Štěpánek v Bogotě tříleté čekání na finále neukončil, prohrál s obhájcem Karlovičem

19. 7. 2014, 21:59
Aktuality 11
ATP BOGOTA - Radek Štěpánek si v Bogotě první finále po třech letech nezahraje. Pětatřicetiletý rodák z Karviné dnes prohrál třísetovou bitvu s chorvatským obhájcem titulu Ivem Karlovičem, který si o titul zahraje s Australanem Tomicem.
Radek Štěpánek

Radek Štěpánek po včerejší výhře ve čtvrtfinále nad domácím Gonzálezem odstoupil kvůli zranění kolenní šlachy ze čtyřhry a fanoušci dnes trnuli, zda zkušený daviscupový reprezentant bude pokračovat ve dvouhře. Ale zdravotní problémy zřejmě nebyly vážné a Štěpánek tak mohl nastoupit k semifinálovému duelu proti Ivu Karlovičovi.

Český tenista vedl ve vzájemné bilanci s 211 centimetrů vysokým Chorvatem 4-1 na zápasy, když před pěti lety vyhrál památnou téměř šestihodinovou bitvu v Davis Cupu či letos svého soupeře smetl na antuce v Monte Carlu. Jedinou porážku ale utrpěl v jediném vzájemném střetnutí na tvrdém povrchu, na kterém prohrál i dnes v Bogotě.

V první sadě se Štěpánek neprodral k žádnému brejkbolu a jediné zaváhání z pátého gamu ho stálo set. Naopak v druhém dějství se pětatřicetiletý rodák z Karviné dostával nezvykle často k šancím sebrat Karlovičovi servis. Podařilo se mu proměnit hned první příležitost, a i když dalších pět brejkbolů nevyužil, náskok si pohlídal a poslal zápas do třetího setu.

V něm se hrály krátké výměny i rychlé gamy a oba tenisté si dlouho bez problémů hlídali svá podání. Až za stavu 4-5 Štěpánek teprve podruhé v zápase čelil brejkbolům, a když stejně jako v úvodním dějství nedokázal hrozbu odvrátit, servis ztratil čistou hrou a utkání prohrál 4-6 6-3 4-6.

Dvojnásobný vítěz Davisova poháru Štěpánek marně usiloval o své celkově 13. finále. Naposledy si v něm zahrál v srpnu 2011 ve Washingtonu, kde také vybojoval svůj celkově 5. titul na okruhu ATP.

Pětatřicetiletý Karlovič v Bogotě vyhrál i svůj celkově osmý zápas poté, co loni v kolumbijské metropoli vyhrál premiérový ročník a získal svůj dosud poslední pátý titul. Letos je ve finále už počtvrté a znovu v jiných podmínkách: v únoru neuspěl v hale v Memphisu, v květnu se trofeje nedočkal na antuce v Düsseldorfu a minulý týden na trávě v Newportu neproměnil mečboly proti Hewittovi. Alespoň čtyřikrát byli letos ve finále už jen Nadal, Djokovič a Federer.

V druhém semifinále uspěl Bernard Tomic, který zdolal po téměř tříhodinové bitvě Victora Estrellu z Dominikánské republiky.

Třiatřicetiletý Estrella, který si svou první výhru na okruhu ATP připsal teprve před rokem právě v Bogotě, si až letos v Kolumbii zahrál poprvé v kariéře čtvrtfinále. V něm si v pátek připsal svůj nejcennější skalp, když porazil světovou čtrnáctku Richarda Gasqueta, a málem překvapil i v boji o finále.

V prvním setu Estrella neudržel vedení 4-2, když nedokázal odvrátit jediný nabídnutý brejkol. V druhé sadě se situace opakovala, tenistka z Dominikánské republiky vedl 3-0, z vedení se však dlouho neradoval. Za stavu 6-5 pak nevyužil setbol, ale v tie-breaku si vynutil třetí set. V něm si oba finalisté darovali po jednom brejkbolu, oba je však dokázali zlikvidovat a i třetí dějství musela rozhodnout zkrácená hra. Estrella se ocitl dva míčky od vítězství, ale poslední dva fiftýny získal Tomic a zvítězil 7-6 6-7 7-6.

Jednadvacetiletý Australan Tomic, který na začátku letošní sezony musel na operaci kyčle, hrál finále dosud jen na domácím turnaji v Sydney, kde loni získal titul a letos v něm podlehl Del Potrovi. V Bogotě startuje na divokou kartu, postupem do finále si bývalý 27. hráč světa zajistil návrat do Top 100.

- ATP 250 BOGOTA -
(Kolumbie, antuka, 755.626 dolarů)
sobotní výsledky (19. 07. 2014)
• Dvouhra - semifinále •
Karlovič (2-Chorv.) - Štěpánek (4-ČR) 6-4 3-6 6-4
Tomic (Austr.) - Estrella (8-Dom. rep.) 7-6(2) 6-7(5) 7-6(5)
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
Dobrý den, mohu se Vás prosím zeptat, jestli nevíte, kdy v nejbližší době(asi měsíc) se nekoná nějaký turnaj? Rád e chodím dívat na nše tenisty/ky, ale bohužel, moc toho nevím, díky moc předem :-)
Reagovat
r.Fever
O týždeň mužský challenger v Liberci, čo ma tak z hlavy napadá :)
Reagovat
spaniel
Ale on chtel vedet, kde se v nejbližší dobe nekoná turnaj... :D
Reagovat
darek.vrana
Taky mě to překvapilo:). V tom případě asi až v prosinci.
Reagovat
smazaný uživatel
Já jsem ale trotl... samozřejmě koná.. A myslel jsem na moravě, hlavně... Ach bože, že já to vždy pokazím:-( :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Bernieeeeeeeeee
To byly nervy, skvělá bitva. Snad zbyly nějaké síly i na zítřek. :/
Reagovat
smazaný uživatel
Nebo vlastně už na dnešek. To je fuk, prostě na finále.
Reagovat
kada.tom
Excelentní tenis, super výměny a nádherný míče :-)
Téměř tříhodinový drama se třema tie-breakama :-)
Super tenis :-)
Reagovat
tommr
takhle blízko k titulu z ATP turnaje už Radek asi nikdy nebude. Tu poslední hru ovšem Radek hrubě nezvlád ... :(
Karlovic se pomalu ale jistě stává postrachem našich tenistů. Letos už na něm ztroskotali Tomáš Berdych, Radek Štěpánek i Jirka Veselý ... :(
Reagovat
darek.vrana
Na druhou stranu, že je to možná poslední šance jsem si říkal už v Brisbane 2009:). Pak Washington 2011 jsesm si myslel, že už je labutí píseň, a teď po dalších třech letech 2SF v rychlém sledu. Já myslím, že další šance může být hned příští týden v Atlantě, a pak třeba za dva tři roky, kdo ví...:)
Reagovat
EllNino
já myslím, že to rozhodně není poslední příležitost :))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist