Strýcová poprvé vyhrála Zlatého kanára. Nejlepšími českými tenisty jsou Berdych a Plíšková

21. 12. 2019, 18:33
Aktuality 11
Světová jednička ve čtyřhře Barbora Strýcová po životní sezoně získala poprvé Zlatého kanára. V 27. ročníku ankety časopisu Tenis a Českého tenisového svazu zvítězila před Karolínou Plíškovou, která byla vyhlášena nejlepší hráčkou roku. Mezi muži se počtrnácté a naposledy stal nejlepším českým tenistou Tomáš Berdych, jenž v listopadu ukončil kariéru.
Barbora Strýcová (© Instagram B.S.)

Barbora Strýcová si letos zahrála ve dvouhře semifinále Wimbledonu a ve čtyřhře se s tchajwanskou partnerkou Su-Wei Hsieh radovaly na londýnské trávě z titulu. Celkem spolu získaly čtyři tituly, hrály finále na Turnaji mistryň a třiatřicetiletá plzeňská rodačka zakončila rok v čele deblového žebříčku WTA.

Od 176 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů získala Strýcová 84 hlasů, světová dvojka ve dvouhře Karolína Plíšková jich dostala 53. Hlasy obdrželo ještě dalších pět hráčů a tým dívek do 14 let. Strýcová je první dámskou vítězkou ankety úspěšně kombinující dvouhru a čtyřhru po Janě Novotné. Někdejší světová dvojka dvouhry a jednička čtyřhry naposledy obdržela Zlatého kanára v roce 1998.

"Téhle trofeje si moc vážím, jsem z toho překvapená. Chci poděkovat všem, co mi pomáhali a podporovali mě, protože to se mnou někdy není jednoduché," řekla Strýcová na pódiu.

Tomáši Berdychovi k ceně pro nejlepšího hráče stačilo stejně jako loni odehrát jen malou část sezony - přesně 22 zápasů s bilancí 13-9. V lednu postoupil v Dauhá do finále, na Australian Open hrál osmifinále a v Montpellier byl v semifinále. Ve zbytku roku už kvůli zdravotním problémům moc nehrál a na Turnaji mistrů se jako host s kariérou rozloučil.

Kategorii žen ovládla jasně Karolína Plíšková. Vítězka čtyř turnajů (Brisbane, Řím, Eastbourne a Zhengzhou) a semifinalistka Australian Open i Turnaje mistryň uspěla před Petrou Kvitovou, 33. hráčka singlového žebříčku Strýcová skončila za nimi.

Strýcová se stala také nejlepší deblistkou, zatímco post nejlepšího deblového páru obhájily Kateřina Siniaková s Barborou Krejčíkovou. Cenu za postup ve světových žebříčcích WTA a ATP dostali 21. hráčka světa Karolína Muchová a osmnáctiletý Jonáš Forejtek.

Talenty roku jsou Vojtěch Petr a Linda Fruhvirtová, která slavila i cenu za Tým roku s mistryněmi světa do 14 let - sestrou Brendou, Nikolou Bartůňkovou a kapitánem Tomášem Josefusem. Nejlepším tenistou na vozíčku je Michal Stefanu.

• ZLATÝ KANÁR 2019
anketa časopisu Tenis ve spolupráci s Českým tenisovým svazem
Zlatý kanár:
Barbora Strýcová (TK Sparta Praha)
Nejlepší český hráč:
Tomáš Berdych (TK Agrofert Prostějov)
Nejlepší česká hráčka:
Karolína Plíšková (TK Sparta Praha)
Postup na žebříčku ATP:
Jonáš Forejtek (TK Škoda Plzeň)
Postup na žebříčku WTA:
Karolína Muchová (I. ČLTK Praha)
Deblistka roku:
Barbora Strýcová (TK Sparta Praha)
Deblový pár roku:
Barbora Krejčíková (TK Precheza Přerov), Kateřina Siniaková (TK Sparta Praha)
Tým roku:
dívčí tým ČR do 14 let
Linda a Brenda Fruhvirtovy (TK Sparta Praha), Nikola Bartůňková (I. ČLTK Praha), kapitán Tomáš Josefus.
Talent roku - chlapci:
Vojtěch Petr (TK Na Dolině)
Talent roku - dívky:
Linda Fruhvirtová (TK Sparta Praha)
Nejlepší tenista na vozíčku:
Michal Stefanu (Centrum tenisu na vozíku, Brno)
Ceny prezidenta ČTS:
Vladislav Šavrda, Mojmír Krupa, Leoš Fiala.
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

11
Přidat komentář
gregac
Berdych to dostal jen za historické úspěchy ale našli by se jistě jiní kdo hrál a udělal progres, zatímco Berdych za celý rok neodehrál skoro nic
Reagovat
Fandina
Zasloužil si to, na žebříčku byl celý rok z českých tenistů nejvýše.
Reagovat
lars
a nekecas ? :)
Reagovat
PetaM
Letos nebyl nikdo lepší, než Tomáš. Což je svým způsobem velmi smutné.
Reagovat
Kozoroh
Potvrzuje to i František Kreuz, šéfredaktor magazínu Tenis:
https://www.tenisovysvet.cz/article/detail/10909--vyhrala-tenisova-spravedlnost-potesily-kreuze-vysledky-zlateho-kanara
Reagovat
lars
jsou tam uvedeny blaboly
Reagovat
lars
a nekecas ? :)
Reagovat
lars
Reagovat
George_Renel
Asi mělo být Zlatého kanála. .-)
Reagovat
FulnekUltras
Krpálek si to plně zaslouží a přiznám se, že hlasující sportovní "žumpa" mě docela překvapila. Mají ušatci přehled... ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
https://www.instagram.com/p/B6QCNCZpZOe/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist