štěpánkovi mluvil do duše profesor Pavel Kolář a naznačoval mu, že by bylo moudré s kariérou skončit. "Po dvou operacích, krční a bederní páteře, to sice neznamená, že by nemohl hrát dál, ale je to určité riziko. Je to už na jeho věk moc. Doporučení jsem mu dal a jeho rozhodnutí je moudré," řekl Kolář.

Bývalý svěřenec Tomáš Krupy a Petra Kordy, kterému se dlouhodobě staral o kondici Marek Všetíček, se nakonec rozhodl sám. "Jak jsem to cítil ve svém srdci. Celou kariéru jsem se toho dne bál, ale je tady. Musím ho akceptovat. Chci žít kvalitní život i nadále," řekl a dojatě doplnil: "Vzpomínky si odnesu ve svém srdci. Tenis jsem srdcem hrál a bavil mě od prvního do posledního dne."

Štěpánek si ve dvouhře zahrál čtvrtfinále Wimbledonu a získal pět titulů na okruhu ATP. Ve čtyřhře vyhrál dva grandslamy - s Indem Leanderem Paesem ovládli Australian Open 2012 a US Open 2013.

Karvinský rodák se zasloužil také o dva daviscupové triumfy. S Tomášem Berdychem dovedli český tým k vítězství v letech 2012 a 2013. Štěpánek v obou případech získal ve finále proti Španělsku respektive Srbsku rozhodující bod. "Díky za skvělé vzpomínky a gratulace za to, co jsi dokázal," vzkázal Berdych.

Tenisem Štěpánek vydělal přes 11 milionů dolarů a zatím netuší, co bude dělat dál. "Věřím, že mě čeká spousta jiných krásných zážitků, než které jsem prožil na dvorci. Teď na pár dní zmizím a budu mít čas přemýšlet, jak dál," řekl Štěpánek.

Ujistil ale, že si konec kariéry nerozmyslí, jako to před ním udělala řada hráčů a hráček. "Vždycky jsem byl muž svého slova, a když jsem něco řekl, tak jsem k tomu měl důvod a stál jsem si za tím. Dokážu si představit exhibici, ale nevrátím se na profesionální dráhu. Ani nebudu zkoušet jenom čtyřhru, jenom proto, že nemám do čeho píchnout. Tohle rozhodnutí je čisté, od srdce a jsem přesvědčený o tom, že je nevratné."

Plánuje rozlučku s fanoušky s raketou v ruce na dvorci. "Na to se těším. Určitou představu v hlavě mám," řekl Štěpánek, ale podrobnosti zatím neprozradil.

ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

42
Přidat komentář
smazaný uživatel
Po Železníkovi druhý najznámejší kon historie.
Reagovat
Roger_Federer
Smutny den, 2 nejsympaticcejsi Češi na okruhu odchazi :(
Reagovat
Roger_Federer
Radek a jeho kun, me budou fakt chybet..boze, tohle me fakt dostalo.20 let sleduju tohohle borce..
Reagovat
spaniel
2?
Reagovat
Roger_Federer
Radek a kůň :)
Reagovat
Dobry-den
Dneska ukončila kariéru i Lucka Šafářová. Ach jo, je to šok. Bude mi holka na okruhu děsně chybět :-(((

https://sport.idnes.cz/safarova_ukoncila_karieru/tenis.aspx?c=A185226_238897_tenis_dm
Reagovat
Pe3k
Bullshit
Reagovat
Frick
Čuuuráku.
Reagovat
casper01
Tý jo...
Reagovat
a.magerova
Kus zábavy z dvorců odchází... škoda no.... a taky jeho vtipná či pestrobarevná trička... tak hodně štěstí v dalším životě... ;-)

Ale stejně na té tiskovce nevyvrátil, že bude trénovat Novaka... :-)))
Reagovat
Labi
myslím že to s trénováním Novaka je možné, páč tenis má rád a určitě se chtěl vrátit, kdyby ne tak by konec oznámil spolu s koncem spolupráce s dosavadním trenérem ale možná do toho vlezly další okolnosti (Novak) a Štěpec tak může mít novou výzvu a zároveň na okruhu svým způsobem zůstane :)..
Reagovat
spaniel
Zlata ruka a showman, doufal jsem, že jeste chvíli potahne.
Reagovat
lars
A co jeho prohlaseni: " Zivyho me nedostanou " ??
Singl mel ukoncit driv a v deblu by mohl hrat dal.
Reagovat
Krisboy
Reagovat
bIbec
pokud bych měl říct, jakou tenisovou výměnu sem si pouštěl asi nejvíckrát (a teď nemluvím jenom o Radkovi, ale prostě celkově), tak je to ta výměna s Felim.

Jasně, dovedl být často protivný na kurtu (podobně jako kolega Bedřich), ale mnohem častěji prostě BAVIL. Výjimečný hráč s krásným stylem.

Jináč se mi i líbí ty reakce diváků u té výměny. Tady je to bez hudby:

https://www.youtube.com/watch?v=xgiC6Afx2ug
Reagovat
Krisboy
Pánes..! :)
Reagovat
Krisboy
Tak už je to tady. Dalo se to čekat. Těch zdravotních problémů bylo hodně. V poměru k věku asi až příliš. Tak hodně štěstí v dalším životě. Možná tenisovém - trenér (třeba) Nicka nebo DC kapitán...???
Reagovat
smazaný uživatel
Konečně tento otřesný tenista odešel do důchodu
Reagovat
smazaný uživatel
Na jeho celodvorcový tenis sa mi vždy celkom dobre pozeralo.

K statusu absolútnej singlovej špičky mu podľa mňa chýbali lepšie výsledky na GS alebo Masters, ale pre mňa svojím spôsobom aj tak nezabudnuteľný hráč, navyše v debli si to do značnej miery vynahradil..
Reagovat
peggy
Radku,moc Ti dekuji co jsi udelal pro nas tenis a kolikrat jsi nas DC zachranil pred vyrazenim.Do dalsiho zivota Ti preji stesti,lasku a pevne zdravi.Doufam ze sve zkusenosti budes predavat jinym.Dik,dik.
Reagovat
smazaný uživatel
Nikdy nezapomenu na jeho prostředníček. Hýjé Radku, teď už budeš jen Casanova, naplno!
Reagovat
Haitik
Na zápasy v DC jen tak nezapomenu! Vždy hrál skvělý tenis! Tak ať se daří, Radku! :-))
Reagovat
Ereinion
Skvěle se na jeho tenis dívalo, hrál prostě jinak...uměl i zatápět favoritům na grandslamech, viz. třeba US Open 2007 a 2R proti Djokovicovi, který vyhrál až v tiebreaku páté sady...nebo ještě před rokem na French Open proti Murraymu.
A vždy se dokázal vybičovat v Davis Cupu, kde hrál ještě o level lépe. A je fakt, že bych se nedivil, kdyby si ještě debla střihl.
Reagovat
Pe3k
Radek je legenda a nepřekvapilo by mě, kdyby se ještě vrátil, třeba na bebla.
Reagovat
Krisboy
Jo, debla zkusit mohl. Tam mohl ještě pár let řádit. Kdo ví...
Reagovat
carolyn
krásná tiskovka! Tak zdar do další etapy života
Reagovat
carolyn
https://www.sport.cz/ostatni/tenis/clanek/934251-zive-je-konec-daviscupovy-hrdina-stepanek-se-v-slzach-rozloucil-s-karierou.html#hp-sez
Reagovat
carolyn
tak video už tam není ....
Reagovat
kada.tom
Patří mu dík za výkony v DC, kterými pomohl ke dvěma DC pro naši zem. Tím moje sympatie k tomuto bývalému hráči končí. Jeho styl a jeho vystupování mi nikdy nebylo příjemné. Jsem rád že končí, vzpomínám jak nejednou svou hrou týral mé oblíbence na GS.
Reagovat
EllNino
tak si taky občas vzpomeň na syntax :)
Reagovat
dunphy
Stejný proslov udělá někdo, až tu skončíš ty. Jen s tím rozdílem, že vynechá veškerou chválu.
Reagovat
spaniel
Presne Phile ;)
Reagovat
smazaný uživatel
Trapný - jako kada.tom, tenisový odb(p)orník.
Aussie, come on. Ashleig Barty no. 17 - r. 2018 :-)
Reagovat
Roger_Federer
Proc se vyjadrujes k necemu cemu nerozumis, k tenisu.?
Reagovat
smazaný uživatel
+1 :-)
Reagovat
Davor1
Českí tenisti ma nikdy nejako zvlášť nebavili, skôr naopak, Rosol s Berdychom ma často iritovali, ale Štěpec je borec, ten ma bavil a je to pán tenista. Škoda, že nemohol skončiť na nejakom obľúbenom turnaji, napriek tomu si myslím, že robí dobre a začínať ďalšiu sezónu by už bolo zbytočné. Vidím v ňom veľký potenciál na rolu kouča, či kapitána DC/FC, tak snáď pri tenise ostane a jeho štýl aspoň trošku prenesie aj na niekoho ďalšieho :-) Tak nech sa darí aj ďalej Radku...
Reagovat
EllNino
Zajímavý, vždyť před pár dny psal, že začne v Doha a má 8 nábojů ....

No nic :) ...Radku byl jsi borec, na DC nezapomenu, na zápas s Nolem ve Wimbledonu taky ne :) ...Hezký potenisový život
Reagovat
carolyn
A taky zápas s Almgrem ve finále DC!!!! nezapomenutelné
Reagovat
EllNino
vždyť píšu na DC :)
Reagovat
smazaný uživatel
Aj s Lajovičom v Srbsku získal rozhodujúci bod. Jasné, nebolo to v Prahe a ani po takej dráme, ale... :-)
Reagovat
Haitik
Asi Nicole nechce cestovat po světě! :DD Tak proto asi takový obrat.. :D
Reagovat
FulnekUltras
a hlavně záda nutno šetřit na domácí aktivity ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist